Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

Mariana Voinea

În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce pericole poate ascunde pentru sănătatea, starea de bine și stima de sine a adolescenților?

Problemele ce țin de sănătatea mentală în rândul tinerilor sunt în creștere de peste un deceniu, iar specialiștii încep să dea vina pe utilizarea rețelelor sociale. Părinții trebuie să monitorizeze modul în care adolescenții folosesc rețelele sociale, oricât de mare încredere ar avea în copiii lor. În primăvara anului 2023, Vivek Murthy, un medic chirurg specialist și viceamiralul Statelor Unite ale Americii a lansat o cercetare denumită „Social media și sănătatea mentală a tinerilor” în care susține că are tot mai multe dovezi că rețelele sociale dăunează sănătății mintale a adolescenților. Imediat după lansarea acestei cercetări, Asociația Americană de Psihologie a a emis propriul aviz asupra sănătății mentale a adolescenților.

Problema este mult mai complicată decât simpla folosire a rețelelor sociale, deși există numeroși indicatori ai riscurilor la care sunt supușii adolescenții din acest motiv. Practic, aceste rețele au fost concepute tocmai pentru a întări relațiile de prietenie dintre oameni. Raportul doctorului Murthy însă, indică faptul că este nevoie de o cercetare amănunțită pentru a înțelege pe deplin impactul rețelelor sociale. Nu există răspunsuri concrete și simple pentru părinți.

Problemele cu care ne confruntăm acum cu rețelele sociale sunt similare cu cele cu care ne-am confruntat când a apărut televiziunea”, susține Linda Mayes, președintele al Centrului de studiu pentru copii Yale. Specialista explică fenomenul rețelelor sociale, similar cu cel al vizionării pentru prima dată a emisiilor TV, având atât avantajem cât și dezavantaje pentru tineri. Acum intervine întrebarea cum îi ajutăm pe părinți să filtreze părțile care pot fi dăunătoare sănătății copiilor?

Doctor Mayes și Yann Poncin, medic psihiatru pentru copii oferă părinților sfaturi prin care își pot ajuta adolescenții să folosească rețelele sociale într-un mod pozitiv.

Adolescenții și social media: avantaje și dezavantaje

fata pe telefon

În calitate de părinte, orice adult se întreabă care este aspectul rețelelor sociale ce poate avea impact negativ asupra adolescentului. Doctor Murthy indică o serie de preocupări pe care părintele trebuie să le aibă asupra aspectelor negative demne de luat în considerare, de exemplu timpul petrecut de adolescenți pe platforme, tipul de conținut de care sunt atrași sau la care sunt expuși și gradul în care interacțiunile lor din mediul online le perturbă activitățile esențiale pentru sănătate, cum ar fi exercițiile fizice sau somnul.

Între vârsta de 10 și 19 ani, creierul adolescenților trece printr-o perioadă extrem de sensibilă în care își formează propriile identități, stima de sine, iar utilizarea frecventă a rețelelor sociale poate fi asociată cu modificări intense ale creierului în curs de dezvoltare, afectând funcții precum învățarea, comportamentului emoțional, controlul impulsurilor sau reglarea emoțiilor.

Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

Potențialele beneficii ale folosirii social media de către adolescenți

Adulții trebuie să învețe să privească și avantajele pe care această activitate le oferă. Practic, tinerii care folosesc rețele sociale împărtășesc interese comune cu ceilalți, creându-și un spațiu pentru auto-exprimare neîngrădită. De asemenea, relațiile formate în comunități de tineri pe rețelele sociale pot crea oportunități pentru interacțiuni pozitive, chiar și în mediul offline.

În urma unui sondaj efectuat în 2022 asupra adolescenților și părinților din Statele Unite ale Americii de către centrul de cercetare Pew, s-a ajuns la concluzia că majoritatea respondenților consideră că rețelele sociale îi ajută pe adolescenți să se simtă mai acceptați (58%), să își arate latura creativă (71%) și să fie conectați la ceea ce se întâmplă în viața prietenilor lor (80%).

Practic, a posta pe rețelele sociale pentru a-ți informa prietenii cum ți-ai petrecut timpul poate deveni o modalitate sănătoasă de a te conecta și de a afla despre cum și-a petrecut prietenul tău ziua. Nu este nimic diferit față de acum 30 de ani când adolescenții stăteau la telefon cu orele, vorbind cu prietenii lor, numai ca acum se află în mediul online”, susține doctor Poncin.

Potențialele efecte negative ale folosirii social media de către adolescenți

fata sta pe telefon

Latura negativă a folosirii rețelelor social media de către adolescenți, impactul acestora asupra tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani include riscul de a avea rezultate negative școlare, dar și simptome de depresie și anxietate.

Conform unui studiu efectuat pe tineri cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din Statele Unite ale Americii, „există o îngrijorare crescută în ceea ce privește sănătatea mentală a adolescentelor, cum ar fi depresia legată de hărțuirea cibernetică, de imaginea corporală și comportamentul alimentar neadecvat. De asemenea, calitatea somnului este strâns legată de utilizarea rețelelor sociale”.

Algoritmii rețelelor sociale sunt astfel concepuți pentru a promova tot ceea ce li se pare interesant adolescenților”, susține doctor Mayes. „Dacă adolescenții caută informații despre sănătatea mentală, cum ar fi depresia sau sinuciderea, rețelele sociale îi vor furniza astfel de informații, astfel încât va începe să creadă că toți cei din jurul lui sunt deprimați sau se gândesc la suicid, ceea ce nu este tocmai un lucru bun pentru un creier în formare”, continuă specialistul.

Când devine conținutul rețelelor sociale problematic pentru tineri?

baiat sta pe telefon

Din păcate, în ziua de astăzi adolescenții au acces foarte ușor la conținutul nepotrivit, dăunător, chiar extrem pentru sănătatea lor psihică. Studiile efectuate în domeni constată faptul că afișarea unui conținut vătămător poate normaliza comportamente complet anormale. De asemenea, tulburările de alimentație sunt încă o preocupare din cauza expunerii necruțătoare în mediul online la un ideal fizic de neatins pentru tinere, care poate declanșa un sentiment de nemulțumire și tulburări de alimentație în rândul fetelor.

Astfel, folosirea în exces a rețelelor sociale poate dăuna adolescenților prin perturbarea comportamentelor sănătoase importante. În momentul în care stimularea devine excesivă, pe plan psihic se poate declanșa dependența, probleme de atenție, probleme de somn sentimente de excludere.

Copilul și telefonul mobil

Cinci reguli importante de care trebuie să ții cont atunci când adolescentul tău folosește social media

Tinerii folosesc în mod universal rețelele sociale, iar concluziile trase în urma unei cercetări în acest sens efectuată în anul 2022 de către centrul de cercetare Pew sunt interesante. Așadar, până la 95% dintre adolescenții chestionați cu vârste între 13 și 17 ani folosesc aproape constant rețelele sociale.

În 2023 s-a ajuns la concluzia că majoritatea adolescenților, 9 din 10 adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani folosesc YouTube, Tiktok, Snapchat, Instagram, în vreme ce utilizarea Facebook a scăzut dramatic. Iată ce poți face tu în calitate de părinte pentru a te asigura că adolescentul tău nu este afectat de folosirea social media.

1. Stabilește clar vârsta la care copilul are voie să folosească rețelele social media

fata pe bicicleta se uita pe telefon

Experții încă nu au găsit vârsta ideală pentru ca un copil să acceseze rețelele sociale. Asociația Psihologilor Americani explică faptul că adolescenții se maturizează în propriul ritm, ceea ce face dificilă stabilirea unei recomandări de vârstă universală la care aceștia pot folosi astfel de rețele.

În întreaga lume, vârsta minimă de folosire a rețelelor social media a scăzut, ajungând acum la 13 ani, dar există studii care arată că 40% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 8 și 12 ani folosesc rețelele sociale. Doctor Poncin susține că elevii aflați încă în clasele primare nu ar trebui să aibă acces la internet sau să folosească rețelele sociale, ci mai degrabă părinți ar trebui să le cumpere un telefon simplu care nu conține email, browser de internet și alte funcții găsite pe smartphone-uri.

2. Nu permite copilului să folosească telefonul în dormitor

Desigur că acest sfat este foarte greu de urmat, dar este și foarte important pentru sănătatea mentală a copiilor. Cercetările arată că există o relație foarte strânsă între utilizarea rețelelor sociale și o calitate slabă a somnului adolescenților, durata redusă a perioadei de odihnă și dificultățile de învățare la tineri. În cazul adolescenților, un somn necorespunzător este legat de probleme de sănătate emoțională și un risc mai mare de suicid.

Conform raportului doctorului Murthy, într-o zi obișnuită a săptămânii, o treime din adolescenți raportează că folosesc rețelele social media sau telefoanele mobile până la miezul nopții sau mai târziu. De aceea, părinții ar trebui ar trebui să oprească telefoanele la o anumită oră și să se asigure că acestea nu sunt folosite în perioada efectuării temelor sau a pregătirii pentru culcare.

3. Permiteți copiilor să comunice și să facă greșeli

fata sta pe telefon

Părinții trebuie să vorbească cu adolescenții lor despre rețelele sociale, dar și despre alte probleme care îi preocupă. Adolescenții ar trebui să aibă intimitate, de aceea monitorizarea conținutului telefonului ar putea atenta la acest sentiment al independenței. De aceea, părinții ar trebui să își lase și copiii să facă greșeli, menținând o comunicare deschisă și onestă cu ei, încercând să le câștige încrederea, astfel încât adolescenții să apeleze la părinți în cazul în care se confruntă cu probleme de orice natură, inclusiv în mediul online.

Aceeași abordare a fost oferită părinților atunci când a apărut pentru prima dată televiziunea prin cablu. Cercetările au arătat că la început privitul la televizor nu a avut un impact negativ în sine, dar a început să aibă efecte potențial negative asupra copiilor când era folosit pe post de bonă. Iar părinții au fost sfătuiți să stea lângă copii și se privească împreună la televizor, iar ulterior să discute despre ceea ce au văzut acolo. Același lucru este valabil și pentru social media. Părinții ar trebui să normalizeze statul pe social media și să își asigure adolescenții că sunt dispuși să discute deschis despre orice îi supără.

Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?

4. Ai grijă ce abordare folosești atunci când vorbești cu adolescentul tău

Indiferent de problema cu care se confruntă copilul, ar trebui să folosești o abordare cât se poate de prietenoasă, menținându-și în același timp un ton autoritar. Păstrează o comunicare deschisă cu copilul tău și, dacă ești îngrijorat/ă în privința utilizării rețelelor sociale și simți nevoia că trebuie să-ți spui punctul de vedere poți folosi expresii de genul „Stai atât de mult pe telefon, încât nu te mai văd făcând temele cum o făceai înainte”, sau „Mă îngrijorează faptul că stai atât de mult pe telefon pentru că nu îți mai finalizezi sarcinile. Ce părere ai despre acest lucru?”, sugerează doctor Poncin.

Ai putea fi mai asertiv spunând „Am observat că ești pe telefon până la 1 noaptea. Când merg la baie lumina ta este aprinsă și tu ești pe telefon, nu este un comportament sănătos. Putem vorbi despre asta?”

5. Urmează propriile reguli pe care le-ai impus pentru că puterea exemplului este cea mai bună

femeie selfie

În calitate de părinte ar trebui să-ți urmezi propriile reguli și să nu stai pe telefon până la târziu, să nu ai un comportament nesănătos în ceea ce privește rețelele sociale și să reziști impulsului de a pune mâna pe dispozitiv ori de câte ori primești un mesaj email sau text. Practic, dacă adolescentul tău va vedea că ai un astfel de comportament, va încerca să îl copieze.

Ce părere aveți despre concluziile trase de specialiști și de cercetările în domeniu? Și cum vi se par soluțiile propuse de aceștia? Credeți că social media este un pericol pentru tineri sau nu?

Surse foto: pixabay.compixabay.compixabay.compixabay.compixabay.compixabay.compixabay.com

Surse articol: msn.com

Articolul urmator
David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media
David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul
    O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul

    Dacă te numeri printre părinții care se străduiesc să își țină copiii, pe cât posibil, departe de tot ce înseamnă social media, cu siguranță vei rezona cu ideea...

    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media
    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media

    Studiile arată că 90% dintre părinți folosesc rețelele sociale ca sursă de informare în ceea ce privește problemele legate de copiii lor. Îngrijorător este faptul că...

    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

    Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

    De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media
    De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media

    Când toată lumea se pune de acord cu o decizie, te poți împotrivi curentului? Sigur că da, mai ales dacă este spre binele copilului tău! Iată cum a refuzat un cuplu să fie...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    © 2025 Qbebe