- Timp preparare:
- 30-60 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Mic dejun englezesc, Mic dejun american, Deserturi, Mic dejun copii, La foc, Mure, Vara, Dulceata, Fructe, Romanesti, Americane, Zi de nastere, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Simple, Deosebite
Dulceață de mure cu zahăr gelifiant
Principalul avantaj pe care îl oferă această variantă de dulceață este că se prepară rapid datorită zahărului gelifiant cu pectină, o fibră solubilă ce se găsește în mod natural în compoziția alimentelor de origine vegetală. Dacă o păstrezi într-un loc întunecat, uscat și răcoros, dulceața obținută poate să reziste până la 6 luni. Odată ce deschizi borcanul în care o ții, păstrează-l mereu la rece.
Ingrediente pentru dulceață de mure cu zahăr gelifiant:
- 1,8 kg mure;
- 1 kg și 1/2 zahăr gelifiant cu pectină;
- zeama de la 1 lămâie;
- opțional: 2 linguri de unt.
Mod de preparare:
- Cu o zi înainte să prepari dulceața de mure, lasă fructele într-un castron mare, acoperindu-le cu zahăr: ține-le la temperatura camerei până a doua zi dimineață. Amestecă-le cu zahărul și lasă-le în castron până începi să prepari dulceața;
- Pune în frigider o farfurie mică;
- Pune murele într-o cratiță mare;
- Toarnă peste mure zeama de lămâie: folosește-te de o strecurătoare pentru a colecta sâmburii de lămâie. Îi vei adăuga în dulceață întrucât, alături de pectina din fructe și de cea din zahărul gelifiant, sunt bineveniți pentru a accelera procesul de închegare;
- Pune cratița cu fructe la foc mic pentru ca zahărul să se dizolve bine: dă focul mai tare și lasă dulceața pe foc până când dă în clocot. Lasă la fiert pentru 5 minute;
- Stinge focul și toarnă puțină dulceață de mure pe farfuria ținută la frigider pentru a verifica dacă s-a legat: odată ce dulceața se răcește, folosește-ți degetul pentru a încerca să trasezi o linie prin ea. În cazul în care linia este bine definită și cele două părți de dulceață nu se mai unesc, înseamnă că este închegată. Dacă este prea apoasă, las-o la fiert în etape de câte 2-3 minute. De fiecare dată când o iei de pe foc, încearcă să o verifici iar pe farfuria răcită;
- Îndepărtează excesul de spumă și, dacă vrei, adaugă în dulceață și unt;
- Lasă dulceața în cratiță pentru încă aprox. 15 minute: după aceea distribuie dulceața în borcane de sticlă pe care le sterilizezi.
Înainte de a steriliza borcanele în care urmează să pui dulceața de mure, ai grijă să le speli foarte bine, folosind apă fierbinte și un detergent de vase. În același timp, spală și capacele borcanelor.
După ce borcanele se scurg bine de apă, poți începe procesul de sterilizare. Există mai multe metode pentru a realiza acest demers, dar ca să îți fie cât mai la îndemână urmează pașii de mai jos:
- Încinge cuptorul la 120 de grade;
- Pune borcanele cu dulceață de mure într-o tavă;
- Bagă la cuptor tava cu borcanele cu dulceață și lasă-le acolo aprox. 30-40 de minute;
- Închide focul și nu deschide ușa cuptorului;
- Lasă borcanele cu dulceață să se răcească treptat, pentru cel puțin 4-5 ore.
Dulceață de mure întregi, cu zahăr brun
Pentru ca dulceața să fie reușită, folosește-te numai de mure foarte proaspete, încercând să le îmbini pe cele bine coapte cu cele care nu s-au copt complet. Procedând așa, te asiguri că dulceața se leagă mai bine grație conținutului ridicat de pectină din mure.
Ingrediente pentru dulceață de mure întregi, cu zahăr brun:
- 1 kg mure;
- 1 kg zahăr brun;
- 2 linguri zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
- Pune murele și zeama de lămâie într-o cratiță mare: lasă cratița la foc mediu pentru aprox. 10 minute;
- Zdrobește ușor murele folosindu-te de o lingură de lemn;
- Adaugă zahărul, amestecând permanent și lasă să dea în clocot;
- În momentul în care dulceața începe să fiarbă, nu mai amesteca și las-o pe foc pentru aprox. 20 minute sau până când afli că atinge o temperatură de 105 grade Celsius. În acest scop, folosește un termometru pentru dulceață și gem;
- Toarnă dulceața în borcane pe care le sterilizezi.
Dulceață de mure fără zahăr
Dacă optezi pentru această rețetă de dulceață de mure, poți să te asiguri că ai parte de un preparat natural, care nu conține deloc îndulcitori artificiali. În schimb, dulceața dobândește savoare datorită mierii și aromei de portocale.
Ingrediente pentru dulceață de mure fără zahăr:
- 5 căni mure;
- 2/3 cană miere naturală;
- 2 linguri zeamă de portocale.
Mod de preparare:
- Pune murele într-o cratiță, la foc mic, adaugând mierea și zeama de portocale;
- Amestecă încet și zdrobește murele ajutându-te de o lingură de lemn;
- Continuă să amesteci pentru a nu se forma spumă;
- Ține la frigider, pentru 5 minute, o farfurie;
- Toarnă o lingură de dulceață pe farfurie;
- Pentru a verifica dacă dulceața s-a legat, ține farfuria în poziție verticală: dacă sesizezi că dulceața nu curge deloc sau curge lent, înseamnă că are consistență de gel.
Dulceață de mure fără semințe
În cazul în care preferi dulceață mai fluidă, pe care să o poți utiliza mai ales pentru preparate precum înghețata sau diferite prăjituri de casă, orientează-te spre varianta propusă mai jos.
Ingrediente pentru dulceață de mure fără semințe:
- 6 căni mure;
- 2 căni zahăr;
- 1 linguriță zeamă de lămâie verde;
- 1/2 linguriță scorțișoară pudră;
- 1/4 linguriță mirodenii pentru turtă dulce.
Mod de preparare:
- Spală bine murele și zdrobește-le într-un blender;
- Folosește o sită pentru a elimina semințele fructelor;
- Pune o cratiță la foc mediu și toarnă în ea fructele făcute piure și zahărul;
- Amestecă permanent pentru ca zahărul să se dizolve complet;
- Lasă la foc mediu până când dulceața începe să fiarbă;
- Lasă focul mai mic și continuă să amesteci, aprox. 20 de minute: adaugă zeama de lămâie verde și mirodeniile;
- Apelează la un termometru ca să verifici dacă temperatura pe care o are dulceața este de aprox.105 grade Celsius;
- Stinge focul și lasă dulceața să se răcească treptat.
Dulceață de mure congelate
Ori de câte ori prepari dulceață folosind mure congelate, este necesar ca mai întâi să dezgheți fructele. În afară de mure, folosește-te de zahăr și de zeamă de lămâie pentru a obține o dulceață gustoasă, ce poate fi savurată oricând pe o felie de pâine, pe un biscuite, pe o brioșă etc.
Ingrediente pentru dulceață de mure congelate:
- 6 căni mure congelate;
- 3 căni zahăr alb;
- 1/4 cană zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
- Pune murele dezghețate într-un blender sau într-un robot de bucătărie;
- Lasă la frigider o farfurie de sticlă;
- Pune fructele într-o cratiță de mărime medie și adaugă zeama de lămâie;
- Lasă cratița la foc mediu până când amestecul de mure și zeamă de lămâie începe să fiarbă: nu uita să adaugi zahărul. Lasă pe foc pentru alte 1-2 minute și amestecă permanent;
- Folosește-te de farfuria răcită pentru a testa consistența dulceții: dacă dulceața are consistența dorită, oprește focul. Dacă nu, poți să o mai lași pe foc pentru încă 1-2 minute;
- Toarnă dulceața în borcane deja sterilizate sau pe care urmează să le sterilizezi.
Ca să te asiguri că poți prepara o dulceață de mure gustoasă, este esențial să ai la dispoziție fructe de calitate. Astfel, alege doar mure care să nu fie prea coapte, prea moi și/sau lovite.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: bbcgoodfood.com, cookingbride.com, countrylife.co.uk, itsnotcomplicatedrecipes.com, healthline.com, wildwalks-southwest.co.uk, wildanacrow.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!