Suc de vișine: beneficii și utilizare

Suc de vișine: beneficii și utilizare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Având un gust agreabil, dulce-acrișor, vișinele fac parte dintre cele mai îndrăgite fructe ale verii și, în funcție de preferințe, se consumă proaspete, uscate sau congelate. De exemplu, se adaugă în diverse deserturi, în salate, într-un terci de ovăz, într-un smoothie ori se folosesc pentru prepararea gemurilor, dulcețurilor, siropurilor sau sucurilor. Din articolul de mai jos poți descoperi nu numai de ce sucul de vișine este sănătos, ci și cum este recomandat să-l consumi pentru a te bucura din plin de beneficiile sale.

Suc de vișine: proprietăți nutriționale

Acest suc se obține din fructele vișinului („Prunus cerasus”), un pom fructifer originar din sud-vestul Asiei, al Europei și din nordul Africii. 

O porție de aprox. 240 ml suc de vișine furnizează:

  • Aprox. 149-159 calorii;
  • Proteine: 0,8-1 g;
  • Carbohidrați: aprox. 35 g;
  • Grăsimi: aprox. 1,5 g;
  • Zahăr: cca. 32,8 g;
  • Cupru;
  • Potasiu;
  • Magneziu;
  • Mangan;
  • Fier;
  • Vitamina A.

visine sau cirese proaspete, cu frunze si pahare cu suc din aceste fructe

Beneficiile sucului de vișine

Dacă reușești să îl consumi în mod constant, sucul de vișine este binevenit pentru sănătate datorită nutrienților pe care îi conține. Printre cele mai importante beneficii oferite se numără:

Are proprietăți antiinflamatoare

La fel ca alte fructe roșii, vișinele sunt și ele sursă de antocianini, compuși cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ce previn inflamația cronică. Aceasta din urmă este responsabilă, de exemplu, de hipertensiune arterială, de creșterea nivelului de colesterol „rău” sau de artrită, o afecțiune care implică inflamația de la nivelul unei sau mai multor articulații. Mai mult, inflamația cronică poate provoca și rezistența la insulină, adică organismul nu mai reacționează în mod corespunzător la insulina pe care o produce pancreasul.

Ajută la reducerea cantității de acid uric din organism

Acidul uric este produs în urma descompunerii purinelor, substanțe ce se găsesc în corpul uman și în anumite alimente și băuturi cum ar fi, spre exemplu, carnea roșie și băuturile alcoolice. În cazul în care nivelul de acid uric crește, nu este exclus să apară guta, pe care o poți recunoaște după simptome precum:

  • Sensibilitatea accentuată și/sau durerea articulară;
  • Înroșirea pielii din zona unei articulații;
  • Inflamațiile de la nivelul unor articulații: de exemplu, poți sesiza inflamații la nivelul degetului mare de la picior, genunchiului și/sau gleznei;
  • Creșterea temperaturii pielii în zona articulației inflamate;
  • Limitarea mișcărilor articulare etc.

Antocianinii din sucul de vișine favorizează scăderea nivelului de acid uric din sânge și, pentru că diminuează inflamația, sunt utili în atenuarea manifestărilor care însoțesc o criză de gută.

Contribuie la creșterea performanței fizice și accelerează recuperarea după efort fizic intens

Numeroase studii arată că sucul de vișine este util pentru calmarea durerilor musculare ce survin după exercițiile fizice și pentru susținerea procesului de refacere după efort. Potrivit unui studiu publicat în „SCANDINAVIAN JOURNAL OF MEDICINE & SCIENCE IN SPORTS”, concurenții la un maraton care au primit 480 ml suc de vișine atât înainte de competiție, cât și în primele zile de la finalizarea acesteia, s-au confruntat cu mai puține inflamații și dureri musculare prin comparație cu cei care nu au primit deloc. De asemenea, sportivii care au băut suc de vișine s-au refăcut mai rapid decât ceilalți.

Oamenii de știință susțin că sucul de vișine asigură îmbunătățirea performanței fizice deoarece:

  • Are un indice glicemic redus: de aceea, sucul de vișine nu conduce la o creștere bruscă și semnificativă a nivelului de zahăr din sânge;
  • Stimulează circulația sanguină;
  • Are efecte antioxidante.

Îmbunătățește calitatea somnului

Sucul de vișine conține și triptofan, un aminoacid (o parte din structura unei proteine) care poate fi convertit în serotonină. Aceasta îmbunătățește dispoziția și reglează somnul. La rândul ei, serotonina favorizează producerea melatoninei, un hormon secretat în anumite momente ale zilei pentru a asigura tranziția organismului către somn și pentru a regla ciclurile somn-veghe. În aceste condiții, consumul de suc de vișine este recomandat pentru creșterea duratei somnului și pentru ameliorarea insomniei. 

femeie care doarme linistita imbratisand o pernuta cu luminite

Susține buna funcționare a sistemului imunitar

Acest efect benefic al sucului de vișine se datorează prezenței vitaminei A, mineralelor și conținutului ridicat de compuși antioxidanți. Toți nutrienții amintiți întăresc sistemul imunitar și previn infecțiile.

Cum consumi corect sucul de vișine

Pentru ca organismul să se familiarizeze cu sucul de vișine, începe să bei aprox. 100 ml pe zi. Treptat, poți crește cantitatea de suc la aprox. 200 ml zilnic. În plus, alege-ți cu grijă momentul în care îl consumi pentru a avea parte de beneficiile așteptate. Spre exemplu, dacă vrei să te bucuri de un somn mai odihnitor, străduiește-te să bei un pahar de suc seara, cu cel puțin o oră înainte de culcare. În schimb, dacă simți nevoia să îți recapeți energia și să te refaci mai rapid după o sesiune de exerciții fizice, bea un pahar de suc de vișine imediat după ce faci efort fizic.

visine proaspete si pahar cu suc de visine

Riscurile consumului sucului de vișine

Înainte să începi să consumi suc de vișine, consultă-te neapărat cu un medic, în condițiile în care această băutură conține quercetină (un antioxidant) și, de aceea, interacționează cu medicamente precum:

  • Cele folosite pentru scăderea nivelului tensiunii arteriale și/sau colesterolului;
  • Anticoagulante;
  • Antibiotice;
  • Corticosteroizi: medicamente care au rolul de a reduce inflamația.

În același timp, sucul de vișine este sursă de zahăr și, prin urmare, dacă ai diabet, nu este indicat să îl introduci în dietă fără să ceri sfatul unui medic. Totodată, în acest suc se găsește și sorbitol, un tip de zahăr natural care, dacă este consumat în cantități ridicate, poate să provoace dureri abdominale și diaree. 

Pentru a evita o reacție alergică, renunță la ideea de a consuma suc de vișine în cazul în care te confrunți cu alergie la cireșe. 

Ideal este să savurezi suc de vișine 100% natural, preparat în casă, fără adaos de zahăr. Ca să prepari sucul, tot ce ai de făcut este să urmezi instrucțiunile de mai jos:

  • Pregătește-ți 2 căni de vișine proaspete;
  • Spală bine fructele și scoate-le sâmburii;
  • Pune vișinele într-un blender și adaugă 1 cană de apă plată: amestecă până când obții consistența dorită.

femeie care se pregateste sa bea un suc de visine sau de cirese

3 idei de suc natural din fructe pentru copii

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Surse articol: eatingwell.com, healthline.com, health.com, mindbodygreen.com, onlinelibrary.wiley.com, sleepfoundation.org, urmc.rochester.edu, webmd.com

Articolul urmator
Shilajit: beneficii și mod de administrare
Shilajit: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare
    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare

    Sucul de țelină apio a crescut în popularitate în ultimii, ani datorită conținutului bogat de vitamine și al multiplelor beneficii pentru organism. Totodată, acesta are un...

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Culturi lactice: beneficii și mod de utilizare
    Culturi lactice: beneficii și mod de utilizare

    Dacă te confrunți cu probleme digestive recurente, imunitate slăbită sau dezechilibre ale dispoziției, toate acestea pot fi un semn că sănătatea ta intestinală are nevoie de mai...

    Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare
    Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare

    Cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la stimularea imunității la îmbunătățirea sănătății digestive, pastura este darul oferit de natură. Dar ce este mai exact...

    © 2025 Qbebe