„Nici nu pot să explic ce show am cu cel mic merge la toaletă”, povestește Rita, mama lui Owen, un băiețel de 7 ani care se află pe spectrul autist.
Mămica povestește că baia este exact pe placul lui Owen, culorile pe care le preferă el (albastru și albastru deschis), materialul capacului de toaletă este moale, pentru confortul său, lângă toaletă se află un coș cu jucării și un radio, pentru când micuțul vrea să se relaxeze cu niște muzică.
„În anumite zile îi este frică să intre la baie, pur și simplu, iar eu trebuie să am răbdare și să fiu alături de el, oricât de obositor ar fi.
Problema și mai mare este că nu trage apa la toaletă, pentru că îi este teamă. De fapt, nu știu exact ce simte și ce gândește, pentru că nu vorbește. Poate nu suportă zgomotul care se produce când tragi apa, sau poate e alt motiv. Nu știu, chiar nu știu”, a mai povestit Rita.
Dacă și copilului tău îi este frică de toaletă, cu precădere de trasul ape, uite câteva metode prin care îl poți ajuta să o depășească.
- Închide capacul vasului de toaletă înainte să tragi apa, ca să reduci din zgomot;
- Trage apa repede și nu zăbovi acolo lângă toaletă, du-l direct la chiuvetă să se spele pe mâini;
- Arată-i pașii pe care trebuie să îi facă atunci când merge la toaletă - își face treaba, trage apa, se spală pe mâini, se șterge cu prosopul (poți să te ajuți de poze).
Nu în ultimul rând, este important să abordezi situația cu blândețe și empatie și sub nicio formă să obligi copilul să meargă la toaletă, pentru că asta îl va face să fie și mai anxios.
Încearcă să asociezi momentul de mers la baie cu ceva plăcut, cu o muzică de relaxare, cu încurajare, cu o îmbrățișare, sau cu orice altceva care îl bucură.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: alliancebaththerapy.com