Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

Andreea Guica - Redactor

Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci ca atare sau să le pui în iaurt, în salate, sau în blatul de prăjitură. Opțiunile sunt limitate doar de imaginație!

Deshidratarea alimentelor este una dintre cele mai vechi metode de conservare a hranei. Strămoșii noștri se foloseau de soare pentru a deshidrata fructele, însă astăzi există o mulțime de alte metode pentru a face asta.

fructe uscate in castron

Deshidratarea fructelor: beneficii

Fructele deshidratate reprezintă o alternativă sănătoasă, atunci când ai poftă să ronțăi sau să mănânci ceva dulce. 

În plus, fructele uscate au numeroase beneficii asupra sănătății. 

Citește și Top 3 fructe și legume roșii și motive să le consumăm în fiecare zi

Acestea își păstrează valoarea nutritivă în întregime, așadar, le poți lua cu tine atunci când mergi în excursie sau în vacanță, pentru că nu ocupă mult loc și nu se alterează la fel ca fructele obișnuite.

În plus, studiile arată că fructele uscate pot preveni anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul stomacal, pancreatic sau cancerul la prostată. În același timp, conțin antioxidanți care ajută sistemul digestiv și sistemul cardiovascular, prin îmbunătățirea circulației sângelui. 

Nu în ultimul rând, fructele deshidratate se pot lăsa în apă și se pot rehidrata, pentru a fi folosite într-o multitudine de rețete.

Iată câteva exemple:

  • Rulouri de fructe din mere, pere, zmeură, sau alte fructe uscate;
  • Mix pentru supă sau ciorbă, din cartofi, morcovi, ciuperci sau alte legume deshidratate;
  • Chipsuri din banane, mere sau alte fructe preferate;
  • Pudră realizată din uscarea fructelor, de exemplu lămâi sau portocale, folosită pentru ceaiuri, cocktail-uri și alte băuturi.

caise uscate

Temperatura necesară pentru deshidratarea fructelor

Atât temperatura, cât și timpul pentru deshidratarea fructelor vor fi indicate în funcție de modelul de deshidrator pe care îl aveți.

Cu toate acestea, indiferent de modelul de deshidrator pe care îl ai, temperatura optimă pentru deshidratarea fructelor și legumelor este 57 grade celsius. 

Alte surse indică faptul că, în medie, temperatura optimă este între 60 și 70 de grade Celsius. 

Cum deshidratezi fructele acasă

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să deshidratezi fructe sau legume.

  1. Spală și usucă fructele pe care urmează să le deshidratezi;
  2. Curăță fructul (dacă are coaja necomestibilă);
  3. Taie fructul în patru sau două bucăți (depinde cât este de mare);
  4. Pune suc de lămâie peste bucățile de fructe, pentru a împiedica oxidarea acestora;
  5. Așază bucățile de fructe astfel încât să nu se atingă una de cealaltă în tava deshidratorului;
  6. Pentru a seta timpul și temperatura, urmează instrucțiunile prezentate de către producătorul deshidratorului pe care urmează să îl folosești;
  7. Odată deshidratate, lasă fructele să se răcească complet;
  8. Pentru conservarea fructelor: păstrează-le în pungi de plastic etanș sau în borcane cu capac, la temperatura camerei; poți să le și congelezi, mai ales dacă plănuiești să le consumi peste câteva luni. 

fructe uscate in borcan

 Când nu sunt indicate fructele deshidratate

Cum spuneam, fructele uscate sunt foarte nutritive și au numeroase beneficii asupra sănătății. 

Totuși, aceste alimente nu trebuie consumate în doze foarte mari, din mai multe motive. 

În primul rând, conțin o cantitate mare de fructoză. Din cauză că un fruct uscat are o densitate mult mai mică decât un fruct obișnuit, tendința noastră este să mâncăm mai multe. 

Astfel, un consum prea mare de fructe uscate este asociat cu diabetul de tip 2, boli cardiace, dar și creștere în greutate (care atrage după sine mai multe complicații ale sănătății). 

Iată ce cantitate de zahăr natural (fructoză) se regăsește în anumite fructe (sursa Healthline):

  • Stafide - 59%;
  • Curmale - 64-66%;
  • Prune uscate - 38%;
  • Caise - 53%;
  • Smochine - 48%.

Ca să recapitulăm, deshidratarea fructelor este un proces ușor de realizat, care necesită doar câțiva pași simpli. 

Fructele deshidratate reprezintă o alternativă mai sănătoasă a diferitelor snacks-uri. Se consumă ușor, nu ocupă mult spațiu și se pot conserva mult mai mult timp decât fructele obișnuite.

În același timp, trebuie avut grijă la cantitatea de fructe uscate consumate, pentru a limita cantitatea de zahăr în sânge. 

Surse foto: https://unsplash.com https://pixabay.com 

Surse articol: https://www.beorganic.ro/news/268/Ghid-practic-pentru-deshidratarea-fructelorsi-a-legumelor https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_8  https://www.webmd.com/diet/dehydrating-food-good-for-you https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-dehydrate-fruit-step-by-step-article   

Articolul urmator
Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă
    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă

    Chiar dacă nu ești la prima naștere și știi deja cum decurg lucrurile, nu este exclus să fii pusă în situații cu totul neașteptate. O tânără mamă de peste hotare a...

    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă
    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă

    Dacă anumite femei îmbrățișează ideea de a-și aduce pe lume copiii acasă, pentru altele așa ceva este inacceptabil. Mai mult, acestea din urmă le critică adesea pe cele care...

    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile
    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile

    O zi de iarnă 2021 Italia, 15 mai exact, aflu că sunt însărcinată cu al 3-lea copil.... Așa începe povestea mea...

    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant
    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant

    Tot mai puțini elevi îndrăgesc ideea de a avea o bibliotecă ale cărei rafturi sunt pline cu cărți interesante și dicționare. Tot mai mulți elevi optează pentru cărțile...

    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?
    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?

    Tratamentul Glow Peel este o procedură cosmetică non-invazivă, care utilizează exfolierea chimică pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii.

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    © 2024 Qbebe