O nouă provocare online printre părinți: spargerea unui ou în fruntea copilului
Anul acesta, din ce în ce mai mulți părinți au început să răspundă unei noi provocări online: să spargă ouă în fruntea copiilor în timp ce petrec timp cu aceștia încercând să prepare diverse feluri de mâncare. Fie că este vorba despre prepararea unei omlete, fie că este vorba despre pregătirea unor brioșe, anumiți părinți au ales să spargă un ou în fruntea copiilor în timp ce se filmează pentru a posta videoclipuri pe rețele de socializare.
Spre exemplu, Aaron Zapata (din Texas, SUA) este tatăl a cinci copii și a ales să-i implice pe câțiva dintre aceștia în provocarea online menționată în timp ce pregătea brioșe cu afine.
În videoclipul postat pe contul său de TikTok, tatăl a venit, așa cum reiese și din informațiile furnizate de „TODAY”, cu următoarele precizări: „Primul pas pe care îl vom face este să luăm două mari și să le spargem”. După aceea a spart ouăle în fruntea fiilor săi, Kamdyn și Kohen. Ulterior, tatăl a încercat să repete demersul și cu fiica sa în vârstă de 3 ani, Kapri, dar aceasta nu a fost deloc încântată și a refuzat să spargă și ea un ou în fruntea tatălui ei.
@aaronjzaps I am clearly amused with my pranks. They will pay me back later! LOL #eggprank #watchtilltheend #fyp #sorrynotsorry #family ♬ original sound - Aaron Zapata
Aaron a stat de vorbă cu „TODAY” și a ținut să menționeze că a recurs la o astfel de provocare întrucât familia sa adoră farsele și pentru că știe că spargerea ouălor în frunte nu îi va afecta pe copiii săi: „Fiecare copil reacționează diferit și ne străduim să îl înțelegem. Nu este treaba mea să-i judec pe alții, însă îmi cunosc foarte bine copiii și, dacă aș constata că această provocare le-ar fi nocivă pe termen lung, nu aș putea să o accept”. În același timp, după ce a primit diverse critici și a fost amenințat că va fi reclamat la serviciile de Protecție a Copilului, a insistat asupra ideii că nu va continua să răspundă provocării în cazul în care copiii săi nu o vor mai accepta.
Alt părinte care a răspuns provocării online și a spart un ou în fruntea copilului este și Janelle Leon (din San Francisco, SUA). Ea a spart de două ori ouă în fruntea fiicei sale în vârstă de 3 ani, Raelyn. Mama a povestit, pentru sursa citată, că i-a arătat fetiței sale filmările în care se vede cum i-a spart oul în frunte și că aceasta s-a distrat. Totodată, a răspuns criticilor primite și a spus că fetița se simte bine, că nu a fost afectată din pricina spargerii ouălor în frunte: „Există numeroase persoane sensibile și fiecare are dreptul să-și exprime opinia. Fiica mea se simte bine- nu este afectată din punct de vedere emoțional”.
Care sunt reacțiile apărute după noua provocare la modă printre părinți
Pe de o parte, părerile sunt împărțite în rândul celor ce au văzut videoclipurile postate de părinți în mediul online. Astfel, dacă anumite persoane consideră că este amuzant să spargi ouă în fruntea copilului, altele cred că acest demers este un abuz. Exemple de comentarii care susțin ambele puncte de vedere sunt disponibile în sursa citată anterior:
- „Trebuie să încerc să fac și eu așa ceva cu copiii mei”;
- „Este atât de amuzant”;
- „Este distractiv, relaxant și înseamnă că nu iei lucrurile în serios”;
- „Cum poți considera că așa ceva este amuzant? Încrederea are de suferit, sentimentele sunt rănite, iar mamele râd. Este ceva complet anormal”;
- „Este foarte ciudat”;
- „Chiar este cazul să ne abuzăm copiii pentru a obține aprecieri? Este atât de trist”;
- „Este umilitor și dureros”.
Pe de altă parte, o mamă influencer pe TikTok a explicat de ce nu este acord cu noua provocare online. Potrivit „People”, a declarat că: „Chiar ne dorim atât de mult să postăm lucruri pe Internet, încât ajungem până la urmă să postăm așa ceva? Pe măsură ce avem parte de dopamină și de aprecieri, am ajuns ca acum, în 2023, să spargem ouă în fruntea copiilor sperând că ei se vor distra și că astfel vom putea să publicăm o postare pentru a distra persoanele străine? Ce facem? De ce facem așa ceva? Anumiți părinți obișnuiesc să-și hărțuiască micuții în spatele ușilor închise, iar acum postează acest lucru pe diverse dispozitive pentru a obține admirație din partea celorlalți- pentru mine, așa ceva este o dovadă de cruzime”.
@mom.uncharted Replying to @Abby Personally, I hate these types of trends. Kids are not props #socialmedia #trends #reply #challenges #eggcrackchallenge #eggchallenge #parents #parenting #prank #parentsoftiktok #imo #fyp ♬ original sound - mom.uncharted
Opinia specialiștilor în legătură cu noua provocare online printre părinți
Chazz Lewis este tată, speaker internațional și expert în parenting. Într-o intervenție pentru „TODAY”, a explicat că, dacă un părinte intenționează să spargă ouă în fruntea copilului său, este indicat să țină cont de vârsta și de personalitatea acestuia. În plus, ar trebui ca un copil implicat în această provocare să nu fie mai mic de 8 ani și să fie întrebat dacă dorește sau nu i se spargă un ou în frunte: „Pentru a mișcora impactul negativ al acestui demers, cere mai întâi permisiunea copilului înainte de a-l implica în provocare. Spre deosebire de o persoană adultă, un copil nu are aceleași oportunități pentru a reacționa și nici nu are aceeași capacitate de a-și gestiona emoțiile”.
În cazul în care un copil este afectat după ce părintele i-a spart un ou în frunte, Chazz Lewis recomandă „Să îți ceri scuze și să îți îmbrățișezi copilul, dacă îți dă voie. După aceea recunoaște-ți greșeala și spune-i „Te-am lovit cu un nou fără să îți spun înainte”.
Într-un interviu acordat „The Washington Post”, Anandita Pal și Samira Armin, medici pediatri în Houston (Texas), nu s-au ferit să spună de ce nu sunt de acord cu faptul că anumiți părinți aleg să spargă ouă în fruntea copiilor: „Copii au nevoie să se simtă în siguranță și protejați încă de la o vârstă fragedă. Acest sentiment de siguranță, fie că este vorba despre cea la nivel fizic, fie că este vorba despre cea la nivel emoțional, le influențează benefic dezvoltarea și are impact asupra sănătății lor psihice. De aceea, chiar și o glumă care, la prima vedere, creează impresia că este inofensivă, poate fi resimțită ca o trădare din partea părinților, în condițiile în care copiii se bazează pe aceștia pentru a se simți în siguranță”.
Surse foto: tiktok.com/@aaronzaps/video/, tiktok.com/@mom.uncharted, youtube.com, capturi youtube.com
Surse articol: people.com, today.com, washingtonpost.com