Rețete de cină cu prune uscate
Mai jos, îți prezentăm câteva rețete perfecte pentru o cină pe bază de prune uscate.
Copănele de pui cu vin roșu și prune uscate
Ingrediente:
- o căniță jumătate de prune uscate;
- câteva crenguțe de salvie proaspătă;
- o portocală;
- jumătate de pahar de apă;
- două pahare și jumătate de vin roșu;
- opt copănele de pui;
- un sfert de pahar de supă de pui, puțin sărată;
- o frunză de dafin;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
- Prunele uscate se pun într-o tigaie mică împreună cu crenguțele de salvie proaspătă și cu coaja de la portocală. Se toarnă peste ele jumătate de pahar de apă, după care se adaugă jumătate de pahar de vin roșu. Prunele ar trebui să fie perfect acoperite de lichid în acest moment.
- Se pun la fiert la foc mic și se lasă între două și patru minute, verificând mereu consistența prunelor. Când acestea încep să se înmoaie, se iau de pe foc și se lasă la răcorit.
- Între timp, se preîncălzește cuportul la 218 grade. Copănelele de pui se usucă ușor de excesul de apă cu niște șervețele de hârtie și se asezonează pe ambele părți cu sare și piper. Copănelele se pun, apoi, într-o tigaie termorezistentă, preîncălzită în prealabil, și se dau la cuptor pentru aproximativ opt minute.
Verifică, înainte să le scoți, ca pielița să fie aurie și ușor crocantă, apoi întoarce copănelele și mai lasă-le câteva minute pentru uniformizare. - Scoate, apoi, carnea din cuptor și toarnă peste copănele vinul rămas, supa de pui și frunza de dafin. Dacă nu îți încap toate ingredientele în tigaia termorezistentă, le poți transfera într-un vas mai încăpător. Lasă-le să fiarbă împreună, pe aragaz, aproximativ 4 minute, după care adaugă sosul de prune uscate cu vin fiert, împreună cu crenguțele de salvie și cu coaja de portocală. Lasă copănelele ușor neacoperite de sos, pentru ca pielița să rămână crocantă. Le mai poți lăsa să fiarbă câteva minute, după care le poți transfera la cuptor, pentru a se coace pentru aproximativ 25 minute.
- După ce s-au copt bine, scoate copănelele din vas și strecoară sosul, printr-o sită mare, peste ele. Pentru servire, poți adăuga câteva feliuțe de portocală proaspătă alături de carne, peste sos. Copănelele gătite în acest fel se potrivesc de minune cu o garnitură de cartofi piure.
Pui marocan cu dovlecel și prune uscate
Ingrediente:
- cinci lingurițe de ulei de măsline;
- sucul unei lămâi plus încă două lămâi tăiate cubulețe, pentru garnitură;
- o linguriță de harissa;
- cinci copănele de pui fără pieliță;
- 125 ml supă de pui;
- un praf de șofran;
- o ceapă mare, tăiată;
- șase dovlecei de mărime medie, tăiați în cubulețe;
- trei roșii medii, tăiate în cubulețe;
- 85 g de prune uscate, fără sâmburi;
- 25 g măsline negre, fără sâmburi;
- sare și piper după gust;
- 25 g migdale;
- două lingurițe de pătrunjel proaspăt mărunțit;
- o linguriță de pulbere de scorțișoară;
- o linguriță de pulbere de cardamom;
- o pătrime de linguriță de turmeric;
- o jumătate de linguriță de chimen pisat;
- o jumătate de linguriță de pulbere de paprika dulce;
- o jumătate de linguriță de ghimbir măcinat.
Mod de preparare:
- Într-un bol de sticlă de mărime medie, se amestecă două lingurițe de ulei de măsline cu sucul de lămâie și harissa. Amestecul se adaugă peste copănelele de pui, care se masează bine pentru a fi perfect acoperite de acesta. Se acoperă vasul cu o folie și se lasă la frigider pentru minim o oră și maxim trei ore.
- Între timp, se încălzește supa de pui și se adaugă șofranul. Se lasă să se întrepătrundă pentru cel puțin o oră și maximum trei ore.
- Apoi, se încălzește cuptorul la 180 de grade. Se scoate carnea de pui de la marinat, se pune într-o tigaie cu puțin ulei și se prăjește timp de câteva minute pe fiecare parte. Se scade puțin flacăra, se adaugă o linguriță de ulei de măsline, ceapa mărunțită și se amestecă împreună cu carnea de pui.
- Se adaugă dovleceii, roșiile, prunele uscate și măslinele și se asezonează cu sare și piper, în timp ce se gătesc toate împreună. La final, se adaugă supa de pui și șofranul, se pune totul la cuptor, unde se va mai găti pentru încă o oră și jumătate, până când legumele devin moi, iar carnea de pui se desprinde de pe os.
- Între timp, se încălzesc două lingurițe de ulei de măsline într-o tigaie mică, se adaugă migdalele, care se prăjesc până când încep să crape – circa două-trei minute.
- Se toarnă migdalele și uleiul peste amestecul de pui cu dovlecei și se servește împreună cu puțin pătrunjel proaspăt mărunțit pe deasupra și cu bucățelele de lămâie.
Deserturi cu prune uscate
Cina nu poate fi decât urmată de un desert delicios, pe care îl poți prepara tot cu prune uscate. Iată două idei.
Prăjitură bretonă cu prune uscate
Ingrediente:
- 200 g prune uscate;
- 150 ml rom;
- 100 g făină albă;
- 100 g zahăr;
- sare după gust;
- patru ouă;
- 300 ml lapte încălzit.
Mod de preparare:
- Se încălzește cuptorul la 180 grade, apoi se unge o tavă de tort cu puțin unt sau se folosește hârtie de
copt, după preferință. - Se așază prunele uscate într-un bol și, peste ele, se toarnă romul. Se lasă la macerat 15 minute.
- Într-un bol mai mare se adaugă făina, zahărul și sarea, și se amestecă.
- Se adaugă apoi ouăle, unul câte unul, amestecându-se în continuare, până se omogenizează compoziția.
- Se toarnă laptele, se amestecă bine, până când laptele e complet absorbit în compoziție.
- Se storc prunele de rom și se așază pe fundul tăvii de tort, după care se toarnă compoziția peste. Se lasă la copt aproximativ 40 minute, până când aluatul devine ferm. Pentru un aspect mai estetic, se poate pudra cu puțin zahăr vanilinat.
Fursecuri englezești cu prune uscate și migdale
Ingrediente:
- 225 g făină albă;
- un praf de sare;
- 50 g unt, tăiat cubulețe;
- 100 g prune uscate;
- 40 g fulgi de migdale;
- câteva picături de extract de vanilie;
- 150 ml lapte condensat pentru prăjituri;
- un ou bătut.
Mod de preparare:
- Se încălzește cuptorul la 220 grade. Se amestecă în blender făina, sarea și untul, până când se formează o pastă densă și omogenă.
- Se taie în jumătăți prunele uscate și se scot sâmburii, dacă e cazul. Se adaugă peste amestecul din
blender, împreună cu fulgii de migdale. - Se presară câțiva stropi de esență de vanilie, laptele condensat, și se amestecă totul bine cu o lingură din lemn.
- Odată ce aluatul s-a întărit, se modelează fursecurile, în funcție de dimensiunea și forma dorită.
- Se așază, apoi, într-o tavă, pe hârtie de copt și se lasă la cuptor pentru aproximativ 12 minute, până când crusta capătă o culoare aurie.
Ce beneficii au prunele uscate?
Prunele sunt bogate în vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele A, C, K și minerale precum potasiu, cupru, fosfor și mangan. De asemenea, prunele uscate și sucul de prune reprezintă remedii de succes împotriva constipației și, consumate frecvent, în cantități moderate, protejează sănătatea tractului gastrointestinal, datorită aportului important de fibre.
Consumul de prune uscate s-a dovedit mai eficient împotriva constipației față de alte remedii populare, cum ar fi semințele de psyllium – o sursă de fibre adesea utilizată în suplimente împotriva constipației.
Nu în ultimul rând, prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care reduc inflamația din corp și protejează celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Acestea sunt bogate în special în polifenoli, conținând o cantitate dublă de polifenoli față de alte fructe, cum ar fi piersicile sau nectarinele.
Câte calorii au prunele uscate?
Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar bogate în carbohidrați și fibre. Așadar, o prună uscată are echivalentul a 30 de kCal, opt grame de carbohidrați și un gram de fibre.