Cum recunoști mierea falsă de pe rafturile magazinelor

Cum recunoști mierea falsă de pe rafturile magazinelor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pe rafturile magazinelor nu este expusă doar miere naturală, de calitate, ci și produse false, care pe lângă faptul că nu aduc niciun beneficiu sănătății, pot reprezenta și un pericol pentru starea de sănătate a tuturor persoanelor. Află în continuare ce criterii trebuie să urmărești în acest sens, pentru și sfaturi avizate din partea specialistului, domnul Costel Stanciu.

Declarație cu privire la mierea falsă a fostului ministru al Agriculturii

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisești”, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a declarat că “Academia nu-și poate permite să facă cercetări pentru a favoriza pe cineva. Nu pot eu, ca om de învăţământ, de ştiinţă, să fac aşa ceva. Ar fi o trădare a meseriei şi a crezului nostru. Ceea ce facem este de a clarifica nişte lucruri. Noi nu putem să intrăm în zona speculaţiilor comerciale de orice tip sau politice. Acum se discută, dar parcă ne ferim: ce înseamnă aducerea unor mătci hibride? Putem să stăpânim mai departe să nu mi se degradeze populaţia mea sau specia mea de aici, specifică Munţilor Carpaţi? Indiferent de ce s-ar spune, la nivelul Uniunii Europene suntem o insulă cu particularităţi extraordinar de specifice. Avem multe lucruri de făcut ca să favorizăm speciile floricole care dau poliflora. Eu sunt o persoană care se uită cu atenţie prin magazine şi mă opresc şi la stup. De multe ori, eticheta în mari supermarket-uri este pe un borcan cu miere falsă. Se cunoaşte după culoare... chiar dacă nu eşti foarte mare specialist. Deci, în interiorul borcanului nu este ce scrie pe etichetă”.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a ținut să sublinieze faptul că România are apicultori profesionişti, care nu ar face rabat de la calitate. "Probabil că există şi apicultori români care fac cum fac cei francezi care, mai nou, pun pe piaţă miere de import şi spun că e miere franţuzească. Totuşi, în România avem apicultori de calitate şi prin această calitate am ieşit pe piaţa externă şi suntem extrem de cunoscuţi şi astăzi. Eu sunt convins că avem foarte mulţi apicultori profesionişti care nu ar face rabat de la calitate. Că or mai fi printre noi şi nişte "ciori vopsite"... Deci, nu absolutizăm”.

mierea falsa

Studiu făcut de reporterii ProTV

Reporterii ProTv au efectuat în 2012 un studiu în care au analizat 10 borcane alese aleatoriu din magazine în care au depistat adaos de glucoză industrială, zahăr, praf de porumb și gelatină. În ele se găseau doar urme de polen de salcâm, deși toate specificau că este vorba de miere naturală de salcâm. Pentru a obține certificatul de calitate, firmele duc o singură probă la testare. Laboranții susțin că este una perfectă și apoi apar zeci de mii de borcane necontrolate de nimeni, majoritatea nefiind corespunzătoare. Acestea sunt cu miere falsificată, zahăr invertit și identificare de glucoză industrială. Se găsesc în compoziție sirop de zahăr, hidrolizat de porumb, coloranți și arome; deoarece poate fi triplată cantitatea și transformată o miere de rapiță, păducel sau salcie în cel mai cunoscut soi, respectiv salcâmul. Este vorba despre înșelâciune, deoarece salcâmul se regăsește în procent cuprins între 3-20%.

Ce se întâmplă în urma consumului acestui tip fals de miere de către copil? “Poți să îi provoci un dezechilibru major. Pentru a preveni obezitatea, trebuie să ne ferim de a le dezvolta gustul pentru dulce, cu atât mai mult nu este recomandat să oferi zilnic sirop de zahăr sau glucoză concentrată.” Diabeticii reprezintă o categorie aparte deoarece au voie să consume miere de salcâm, însă pot intra în criză la orice adaos de zahăr.

Opinia specialistului

Conf.univ.Dr.Costel Stanciu, Președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România

1. Cum poate deosebi cumpărătorul obișnuit mierea de calitate de cea falsă? Ce criterii trebuie să urmărească?

Mierea de calitate este aceea care se cristalizează după câteva saptamâni de la recoltare, în timp ce mierea falsificată este fluidă. Toate sortimentele de miere autohtone se cristalizează într-un interval de timp cuprins între o lună și 3 luni, cu excepția mierii de salcâm și de mană care se cristalizează în 10-14 luni de la recoltare. Cristalizarea mierii în timp este un proces natural.
În concluzie, ne putem feri de falsuri doar atunci când cumpărăm miere cristalizată sau imediat după ce a fost recoltată, doar dacă sursa este una de încredere, care nu a folosit adaosuri gen sirop de zahăr, melasă și dextroză. Mierea falsificată nu se cristalizează!

mierea falsa

2. Ce ingrediente poate conține mierea falsa? Cum afectează acestea sănătatea?

Falsificarea mierii se realizează cu apă, glicerină, zahăr, glucoza, dextroză, melasă, amidon, arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți. Consumul constant de miere falsificata crează disconfort care se manifestă prin dureri de cap, amețeală, balonare, greață, atunci când se falsifică cu glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă și amidon poate duce la apariția unor afecțiuni medicale cronice, cum ar fi: boli cardiovasculare, boli neorologice (Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă) și diabet, atunci când falsificarea acestui produs se face cu arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți.

3. Ce sfaturi aveți pentru consumatori?

Le recomand consumatorilor să cumpere miere ecologică din magazine în care se vând numai produse de acest tip. Mierea ECO nu este procesată termic, deci își păstrează enzimele și nu conține reziduuri de pesticide și de antibiotice. Prețul mierii ECO este dublu față de cel al mierii necertificate. Mierea se păstrează în recipiente de sticlă, închise ermetic, la loc uscat și răcoros, ferit de razele soarelui. Caracteristicile senzoriale ale mierii de albine (culoare, miros, gust și consistență) depind de tipul florii de la care provine. De exemplu: mierea de salcâm are o culoare galben deschis. Mierea polifloră are o culoare galben roșcată, în timp ce mierea de mană are o culoare brună închis până la neagră cu reflexe verzui.

Cum să diferențiezi mierea reală de cea falsă

- Testul de cristalizare. Mierea este creată din nectar, albinele o procesează și o infuzează cu enzime speciale. Una dintre enzime, glucoză oxidază, ajută la îndepărtarea apei din miere. Rezultatul procesului este mierea naturală care are o tendință de a se cristaliza și a deveni mai groasă când este depozitată. Mierea falsă nu va face acest lucru.
- Testul apei. Mierea reală nu se amestecă ușor cu apă. Doar o linguriță într-un pahar de apă și vei vedea că se depune la fundul paharului. Pentru a o încorpora în lichid, mierea reală trebuie să fi amestecată. Mierea falsă, pe de altă parte, se dizolvă ușor în apă fără să fie amestecată
- Testul hârtiei. Așază câteva picături pe mostra pe care o testezi pe un prosop de hârtie sau șervețel. Dacă mierea este pură, va rămâne solidă și nu se va îmbiba. Dacă este impură, va uda hârtia și poate chiar va trece prin ea
- Testul cu microunde. Adaugă aproximativ 2 linguri din miere într-un castron de microunde și încălzește pentru 45-60 secunde. Mierea naturală se va carameliza rapid în vreme ce mierea falsă va deveni spumoasă și cu bule.
- Testul cu pâine. Întinde mierea pe o felie de pâine. Dacă este o miere pură, pâinea va deveni crocantă pe deasupra în decurs de câteva minute. Dacă este contrafăcută, pâinea va deveni umedă (din cauza conținutului diferit de umezeală).

Cea mai bună miere pentru consum și din punctul de vedere al compoziției și al naturaleții continuă să rămână cea de la producător, conform specialiștilor.

Surse: https://www.bee-america.com,https://www.realitatea.ne, hthttps://stirileprotv.ro

Articolul urmator
Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are
Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică
    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

    Într-o relație sănătoasă, atât mama, cât și fiica, se simt întotdeauna în largul lor, sunt dispuse să-și deschidă inima, se înțeleg una pe alta...

    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău
    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

    Depresia poate „îmbrăca” forme foarte diverse, inclusiv în cazul copiilor și adolescenților. De aceea, nu sunt puține situațiile în care nu vei reuși să...

    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?
    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?

    Love bombing-ul este o tehnică de manipulare emoțională prin care o persoană, sau un grup de persoane, copleșește o altă persoană cu afecțiune, atenție și gesturi romantice...

    Îți mai amintești de fetița din reclama la salam săsesc? Acum are 25 de ani și nu o mai recunoști
    Îți mai amintești de fetița din reclama la salam săsesc? Acum are 25 de ani și nu o mai recunoști

    Când te gândești la anumite produse, este imposibil să nu le asociezi cu reclama care le promovează. Pentru a fi cât mai convingătoare, în reclame apar de multe...

    © 2024 Qbebe