Informații importante despre zahărul de cocos
Zahărul de cocos provine din palmierul de nucă de cocos și a fost desemnat drept mai nutritiv și cu un indice glicemic mai mic decât zahărul obișnuit. Este obținut din seva palmierului de nucă de cocos, lichidul circulant dulce al acestui arbore. Deseori este confundat cu zahărul de palmier, similar, însă fabricat dintr-un alt tip de arbore.
Iată și procesul de fabricație a acestui zahăr: se face o incicize pe floarea palmierului din nucă de cocos, iar seva lichidă este colectată în recipiente, apoi seva este expusă la călcură până când cea mai mare parte din apă s-a evaporat. Produsul final este maroniu și granular, asemănându-se zahărului neprocesat, însă cu mărimi mai mici sau mai diferite ale granulelor. Mai exact, producătorii fabrică zahăr de cocos granulat lăsând nectarul să se usuce și să se cristalizeze, apoi sparg bucățile uscate pentru a crea granulele care sunt cunoscute de toată lumea.
Comparație a zahărului de cocos cu alte tipuri de zahăr
Zahărul de masă obșnuit, cel alb rafinat, precum și siropul de porumb cu multă fructoză nu conține nutrimente vitale și prin urmare oferă calorii goale. Însă zahărul de cocos reține o cantitate semnificativă din nutrimentele ce se găsesc în palmierul de cocos; cele mai importante sunt fierul, zincul, calciul și potasiul (se găsesc în cantitate mai mare decât zahărul granulat și siropul bogat în fructoză, conform Institutului de Cercetare pentru Alimente și Nutriție), precum și acizi grași de lanț scurt cum sunt polifenolii și antioxidanții.
În mod concret, pentru fiecare 100 grame de zahăr granulat, există 99.98 grame de carbohidrați, din care 99.8 este zahăr pur, în vreme ce restul de cantitate reprezintă minerale, inclusiv sodiu și calciu.
Pentru fiecare 100 g de sirop bogat în fructoză există 76 de grame de carbohidrați din care 75.65 este zahăr, iar restul de 24 grame este apă. Mica fracție rămasă reprezintă în esență oligoelemte precum sodiu și fier.
Pentru fiecare 100 g de zahăr de cocos, există 100 grame de carbohidrați din care 75 g este zahăr. În termeni de oligoelemente, 100 g de zahăr conțin 625 mg de potasiu și 125 mg de sodiu.
Apoi, conține o fibră denumită inulină - poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și la o absorbție lentă a glucozei și explică indicele glicemic mai mic al acestuia (o unitate de măsură care indică cât de repede cresc alimentele nivelul glicemiei; glucoza are indicele de 100, zahărul de masă are indicele 60, iar cel de cocos are indicele glicemic 54 – unele surse indică între 35-42). De reținut că acest indice poate să varieze de la o persoană la alta, precum și între diferite loturi de zahăr de cocos.
Chiar dacă zahărul de cocos conține unele nutrimente, le vei obține în cantitate mai mare din alimente reale. Zahărul de cocos are calorii din abundență (la fel care cel normal) și ar trebui să consumi o cantitate enormă pentru a satisface nevoia corpului pentru aceste nutrimente.
Zahărul adăugat este nesănătos deoarece determină o creștere semnificativă în glicemie. Are o compoziție precară în nutrienți și nu oferă vitamine sau minerale. O altă explicație în acest sens vizează compoziția crescută de fructoză. Deși nu toți oamenii de știință sunt convinși că fructoza reprezintă o problemă gravă la persoanele sănătoase, majoritatea sunt de acord că fructoza excesivă poate încuraja sindromul metabolic la persoanele obeze. Zahărul de masă obișnuit are fructoză 50% și glucoză 50%, în vreme ce siropul bogat în fructoză este 55% fructoză și 45% glucoză. Zahărul de masă este 70-80% sucroză, din care jumătate este fructoză, conținând astfel aproape aceeași cantitate ca zahărul obișnuit.
Atunci când este consumat în exces, zahărul adăugat poate cauza o mulțime de probleme precum sindrom metabolic, obezitate, diabet și boală cardiacă. Deși are un profil nutrițional ușor mai bun decât zahărul de masă, efectele asupra sănătății sunt în mare parte similare, prin urmare trebuie folosit cu moderație.
Este zahărul de cocos benefic pentru scăderea în greutate?
Există persoane care consideră că zahărul de cocos reprezintă o alternativă perfectă care poate fi adăugată la rețete fără probleme. Însă acest zahăr nu este un remediu miraculos pentru scăderea în greutate și nici o minune nutritivă. Conține într-adevăr nutrimente suplimentare prin comparație cu zahărul, dar diferența este nesemnificativă. Este esențial de înțeles faptul că zahărul de cocos are carbohidrați din abundență și conține calorii – lucruri pe care oamenii care doresc să slăbească trebuie limitate în slăbire. 100 grame de zahăr de cocos conțin 100 g de carbohidrați, deși doar 75 grame sunt zaharuri și conțin aproximativ 375 calorii. Deși sunt mai mici decât ale zahărului de masă, nu reprezintă un aliment fără probleme. Se recomandă a se consuma 6-9 lingurițe pe zi pentru bărbați și femei adăugat, indiferent de tipul de zahăr folosit.
Zaharurile simple determină pofte alimentare, îți îmbătrânesc țesuturile, perturbă funcționarea hormonală, extrag energie și dopamină din creier și cresc nivelul de trigliceride, conducând la rezistență la leptină, rezistență la insulină, diabet și obezitate. Companiile care produc zahăr de cocos l-au făcut popular prin prezentarea sa ca o alternativă cu indice glicemic mai mic față de zahărul de masă; această abordare de marketing este aceeași pe care producătorii de fructoză o folosesc ca să promoveze alimentele bogate în fructoză. Deși fructoza nu crește insulina la fel de repede ca zahărul obișnuit, cu siguranță nu te însănătoșește, fiind toxică pentru ficat și perturbând hormonii. O cantitate prea mare de zahăr, orice zahăr, pe lângă creșterea trigliceridelor, scade colesterolul bun și contribuie la un exces de calorii în alimentație.
Surse:www.healthline.com, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.theglobeandmail.com, https://blog.daveasprey.com