- Timp preparare:
- 30-60 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Finger Food, La cuptor, Fursecuri cu gem, Fursecuri cu rahat, Fursecuri fragede, Fursecuri de casa, Fursecuri simple, Fursecuri rapide, Aluat de fursecuri, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Fursecuri, Romanesti, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Pranz, Cina, Faina, Gustoase, Simple
Fursecuri cu untură și alune
Untura este „secretul” pentru ca fursecurile tale să se topească în gură. În plus, varianta de fursecuri propusă mai jos cucerește prin îmbinarea dintre aluatul deosebit de fraged, care stă la rece peste noapte, și textura ușor crocantă dobândită datorită alunelor.
Ingrediente pentru fursecuri cu untură și alune:
- 200 g untură la temperatura camerei;
- 400-420 g făină;
- 130 g zahăr;
- 1 lingură zahăr vanilat;
- 2 ouă;
- 40 g smântână;
- 130 g alune măcinate.
Mod de preparare:
- Amestecă untura și cele două tipuri de zahăr;
- Adaugă amestecului obținut un ou și un gălbenuș;
- Adaugă alunele măcinate și smântâna;
- Adaugă treptat făina pentru a obține un aluat omogen;
- Pune aluatul pe o suprafață curată și împarte-l în două;
- Învelește fiecare porție de aluat în folie de plastic și las-o la frigider peste noapte;
- Încinge cuptorul la 180 de grade și tapetează două tăvi cu hârtie de copt;
- Aplatizează fiecare bucată de aluat pe o suprafață cu făină: fiecare bucată de aluat trebuie să aibă grosimea de aprox. 3-5 mm;
- Folosește forme pentru a obține fursecurile dorite;
- Coace fursecurile până când se rumenesc ușor pe partea inferioară.
Fursecuri cu untură și gem
Preparând pentru cei dragi astfel de fursecuri, nu este de mirare să îți amintești de gustul copilăriei, de momentele în care te pregăteai să te bucuri de un desert mult așteptat. Pentru fursecurile tale poți să folosești orice fel de gem, mai dulce sau mai acrișor.
Ingrediente pentru fursecuri cu untură și gem:
- 1 cană untură;
- 450 g făină;
- 200 g zahăr;
- 1/4 cană lapte bătut;
- 2 lingurițe extract de vanilie;
- 2 ouă mari;
- un praf de sare;
- 1/2 linguriță praf de copt, dizolvat în laptele bătut;
- câteva linguri de gem.
Mod de preparare:
- Pune laolaltă untura, zahărul și extractul de vanilie;
- Adaugă ouăle și sarea: amestecă totul bine;
- Adaugă în amestecul obținut laptele bătut și praful de copt;
- Adaugă făina pentru a obține un aluat;
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Întinde aluatul și, ajutându-te de un pahar, decupează forme rotunde;
- Lasă fursecurile la copt până se rumenesc ușor;
- După ce fursecurile se răcesc, unește-le două câte două cu ajutorul gemului.
Fursecuri cu untură și iaurt
Iaurtul contribuie la frăgezirea fursecurilor, iar alături de praful de copt stimulează aluatul să crească. În același timp, iaurtul conferă o aromă specială deserturilor.
Ingrediente pentru fursecuri cu untură și iaurt:
- 1/2 cană untură topită și răcită;
- 300 g făină;
- 100 g zahăr;
- 125 g nuci măcinate;
- 50 g zahăr pudră;
- 1/2 linguriță praf de copt;
- 1/2 cană iaurt simplu;
- 1 gălbenuș de ou.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Pune într-un castron untura topită, iaurtul, praful de copt, zahărul: amestecă bine;
- Adaugă nucile;
- Treptat, adaugă și făina, câte 50 g, amestecând bine de fiecare dată ca să obții un aluat compact;
- Pentru a modela fiecare fursec, ia câte 1 linguriță de aluat și pune-o pe o suprafață cu făină;
- Pune fursecurile la copt pentru aprox. 25 de minute;
- După ce fursecurile se răcesc, toarnă peste ele zahăr pudră.
Fusecuri cu untură, smântână și rahat
Reprezintă oricând un desert binevenit, ce se remarcă prin aroma delicată de vanilie și de portocale. Mai mult, fursecurile prezentate mai jos pot fi păstrate, în cutii etanșe, chiar și câteva săptămâni.
Ingrediente pentru fursecuri cu untură, smântână și rahat:
- 200 g untură;
- 250 g făină;
- 200 g zahăr pudră;
- 100 g amidon;
- 100 g smântână grasă (20% grăsime);
- 1 fiolă esență de vanilie;
- 1 fiolă esență de portocale;
- 150 g rahat de diverse culori, tăiat cubulețe;
- 1 linguriță rasă praf de copt;
- 3 gălbenușuri.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 170 de grade: dacă ai cuptor electric, setează un program care distribuie căldura atât sus, cât și jos;
- Tapetează cu hârtie de copt două tăvi;
- Pune laolaltă untura, făina, smântâna, zahărul, amidonul, praful de copt, esențele de vanilie și de portocale, gălbenușurile: amestecă bine pentru a obține un aluat. În cazul în care sesizezi că acesta este prea moale, adaugă făină;
- Pune aluatul într-un poș cu dui în formă de stea;
- Lipește hârtia de copt de fiecare colț al tăvilor folosindu-te de puțin aluat;
- Utilizează poșul pentru a obține fursecurile, pe care le distribui în tăvi lăsând distanță între ele;
- Pune câte o bucățică de rahat la mjlocul fursecurilor;
- Lasă fursecurile la copt aprox. 15 minute sau până când vezi că sunt rumenite pe margini.
Fursecuri simple, cu untură și vanilie
Aceste fursecuri pot fi pregătite cu orice ocazie, inclusiv pentru sărbători. Dacă vrei, ornează-le cu glazură pentru un aspect cât mai festiv.
Ingrediente pentru fursecuri simple, cu untură și vanilie:
- 200 g untură (la temperatura camerei);
- 400 g făină;
- 100 g zahăr pudră;
- 1-2 picături extract de vanilie;
- 1 ou de mărime medie.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Pune la un loc untura, oul și zahărul și amestecă bine;
- Adaugă făina și extractul de vanilie, frământând amestecul cu mâinile ca să formezi aluatul pentru fursecuri;
- Întinde aluatul și decupează fursecuri folosindu-te de diverse forme;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt și lasă fursecurile la copt aprox. 10 minute, până încep să se rumenească.
În afară de faptul că untura este un ingredient potrivit pentru a obține aluaturi dulci sau sărate, poți să o valorifici și pentru alte preparate. De exemplu, dacă ai la dispoziție untură de calitate, folosește-o ca să obții o crustă bine rumenită pentru legume sau pentru carne.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com
Surse articol: bakenoir.com, food.com, taste.com, theeuropeandish.com, thespruceeats.com, ukrainianclassickitchen.ca, youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!