Ce este apa de cocos
Apa de cocos, cunoscută și sub denumirea de suc de cocos, este lichidul transparent sau semitransparent ce se găsește în interiorul nucilor de cocos tinere, verzi. Acest lichid le hrănește și se păstrează și în cele ajunse la maturitate. Procesul de maturizare a nucilor de cocos durează aprox. 10-12 luni.
În medie, o nucă de cocos verde conține cca. 1/2-1 cană de apă de cocos.
Beneficiile pe care le are apa de cocos
Pe de o parte, 1 cană (aprox. 250-260 ml) de apă de cocos neîndulcită pune la dispoziție:
- Carbohidrați: 10-15 g;
- Proteine: 0,5 g;
- Zahăr: 8-9,6 g;
- Aprox.44-60 calorii.
Pe de altă parte, apa de cocos este sursă de:
- Calciu;
- Fosfor;
- Magneziu;
- Potasiu;
- Sodiu.
Datorită nutrienților pe care îi oferă, apa de cocos este benefică pentru organism deoarece:
Reprezintă o sursă naturală de hidratare
Apa de cocos se remarcă datorită prezenței electroliților, adică a mineralelor precum potasiul, magneziul și calciul, care asigură o hidratare eficientă. În același timp, aceste minerale sunt binevenite și pentru rehidratare în cazul în care intervin pierderi de fluide provocate, de exemplu, de diaree, de vărsături sau de transpirație excesivă.
Hidratarea este vitală pentru buna funcționare a organismului pentru că:
- Susține sănătatea sistemului digestiv;
- Reglează temperatura corpului;
- Previne formarea pietrelor la rinichi;
- Scade riscul de apariție a durerilor de cap;
- Ajută la menținerea greutății corporale sănătoase;
- Diminuează riscul de dureri articulare;
- Contribuie la păstrarea clarității mintale și a capacității de concentrare;
- Îmbunătățește sănătatea inimii;
- Crește nivelul de energie etc.
Previne deficitul de magneziu
Conform informațiilor provenite de la USDA (Departamentul Agriculturii al SUA), o porție de 100 ml de apă de cocos pune la dispoziție aprox. 6 mg de magneziu. Acest mineral îndeplinește numeroase funcții în organism, printre care sinteza proteinelor, asigurarea funcționării normale a mușchilor și nervilor, reglarea nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale etc.
În situația în care survine deficitul de magneziu, te confrunți cu manifestări nedorite, cum ar fi epuizare, greață, vărsături, spasme musculare, apetit scăzut, constipație, slăbiciune musculară, anxietate etc.
Susține sănătatea inimii
Acest efect pozitiv al apei de cocos se datorează cantității ridicate de potasiu. De pildă, se estimează că în 230 ml apă de cocos se regăsesc aprox. 500 mg de potasiu, deosebit de important pentru relaxarea vaselor de sânge și pentru contracararea efectelor negative ale sodiului. De altfel, când nivelul acestuia din urmă este prea ridicat, corpul reține multă apă, ceea ce mărește volumul sângelui și crește tensiunea arterială. În schimb, potasiul stimulează rinichii să elimine excesul de sodiu, eliberându-se treptat presiunea de la nivelul vaselor de sânge.
Este benefică pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor
În afară de faptul că apa de cocos este sursă de calciu, esențial pentru asigurarea densității osoase, potasiul reglează nivelul acido-bazic din organism. Astfel, când în organism crește prea mult cantitatea de acizi, calciul începe să-i neutralizeze, ajungându-se, în timp, la fragilizarea oaselor. Odată ce intervine potasiul, se poate restabili echilibrul acizilor și bazelor din corp, iar oasele nu mai pierd calciu. În plus, de potasiu depinde și contractarea normală a mușchilor, inclusiv a celor de la nivelul inimii.
Contribuie la controlul greutății corporale
În condițiile în care 1 cană de apă de cocos pură furnizează aprox. 45 de calorii, este recomandat să o iei în calcul pentru a te hidrata și pentru a încerca să-ți menții greutatea dorită. Practic, reprezintă o alternativă sănătoasă la băuturile dulci, mai bogate în calorii și, în acest context, nu greșești dacă o incluzi în dietă.
4 rețete cu apă de cocos pentru copii
Având gust agreabil, cu note subtile de nuci, apa de cocos reprezintă un ingredient binevenit pentru a conferi o aromă deosebită celor mai diverse preparate. Iată câteva exemple de băuturi și deserturi ce conțin apă de cocos și care pot intra în topul preferințelor copilului tău:
Băutură energizantă cu apă de cocos, citrice și suc de mere
O poți pregăti în câteva minute și reprezintă soluția ideală pentru a-ți ajuta copilul să se hidrateze și să-și recapete energia chiar și după efort fizic intens. În plus, băutura propusă mai jos îl ține departe de sucurile carbogazoase și de băuturile energizante, care conțin zahăr și diferite substanțe nocive.
Ingrediente pentru băutură energizantă cu apă de cocos, suc de mere și citrice:
- 3 căni apă de cocos;
- 1 cană suc natural de mere, preparat în prealabil;
- 1/4 lămâie verde, de mărime medie;
- 1/4 portocală, de mărime medie;
- 1 lingură miere;
- un vârf de sare de mare.
Mod de preparare:
- Pune laolaltă, într-un blender, apa de cocos, sucul natural de mere, mierea și sarea de mere;
- Adaugă și zeamă de lămâie verde și de portocale;
- Dacă sucul obținut nu este servit imediat, pune-l la frigider.
Înghețată cu apă de cocos și fructe
Oferă-i copilului tău înghețată pe băț preparată acasă, folosindu-te numai de ingrediente sănătoase: apă de cocos neîndulcită, fructe și miere.
Ingrediente pentru înghețată cu apă de cocos și fructe:
- 2 căni apă de cocos;
- 180 g căpșuni;
- 180 g afine;
- 2 linguri miere.
Mod de preparare:
- Spală bine fructele;
- Pune laolaltă, într-un blender, 1 cană de apă de cocos, căpșuni și 1 lingură de miere;
- După ce pui amestecul pe bază de căpșuni și apă de cocos într-un vas, prepară, ajutându-te tot de blender, amestecul pe bază de afine: folosește 1 cană de apă de cocos, afine și restul de miere;
- Umple formele de înghețată, pe jumătate, cu amestecul cu afine: lasă la congelator 15 minute;
- Toarnă peste înghețata de afine amestecul de căpșuni: lasă la congelator aprox. 4 ore.
Jeleuri de casă, cu cocos
Ori de câte ori vrei să pui la dispoziția copilului tău un desert ușor și aromat, prepară acasă jeleu cu apă de cocos și cu lapte de cocos.
Ingrediente pentru amestecul pentru jeleuri bazat pe apă de cocos:
- 2 căni apă de cocos;
- 1 cană apă;
- 15 g agar agar: un agent natural de legare și gelificare;
- 1/4 cană zahăr.
Ingrediente pentru amestecul pentru jeleuri bazat pe lapte de cocos:
- 2 căni lapte de cocos;
- 15 g agar agar;
- 2 linguri zahăr;
- 1 cană apă.
Mod de preparare:
- Pune într-o cratiță aflată pe foc apa, zahărul și agar agar: amestecă bine, până când sesizezi că agar agar se topește complet. Amestecul trebuie să fiarbă cca. 1 minut. Lasă la răcit;
- Toarnă peste amestecul obținut apa de cocos, amestecând bine: dă la rece pentru 2 ore;
- Pune într-o cratiță aflată pe foc 1 cană de apă, agar agar și zahărul: amestecă bine, până când sesizezi că agar agar se topește. Amestecul trebuie să fiarbă cca. 1 minut. Lasă la răcit;
- Toarnă peste amestecul obținut laptele de cocos și amestecă bine;
- Toarnă amestecul pe bază de lapte de cocos peste cel pe bază de apă de cocos: lasă la rece pentru 2 ore. După acest interval, ar trebui să poți tăia jeleul bucățele.
Fursecuri cu ciocolată și apă de cocos
Următoarea variantă de fursecuri este adecvată inclusiv pentru copiii cu intoleranță la gluten. Desertul va avea gust special datorită îmbinării dintre apa de cocos, făina de cocos, extractul de vanilie și ciocolata neagră.
Ingrediente pentru fursecuri cu ciocolată și apă de cocos:
- 200 g făină de cocos;
- 1 cană și 1/4 ulei de cocos;
- 1/4 cană apă de cocos;
- 1/2 linguriță praf de copt;
- 300 g zahăr de cocos;
- 2 lingurițe extract de vanilie;
- un praf de sare de mare;
- 2 ouă mari;
- 2 căni mini-chips-uri ciocolată neagră.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Amestecă, într-un castronel, făina de cocos și praful de copt;
- Amestecă, folosindu-te de un robot de bucătărie sau de un blender, uleiul de cocos și zahărul de cocos;
- Toarnă peste amestecul pe bază de ulei de cocos apa de cocos, extractul de vanilie, sarea de mare și ouăle: amestecă aprox. 1 minut;
- Adaugă treptat amestecul cu făina de cocos și praf de copt;
- Adaugă mini-chips-urile de ciocolată;
- Din aluatul obținut modelează bile pe care le așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Dă fursecurile la copt pentru aprox. 15-17 minute: lasă-le la răcit în tavă, 1-2 minute, apoi scoate-le de acolo pentru a le ține la temperatura camerei până le servești.
Apa de cocos: contraindicații
Chiar dacă apa de cocos este, de cele mai multe ori, bine tolerată, nu trebuie consumată de persoanele ce se confruntă cu:
- Fibroză chistică: nu este indicat să bei apă de cocos pentru a-ți crește nivelul de sodiu din sânge dacă suferi de această boală. Fibroza chistică afectează celulele producătoare de mucus, de exemplu cele de la nivelul plămânilor, pancreasului etc;
- Un nivel ridicat al potasiului în sânge, adică hiperkaliemie.
De asemenea, evită apa de cocos și consultă-te cu un medic înainte să recurgi la ea dacă te regăsești în oricare dintre aceste situații:
- Suferi de o afecțiune renală cronică: cantitatea mare de potasiu din apa de cocos creează dificultăți rinichilor bolnavi în procesul de eliminare a excesului de potasiu;
- Te afli sub un tratament pentru hipertensiune arterială: întrucât apa de cocos contribuie la scăderea nivelului tensiunii arteriale, este indicat să o monitorizezi permanent dacă iei medicamente pentru hipertensiune;
- Urmează să treci printr-o intervenție chirurgicală: nu consuma apă de cocos cu aprox. 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală întrucât această băutură influențează nivelul tensiunii arteriale și zahărului din sânge.
Nu uita că apa de cocos este un ingredient pe care îl poți utiliza pentru a conferi o savoare aparte și unor preparate precum:
- Orez cu diverse sosuri;
- Sosuri pentru salate;
- Sosuri pentru paste;
- Supe;
- Smoothie-uri;
- Terci de ovăz cu fructe proaspete și nuci etc.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com, Image by pvproductions on Freepik, Image by Kireyonok_Yuliya on Freepik
Surse articol: bewellwitharielle.com, eatigwell.com, goodhousekeeping.com.uk, health.clevelandclinic.org, healthline.com, hebbarskitchen.com, medicalnewstoday.com, medlineplus.gov, superhealthykids.com, slurrp.com, webmd.com, yayforfood.com