„Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

„Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că este vorba despre jocurile pe computer, profită de orice ocazie pentru a „evada” alături de prietenii virtuali. Dacă aceste demersuri se realizează cu moderație, nu sunt nocive pentru copii. Însă odată ce se ajunge la excese, expunerea la Social Media poate avea consecințe negative asupra copiilor și adolescenților. Pentru a descoperi despre ce este vorba și ce ai putea face pentru a preveni să se ajungă într-o asemenea situație, parcurge cu atenție articolul de mai jos. 

În ultimii ani, adolescenții utilizează tot mai mult Social Media

Potrivit unui raport realizat de „Common Sense Media” anul trecut, adolescenții din SUA au ajuns să utilizeze mai mult Social Media prin comparație cu anii anteriori. Iată ce spun statisticile:

  • Folosirea Social Media de către adolescenți a crescut cu 7 puncte procentuale în 2021 față de 2019, de la 31 la 38;
  • Fetele sunt mai tentate decât băieții să petreacă timpul pe Social Media: 42% dintre fete spun că adoră să se implice într-o asemenea activitate, prin comparație cu 27% dintre băieți;
  • Cel mai mult se folosesc Instagram, TikTok și Snapchat;
  • În medie, un adolescent petrece timpul folosind Social Media, într-o zi, cam 1 oră și 27 de minute;
  • 84% dintre adolescenți utilizează Social Media, iar 62% dintre ei realizează zilnic acest demers. 

doua fetite stand una langa cealalta pe fotolii-puf si uitandu-se in telefoane

Medicul Michael Rich, director al „Digital Welness Lab and the Clinic for Interactive Media and Internet Disorders” din cadrul „Spitalului de Copii Boston” (SUA), spune că, în contextul pandemiei, adolescenții au petrecut mai mult timp decât înainte pe Social Media. Explicația sa pentru această tendință este următoarea: nu numai că adolescenții încearcă să se conecteze cu ceilalți, să-și facă prieteni, ci și să vină în contact cu un mediu diferit de cel din familie. Simțindu-se „protejați” de contactul direct cu ceilalți, sunt stimulați să-și dezvăluie și să-și exploreze identitatea.  

Cercetările coordonate de medicul Michael Rich la „Digital Welness Lab” din Boston au atras atenția asupra următorului fapt: în perioada pandemiei, copiii și adolescenții s-au folosit de jocurile online la fel de mult ca de rețelele de socializare pentru a încerca să comunice. Spre exemplu, dacă utilizatorii de TikTok petreceau pe această rețea de socializare, în medie, cam 46 de minute pe zi, folosind „Roblox” stăteau de vorbă cu ceilalți, în medie, aprox. 156 de minute pe zi. 

Prea mult timp petrecut pe Social Media afectează sănătatea mentală a adolescenților- concluziile unor studii

Michael Rich aduce în prim-plan două studii din anul 2017 pentru a trage un semnal de alarmă asupra efectelor negative ale utilizării excesive de Social Media. De la intensificarea stărilor de anxietate, a depresiei, până la diminuarea stimei de sine și creșterea numărului de tentative de suicid, acestea sunt câteva dintre cele mai cunoscute consecințe ale abuzului de Social Media. 

De pildă, conform studiului publicat online în noiembrie 2017, care s-a bazat pe date colectate în perioada 2010-2015 de la peste 500.000 de adolescenți (din clasele 8-12) din SUA, s-a putut sesiza că simptomele ce indicau prezența unei depresii și tentativele de suicid erau mai numeroase în rândul adolescenților ce își petreceau zilnic timpul cu telefonul sau pe Social Media. În special fetele erau mai expuse acestor riscuri. În schimb, adolescenții care erau implicați preponderent în activități ce nu presupuneau expunerea la ecrane (cum ar fi, de pildă, practicarea unui sport, efectuarea temelor, participarea la activități religioase etc.), erau mai feriți de problemele menționate.

Celălalt studiu, publicat online în ianuarie 2017, a urmărit să analizeze relația dintre starea mentală a adolescenților și durata expunerii la ecrane într-o zi din săptămână și în zilele de weekend. Concluziile studiului au fost:

  • Fetele petreceau mai mult timp pe computere și pe smartphone-uri urmărind videoclipuri și accesând Social Media, iar băieții preferau să se joace pe computer;
  • Copiii utilizau mai mult ecranele în zilele de weekend decât în zilele săptămânii;
  • Expunerea moderată la ecrane nu are consecințe negative, ci îi ajută pe adolescenți să fie la curent cu ceea ce este nou, să comunice și să acumuleze informații;
  • Utilizarea excesivă a ecranelor interferează cu activitățile importante dintr-o zi și afectează starea de bine a adolescenților. 

Raportându-se la ambele studii, medicul Michael Rich a precizat că este esențial cum se folosesc rețelele de socializare, în condițiile în care acestea pot amplifica anxietatea, confuzia și fluctuațiile de dispoziție ale copiilor și adolescenților. 

adolescenta deprimata stand pe jos si tinandu-si in mâna telefonul

Semne că ai un copil dependent de Social Media

Înainte de a afla care este relația dintre expunerea la Social Media și manifestările pe care le are copilul tău, trebuie să înțelegi ce presupune dependența de mediul online.  

Oamenii de știință au constatat că dependența de ecrane în general și de Social Media în particular, activează în creierul adolescenților aceleași mecanisme ca în cazul altor dependențe, cum ar fi cea de ciocolată sau de a câștiga tot mai mulți bani. Astfel, se eliberează dopamina, un neurotransmițător care generează plăcerea și motivația de a continua să faci lucrul respectiv. Pentru un adolescent, satisfacția, plăcerea survin când postează ceva pe o rețea de socializare și după aceea vede aprecierile și comentariile venite din partea celorlalți. Odată ce se întâmplă așa, simte nevoia să continue să realizeze acest demers, postând din ce în ce mai mult. 

Suprastimularea conduce la declanșarea răspunsului „luptă sau fugi”, care agravează tulburări deja existente, ca de exemplu depresia, anxietatea sau ADHD. 

Dependența de Social Media este periculoasă întrucât:

Afectează stima de sine

Când un adolescent vede că nu este la fel de apreciat ca alții pentru ceea ce face în mediul online, poate fi copleșit de frustrări. Din acest motiv, se poate simți mai puțin capabil, mai puțin atrăgător, iar stima sa de sine are de suferit.

Accentuează anxietatea socială

Când unui copil îi vine greu să lege prietenii în viața reală, Social Media îl poate încuraja să aibă succes din acest punct de vedere. Însă în cazul în care ajunge să nu mai aibă deloc contacte sociale, îi va fi tot mai greu să se descurce într-un context din viața de zi cu zi și îi poate fi teamă de ceilalți.

Ca să îți dai seama dacă ai un adolescent dependent de Social Media, încearcă să identifici la el manifestări precum: 

  • Are multe conflicte: acestea pot fi generate, de pildă, de bullying-ul din mediul online (cyberbullying);
  • Insistă să utilizeze ecranele și în situații de risc: de exemplu, când vrea să traverseze, când merge pe bicicletă etc;
  • Nu mai este deloc interesat de activități care nu țin de mediul online și care anterior îi făceau plăcere;
  • Este foarte nervos, chiar agresiv, când nu are posibilitatea de a utiliza Social Media cât își dorește;
  • Rezultatele sale la învățătură s-au înrăutățit semnificativ.

Ce poți face pentru a reduce riscul dependenței de Social Media

Poți să îți ajuți copilul să aibă o relație „sănătoasă” cu Social Media și să nu devină dependent de mediul online dacă iei și măsurile de mai jos:

Fii tu însăți un model pentru el

Chiar dacă nu îți este întotdeauna la îndemână, străduiește-te, cât de mult poți, să utilizezi în mod echilibrat ecranele. De pildă, nu petrece mult timp uitându-te pe rețelele de socializare în preajma copilului tău și nu te grăbi să verifici notificările primite. Cu cât te abții să procedezi așa, cu atât și copilul o să fie mai puțin tentat să fie mereu în preajma ecranelor.

Stabilește limite de utilizare a ecranelor acasă

În acest scop, ține seama de aceste sfaturi:

  • Nimeni nu trebuie să folosească în dormitor ecranele, inclusiv telefonul;
  • Renunțați la ecrane înainte de culcare;
  • Stabiliți câte ore puteți să petreceți în mediul online și câte ore trebuie să alocați activităților care nu implică folosirea ecranelor;
  • Reamintește-i mereu copilului că este necesar să vezi cu cine și cum comunică în mediul online, astfel încât să știi că este în siguranță.  

parinti veseli stand de vorba pe canapea cu copiii lor adolescenti

Nu lăsa notificările pornite

Auzind des sunetul notificărilor, ești mai tentată să te uiți pe telefon. La fel va face și copilul tău. De aceea, elimină sunetul acestora, în special în momente cum ar fi luarea meselor în familie, timpul petrecut în aer liber, când este vorba despre intervalul în care copilul trebuie să studieze etc.

Încurajează discuțiile față în față

De pildă, stabilește o zi în care să petreci mult timp cu copilul tău pentru a discuta. Fii cât mai deschisă, ascultă-l, nu îl întrerupe și nu îl critica. Arată-i că îi ești alături, că îl înțelegi și că se poate baza pe sprijinul tău. Procedând așa, nu va mai fi mereu dornic să petreacă timpul pe Social Media și să caute sfaturi acolo. 

Ajută-l să-și păstreze stima de sine

Social Media mizează adesea pe imagini care nu sunt întotdeauna realiste și care pot afecta stima de sine a unui adolescent. De aceea, este esențial să stai de vorbă cu copilul tău și să-i amintești care sunt lucrurile ce contează cu adevărat. Motivează-l, încurajează-l și ajută-l să-și evidențieze punctele „tari”. Fii mereu deschisă și ascultă-l cu răbdare pentru a-l convinge să-ți spună ce are pe suflet, astfel încât să nu ajungă să fie dominat de ceea ce vede în mediul online și să se descurajeze. 

Respectă-i dorința de intimitate, dar amintește-i să păstreze un echilibru în activitățile sale

Practic, grija ta trebuie să fie să te asiguri că nu se expune toată ziua la ecrane, ci se implică și în activități precum implicarea în treburi casnice, efectuarea temelor, mișcare în aer liber și petrecerea timpului cu prietenii. Ori de câte ori poți, încurajează-l să-i invite pe aceștia acasă pentru a sta de vorbă cu ei, în loc să se limiteze doar la conversațiile de pe rețelele de socializare. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: apps.bostonglobe.com, commonsensemedia.org, embarkbh.com, journals.sagepub.com, momjunction.com, paradigmtreatment.com, socialmediavictims.com

Articolul urmator
Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Postările părinților cu copiii din social media pun în pericol siguranța celor mici? Ce spun experții
    Postările părinților cu copiii din social media pun în pericol siguranța celor mici? Ce spun experții

    Părinții sunt mai mult decât încântați și fericiți să pună poze cu copiii lor în diferite ipostaze pe rețelele de socializare. Fie că vorbim de Facebook, de...

    O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul
    O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul

    Dacă te numeri printre părinții care se străduiesc să își țină copiii, pe cât posibil, departe de tot ce înseamnă social media, cu siguranță vei rezona cu ideea...

    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media
    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media

    Studiile arată că 90% dintre părinți folosesc rețelele sociale ca sursă de informare în ceea ce privește problemele legate de copiii lor. Îngrijorător este faptul că...

    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

    Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media
    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media

    Internetul și rețelele sociale sunt peste tot în viața noastră și adevărul este că ne e greu să ne separăm de ele, pentru că suntem tot timpul cu telefonul în...

    De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media
    De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media

    Când toată lumea se pune de acord cu o decizie, te poți împotrivi curentului? Sigur că da, mai ales dacă este spre binele copilului tău! Iată cum a refuzat un cuplu să fie...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    © 2024 Qbebe