- 1. Părintele care își lasă copilul să facă ce vrea
- 2. Părintele care spune „fii tare”
- 3. Părintele hiperprotectiv
- 4. Părintele care știe mai bine
- 5. Părintele care apelează mereu la tabletă și telefon
- 6. Părintele care își expune copilul pe social media
- 7. Părintele care organizează o mega petrecere de ziua copilului
Cred că ne-am dat seama cu toții că în ziua de azi, copiii nu mai sunt crescuți așa cum erau înainte. Bătaia nu mai e (în mare parte) „ruptă din rai”, părinții încearcă să lucreze la ei, la a fi oameni mai buni și pentru ei și pentru familia lor, informațiile despre cum poți să fii un părinte bun sunt la tot pasul… și lista poate continua. Per total, părinții de acum procedează diferit față de cum procedau părinții noștri când noi eram mici.
Acesta este un lucru bun, pentru că e mare nevoie de educație parentală, însă cum fiecare monede are două fețe, există și aspecte negative ale noii generații de părinți.
Uite care sunt metodele de parenting care ar trebui să dispară, potrivit mai multor părinți de peste hotare (sursa upworthy.com). Descoperă, la final, cu care ești de acord și cu care nu.
1. Părintele care își lasă copilul să facă ce vrea
Acesta este părintele „cool”, care nu pune limite copilului și îl lasă să fie „liber”. Indiferent de care este comportamentul celui mic, părintele nu știe sau nu poate să se impună în fața lui și astfel, îi predă lui controlul în relație. Lucru care nu e deloc benefic.
2. Părintele care spune „fii tare”
Da, e bine să-ți încurajezi copilul să fie puternic, însă ar trebui să știe că exprimarea emoțiilor (uneori prin plâns) este normală și nu denotă faptul că ești slab, sau orice alt termen care îți dă impresia de ceva negativ.
3. Părintele hiperprotectiv
Este vorba despre părintele care construiește o bulă în jurul celui mic, fiindu-i teamă permanent ca acesta să nu pățească ceva. Rezultatul va fi un copil la fel de, sau poate chiar mai anxios decât părintele.
4. Părintele care știe mai bine
Un părinte care transmite permanent un mesaj de tipul „tu nu știi și nu vei știi niciodată, eu știu și întotdeauna voi știi mai bine decât tine”. Copilul va ajunge neîncrezător în sine, căutând mereu aprobarea celor din jur.
5. Părintele care apelează mereu la tabletă și telefon
Nici chiar pe cei mici nu îi putem ține foarte departe de ecranele care ne-au înghițit viața, însă putem să dozăm timpul pe care aceștia îl petrec în fața ecranelor.
Altfel spus, copilul nu are mereu nevoie de telefon sau tabletă ca să fie cuminte sau ca să nu se plictisească cât timp vă plimbați prin mall.
6. Părintele care își expune copilul pe social media
Este un subiect controversat și trebuie să menționăm că este important și contextul. Cel mic e un mini influencer, are pagină de TikTok sau dă scroll pe Instagram în timp ce tu îi pregătești mâncarea în bucătărie? Sau doar postezi câte o poză cu el din când în când?
Oricum ar fi, unii părinți consideră că e important să-i ținem pe cei mici departe de rețelele sociale, chiar și când e vorba doar de câteva poze.
7. Părintele care organizează o mega petrecere de ziua copilului
E normal să vrei să-l faci pe cel mic să se simtă special, însă unii părinți consideră că ce-i prea mult… e prea mult.
„Îmi amintesc când eram mic și era ziua mea, ai mei îmi cumpărau un tort, mama gătea ceva gustos și îmi invita câțiva prieteni în vizită. Mă simțeam excelent. Acum, petrecerile trebuie să fie fastuoase, cu baloane, confetti și multe alte obiecte de decorațiune care ajung la gunoi după câteva ore. Oare merită?”.
Tu ai adăuga ceva pe listă? Ești de acord cu toate cele 7 puncte?
Surse foto: unsplash.com
Surse articol: upworthy.com