Ce este Superman Challenge?
Superman Challenge provoacă îngrijorare în rândul părinților și profesorilor și face din ce în ce mai multe victime în rândul adolescenților. Unii dintre adolescenții accidentați au ajuns chiar pe masa de operații de la lansarea provocării și până acum. În ce constă Superman Challenge?
Ei bine, un tânăr se aruncă cu un braț înainte în necunoscut, în timp ce alte două sau mai multe persoane se mobilizează să îl prindă. Numai că de multe ori colegii sau prietenii își retrag imediat mâinile, lăsându-l pe cel care s-a lansat în această provocare în cădere liberă sau nu reușesc sub nicio formă să țină piept greutății acestuia.
@whoisioana08 #superman @_.Rareees._ @Stef #fy #foryoupage #foryourpage ♬ sunet original - alessiamaria.9
Chiar dacă ceilalți protagoniști se poziționează față în față și își încrucișează mâinile încât să formeze o plasă, în momentul în care celălalt tânăr se aruncă, plasa de cele mai multe ori se rupe. Uneori copiii sunt lăsați intenționat să cadă pe jos sau sunt aruncați înapoi, urmând să facă cunoștință cu asfaltul sau cu podeaua. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți și pentru profesori.
„Chiar dacă gașca face tâmpenii, ei vor să facă ceea ce face gașca”
Cerasela Rogen, un coach specializat a făcut pentru Fanatik câteva dezvăluiri neașteptate despre ceea ce îi împinge pe puștii din ziua de astăzi să practice acest joc. Având în vedere că vârsta adolescenței este una foarte sensibilă, copiii încă nu discern binele de rău. Iar până la vârsta de 18 ani, tind să recurgă la tot felul de activități, din nevoia de validare.
Unii dintre adolescenți au pierdut deja conexiunea cu părinții și au ajuns să fie influențați de anturaj, drept dovadă se erijează în foarte multe provocări periculoase despre care cunosc foarte puține lucruri. De asemenea, tinerii intră în provocarea Superman din dorința de a demonstra că sunt cool și că sunt un pas cu noutatea.
„Consider că marea majoritate a copiilor până în 18 ani, chiar şi un pic după, sunt foarte influenţabili. Când sunt copii mici ascultă de părinţi, cumva sunt bebeluşii părinţilor. Când devin adolescenţi ascultă de gaşcă.
Chiar dacă gaşca face tâmpenii, ei vor să facă ceea ce face gaşca, adică să nu fie excluşi şi să demonstreze. Ăştia sunt demonii lor. Vrea să demonstreze găştii că el e la fel, că e şmecher, să nu fie exclus. Atunci când sunt adolescenţi, părinţii îi scapă de subcontrol. Adică întrerup relaţia cu ei, nu îi înţeleg, nu înţeleg ce înseamnă adolescenţa.
Astfel, copilul nu mai are o aşa conexiune cu părintele. Are o conexiune cu gaşca şi face orice prostii ar face ea. Problema este nevoia de a demonstra, nevoia de apartenenţă înţeleasă greşit. De acolo vin toate lucrurile la copiii tineri şi adolescenţi, pentru că sunt nesiguri pe ei. Nu au valoarea a ceea ce înseamnă viaţa lor, nu au stimă de sine, încredere de sine. Chiar dacă nu demonstrezi nimănui nimic, eşti valoros.
Pentru că în şcoală şi acasă nimeni nu îi învaţă aă aibă încredere în ei şi le arată doar că nu fac bine, atunci ei încearcă să iasă la suprafaţă demonstrând tot felul de chestii, că sunt şi ei capabili de ceva”, a declarat specialista.
„Părinții ar trebui să nu piardă relația cu copilul atunci când copilul intră în adolescență”
În contextul unei provocări tot mai periculoase lansată pe internet, la care tot mai mulți tineri dau curs, Cerasela Rogen vine cu sfaturi prețioase pentru părinți, dar și pentru profesori și mai ales pentru copii. Specialista îndeamnă îndrumătorii școlari, dar și părinții să comunice cu adolescenții, să nu piardă legătura cu ei și să nu decimeze personalitatea copiilor.
@eduteca_psihoclinic #EduTeCa #parinti #copii #adolescenti #sfaturi #gandirecritica #pentruparinti #dezvoltarearmonioasa #tiktok #tiktokviral #fyp #creatorsearchinsights ♬ Epic Inspiration - DM Production
„Părinţii sau cadrele didactice ar trebui să aibă un singur scop pe lumea asta. Să îi înveţe pe copii că sunt unici, să aibă încredere în ei. Trebuie să li se spună că sunt minunaţi aşa cum sunt, chiar dacă poate nu ştiu matematică.
Părinţii ar trebui să nu piardă relaţia cu copilul atunci când copilul intră în adolescenţă. Să studieze mai mult ce înseamnă acest fenomen. Mielina creşte pe creier până la 25 de ani. Ea îţi dă toate stările posibile şi de multe ori te porţi urât fără ai o intenţie în sensul ăsta.
Părinţii ar trebui să nu mai ia nimic personal, să numai decimeze personalitatea copilului, să îl ajute să aibă încredere în el. Trebuie să îl ajute să creadă în el, să nu îi mai facă temele, să îl ajute să se descurce, să îl ducă mintea”, a concluzionat experta.
Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la provocarea Superman pe Tiktok. Specialiștii spun că în urma unei căderi pe spate se poate ajunge chiar și la paralizie, nu numai la fracturi majore.
Se poate vorbi de fracturi craniene, leziuni ale măduvii spinării, hematoame intracraniene, contuzii cerebrale sau sângerări interne ce necesită o intervenție medicală de urgență. De asemenea, se poate vorbi de fracturi dentare sau ale maxilarului care pot fi greu corectate și pot provoca dificultăți de alimentație și vorbire.
Așadar, provocarea lansată pe Tiktok trebuie stopată cu orice preț. Acest trend periculos care pune viața copiilor în pericol necesită mai mult atenție din partea adulților.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pixabay.com
Surse articol: fanatik.ro, hotnews.ro, newsweek.ro