Prețurile alimentelor de bază precum uleiul, pâinea şi cartofii au crescut cu peste 40% în ultimul an. Ne-am obișnuit să vedem în rafturi ulei cu peste 9-10 lei / litrul, cartofi cu preț pe kilogram mai mare decât a fost vreodată, rămânând istorie cel de 2 lei/kg. Și prețul pâinii a urcat cu 25% în ultimul an, iar, făina cu 32%, la fel ca mălaiul. Inflația afectează, prin urmare, toată industria alimentară și majorări notabile se regăsesc în toate zonele, de la lactate, la mezeluri și carne. Din această cauză românii au început să cumpere alimente mai puțin sănătoase, iar acest rabat va avea consecințe nedorite asupra sănătății populației, așa cum declară Corina Zugravu, medic primar la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pentru Hotnews.ro.
„Principalul motor de achiziție a alimentelor este prețul. Nu este un mister și nu se întâmplă numai în România. Ce e mai ieftin, aia cumperi. În general, când faci economii, faci la mâncare. Asta se știe. E locul de unde poți tăia cel mai ușor. De la celelalte cheltuieli ale casei, mai puțin. O să vedem din plin așa ceva. Eu sunt mai degrabă pesimistă. Să vedem dacă viitorul ne va confirma că alimentația noastră e din ce în ce mai modestă în ciuda aspirațiilor noastre de a mânca mai sănătos. La noi au crescut prețurile uriaș. În Viena, de exemplu, nu. Nu știu cum se face, că doar tot în UE sunt și ei. În rest, peisajul alimentar este absolut extraordinar. Ca vegetarian, am văzut o explozie în restaurante care ne oferă mâncare de genul acesta. E o explozie de produse în supermarketuri și nimeni nu era îngrijorat că vom fi obligați să nu mai mâncăm carne, că o să mâncăm greieri, că asta a devenit o mantră la ora actuală. Am văzut niște coșuri zilnice necesare la o familie de 4 persoane în România. Unele dintre ele cu adevărat hilare, sincer. Nu știu cum cred cei care le-au calculat că cineva se poate descurca cu banii ăia”, a declarat Dr. Zugravu.
Aparent, veniturile medii ale românilor au crescut în decurs de un an. Astfel, în iunie 2022 salariul mediu în România era de aproape 4.000 de lei (3.997 de lei), în creştere cu 12% faţă de iunie 2021, arată cele mai recente date INS disponibile. Efectele creşterilor au fost însă atenuate de majorarea preţurilor, astfel că indicele salarial real a fost de 97% comparativ cu anul precedent. Cu alte cuvinte, românii câștigă mai bine, dar pot cumpăra mai puţin.
”Lucrurile se produc de la sine. De câte ori există, fie la nivelul unei persoane, familii, sau a unei economii întregi o reducere a venitului real disponibil apare un proces de restrângere a consumului și prioritizării acestuia. Pe măsură ce condițiile de degradează oamenii sunt nevoiți să se îndrepte spre nevoile de bază, locuință, hrană, școală, în cazul celor cu copii și să renunțe la cheltuieli discreționare, concedii, ieșiri împreună cu prietenii la restaurant, cumpărări, de mobilă, chiar și de locuințe.”, spune analistul economic Aurelian Dochia pentru România Liberă.
Citește și:
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: Hotnews, Realitatea, România Liberă