O mamă nu le permite copiilor ei să meargă la petreceri în pijama
Tara Huck (din SUA) a postat, atât pe contul ei de Instagram, cât și pe cel de TikTok, videoclipuri în care dezvăluie ce reguli le impune copiilor ei. Astfel, ea a precizat că:
- Dacă își termină temele și duc la bun sfârșit sarcinile care țin de anumite treburi gospodărești, nu le limitează timpul petrecut în fața ecranelor;
- Dacă refuză să mănânce hrana pe care le-o oferă ea, nu mănâncă;
- Nu îi lasă la petreceri în pijama.
Dintre cele trei reguli impuse copiilor, cea care a atras cel mai mult atenția este cea legată de petrecerile în pijama. Videoclipul care durează aprox. 8 secunde, postat de Tara pe rețelele de socializare, a adunat milioane de vizualizări.
View this post on Instagram
A explicat de ce nu își lasă copiii la petreceri în pijama
Într-o intervenție de acum câțiva ani pentru „Fox News”, mama a ținut să spună că principalul motiv care o detemină să nu-și lase copiii la petreceri în pijama este că se teme pentru siguranța lor într-o casă străină: „Poate fi vorba despre orice pericol. De exemplu, despre arme aflate în casă...Nu spun că am ceva împotriva armelor, ci pur și simplu consider că un copil nu are ce căuta în preajma lor”.
De asemenea, ca să-și justifice regula impusă copiilor, a venit și cu această precizare: „În anumite cazuri, ținând cont de tipul de oameni și de libertățile acordate copiilor, pot spune că sunt părinți care nu știu exact ce se întâmplă în propria casă. Eu iau în serios acest aspect.”
Totodată, a insistat asupra ideii că, pentru ea, contează cel mai mult să-și știe copiii în siguranță: „Într-adevăr, până la urmă pot fi percepută ca o mamă rea, însă mă gândesc la faptul că ai mei copii nu au trecut printr-o experiență traumatizantă, care să le marcheze copilăria. În plus, simt că, în calitate de mamă, am procedat așa cum am știut mai bine.”
Stând de vorbă și cu „TODAY”, Tara a menționat că unul dintre obiectivele sale majore este să-și protejeze copiii, să le ofere o copilărie fără experiențe nocive. Din acest motiv, a hotărât să nu-i lase la petreceri în pijama: „Consider că un copil este mai vulnerabil în timpul somnului. Pur și simplu mă străduiesc să elimin chiar și cel mai mic factor care le-ar putea fi dăunător. Tot ceea ce îmi doresc este să se bucure de o copilărie fără traume majore.”
Pentru a-și susține mai mult punctul de vedere, își încheie interviul acordat sursei citate anterior în felul următor: „Lucrurile sunt într-o permanentă schimbare, la fel se întâmplă și cu parentingul și cu lumea întreagă. Prin urmare, dacă lucrurile se schimbă, și eu mă pot schimba la un moment dat? Tot ce este posibil. Să revenim la prezent. Cred în continuare cu tărie că nu este cazul să te duci la o reuniune care să implice o petrecere în pijama, ci poți să dormi în patul tău. De fapt, nu cred că pierzi nimic.”
De ce refuz să îmi las copiii să doarmă la alți copii
Ce părere au alți părinți despre interzicerea participării la petreceri în pijama
După ce au văzut postarea Tarei Huck pe rețelele de socializare, părerile părinților sunt împărțite. De exemplu, anumiți părinți sunt de acord cu decizia acestei mame, așa cum se poate sesiza și din comentariile disponibile chiar pe contul ei de Instagram:
- „Bravo ție!”;
- „Niciodată nu am fost la o petrecere în pijama în copilărie, am doi copii și nu le dau voie nici lor să meargă!”;
- „Nu te învinuiesc pentru părerea ta legată de petrecerile în pijama. Lucruri rele se pot întâmpla oricând...mi s-au întâmplat și mie în copilărie. Nu ai de unde să știi prin ce poți ajunge să treci...”;
- „Faptul că lucrez în domeniul sanitar și în cel care ține de siguranța publică mă determină să fiu de acord cu tine! În zilele noastre se întâmplă foarte multe lucruri rele”;
- „Nu sunt deloc de acord cu petrecerile în pijama! Am avut nevoie de ani de zile de terapie din pricina a ceea ce mi s-a întâmplat la o asemenea petrecere...”.
În același timp, alți părinți cred că petrecerile în pijama sunt binevenite pentru copii. Iată câteva exemple de comentarii în acest sens, ce pot fi regăsite tot pe contul de Instagram al Tarei Huck:
- „Învață-ți copiii să facă distincția între ce este bine și ce este rău. Încearcă să cunoști persoanele în casa cărora copiii tăi vor merge la o petrecere în pijama sau pur și simplu organizează una la tine acasă ca să te simți mai în siguranță”;
- „Dacă ai încredere în copiii tăi și în cei în casa cărora are loc petrecerea și dacă este vorba despre copii la gimnaziu sau chiar mai mari- cred că este benefic pentru dezvoltarea lor să-i lași la petreceri în pijama. Cu toate acestea, eu prefer să organizez acest tip de petrecere la mine acasă, să dorm liniștită știindu-i pe copiii mei în siguranță”;
- „Petrecerile în pijama sunt distractive. Sunt experiențe extraordinare. Le permit copiilor să lege prietenii care să dureze toată viața. Este trist că le refuzi copiilor tăi așa ceva...”;
- „Petrecerile în pijama fac parte dintre cele mai grozave amintiri din copilăria mea. Este foarte trist că nu îți lași copiii la asemenea petreceri”;
- „Încurajez ideea de petrecere în pijama, reprezintă o oportunitate extraordinară de a sta cu prietenii și de a lega noi prietenii. Dintotdeauna îmi las fiica la petreceri în pijama. De obicei, merge la aceste petreceri împreună cu verii ei și cu câțiva prieteni. Nu văd nimic rău să participi la asemenea petreceri, și eu am participat la multe în tinerețe.”
Ce spun specialiștii în legătură cu participarea copiilor la petreceri în pijama
Psihologii consideră că se poate vorbi atât de riscuri, cât și de beneficii în privința petrecerilor în pijama. Spre exemplu, într-o intervenție pentru „TODAY”, expertul în neuropsihiatrie pediatrică Sara Douglas susține că părinții nu ar trebui să le interzică total copiilor să participe la petreceri în pijama, ci să se concentreze asupra prevenirii incidentelor nedorite. De aceea, înainte să-și lase copilul la acest tip de petrecere, părinții ar trebui să-și răspundă la anumite întrebări:
- „Copilul meu reușește să țină în continuare cont de regulile impuse de mine într-un mediu nou?”;
- „Când este într-un mediu nou, copilul meu se simte într-adevăr în largul său?”;
- „Copilul meu își dorește neapărat să meagă la acea petrecere ?”
În plus, Sara Douglas îi îndeamnă pe părinți să discute neapărat cu părinții care vor găzdui petrecerea în pijama și să le adreseze întrebări precum: de unde provine mâncarea servită la petrecere, dacă în casă există arme, dacă mai vin și alte persoane la petrecere etc.
În ceea ce privește beneficiile pe care petrecerile în pijama le pot avea asupra copiilor, Sara Douglas aduce în prim-plan, de exemplu, dezvoltarea abilităților de comunicare, îmbunătățirea capacității de a se descurca într-un context social nou, dezvoltarea abilității de a găsi soluții pentru a rezolva o problemă, dar și de a negocia și de a gestiona un conflict. Mai mult, expertul în neuropsihiatrie susține și această idee: chiar dacă nu se simte confortabil la o petrecere în pijama, copilul poate avea parte de o experiență de învățare utilă pentru viața de zi cu zi.
Surse foto: instagram.com/tara_huck/, Image by freepic.diller on Freepik
Surse articol: cafemom.com, foxnews.com, thesun.co.uk, today.com