- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Finger Food, La cuptor, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Branza, Branza de vaci, Lactate, Prajituri, Prajituri cu crema, Prajituri cu branza, Prajituri simple, Prajituri de casa, Prajituri gustoase, Prajituri pentru copii, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustoase
Prăjitură cu brânză de vaci ușor de făcut
Pregătind desertul de mai jos, așteaptă-te ca toți cei care îl gustă să îți spună că sunt încântați să savureze cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. Astfel, prăjitura nu se remarcă doar prin consistența fină conferită de brânză, de unt și de kefir, ci și prin aromele de caise uscate și de stafide, ce se armonizează de minune. De asemenea, grișul conferă și el o textură plăcută cremei de brânză.
Ingrediente pentru prăjitură cu brânză de vaci, caise uscate și stafide:
- 600 g brânză dulce de vaci, grasă;
- 100 g caise uscate;
- 100 g stafide aurii;
- 200 g unt;
- 5 ouă;
- 1 pahar kefir;
- 1/2 cană griș;
- 3 linguri făină;
- 1/2 linguriță bicarbonat;
- 2 linguri de zahăr;
- 2 pliculețe zahăr vanilat;
- un praf de sare;
- oțet: pentru stingerea bicarbonatului.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Taie caisele cubulețe;
- Separă albușurile de gălbenușuri;
- Amestecă albușurile cu un pliculeț de zahăr vanilat;
- Amestecă brânza de vaci cu gălbenușurile și cu zahărul;
- Bate albușurile: adaugă bicarbonatul stins cu oțet;
- Topește untul;
- Toarnă kefirul, grișul și untul topit peste brânza de vaci și amestecă bine: adaugă și făina, în „ploaie”;
- Adaugă în amestecul obținut anterior caisele uscate și stafidele;
- Toarnă compoziția prăjiturii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Lasă prăjitura la copt pentru aprox. 45 de minute;
- După ce prăjitura se răcește, presară peste ea zahăr pudră.
Prăjitură cu brânză de vaci turnată
Prăjiturile turnate se regăsesc printre cele mai apreciate deserturi și, în general, se bazează pe două sau mai multe blaturi, între care se pun diferite umpluturi. Rețeta de mai jos cucerește prin îmbinarea dintre blaturile fine și crema delicată de brânză, cu aromă irezistibilă de lămâie.
Ingrediente pentru prăjitură cu cremă de brânză dulce:
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină albă;
- 125 g zahăr pudră;
- 100 g smântână grasă;
- 250 g unt gras (cu peste 80% grăsime);
- 2 ouă plus 2 gălbenușuri;
- 2 pliculețe zahăr vanilat;
- un praf de sare;
- coaja rasă de la 1 lămâie.
Ingrediente pentru cremă:
- 1,2 kg brânză de vaci grasă și cât mai bine scursă;
- 200 g zahăr;
- 2 pliculețe zahăr vanilat;
- 150 g griș;
- 2 ouă plus 2 albușuri;
- coaja rasă de la 1 lămâie;
- un praf de sare.
Mod de preparare aluat:
- Amestecă bine gălbenușurile cu sarea, lăsându-le să-și intensifice culoarea;
- Pune într-un vas untul, ce se amestecă spumă cu zahărul pudră;
- Se adaugă, pe rând, câte un ou întreg, apoi smântâna, cele 2 gălbenușuri, coaja de lămâie, zahărul vanilat;
- Adaugă făina cernută;
- Frământă bine aluatul, pune-l în folie de plastic și dă-l la rece pentru 1 oră.
Mod de preparare cremă:
- Pune brânza într-un castron, adaugă sarea, ouăle întregi, albușurile bătute spumă cu zahărul;
- Adaugă grișul turnat în ploaie, mestecând ușor, ca să se încorporeze bine;
- Adaugă coaja de lămâie, amestecând bine;
- Dai crema la rece până când pregătești tava și întinzi cele două foi de aluat.
Cum asamblezi prăjitura:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Împarte aluatul în două și întinde-l la dimensiunea tăvii (aprox. 26X32 cm), pe care o tapetezi cu hârtie de copt;
- Așează prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt, ajutându-te de un sucitor;
- Pune crema peste primul blat al prăjiturii și întinde-o bine, folosindu-te de o spatulă;
- Așează peste crema prăjiturii și cel de-al doilea blat;
- Lasă prăjitura în cuptor pentru aprox. 50 de minute;
- Lasă prăjitura să se răcească în tavă.
Prăjitură cu brânză de vaci fără aluat
Chiar dacă nu conține niciun fel de aluat, și acest desert poate ajunge să fie considerat cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. Practic, atrage atenția în special datorită compoziției cu brânză și stafide, consistentă și aromată. Dacă vrei, poți să pregătești prăjitura inclusiv de Paște, în loc de pasca tradițională.
Ingrediente pentru prăjitură cu brânză de vaci și stafide, fără aluat:
- 1 kg brânză de vaci grasă, cremoasă și bine scursă;
- 8 ouă mari;
- 10 linguri unt;
- 1 cană zahăr;
- 2 linguri făină;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- coaja și zeama de la 1 lămâie;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1 cană stafide.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Ia o tavă rotundă (cu diametrul de aprox. 24-25 cm) și unge-o cu unt;
- Separă albușurile de gălbenușuri;
- Lasă untul să se înmoaie la temperatura camerei;
- Folosindu-te de un mixer, amestecă zahărul cu untul;
- Odată ce reduci viteza mixerului, adaugă gălbenușurile de ou și continuă să mixezi până când obții un amestec omogen;
- Adaugă în amestecul obținut brânza dulce, făina, zeama și sucul de lămâie, praful de copt și extractul de vanilie: folosește-te tot de mixer, setat la viteză mică;
- Bate bine albușurile;
- Utilizând o spatulă, adaugă aprox. 1/3 din cantitatea totală de albușuri peste amestecul care conține brânza de vaci și gălbenușurile;
- După ce amesteci bine, adaugă și restul albușurilor, până când acestea se încorporează bine;
- Dă stafidele prin făină;
- Adaugă stafidele în amestecul de brânză și ouă;
- Toarnă compoziția prăjiturii în tavă și dă-l la cuptor: dacă după 45 de minute sesizezi că partea de sus a prăjiturii se rumenește prea rapid, este recomandat să pui deasupra o bucată de folie de aluminiu. Lasă prăjitura la copt pentru încă aprox. 20-30 de minute;
- Lasă prăjitura să se răcească în tavă;
- După ce prăjitura se răcește bine, poți să o scoți din tavă.
Câte calorii are prăjitura cu brânză de vaci
Ca să știi la ce să te aștepți în privința numărului de calorii furnizat de o prăjitură de casă cu brânză de vaci, trebuie să ții cont de caloriile din ingredientele-cheie, cum ar fi:
- Brânza de vaci: de pildă, 100 g brânză grasă de vaci, cu conținut de grăsime sub 20%, furnizează, în medie, aprox. 156-200 calorii. În ceea ce privește brânza de vaci foarte grasă, cu conținut de grăsime de peste 20%, 100 g oferă, în medie, 234 calorii;
- Smântâna: spre exemplu, 100 g smântână grasă, cu aprox. 20% grăsime, furnizează aprox. 213 calorii. Dacă utilizezi 100 g smântână foarte grasă, cu aprox. 30% grăsime, ține minte că aceasta oferă aprox. 300 calorii;
- Untul: un pachet de unt, cu aprox. 82% grăsime, furnizează aprox. 1100 calorii;
- Ouăle: de exemplu, un gălbenuș crud provenit de la 1 ou mare are aprox. 55 calorii, iar un albuș aprox. 17-18 calorii.
Pentru a calcula cât mai exact caloriile dintr-un fel de mâncare gătit, este necesar să aduni toate caloriile conținute de ingredientele acestuia. După aceea, urmărește videoclipul de mai jos și procedează după cum urmează:
- Află greutatea preparatului înainte să fie gătit: în acest scop, utilizează un cântar de bucătărie;
- Cântărește preparatul și după gătire;
- Înmulțește numărul total al caloriilor preparatului cu 100;
- Împarte rezultatul obținut la greutatea preparatului după gătire pentru a afla câte calorii sunt la 100 g.
În cazul rețetelor descrise anterior, numărul total de calorii, dintr-o prăjitură întreagă cu brânză cu vaci, sunt:
- Pentru prăjitura cu brânză de vaci, caise uscate și stafide: 3412 calorii.
- Pentru prăjitura turnată, cu cremă de brânză de vaci: 7327 calorii;
- Pentru prăjitura cu brânză de vaci și stafide, fără aluat: 4636 calorii.
Iată un exemplu ca să înțelegi mai bine cum calculezi câte calorii sunt într-o porție de 100 g, raportându-te la rețeta de prăjitură cu brânză de vaci și stafide fără aluat:
- Numărul total al caloriilor din prăjitura întreagă, înainte să fie porționată: aprox. 4636;
- Greutatea prăjiturii înainte de coacere: aprox. 2,2 kg, adică 2200 g;
- Greutatea prăjiturii după coacere: aprox. 1540 g;
- Numărul de calorii la 100 g: 4636 X 100: 1540= 301.
Dacă îți dorești să prepari cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci, dar care să nu fie foarte bogată în calorii, mizează pe brânza cu conținut redus de grăsime. Spre exemplu, 100 g brânză slabă de vaci conțin aprox. 70-100 calorii. De altfel, acest tip de brânză poate fi foarte bine pus în valoare într-un desert savuros și ușor, fără coacere: cheesecake.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: bzi.ro, bosskitchen.com, healthline.com, hollytrail.com, medicalnewstoday.com, tastingtable.com, verywellfit.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!