Deshidratarea alimentelor este una dintre cele mai vechi metode de conservare a hranei. Strămoșii noștri se foloseau de soare pentru a deshidrata fructele, însă astăzi există o mulțime de alte metode pentru a face asta.
Deshidratarea fructelor: beneficii
Fructele deshidratate reprezintă o alternativă sănătoasă, atunci când ai poftă să ronțăi sau să mănânci ceva dulce.
În plus, fructele uscate au numeroase beneficii asupra sănătății.
Citește și Top 3 fructe și legume roșii și motive să le consumăm în fiecare zi
Acestea își păstrează valoarea nutritivă în întregime, așadar, le poți lua cu tine atunci când mergi în excursie sau în vacanță, pentru că nu ocupă mult loc și nu se alterează la fel ca fructele obișnuite.
În plus, studiile arată că fructele uscate pot preveni anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul stomacal, pancreatic sau cancerul la prostată. În același timp, conțin antioxidanți care ajută sistemul digestiv și sistemul cardiovascular, prin îmbunătățirea circulației sângelui.
Nu în ultimul rând, fructele deshidratate se pot lăsa în apă și se pot rehidrata, pentru a fi folosite într-o multitudine de rețete.
Iată câteva exemple:
- Rulouri de fructe din mere, pere, zmeură, sau alte fructe uscate;
- Mix pentru supă sau ciorbă, din cartofi, morcovi, ciuperci sau alte legume deshidratate;
- Chipsuri din banane, mere sau alte fructe preferate;
- Pudră realizată din uscarea fructelor, de exemplu lămâi sau portocale, folosită pentru ceaiuri, cocktail-uri și alte băuturi.
Temperatura necesară pentru deshidratarea fructelor
Atât temperatura, cât și timpul pentru deshidratarea fructelor vor fi indicate în funcție de modelul de deshidrator pe care îl aveți.
Cu toate acestea, indiferent de modelul de deshidrator pe care îl ai, temperatura optimă pentru deshidratarea fructelor și legumelor este 57 grade celsius.
Alte surse indică faptul că, în medie, temperatura optimă este între 60 și 70 de grade Celsius.
Cum deshidratezi fructele acasă
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să deshidratezi fructe sau legume.
- Spală și usucă fructele pe care urmează să le deshidratezi;
- Curăță fructul (dacă are coaja necomestibilă);
- Taie fructul în patru sau două bucăți (depinde cât este de mare);
- Pune suc de lămâie peste bucățile de fructe, pentru a împiedica oxidarea acestora;
- Așază bucățile de fructe astfel încât să nu se atingă una de cealaltă în tava deshidratorului;
- Pentru a seta timpul și temperatura, urmează instrucțiunile prezentate de către producătorul deshidratorului pe care urmează să îl folosești;
- Odată deshidratate, lasă fructele să se răcească complet;
- Pentru conservarea fructelor: păstrează-le în pungi de plastic etanș sau în borcane cu capac, la temperatura camerei; poți să le și congelezi, mai ales dacă plănuiești să le consumi peste câteva luni.
Când nu sunt indicate fructele deshidratate
Cum spuneam, fructele uscate sunt foarte nutritive și au numeroase beneficii asupra sănătății.
Totuși, aceste alimente nu trebuie consumate în doze foarte mari, din mai multe motive.
În primul rând, conțin o cantitate mare de fructoză. Din cauză că un fruct uscat are o densitate mult mai mică decât un fruct obișnuit, tendința noastră este să mâncăm mai multe.
Astfel, un consum prea mare de fructe uscate este asociat cu diabetul de tip 2, boli cardiace, dar și creștere în greutate (care atrage după sine mai multe complicații ale sănătății).
Iată ce cantitate de zahăr natural (fructoză) se regăsește în anumite fructe (sursa Healthline):
- Stafide - 59%;
- Curmale - 64-66%;
- Prune uscate - 38%;
- Caise - 53%;
- Smochine - 48%.
Ca să recapitulăm, deshidratarea fructelor este un proces ușor de realizat, care necesită doar câțiva pași simpli.
Fructele deshidratate reprezintă o alternativă mai sănătoasă a diferitelor snacks-uri. Se consumă ușor, nu ocupă mult spațiu și se pot conserva mult mai mult timp decât fructele obișnuite.
În același timp, trebuie avut grijă la cantitatea de fructe uscate consumate, pentru a limita cantitatea de zahăr în sânge.
Surse foto: https://unsplash.com https://pixabay.com
Surse articol: https://www.beorganic.ro/news/268/Ghid-practic-pentru-deshidratarea-fructelorsi-a-legumelor https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_8 https://www.webmd.com/diet/dehydrating-food-good-for-you https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-dehydrate-fruit-step-by-step-article