- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Mic dejun copii, La cuptor, Fara foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Fructe, Fursecuri, Prajituri, Clatite, Briose, Zi de nastere, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Simple, Deosebite
Ce sunt fructele de acai
Aceste fructe cresc în palmierii acai, originari din zonele mlăștinoase și câmpiile inundate din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Acești copaci au înălțimea de aprox. 25 m, frunze penate, iar fructele au diametrul de 1-2 cm, sunt rotunde și au nuanțe de roșu-violet sau violet închis. Când sunt în palmierul acai, se grupează asemănător unor ciorchini, dedesubtul frunzelor.
Când vezi fructele de acai, îți dai seama că seamănă cu afinele. O singură sămânță reprezintă 70-80% din masa fructului și se îndepărtează înainte de consum. Pulpa fructelor este gălbuie și, deși nu este foarte cărnoasă, oferă numeroși nutrienți valoroși. Din acest motiv, fructele de acai fac parte, din cele mai vechi timpuri, din alimentația indigenilor care trăiesc în preajma deltei fluviului Amazon, în Brazilia și în Peru. Înainte să le mănânce, aceștia le scufundă în apă pentru a le înmuia coaja, pentru a reuși să le îndepărteze mai ușor semințele și pentru a le zdrobi, ca să le facă pastă.
Tocmai datorită fructelor, palmierii acai se cultivă din ce în ce mai mult în ultimii ani în diverse zone ale lumii, cum ar fi în zonele calde din America din Nord, din Asia, dar și în Africa sau în Australia.
Proprietățile fructelor de acai
Fructele de acai au o aromă similară murelor și a ciocolatei fără zahăr. Uneori, gustul fructelor coapte poate avea note de zmeură și chiar de rodie.
Ceea ce le face apreciate este în primul rând conținutul ridicat de vitamina A, 100 g fructe de acai congelate oferind cam 15% din doza zilnică recomandată. De asemenea, în aceste fructe se găsesc vitamina C, calciu, dar și cantități mici de: cupru, fosfor, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc. Alți compuși valoroși din ele sunt:
- Antocianinii, proantocianidinele, flavonoidele, polifenolii: sunt antioxidanți, având și proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene, neuroprotectoare și anti-cancer. În plus, cresc rezistența fizică și mențin starea de bine;
- Acizii grași: de exemplu, acidul oleic și cel linoleic. Ambii acizi au efecte antiinflamatorii;
- Aminoacizi: fructele de acai conțin 19 aminoacizi, adică acele molecule care se îmbină ca să formeze proteinele. Aminoacizii au roluri esențiale în corpul uman, cum ar fi descompunerea hranei, formarea și repararea țesuturilor, producerea hormonilor și a neurotransmițătorilor, construirea masei musculare, furnizarea energiei, asigurarea sănătății părului, a unghiilor și a pielii;
- Fitosteroli: substanțe similare colesterolului, dar care sunt produse de organismele vegetale. Fitosterolii ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului.
Beneficiile fructelor de acai
Există mai multe tipuri de fructe de acai, cele mai cunoscute fiind:
- Cele violet închis: se găsesc mai ales în partea de nord a Braziliei;
- Cele albe: au coaja și pulpa de culoare verde;
- „Açu”: se întâlnesc în special în Peru și sunt mai mari decât cele violet;
- „Chumbinho”: pot fi violet sau albe și sunt foarte mici, fiecare fruct cântărind în jur de 1 g.
Dintre toate aceste sortimente, cele mai căutate sunt cele violet, nu numai grație aromei lor agreabile, ci mai ales pentru efectele pozitive asupra sănătății.
Susțin sănătatea creierului
Antioxidanții din fructele de acai, cu precădere antocianinii, contracarează efectele nocive ale inflamației și ale stresului oxidativ, care afectează memoria și capacitatea de învățare. Pe termen lung, stresul oxidativ afectează ADN-ul, celulele și proteinele, accelerând procesele de îmbătrânire și declanșând anumite afecțiuni. Stresul oxidativ intervine din pricina dezechilibrului dintre:
- Radicalii liberi: molecule cu unul sau mai mulți electroni impari, care sunt produse de corpul uman în timpul proceselor metabolice. De exemplu, fumul de țigară, pesticidele și poluarea pot duce la formarea radicalilor liberi;
- Antioxidanți: substanțe ce neutralizează sau elimină radicalii liberi donând un electron.
În același timp, antocianinii contribuie la îmbunătățirea fluxului sanguin de la nivelul creierului și activează semnalele dintre sinapse: legăturile dintre neuroni.
Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
Potrivit unui studiu apărut în Journal of Agriculture and Food Chemistry, conținutul însemnat de antocianini din fructele de acai are impact pozitiv asupra nivelului colesterolului, ajutând la scăderea nivelului celui „rău” (LDL). De asemenea, sterolii acționează precum un vasodilatator, relaxând vasele de sânge și reducând tensiunea arterială.
Contribuie la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și previn anemia
Consumând zilnic mai multe porții de fructe de acai, se îmbunătățește aportul de vitamina C, atât de importantă pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Totodată, această vitamină stimulează absorbția fierului. Un nivel normal al acestui mineral nu numai că previne apariția anemiei, dar sprijină și organismul în formularea unui răspuns adecvat al sistemului imunitar în fața infecțiilor.
Sprijină digestia
Fructele de acai conțin și fibre, ceea ce ajută la digestie și la absorbția nutrienților din hrană. Prezența fibrelor în dietă este binevenită pentru un tranzit intestinal normal, reducându-se riscul de constipație.
Îmbunătățesc sănătatea și aspectul pielii
Fie că introduci fructele de acai în dietă, fie că te folosești de uleiul de acai, antioxidanții diminuează procesul de îmbătrânire prematură a pielii, prevenind formarea ridurilor și a petelor pigmentare. În plus, prin proprietățile antiinflamatorii, uleiul de acai ameliorează iritațiile, roșeața și catifelează pielea, conferindu-i un aspect radiant.
Câte calorii au fructele de acai
Ca să îți dai seama care este aportul de calorii pe care ți-l pot furniza aceste fructe, trebuie să iei în calcul forma sub care le servești, astfel:
- 100 g piure de fructe de acai oferă 60 de calorii;
- 100-110 ml suc de fructe de acai furnizează cam același număr de calorii ca piureul;
- 160 g smoothie de acai cu banane și granola oferă aprox. 135 de calorii;
- La 1 lingură (3 g) de pulbere de acai primești 20 de calorii.
6 moduri în care poți include fructele de acai în alimentația copiilor
Întrucât nu sunt prea rezistente, fructele de acai sunt comercializate în aceste forme: congelate, pulbere, piure, capsule, suc. Pentru a le introduce mai ușor inclusiv în dieta copilului, folosește-te atât de cele congelate, cât și de piure sau de pulbere. Pe oricare dintre acestea le poți include în numeroase preparate, numai bune pentru micul dejun sau pentru a oferi gustări sănătoase. Nu uita, înainte de a începe să-i oferi copilului tău fructe de acai, să te consulți cu medicul pediatru, mai ales dacă micuțul are alergie la polen sau la diferite fructe.
Smoothie cu mix de fructe
În afară de faptul că îți încântă copilul prin culoarea deosebită, acest smoothie îi dăruiește o porție mare de antioxidanți. Astfel, pe lângă pulberea de fructe de acai, băutura conține și fructe de pădure.
Ingrediente:
- 1 și 1/2 mix de fructe de pădure congelate;
- 4 linguri pulbere de acai;
- 1 cană lapte de migdale.
Mod de preparare:
- Pune laolaltă laptele, fructele de pădure și pulberea de fructe de acai într-un blender până când obții un amestec omogen;
- Toarnă smoothie-ul într-un pahar/într-o cană și servește-l imediat: dacă vrei, poți pune deasupra câteva nuci sau cereale pentru micul dejun.
Cremă de fructe de acai
Cunoscută și sub denumirea de „acai bowl”, crema reprezintă de fapt un smoothie foarte dens. Baza include un piure de fructe de acai, de iaurt, de lapte și de miere. Peste piure poți pune orice fel de topping, în funcție de preferințele copilului. Servește crema la temperatura camerei sau călduță, la micul dejun sau ca o gustare.
Ingrediente:
- 1 cană fructe de acai congelate;
- 1 banană mare, feliată;
- 1 cană mix de fructe: căpșuni, fructe de pădure etc:
- 1/4 cană iaurt;
- 1/4 cană lapte de migdale;
- 1 lingură miere naturală;
- 1 lingură semințe de chia;
- 1 lingură fulgi de cocos.
Mod de preparare:
- Scoate fructele de acai din congelator și lasă-le la temperatura camerei câteva minute;
- Pune laolaltă fructele de acai, iaurtul, laptele și mierea într-un blender pentru a obține o cremă cu textură catifelată;
- Toarnă crema în 3 castronele și decorează cu fructe;
- Alături de fructe adaugă fulgii de cocos și semințele de chia.
Granola cu pulbere de acai
Granola este un amestec de cereale, de semințe, de fructe uscate și de nuci, pe care îl poți prepara și acasă. Pentru o rețetă inedită, strecoară în mixul de granola pulbere de acai și creează astfel un preparat pentru un mic dejun sănătos, ce îi oferă copilului tău un plus de energie pentru o zi reușită.
Ingrediente:
- 180 g boabe de ovăz;
- 125 g nuci pecan;
- 20 g orez expandat;
- 50 g fulgi de cocos;
- 110 g curmale tocate;
- 1/4 cană pulbere de acai;
- 75 g hrișcă;
- 2 linguri semințe de in;
- 2 lingurițe scorțișoară pudră;
- 1/4 linguriță nucșoară;
- 60 ml sirop de arțar organic;
- 60 ml ulei de cocos topit;
- iaurt grecesc;
- diverse fructe proaspete.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 160 de grade;
- Tapetează două tăvi cu hârtie de copt;
- Pune laolaltă, într-un castron, boabele de ovăz, orezul expandat, nucile pecan, fulgii de cocos, curmalele, hrișca, pulberea de acai, semințele de in, scorțișoara și nucșoara;
- Peste ingredientele menționate toarnă uleiul de cocos topit și siropul de arțar, amestecând bine;
- Toarnă amestecul din cereale, semințe și mirodenii în tăvile cu hârtie de copt și lasă-l la cuptor aprox. 35 de minute;
- După ce se răcește la temperatura camerei, distribuie mixul într-un castron și toarnă peste el iaurtul: decorează apoi cu fructe proaspete și, dacă vrei, poți să adaugi și puțin sirop de arțar.
Fursecuri cu ovăz, cu cocos și cu suc de fructe de acai
Aceste fursecuri sunt potrivite chiar și pentru un copil ce are intoleranță la gluten. Mai mult decât atât, datorită lor micuțul tău beneficiază de o porție generoasă de fibre.
Ingrediente:
- 1 cană și 1/4 boabe de ovăz;
- 1/2 cană suc organic de fructe de acai;
- 1/2 cană chips-uri de cocos;
- 2 linguri făină fără gluten;
- 2 linguri făină de hrișcă;
- 2 linguri unt de cocos;
- 5 curmale fără sâmbure;
- 1 banană;
- 2 linguri fulgi de cocos;
- 1/4 linguriță pulbere de ghimbir;
- 1/4 linguriță extract de vanilie organică.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade și pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Amestecă ovăzul, cele două tipuri de făină, chips-urile și fulgii de cocos, pulberea de ghimbir;
- Pune laolaltă sucul de fructe de acai, curmalele tocate, banana pisată și extractul de vanilie organică: amestecă-le până când obții o pastă;
- Amestecă ambele compoziții pentru a forma un aluat omogen;
- Din aluat formezi bile pe care le aplatizezi ușor;
- Pune fursecurile în tavă și lasă-le la copt pentru 18-20 de minute.
Clătite cu banane și pulbere de fructe de acai
Dăruiește-i copilului tău un mic dejun hrănitor și sănătos datorită unor clătite cu aromă plăcută de banană și de fructe de acai. Dacă vrei, când le servești poți să adaugi sirop organic de arțar.
Ingrediente:
- 8 linguri făină de orez;
- 2 banane zdrobite;
- 2 linguri pulbere de fructe de acai;
- 2 linguri făină tapioca;
- 2 linguri zahăr de cocos;
- 1/2 cană apă;
- 1/4 linguriță praf de copt.
Mod de preparare:
- Pune laolaltă toate ingredientele: amestecă-le bine pentru a forma o pastă;
- Încinge o tigaie de teflon la foc mediu și toarnă câte 1/4 de cană din compoziție pentru a forma clătitele: dacă ai impresia că aluatul se lipește totuși, poți să ungi tigaia și cu puțin ulei de cocos;
- Pune clătitele în tigaie și întoarce-le de pe o parte pe alta ca să te asiguri că se rumenesc bine.
Brioșe cu banane, afine și pulbere de fructe de acai
Brioșele fac parte dintre cele mai îndrăgite deserturi ale copilăriei. Fă-i o surpriză copilului tău și oferă-i brioșe aromate și savuroase, pe care le poate lua și în pachețelul cu gustarea pentru grădiniță sau pentru școală.
Ingrediente:
- 3 ouă;
- 200 g făină de migdale;
- 55 g nuci;
- 1 linguriță și 1/2 pulbere de fructe de acai;
- 2 banane foarte coapte, zdrobite;
- 130 g afine;
- 2 linguri ulei de cocos;
- 1 lingură și 1/2 miere;
- 1 linguriță vanilie măcinată;
- 1 linguriță scorțișoară pudră.
Mod de preparare:
- Separă albușurile de gălbenușuri;
- Toacă mărunt nucile;
- Într-un vas de mărime medie, pune laolaltă gălbenușurile, nucile, făina de migdale, bananele, uleiul de cocos, mierea, vanilia măcinată, pulberea de acai, scorțișoara: treptat, adaugă în acest amestec și afinele;
- Folosindu-te de un mixer, bate albușurile de ou;
- Adaugă albușurile în compoziția cu făina de migdale și amestecă bine;
- Pune aluatul de brioșe în forme speciale și lasă-le la copt cam 25-35 de minute.
Ca să te asiguri că familia ta beneficiază de nutrienții valoroși din fructele de acai indiferent de forma sub care le serviți, ține seama și de aceste sfaturi:
- Când cumperi fructe de acai congelate, verifică indicațiile de pe ambalaj: este esențial să nu existe și alte ingrediente adăugate;
- Ai grijă ca piureul de acai să nu conțină mult zahăr;
- Ține fructele de acai congelate în congelator până când le folosești: evită să le recongelezi, pentru a nu-și pierde din nutrienți și pentru a nu le afecta textura;
- Păstrează pulberea de acai într-un loc uscat și răcoros, într-un recipient închis ermetic: procedând așa, pulberea poate rezista până la 1 an;
- Verifică întotdeauna data expirării produselor pe bază de fructe de acai.
Surse foto:
- pixabay.com, pexels.com, unsplash.com;
- Image by rawpixel.com on Freepik
Surse articol: botanicaorigins.com, healthline.com, healwithfood.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, netmeds.com, organicfacts.net, pubs.acs.org, sweetsimplevegan.com, taste.com.au, thespruceeats.com, tropicalacai.com, verywellfit.com, webmd.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!