Ardei iute: beneficii și contraindicații

Ardei iute: beneficii și contraindicații

Andra Purdea

Există într-o multitudine de culori, arome, mărimi, dar cel mai important, diferite niveluri de iuțeală. Foarte versatili în bucătărie, ardeii iuți vin la pachet cu o varietate impresionantă de beneficii pentru corpul tău. Descoperă în acest articol cum și de ce ar trebui să nu lipsească ardeiul iute din bucătăria ta.

Ce beneficii are ardeiul iute

Știai că există o scară pentru a măsura nivelul de iuțeală al ardeilor ? Numită Scara Scoville Heat, este folosită, în mod obișnuit, pentru a măsura nivelul de iuțeală al ardeilor, variind de la ușor la extrem de iute. Ardeii grași, de exemplu, au un indice Scoville de 0, în timp ce unii dintre cei mai iuți ardei, cum ar fi Carolina Reaper, pot avea un indice de peste 2 milioane de unități de căldură Scoville.

Capsaicina, compusul natural care se găsește în ardeiul iute și care le dă gustul caracteristic picant sau iute poate avea numeroase beneficii asupra corpului tău.

S-a demonstrat că capsaicina din ardeiul iute stimulează metabolismul și crește arderea grăsimilor. De asemenea, poate ajuta la reducerea apetitului, promovând pierderea în greutate.

Capsaicina, o regăsim de multe ori în creme și plasturi pentru ameliorarea durerii, în special pentru afecțiuni precum artrita și durerea neuropată, acționând prin reducerea percepției durerii.

Unele studii sugerează că capsaicina poate avea beneficii cardiovasculare, cum ar fi îmbunătățirea circulației sângelui, scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol.

Conține și proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației în organism, beneficiind potențial afecțiunilor precum artrita și alte tulburări inflamatorii.

Ardeii iuți sunt o sursă bună de vitamina C, antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării, susține sistemul imunitar și favorizează absorbția fierului din alimentele pe bază de plante. Sunt și o sursă bună de beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Vitamina A este esențială pentru menținerea sănătății pielii, a vederii și a sistemului imunitar. Găsim și diverse vitamine din complexul B, inclusiv B6 (piridoxină), care este importantă pentru dezvoltarea și funcționarea creierului, și B9 (acid folic), care este esențială pentru diviziunea celulară și sinteza ADN.

Picantul ardeiului iute poate stimula producția de sucuri digestive, promovând o digestie mai bună, sau poate avea un efect laxativ ușor.

Sunt o sursă bună de antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, reducând potențial riscul de boli cronice.

Având un conținut ridicat de vitamina C, ardeiul iute susține sistemul imunitar, ajutând organismul să se apere împotriva infecțiilor și bolilor.

Consumul de alimente picante poate chiar declanșa eliberarea de endorfine. Atunci când mănânci alimente picante, în special cele care conțin capsaicină, corpul tău poate interpreta căldura ca pe o formă de stres sau durere. Ca răspuns la această "amenințare" percepută, organismul eliberează endorfine, care pot crea un sentiment de bunăstare și chiar o ușoară euforie.

Consumul zilnic de ardei iute: efecte și complicații

Consumul zilnic de ardei iute poate avea atât efecte pozitive, cât și negative, în funcție de toleranța individuală și de starea de sănătate.

De exemplu, pentru unele persoane, consumul regulat de ardei iute poate duce la disconfort digestiv, inclusiv arsuri la stomac, indigestie sau dureri de stomac.

De asemenea, alimentele picante pot exacerba simptomele pentru persoanele cu anumite afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) sau bolile inflamatorii ale intestinului.

Totodată, cel mai comun efect al consumului excesiv de alimente picante este faptul că îți poate irita gura și esofagul.

Iar, în unele cazuri, consumul de ardei iute poate interacționa cu anumite medicamente, astfel încât persoanele care iau medicamente ar trebui să-și medicul sau farmacistul, înainte de a consuma picant.

În ceea ce privește reacțiile alergice, deși sunt rare, unii oameni pot fi alergici la compușii din ardeiul iute. Strănutul, congestia nazală, tusea sau chiar simptome asemănătoare astmului pot apărea după inhalarea particulelor de piper sau dacă ai fost în imediata apropiere a acestora. În cazuri severe, foarte rare, poate apărea o reacție alergică care poate pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie, cu simptome precum dificultăți de respirație, umflarea feței și a gâtului, puls rapid sau slab și scăderea tensiunii arteriale.

Pe de altă parte, consumul regulat de capsaicină, este demonstrat că poate duce la o toleranță crescută, necesitând cantități mai mari pentru a obține aceleași efecte în timp. Și, consumând cantități foarte mari de alimente picante poate duce la un aport excesiv de calorii, dacă nu este echilibrat cu o dietă generală sănătoasă. 

10 moduri sănătoase de a consuma ardei iute

Dacă vrei să încorporezi ardeiul iute în dieta ta, iată câteva moduri în care îl poți consuma: 

1. Pregătește o dulceață de ardei iute.

Este dulce, picantă, ușor acrișoară și le va da rețetelor tale un plus de savoare.

Vei avea nevoie de:

  • aproximativ 450g de ardei iute, tocat fin (poți folosi orice fel de ardei iute),
  • 1 ardei gras rosu mare, tocat mărunt
  • 4 căni de zahăr granulat
  • 1 cană oțet de mere
  • 1 pachet de gelatină de fructe
  • 1/2 linguriță de unt (opțional)
  • Un praf de sare (opțional) 

Instrucțiuni:

Primul pas pe care va trebui să îl faci va fi sterilizarea borcanelor, fierbându-le în baie de apă timp de 10 minute sau trecându-le prin mașina de spălat vase.

Pregătește ardeii, îndepărtând semințele și membranele de la ardeii iuți, dacă vrei o dulceață mai blândă. Taie mărunt atât ardeii roșii, cât și ardeii iuți.

Într-un vas mare, cu fundul gros, se combină ardeii tăiați, gelatina de fructe și oțetul de mere. Adăugă untul opțional pentru a reduce spuma și lasă amestecul la fiert la foc mediu-mare, amestecând constant. Odată ce amestecul a dat în clocot, se adaugă zahărul granulat deodată și se amestecă bine pentru a se combina. Pune amestecul din nou la fiert, timp de 1-2 minute, sau până când gemul capătă consistența dorită. Amestecă frecvent pentru a preveni lipirea.

Pentru a verifica dacă gemul a atins consistența dorită, pune o cantitate mică pe o farfurie răcită și las-o să stea un minut. Trece degetul prin gem, dacă se încrețește și își păstrează forma, este gata.

Poți pune dulceața de ardei iute în borcanele sterilizate pregătite, lăsând un spațiu de aproximativ 2 cm la suprafață.

Șterge marginile borcanului cu o cârpă curată și umedă pentru a îndepărta orice reziduuri. Așază capacele sterilizate pe borcane și înșurubează benzile metalice până când acestea sunt strânse cu vârful degetelor.

După ce borcanele au fost umplute, pune-le într-o baie de apă clocotită timp de 10 minute pentru a te asigura că sunt sigilate corespunzător. După ce au trecut cele 10 minute, pune borcanele la răcit cel puțin 24 de ore, înainte de a gusta.

Odată ce este gata dulceața de ardei iute, o poți folosi ca și condiment, glazură sau pentru a o întinde pe biscuiți.

Alte modalități sănătoase de a introduce ardeii iuți în dietă pot fi:

2. Ulei infuzat: Pregătește-ți propriile uleiuri picante infuzate prin macerarea ardeilor iuți în ulei de măsline. Îl poți folosi pentru a stropi salatele sau legumele prăjite.

3. Alături de salată: Taie-l rondele și adăugă-l în salate, pentru a le da o notă picantă.

4. Sosuri: Poți pregăti un amestec de condimente cu ardei iute măcinat, usturoi și alte ierburi pentru a condimenta cărnurile slabe, cum ar fi puiul, peștele sau tofu, înainte de a le frige sau coace.

5. Ardei iuți murați: Poți pune la murat ardeii iuți cu oțet, apă și un vârf de cuțit de sare.

6. Apă infuzată: Pentru o mai bună hidratare poți pune niște felii de ardei iute și castravete în sticla de apă. 

7. Guacamole: Amestecă un avocado pisat, niște usturoi, ardei iute, pătrunjel, roșii și ceapă roșie într-un castron. Condimentează cu puțină sare și puțin piper și bucură-te alături de o porție de nachos.

8. Margarita: Pentru o băutură ușor picantă și acrișoară, adaugă un pic de ardei iute și mango in mix-ul pentru margarita și savureaz-o alături de o mâncare mexicană.

9. Ardei iuți umpluți: Taie niște ardei iuți mai mari (cum ar fi ardeii iuți jalapeńo), în jumătate, scoate semințele și umple-i cu cremă de brânză, brânză rasă sau o umplutură sărată. Lasă-i la copt sau prăjește-i pe grătar până când ardeii sunt fragezi.

10. Ardei iuți copți: Prăjește ardeii iuți în cuptor până când se înmoaie și se carbonizează ușor. Folosește-i în sosuri, creme tartinabile sau în tacos și burritos.

Ardei iute: precauții și contraindicații

În timp ce ardeii iuți pot oferi diverse beneficii pentru sănătate, este esențial să fii conștientă de potențialele precauții și contraindicații, în special pentru persoanele cu afecțiuni specifice de sănătate.

Cel mai comun risc prezentat de persoanele care consumă ardei uite, este disconfortul digestiv. Dacă ai un stomac mai sensibil, consumă cu moderație sau încearcă să eviți ardeii iuți.

Pentru persoanele cu hemoroizi sau fisuri anale, consumul de alimente extrem de picante, inclusiv ardei iute, poate provoca iritații și disconfort.

Totodată, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consume cu prudență ardeii iuți. În timp ce un consum moderat este în general considerat sigur, un consum excesiv poate duce la disconfort digestiv.

Capsaicina, compusul responsabil pentru căldura din ardeii iuți, poate avea și un efect ușor de subțiere a sângelui. Pentru persoanele cu tulburări de sângerare sau cele care iau medicamente anticoagulante se recomandă prudența atunci când consumă ardei iute.

Bineînțeles, pentru cei cu probleme de piele, se recomandă folosirea mănușilor atunci când sunt în contact cu ardei iuți și evitarea ochilor și a feței.

Nu în ultimul rând, dacă ai probleme respiratorii, inhalarea vaporilor de capsaicină de la gătitul sau manipularea ardeilor iuți îți poate irita tractul respirator, provocându-ți tuse sau disconfort.

 

 

Articolul urmator
Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații
Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Kimchi: beneficii pentru imunitate și mod de preparare
    Kimchi: beneficii pentru imunitate și mod de preparare

    Originar din Coreea, kimchi a captivat papilele gustative din întreaga lume cu combinația sa unică de gust picant, condimentat și crocant. Dincolo de gustul său irezistibil, kimchi...

    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?
    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?

    Tratamentul Glow Peel este o procedură cosmetică non-invazivă, care utilizează exfolierea chimică pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii.

    Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete
    Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete

    Dovleacul este consumat din cele mai vechi timpuri, fiind cultivat pe teritoriul Americii Centrale de mii de ani. Ajunge în Europa datorită comerțului, pe parcursul secolului al...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Piatra de alaun: beneficii și utilizare
    Piatra de alaun: beneficii și utilizare

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii recurg adesea la ceea ce le pune la dispoziție natura pentru a se bucura de beneficii pentru sănătate și frumusețe. De aceea, inclusiv...

    Linte neagră: beneficii și idei de consum
    Linte neagră: beneficii și idei de consum

    Lintea neagră este o varietate de linte care a câștigat popularitate datorită gustului său specific și a valorii nutriționale ridicate.

    Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect
    Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect

    Laptele face parte dintre alimentele apreciate pentru valoarea lor nutrițională, furnizând vitamine, minerale și proteine și având efecte benefice asupra sănătății....

    Shilajit: beneficii și mod de administrare
    Shilajit: beneficii și mod de administrare

    Remediile ayurvedice sunt tot mai căutate în ultimele decenii întrucât promit restabilirea echilibrului organismului și beneficii pentru sănătatea fizică și psihică....

    © 2025 Qbebe