Informații despre rolul oxigenului în organism
Toate organismele vii folosesc oxigen pentru a metaboliza și a utiliza nutrimentele alimentare pentru a produce energia necesară supraviețuirii. În consecință, oxigenul reprezintă o componentă esențială pentru viață; acesta mediază reacțiile chimice care metabolizează grăsimi, proteine și carbohidrați pentru a produce energie.
În același timp, chiar dacă oxigenul este una dintre componentele necesare vieții, el dispune de un atom extrem de reactiv, capabil să devină parte a unor molecule cu potențial dăunător cunoscute sub denumirea de radicali liberi. Acești radicali liberi sunt capabili să atace celulele sănătoase ale organismului. Pot conduce la diverse leziuni din corp, îmbolnăviri și tulburări grave. Deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi pare a fi un factor principal în îmbătrânire și boli precum: cancer, boli cardiace, declinul funcției cerebrale, declinul sistemului imunitar. În ansamblu, acești radicali liberi au fost implicați în patogeneza a cel puțin 50 de afecțiuni.
Iată și modalitățile concrete prin care are loc expunerea la radicali liberi: prin produsele derivate ale proceselor normale care au loc în corpul uman (precum arderea zaharurilor pentru energie și eliberarea enzimelor digestive pentru a descompune alimentele), în situația în care corpul descompune anumite medicamente, prin intermediul poluanților.
Ce sunt antioxidanții
Antioxidanții sunt substanțe create de om sau care există în natură ce pot preveni sau întârzia unele tipuri de deteriorări celulare (mulți experți sunt de părere că aceste deteriorări constituie un factor în dezvoltarea unei boli a vaselor sanguine - ateroscleroza, cancerul și a alte afecțiuni). Aceștia pot fi găsiți în mai multe alimente, inclusiv în fructe și legume (dar și în vin roșu sau diverse sortimente de ceaiuri). Sunt de asemenea disponibili și sub forma de suplimente alimentare. Iată câteva exemple de antioxidanți: beta caroten, luteină, licopen, seleniu, vitamina A, vitamina C, vitamina E.
Fiecare antioxidant conferă beneficii unei anumite părți din copul uman; de exemplu, beta carotenul (și alte carotenoide) este benefic pentru ochi, licopenul este benefic pentru sănătatea prostatei, flavonoidele sunt benefice pentru sănătatea inimii și proantocianidinele sunt benefice pentru tractul urinar.
Fructele și legumele reprezintă cele mai bogate surse de antioxidanți și, de altfel, și cele care oferă cele mai mari beneficii sănătății, existând dovezi clare că o alimentație care le include din abundență fiind sănătoasă și scăzând riscul anumitor boli, cum ar fi anumite tipuri de cancer, degenerescența maculară, boala Alzheimer și anumite afecțiuni legate de artrită.
Beta caroten și alte carotenoide: caise, sparanghel, sfeclă, broccoli, pepene galben, morcovi, porumb, ardei verzi, kale, mango, gulii, nectarine, piersici, grapefruit roz, dovleac, spanac, cartof dulce, mandarine, roșii, pepene roșu
Vitamina C: fructe de pădure, varză de Brussels, pepene galben, conopidă, grapefruit, kale, kiwi, mango, nectarine, portocale, papaya, mazăre, cartof dulce, căpșuni, roșii, ardei roșii, verzi sau galbeni
Vitamina E: broccoli (fiert), avocado, mangold, gulii, mango, nuci, papaya, dovleac, ardei roșii, spanac (fiert), semințe de floarea soarelui
Antioxidanții au o strânsă legătură cu radicalii liberi. Aceștia din urmă exced în număr antioxidanții care apar în mod natural. Pentru a menține echilibrul din organism și a obține beneficiile maxime ale antioxidanților este necesară furnizarea continuă a surselor externe de antioxidanți. Ei aduc un beneficiu organismului prin neutralizarea și eliminarea radicalilor liberi din fluxul sanguin.
Dimpotrivă, un dozaj excesiv de suplimente ce conține antioxidanți este corelat cu riscuri în ceea ce privește sănătatea în unele cazuri. Administrația Statelor Unite ale Americii pentru Alimente și Medicamente dispune de îndrumări clare cu privire la comercializarea suplimentelor alimentare. Astfel, doze ridicate de beta caroten pot crește riscul de apariție a cancerului pulmonar în cazul fumătorilor, iar doze ridicate de vitamina E pot crește riscul de cancer de prostată sau de infarct. Suplimentele de sinteză ce conțin antioxidanți pot de asemenea să interacționeze cu unele medicamente. Pentru a reduce orice risc, este important să comunicați medicului de familie orice supliment pe care îl utilizați; această regulă este esențială în cazul femeilor gravide sau al celor care alăptează.
Pentru că niciun antioxidant în sine nu are capacitatea de a proteja corpul, cel mai indicat în cazul adulților este consumul zilnic de fructe și legume, mai exact între 7-10 porții.
Probleme legate de antioxidanți
O dietă scăzută în grăsimi poate altera asimilarea beta carotenului, a vitaminei E și a altor nutrimente liposolubile. Fructele și legumele constituie surse importante de vitamina C și carotenoide. Cerealele integrale și uleiurile vegetale de calitate ridicată sunt principalele surse ale acestei vitamine. De asemenea, multe substanțe derivate din plante sunt cunoscute drept fitonutrienți sau fitochimicale, care posedă de asemenea proprietăți antioxidante. Compușii fenolici precum flavonoidele sunt astfel de substanțe și se pot găsi în mai multe fructe, legume, extract de ceai verde etc.
Cu excepția dietei, corpul dispune de mai multe mecanisme antioxidative prin care se protejează singur de speciile reactive de oxigen; există astfel o serie de enzime antioxidante care necesită cofactori constând în micronutrienți precum seleniu, fier, cupru, zinc și mangan pentru activitatea lor. Se consideră că un aport alimentar inadecvat al acestor micronutrienți poate conduce la o activitate antioxidantă redusă.
De reținut
Când utilizați suplimente alimentare trebuie să rețineți următoarele aspecte:
- La fel ca medicamentele tradiționale, și suplimentele alimentare pot cauza efecte adverse, pot determina reacții alergice sau pot interacționa cu anumite medicamente sau suplimente pe care le urmați. Un efect advers sau o interacțiune cu o altă substanță poate agrava starea de sănătate.
- Modul de fabricare a suplimentelor alimentare nu este de cele mai multe ori standardizat, drept urmare modul în care acționează și potențialele reacții adverse pot varia între anumite produse sau chiar în diferite loturi ale aceluiași produs. De asemenea, tipul de supliment alimentar achiziționat din farmacie sau supermarket poate fi diferit de tipul folosit în cercetare
- Alte efecte pe termen lung ale suplimentelor alimentare cu excepția celor care privesc vitaminele și mineralele nu sunt cunoscute
Surse:
www.webmd.com; https://medlineplus.gov; www.news-medical.net; www.nutrex-hawaii.com