- 1. Fursecuri de ovăz cu banane
- 2. Fursecuri cu unt de migdale
- 3. Fursecuri de morcovi
- 4. Fursecuri cu sos de mere
- 5. Fursecuri de cartofi dulci
- 6. Fursecuri cu unt de arahide și banane
- 7. Fursecuri cu merișoare și portocale
- 8. Fursecuri cu smochine și făină de spelta
- 9. Fursecuri cu fistic și matcha
- 10. Fursecuri cu semințe de chia și unt de arahide
- 11. Fursecuri cu quinoa și ciocolată neagră
Zahărul, făina rafinată și grăsimile nesănătoase pot să nu fie cea mai sănătoasă opțiune pentru copii. Însă există modalități de a face dulciuri mai sănătoase prin încorporarea unor ingrediente nutritive.
Folosește făinuri integrale, cum ar fi făina de grâu integral sau făina de migdale, ele oferind mai multe fibre și nutrienți. Poți reduce cantitatea de zahăr adăugat optând pentru îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, siropul de arțar sau piureul de banane.
În ceea ce privește grăsimile, poți folosi unele mai sănătoase, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, uleiul de măsline sau untul de nuci, în locul grăsimilor saturate. Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea unui copil. De asemenea, încorporează ingrediente bogate în nutrienți, cum ar fi ovăzul, semințele de chia, semințele de in sau morcovii mărunțiți, pentru a spori conținutul nutrițional.
Nu în ultimul rând, atunci când faci dulciuri acasă poți controla ingredientele, pentru a evita aditivii artificiali care se găsesc adesea în prăjiturile cumpărate din magazin și, cel mai important, să petreci momente plăcute cu familia ta.
Descoperă în cele ce urmează câteva rețete ușoare, nutritive și delicioase de fursecuri sănătoase pentru copii.
1. Fursecuri de ovăz cu banane
Ingrediente:
- 200g banane coapte, pasate
- 80g de fulgi de ovăz
- 80g stafide sau chipsuri de ciocolată neagră
- 5ml extract de vanilie
- 2g de scorțișoară
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute sau până când se rumenesc.
2. Fursecuri cu unt de migdale
Ingrediente:
- 240g unt de migdale
- 100g zahăr de nucă de cocos
- 1 ou
- 5ml extract de vanilie
- 2.5g bicarbonat de sodiu
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecă toate ingredientele. Rulează aluatul în bile și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Aplatizează fiecare bilă cu o furculiță. Coace-le timp de 10-12 minute sau până când marginile sunt aurii.
3. Fursecuri de morcovi
Ingrediente:
- 120g morcovi rași
- 80g fulgi de ovăz
- 60g făină de migdale
- 60ml sirop de arțar
- 60g ulei de cocos, topit
- 1.5 g de scorțișoară
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 15-18 minute sau până când sunt aurii.
4. Fursecuri cu sos de mere
Ingrediente:
- 240 g de sos de mere neîndulcit
- 80g de ovăz de modă veche
- 60g făină integrală de grâu
- 40g stafide
- 2g scorțișoară
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
5. Fursecuri de cartofi dulci
Ingrediente:
- 240g de piure de cartofi dulci
- 80g de fulgi de ovăz
- 60g de miere sau sirop de arțar
- 60 de unt de migdale
- 2ml de extract de vanilie
- 1g de scorțișoară
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 15-18 minute.
6. Fursecuri cu unt de arahide și banane
Ingrediente:
- 200g banane coapte, pasate
- 80g de ovăz
- 120g de unt de arahide
- 60g de miere
- 2.5ml de extract de vanilie
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
7. Fursecuri cu merișoare și portocale
Ingrediente:
- 120g făină de migdale
- 60g merișoare
- Coaja de la o portocală
- 60g ulei de cocos, topit
- 30g miere
- 2.5ml de extract de vanilie
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
8. Fursecuri cu smochine și făină de spelta
Ingrediente:
- 100g făină de spelta
- 80g smochine uscate, tocate mărunt
- 60g nuci, tocate mărunt
- 40g ulei de cocos, topit
- 40g miere
- 1 ou
- 5ml extract de vanilie
- 2g de bicarbonat de sodiu
- Un vârf de cuțit de sare
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
9. Fursecuri cu fistic și matcha
Ingrediente:
- 100g de fistic fără coajă, măcinat
- 80g făină de migdale
- 60g zahăr de nucă de cocos
- 40g ulei de cocos, topit
- 1 ou
- 5g de praf de matcha
- 2g praf de copt
- Un vârf de cuțit de sare
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
10. Fursecuri cu semințe de chia și unt de arahide
Ingrediente:
- 120g unt de arahide
- 60gr miere
- 80g făină de migdale
- 40g semințe de chia
- 1 ou
- 5ml extract de vanilie
- 2g bicarbonat de sodiu
- Un vârf de cuțit de sare
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
11. Fursecuri cu quinoa și ciocolată neagră
Ingrediente:
- 100 g de quinoa fiartă, răcită
- 100g făină de migdale
- 70g ciocolată neagră, tăiată în bucăți
- 60 g de zahăr din nucă de cocos
- 40g ulei de cocos, topit
- 1 ou
- 5ml extract de vanilie
- 2g praf de copt
- Un vârf de cuțit de sare
Instrucțiuni: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează niște bile cu ajutorul unei linguri și pune-le pe o foaie de copt tapetată. Coace-le timp de 12-15 minute.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!