- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Dulceata
Cine are poftă de dulceață făcută în casă? Noi sigur ne gândim la momentele când eram copii și mama sau bunica umpleau casa cu miros de fructe, plante și zahăr atunci când făceau mult iubita dulceață. Iată că și tu poți pregăti o dulceață de păpădie cu aromă de copilărie. Conform specialiștilor, aceasta este benefică pentru ficat, reglează fluxul sanguin și poate crește apetitul persoanelor aflate în convalescență. Acestea fiind zise, iată de ce ai nevoie pentru dulceața ta de păpădie!
Ingrediente:
- 400 flori de păpădie
- O lingură de sare de lămâie
- 2 lămâi
- 0,5 l apă clocotită
- 1 kg de zahăr
Cum se prepară dulceața de păpădie?
- Pentru dulceața de păpădie vei avea nevoie de aproximativ 400 de flori, pe care le lași în apă rece timp de o zi.
- După ce au trecut prin baia de apă, amesteci florile cu lingura de sare de lămâie și cele două lămâi pe care le-ai tăiat mărunt, mărunt înainte.
- Torni amestecul în 0,5 l de apă clocotită și lași totul la fiert timp de 15 minute.
- Strecori totul și adaugi kg de zahăr, apoi lași la fiert până ce observi că dulceața devine asemănătoare mierii, ca densitate și gust.
Iată un video care îți arată mai bine cum să prepari totul!
Beneficiile păpădiei pentru sănătate
Bine, bine, pregătești dulceața de păpădie, dar știi care sunt beneficiile acestei plante? Conform specialiștilor, păpădia este o sursă importantă de vitamine (A, C, D, complex B) și minerale (Fier, Potasiu, Zinc). De-a lungul timpului, păpădia a adus numeroase beneficii funcției hepatice, datorită efectului pe care îl are asupra creșterii secreției biliare. Așa cum era de așteptat, după o analiză și cercetare amplă, specialiștii au mai descoperit că păpădia:
- ajută în ameliorarea problemelor urinare
- reduce inflamația
- are un efect benefic asupra densității osoase
- poate preveni apariția cancerului mamar, de colon, prostată, la plămâni și ficat
- poate preveni diabetul
- reglează problemele digestive
- este un antioxidant natural
- reglează colesterolul
- are efecte benefice asupra pielii
Ceai de păpădie
Așadar, se pare că păpădiile nu sunt simple buruieni de grădină, sau plante de decor. Este o plantă cu mult mai multe beneficii decât ne-am fi așteptat. Trebuie să știi că dulceața de păpădie nu este singurul produs pe care-l poți obține. Ceaiul de păpădie este mai puțin popular, din cauza gustului amărui, dar face adevărate minuni pentru sănătatea ta. Este un ajutor excelent pentru eliminarea toxinelor, te ajută să slăbești și să îndepărtezi grăsimea abdominală și celulita. Asta nu este tot!
Ceaiul de păpădie este benefic și la nivel digestiv; te scapă de constipație, combate gastrita și ameliorează indigestia. În mod normal se pregătește din frunze de păpădie, dar cercetătorii au descoperit că ceaiul din extract de rădăcină de păpădie are efecte benefice în tratarea cancerului. Poate fi considerat o alternativă de tratament mai puțin agresivă cu organismul, care întărește sistemul imunitar și ucide celulele canceroase, spre deosebire de tratamentele tradiționale care atacă orice formă celulară.
Așadar, poți pregăti ceaiul de păpădie din rădăcină, însă la fel de bine o poți face și din frunzele plantei. Lasă frunzele la uscat timp de câteva zile, apoi realizează infuzia de ceai dintr-o lingură de frunze adăugată peste 250 de ml de apă fierbinte. Poți consuma până la două căni pe zi, dar este totuși indicat să ceri părerea medicului înainte să începi consumul de ceai de păpădie.
Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru durerile în gât
Nectar de păpădie
Fără doar și poate, păpădia este plină de surprize plăcute pentru sănătatea ta. Fiecare parte a acestei plantei te ajută să-ți păstrezi cea mai bună condiție fizică, tocmai de aceea păpădia trebuie să se regăsească în obiceiurile tale zilnice sub diferite forme. Nectarul de păpădie este o variantă bună de conservare a proprietăților benefice.
Cum prepari nectarul de păpădie? Simplu! Ai nevoie de un borcan de mari dimensiuni, de preferat de 3 sau 5 litri, pe care îl vei umple în straturi alternative cu flori de păpădie și straturi cu zahăr tos. Trebuie să te asiguri că amestecul este foarte bine tasat și că ai eliminat tot aerul, astfel încât să rezulte un lichid brun. Acesta este dulce-amărui, care te va duce cu gândul la zahărul ars. Poți consuma zilnic câte o linguriță de nectar ca atare, sau o adaugi în ceaiuri sau limonade răcoritoare.
Miere de păpădie
Ți-am vorbit despre minunata dulceață de păpădie, ți-am spus cum pregătești ceaiul și nectarul, dar nu puteam omite tocmai mierea de păpădie. Aceasta înglobează toate proprietățile plantei, ceea ce o face un produs excelent pentru sănătatea ficatului. Ajută la eliminarea toxinelor din organism și crește depozitul de glicogen (componentă responsabilă cu înmagazinarea energiei și detoxifierea organismului).
Este important de reținut faptul că mierea de păpădie este un produs rar, care nu se produce în fiecare an, fiind direct influențată de condițiile climatice. Un adult poate consuma între 3-6 lingurițe/zi, în timp ce pentru copii este recomandată dozarea în funcție de vârstă. De exemplu, un copil cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani poate consuma 1-3 lingurițe pe zi, un copil de 4-7 ani – 3-5 lingurițe/zi, iar copii peste 8 ani pot consuma între 4-6 lingurițe/zi.
Mierea de păpădie se administrează de 3 ori pe zi, de preferat cu o oră înainte sau după masă. Szabi, Maestrul Mierar de la Apithera.ro produce această miere rară și o comercializează la prețul de 57.00 de lei pentru 960 gr. Din păcate, condițiile climatice din această primăvară nu au favorizat producția de miere de păpădie.
Citește și: Cum recunoști mierea falsă de pe rafturile magazinelor
Salată de păpădie
Cine ar fi crezut, dar da, poți prepara o salată absolut delicioasă din frunze de păpădie, astfel încât să te bucuri de proprietățile tonice și diuretice incredibile ale plantei. Frunzele au un conținut ridicat de vitamine, betacaroten, Fier, Calciu, Potasiu și aminoacizi. Toate aceastea îți fortifică sistemul imunitar și te ajută să-ți detoxifici organismul. Mai mult, o cură cu salată de păpădie poate regla nivelul glicemiei și are numeroase beneficii în caz de hepatită cronică sau acută.
Cum prepari salata de păpădie?
Spală bine frunzele de păpădie în apă sărată, după care le rupi în bucăți de dimensiune medie; nici prea mari, nici prea mici. Adaugă ceapă verde tăiată rondele, ceva zeamă de lămâie și ulei (după gust) și de ce nu, chiar puțin usturoi pisat. Poftă bună!
Sirop de păpădie cu lămâie și portocale
Păpădia nu încetează să ne mai surprindă. Știai că poți pregăti un delicios sirop, perfect pentru sănătatea ta și ideal pentru zilele calde de vară? Uite ce rețetă simplă avem pentru tine.
Ingrediente:
- 400 de flori de păpădie
- 750 g zahăr
- 1 litru de apă
- Zeama de la o portocală
- Zeama de la o lămâie
- Un plic de sare de lămâie
Cum se prepare siropul de păpădie?
- Florile se pun în apă și se fierb preț de câteva minute, după care amestecul este lăsat la rece până a doua zi.
- Se strecoară și se tasează bine pentru a obține cât mai multă zeamă. Lichidul rezultat se va fierbe cu zahăr timp de 50 de minute.
- După alte 20 de minute se adaugă sucul de lămâie, cel de portocală și sarea de lămâie. După răcire, siropul va avea consistența mierii de albine.
- Se lasă la rece și se depozitează în sticle sau recipiente ce se pot sigila. Apoi, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să-l adaugi în apă cu gheață, ori de câte ori simți nevoia de o băutură răcoritoare plină de sănătate.
Rețetă alifie de păpădie
Știm cu toții că cele mai bune remedii sunt cele pregătite în casă, iar alifia de păpădie ocupă locul fruntaș. Aceasta ajută pielea uscată și crăpată, dar are acțiune benefică și asupra articulațiilor și mușchilor tensionați. Este clar, pare să fie un bun ajutor pentru întreaga familie, de la cel mai mic, până la cel mai vârstnic.
Cum prepari alifia de păpădie?
În acest proces vei avea nevoie de ulei macerat din flori de păpădie și ceară. Astfel, pentru a obține uleiul, trebuie să lași florile la uscat, la temperatura camerei, timp de o zi sau două. Apoi, le muți într-un borcan curat și adaugi ulei de măsline, sau orice alt ulei vegetal ai în casă, până le acoperi. Amesteci bine, bine pentru a te asigura că ai eliminat tot aerul.
Se lasă la macerat timp de 4-6 săptămâni, într-un loc cald și întunecat și-l agiți zilnic. Când va fi gata, se strecoară și este gata de folosit. Mic truc pentru începători: în prima săptămână este de preferat să pui un șervețel pe gura borcanului astfel încât să eviți mucegaiul.
După ce uleiul este gata poți începe pregătirea cremei. Îl pui alături de ceară în baie de apă și aștepți să capete consistența dorită. Adaugi ceară (lanolină) sau ulei în funcție de textura pe care dorești să o aibă afilia de păpădie. Se pune apoi într-un recipient curat și se păstrează la rece, având o valabilitate de câteva luni.
Lichior de păpădie
Dacă alifia și toate celelalte preparate din păpădie sunt destinate întregii familii, iată că avem o surpriză și pentru cei mari, destinată serilor liniștite, după cei mici s-au dus la culcare. Lichiorul de păpădie este o băutură specială, delicată, cu miros și aroma cu totul și cu totul speciale. Papilele tale gustative vor avea parte de o experiență unică!
Ingrediente:
- 50 de flori de păpădie
- 1 lămâie tăiată cubulețe
- Zeama de la o lămâie
- ½ cană de zahăr
- ½ cană de apă
- 3 căni de alcool sau vodka
Cum se prepară lichiorul de păpădie?
- Amestecă florile, cuburile de lămâie și zeama de la cea de-a doua lămâie.
- Pune apa pe foc și când începe să fiarbă adaugă zahărul. Amesteci până ce zahărul s-a topit.
- Adaugi apoi apa peste florile de păpădie cu lămâie și lași totul să se “odihnească” timp de o săptămână.
- Când săptămâna s-a încheiat adaugi alcoolul, amesteci bine și lași noua compoziție la loc rece și uscat timp de 3 luni.
Fie că alegi dulceața de păpădie, fie mergi pe ideea de ceai sau salată, trebuie să ai grijă să folosești întotdeauna flori frumoase, bine înflorite și care nu au crescut pe marginea drumurilor, sau în zone cu mult praf. Este de preferat să le culegi dis de dimineață. Nu s-au înregistrat efecte adverse în urma consumului de păpădie, dar pot apărea alergii. Așadar, dacă ești alergică la coada-șoricelului, margarete, gălbenele și musețel sunt șanse mari să fii și la păpădie.
Surse: adevarul.ro, apithera.ro, sfatulmedicului.ro, doc.ro, ecosh.com, farfuriavesela.ro, buildthebottle.com, artavietiisanatoase.wordpress.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, webmd.com.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!