Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media

Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media

Mariana Voinea

Studiile arată că 90% dintre părinți folosesc rețelele sociale ca sursă de informare în ceea ce privește problemele legate de copiii lor. Îngrijorător este faptul că sfaturile din online primează în fața sfaturilor primite de la medicul pediatru...

Atunci când părinții au nelămuriri legate de programul de somn al copiilor, alimentația lor, de folosirea oliței sau de gestionarea tantrumurilor, studiile arată că patru din cinci părinți își îndreaptă atenția către rețelele de social media pentru a obține răspunsuri în acest sens.

Rețele de socializare cum ar fi Facebook, Instagram, Twitter, dar și Tiktok sunt foarte utile pentru părinți, conform unui studiu efectuat de specialiștii Universității din Michigan.

Cei mai mulți dintre părinți scriu pe grupurile special concepute pe rețelele de socializare pentru a primi răspunsuri la întrebări, pentru a face schimb de informații și pentru a găsi sfaturi legate de creșterea și educarea copiilor. Adulții susțin că astfel le este mult mai ușor să obțină informațiile necesare decât dacă ar discuta cu un medic pediatru.

Rețelele sociale - locul ideal de socializare, dar și de informare pentru părinți

tata cu bebelus in brate sta pe telefon

Faptul că părinții găsesc alte persoane de vârsta lor sau care au interese comune și anume binele copiilor în spațiul virtual, este un lucru grozav, atâta timp cât fiecare persoană are în vedere faptul că familiile sunt diferite și experiențele lor sunt diferite. Deci ceea ce pare potrivit într-o familie, este posibil să nu se încadreze în alta.

Conform unui studiu făcut pe 614 părinți cu copii ale căror vârste sunt cuprinse între 0 și 4 ani, majoritatea mamelor și peste două treimi din tații acestor copii apelează la social media pentru sfaturi sau pentru a-și împărtăși experiențele.

Cele mai multe dintre discuții includ folosirea oliței 44%, programul de somn al copiilor 42%, alăptarea sau nutriția copiilor 37%, disciplinarea copiilor 37%, probleme de comportament 33%, probleme legate de vaccinare 26%, discuții legate de grădiniță sau de creșă 24%, și înțelegerea copiilor cu alți copii de seama lor 21%.

„Trendurile” în materie de parenting care trebuie să se încheie

Postările din mediul online țin loc de vizită la medic...

Conform studiului, trei cincimi din părinți susțin că folosesc rețelele social media pentru a discuta despre aceste probleme pentru că pur și simplu vor să citească idei diferite sau experiențe similare de la alți părinți.

Alți respondenți ai studiului declară că folosesc aceste platforme din cauză că nu au prieteni sau familia în apropiere și nici nu au posibilitatea de a întreba medicul pediatru al copilului unele lucruri.

Cert este că mai mult de o treime din părinți susțin că rețele social media sunt foarte folositoare și îi fac să se simtă înțeleși și că nu sunt singuri în problemele pe care le înfruntă copiii lor. Unul din zece părinți susțin că expunându-și problemele pe rețelele de socializare decid dacă este cazul să viziteze medicul pediatru sau nu.

În plus, în ultima perioadă telemedicina și schimbul de mesaje cu medicii specialiști în diagnosticarea și tratarea copiilor capătă o importanță din ce în ce mai mare și reprezintă metode eficiente pentru părinții care au nevoie de ghidare și sprijin în orice domeniu.

Pericolele postării fotografiilor și datelor personale ale copiilor în mediul online

mama cu doi copii sta pe telefon

Un mare procent din părinți susțin că au văzut cel puțin o dată pe social media lucruri periculoase pe care alți părinți le fac cu copiii lor sau chiar au găsit informații și poze private ale copiilor lor pe alte conturi de socializare.

80% din părinții intervievați sunt de acord că majoritatea familiilor postează mult prea multe poze din intimitatea copilăriei pruncilor și mult prea des. În același context, peste 60% din părinți consideră că, dacă oferă informații personale despre copil pe un site de social media, acesta poate reprezenta un motiv de rușine când va crește mare.

Adulții ar trebui să ia în calcul faptul că atunci când cei mici vor ajunge la maturitate se vor simți rușinați de fotografiile pe care părinții obișnuiau să le posteze când erau mici. Peste jumătate din părinții respondenți mărturisesc că folosesc setările prin care restricționează sau elimină accesul străinilor la fotografiile cu copiii lor, iar o treime din părinți chiar evită să posteze orice fel de fotografie sau videoclip pe social media.

Există și un procentaj mic de părinți care preferă să folosească doar inițialele copilului sau pur și simplu acoperă fața acestuia.

Sharenting: noua tendință în parenting prin care Social Media devine o unealtă psihologică

„Părinții trebuie să găsească surse de informație clare, concise și se ia legătura cu medicul copilului ori de câte ori este necesar”

mama cu bebelus in brate sta pe laptop

Specialista Sarah Clark de la Spitalul de Copii din Michigan care a creat acest sondaj de opinie susține că: „părinții au de luat decizii asupra modului în care trebuie să aibă grijă de copiii lor în primii ani de viață. Rețele sociale pot fi o metodă ideală de găsire a informațiilor și a experiențelor similare, dar totodată, părinții trebuie să găsească surse de informație clare, concise și se ia legătura cu medicul copilului ori de câte ori este necesar”.

Majoritatea părinților care au răspuns acestui sondaj de opinie susțin că, folosind rețelele de social media se simt mai puțin izolați și învață din experiența celorlalți, primind răspunsurile de care chiar au nevoie, chiar din experiența altor părinți.

Cu siguranță că fiecare dintre noi am apelat cel puțin o dată la un grup de părinți de pe Facebook, spre exemplu. Chiar dacă nu am avut curajul să postăm sau să comentăm, am urmărit din umbră subiectele care ne-au interesat. Suntem oameni și avem nevoie de opinia altor oameni cu experiențe similare de viață sau ai căror copii au trecut prin afecțiuni sau probleme asemănătoare celor cu care se confruntă copiii noștri.

Important este ca rețele social media să nu devină înlocuitorul medicului pediatru sau al persoanelor cu experiență, să nu devină cel mai bun prieten și cea mai de încredere sursă de informație, pentru că acolo sunt postate uneori povești mai mult sau mai puțin adevărate ale părinților. Pentru că ne este practic imposibil să le verificăm veridicitatea, încrederea noastră trebuie să fie rezervată față de experiențele celorlalți. Așadar, social media ne poate deveni atât prieten, cât și dușman în activitatea noastră de parenting.

Surse foto: unsplash.compexels.com

Surse articol: thestar.comnews-medical.net

Articolul urmator
Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

    Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media
    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media

    Internetul și rețelele sociale sunt peste tot în viața noastră și adevărul este că ne e greu să ne separăm de ele, pentru că suntem tot timpul cu telefonul în...

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

    Atunci când vine vorba despre parenting, nu există o singură metodă care să funcționeze la fiecare familie. Mai mult, pa parcurs, părinții își mai schimbă stilul de...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    © 2024 Qbebe