Copiii sunt înconjurați de inteligența artificială
Inteligența artificială a devenit tot mai cunoscută și mai apreciată, în special după lansarea GPD-4 și ChatGPD. De aceea, în prezent, tot mai multe persoane utilizează inteligența artificială, inclusiv copiii. De pildă, aceștia pot avea la dispoziție jucării ce funcționează pe baza inteligenței artificiale sau se pot bucura de o poveste spusă înainte de culcare datorită unor platforme bazate pe acest tip de inteligență.
Stând de vorbă cu „CNBC”, Seth Bergeson, care colaborează cu „Forumul Economic Mondial” și a coordonat proiectul „Inteligența Artificială pentru Copii”, a insistat asupra ideii că, în momentul de față, copiii vin tot mai mult în contact cu inteligența artificială în viața de zi cu zi: „Îi putem include pe copiii zilelor noastre în „Generația inteligenței artificiale”, având în vedere că sunt înconjurați de aceasta aproape oriunde, inteligența artificială determinându-i, de exemplu, să ia diverse decizii în legătură cu videoclipurile pe care le vor viziona online, în legătură cu materiile studiate la școală și cu multe altele”.
De asemenea, experții IT consideră că, pe viitor, „Generația inteligenței artificiale” nu va dispărea. De fapt, inteligența artificială va aduce schimbări semnificative, spre exemplu, în privința abilităților de care va fi nevoie pentru obținerea unui loc de muncă, pentru construirea unei cariere sau pur și simplu în privința modului în care vor evolua interacțiunile sociale.
„Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
Utilizarea inteligenței artificiale implică și anumite riscuri pentru copii
Potrivit unui raport realizat de UNICEF și „Forumul Economic Mondial”, folosirea inteligenței artificiale nu este lipsită de consecințe negative, cum ar fi, de pildă:
- Probleme ce țin de siguranța în mediul online: spre exemplu, anumiți algoritmi bazați pe inteligența artificială află care sunt conținuturile căutate mai des și umplu feed-urile inclusiv cu conținuturi periculoase. În același timp, din pricina inteligenței artificiale, copiii pot deveni mai neglijenți în privința dezvăluirii unor informații personale sensibile;
- Apariția unor situații de discriminare: în cazul în care instrumentele bazate pe inteligența artificială nu sunt utilizate corect sau nu sunt atent monitorizate pot, când este vorba, de exemplu, de realizarea departajării pentru admiterea unor candidați într-o unitate de învățământ, să nu efectueze o selecție corectă;
- Reducerea accesului la anumite locuri de muncă: s-a estimat că, până în 2025, roboții vor înlocui forța de muncă umană în aprox. 1/3 dintre locurile de muncă;
- Un risc mai mare de apariție a depresiei și/sau a stărilor de anxietate.
În plus, specialiștii trag și următorul semnal de alarmă: copiii și adolescenții riscă să aibă parte de tot mai puțină interacțiune socială, întrucât își vor petrece majoritatea timpului izolați, fiind dependenți de sistemele care promovează inteligența artificială. De pildă, în ultimii ani, instrumentele bazate pe inteligența artificială au început să înlocuiască inclusiv ședințele de terapie și consiliere. Astfel, în loc să interacționeze cu persoane specializate în psihologie, în sănătate mentală, copiii sau adolescenții ce au nevoie de terapie vin în contact cu sisteme care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale.
Ce măsuri pot lua părinții
În primul rând, primul demers pe care îl poți face pentru binele copilului tău este să ții seama de următorul sfat al experților: să discutați despre inteligența artificială și să te străduiești să testezi alături de el anumite programe. Procedând așa, va înțelege, treptat care sunt avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale și cum este mai bine să-i utilizeze instrumentele.
Ținând cont de vârsta pe care o are copilul, apelează la:
- Cărți care să prezinte inteligența artificială pe înțelesul său, în mod interactiv și amuzant;
- Un software ce permite explorarea unor algoritmi și a altor instrumente specifice inteligenței artificiale;
- Aplicații și platforme care oferă jocuri amuzante cu diverse coduri, ajutând copiii să înțeleagă cum funcționează inteligența artificală și/sau mașinile E-learning;
- Cursuri online despre inteligența artificială: acestea sunt adecvate mai ales pentru adolescenți.
În al doilea rând, raportându-te la una dintre consecințele negative ale utilizării inteligenței artificiale, și anume diminuarea creativității, este necesar să găsești modalități prin care să-ți incurajezi copilul să fie cât mai creativ. Pentru a-ți atinge un asemenea obiectiv, poți să recurgi chiar la inteligența artificială. Spre exemplu, nu greșești dacă îi propui să creeze o poveste utilizând imagini generate prin inteligența artificială sau, ajutându-vă de un instrument care generează cântece, să găsească versuri potrivite pentru a compune o melodie.
Nu în ultimul rând, ca să-și păstreze și să-și dezvolte tot mai mult gândirea critică într-o perioadă în care inteligența artificială furnizează multe lucruri „de-a gata”, este indicat să-ți stimulezi copilul să analizeze informațiile pe care le primește. Învață-l să-și pună tot timpul întrebări în legătură cu textele, imaginile sau postările pe care instrumentele bazate pe inteligența artificială le creează. Explică-i faptul că, pentru a se asigura că informațiile primite sunt corecte, este preferabil să verifice sursele din care provin acestea. Practic, așa se va obișnui cu ideea că și inteligența artificială are limitele sale.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: cnbc.com, commonsensemedia.org, parentintel.com, saferkidsonline.eset.com, unicef.org, weforum.org