Ce sunt ciuperci porcini: scurtă istorie a Boletus edulis
Ciuperci porcini reprezintă, de fapt, un termen umbrelă pentru mai multe specii de ciuperci. Cea mai populară specie este Boletus edulis. Aceste ciuperci au fost descoperite în 1782 de către botanistul francez Pierre Bulliard.
Sunt considerate delicatese în bucătărie și faimoase în Italia, dar și în restul Europei, în America de Nord și unele regiuni din Asia și Africa.
Ciupercile porcini cresc în mod natural în păduri, la baza arborilor în sezonul vară-toamnă. Au pălăria maro, iar tulpina lor albă este groasă. Diametrul unei ciuperci porcini variază între 2 și 20 de centimetri.
Unde se găsesc în România ciuperci funghi porcini?
Dacă până acum ți-am captat interesul, probabil te întrebi unde poți găsi ciuperci porcini în România. Culegătorii de ciuperci sau pasionații de drumeții pot găsi ciuperci porcini în pădurile de foioase, ascunse sub iarbă în timpul verii și în locuri cu soare în timpul toamnei. Acestea se găsesc la baza stejarilor, pinilor, castanilor sau fagilor. Apar de regulă după ploi torențiale abundente, din iunie până noiembrie.
Ciupercile porcini se pot cumpăra crude direct de la culegători, în timpul sezonului sau de la supermarket la conservă sau uscate, pregătite direct pentru gătit.
Rețete delicioase cu ciuperci porcini
Poți găti ciuperci porcini într-o varietate de forme. Au un gust deosebit și o textură fină și cremoasă.
Mai jos găsești câteva rețete delicioase cu ciuperci porcini, ușor de preparat și la îndemâna oricui. Reține că ciupercile porcini nu se spală. în schimb, se curăță ferm cu o perie, pentru a îndepărta resturile de pământ.
Citește și 10 idei de aperitive cu ciuperci
Supă cremă de ciuperci porcini
Ai nevoie de:
• 500 g ciuperci porcini
• 1 ceapă medie
• 2 căței de usturoi
• 50 g unt (împărțit în 2)
• 150 ml vin alb demisec
• 1,2 L supă de pui sau de legume
• 150 ml smântână dulce cu min. 30% grăsime
• 20 g unt rece
• cimbrișor
• sare, piper după gust
Preparare:
1. Se curăță ciupercile porcini, apoi se taie bucățele mici
2. Se taie mărunt ceapa și usturoiul
3. Se pun 30 g de unt la topit în tigaie, apoi se adaugă ciupercile, ceapa și usturoiul și se lasă în tigaie până ce apa pe care o lasă ciupercile s-a evaporat și acestea încep să sfârâie. Între timp se adaugă cimbrișor verde, sare și piper.
4. După ce toată apa s-a evaporat, se stinge totul cu un pahar de vin alb și cu 20 de g de unt.
5. După cca 3 minute, se adaugă supa de pui sau de legume. Dacă nu aveți supă, se poate adăuga și apă caldă. Se lasă la fiert 15-20 de minute la foc mediu.
6. La final, se adaugă și smântâna lichidă și se mai lasă pe foc 1 minut.
7. Supa se trece prin blender și se strecoară. Se adaugă și cele 20 de g de unt rece, pentru îngrășarea supei.
8. Se servește cu crutoane și cu frunze de pătrunjel.
Poftă bună!
Risotto cu ciuperci porcini
Ai nevoie de:
• o cană 1/2 de orez risotto;
• 5 căni de supă vegetală;
• 1/2 cană de ciuperci porcini uscate;
• 1 cană de ciuperci albe;
• 2 linguri de ceapă tăiată mărunt;
• 1/4 cană de unt;
• 2 caței de usturoi;
• 1/2 cană de vin alb;
• 1/4 cană de smântână de gătit.
• o cană de parmezan.
• sare și piper după gust.
Citește și Chifteluțe cu orez și ciuperci
Preparare:
1. Într-o oală mare, adaugă untul, usturoiul, ceapa, ciupercile și orezul și lasă totul la gătit, la foc mediu, timp de două minute. Amestecă constant, pentru ca ingredientele să nu se lipească.
2. Dă focul mic și completează totul cu vin alb, apoi amestecă timp de două minute.
3. Adaugă, ulterior, supa de legume și smântâna, apoi lasă totul pe foc până când lichidul este absorbit. Durează cam 25 de minute, dar ține cont că trebuie să mesteci constant.
4. Adaugă parmezanul și continuă să amesteci, pentru ca brânza să se topească.
5. Adaugă sarea și piperul, după gust.
Poftă bună!
Paste cu ciuperci porcini
Ai nevoie de:
• 300 g de paste tagliatele (sau altele, după preferințe)
• 500 g de ciuperci crude
• 1 lingură de ulei de măsline
• 50 de g unt cu min. 82% grăsime
• 1 cățel de usturoi
• sare și piper
• parmezan
Preparare:
1. Se fierb pastele în apa cu sare.
2. Într-o tigaie se pune untul și o lingură de ulei de măsline. Se adaugă ciupercile curățate și tăiate, împreună cu un cățel de usturoi feliat subțire și se lasă 5 minute la foc mediu spre mare. După ce ciupercile se rumenesc, se adaugă sarea și piperul.
3. La final, se adaugă pastele fierte în tigaie și se lasă cca. 5 minute pentru a se îmbina gusturile.
4. se adaugă parmezan și/sau pătrunjel și se servesc calde.
Poftă bună!
Ciuperci porcini uscate
Pentru că ciupercile porcini nu sunt la fel de comune precum ciupercile albe, de exemplu, cei mai mulți producători usucă ciupercile, pentru a le exporta în locuri în care acestea nu cresc.
Dacă te duci la cumpărături, găsești ciuperci porcini uscate mult mai des decât le găsești crude sau la conservă.
Datorită aromei puternice, acestea dau un gust deosebit fripturilor, supelor sau sosurilor, chiar dacă sunt uscate. Pentru gătit, se recomandă să pui ciupercile uscate în apă fiartă și să le lași 15-20 de minute. Poți folosi ulterior și apa în care au stat, pentru un plus de savoare.
Sunt scumpe ciupercile porcini?
Din cauză că nu se găsesc peste tot și apar relativ o perioadă scurtă din an, dar și pentru că sunt considerate delicatese, ciupercile porcini sunt mai scumpe decât ciupercile obișnuite pe care le găsim în comerț.
Astfel, 15 g de ciuperci porcini uscate costă aproximativ 15 lei. Un kg de ciuperci congelate costă aproximativ 40 de lei, la magazin sau supermarket. Dacă cumperi de la producători sau vânzători locali, din piață sau online, un kg de ciuperci porcini costă între 25 și 40 de lei.
Ce gust au ciupercile porcini?
Ciupercile porcini sunt folosite de marii bucătari din întreaga lume și sunt considerate delicatese, în special în bucătăria Italiană. Ciuperca porcini este numită și ”regele ciupercilor”, denumirea venind din Franța. Acest lucru se datorează unicității gustului lor și a plusului de aromă pe care o aduc fiecărei rețete în care sunt incluse.
Gustul ciupercilor porcini are tente de nuci și alune și este asemănător cu cel al cărnii, fiind un substitut grozav pentru aceasta, mai ales pentru că este o ciupercă bogată în proteine.
Dacă ești gurmand sau pasionat de mâncare, cu siguranță trebuie să încerci aroma intensă a acestor ciuperci deosebite!
Surse:
www.wikipedia.org
www.mushroom-appreciation.com
www.zesty.ro
www.savoriurbane.com
Surse foto: iStock
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!