Printre tineri circulă o nouă modă, aceea de a da curs unei provocări lansate pe Tik Tok. Provocarea Superman îi transformă pe copiii și adolescenții curajoși în pacienți ai spitalelor, prezentându-se cu diferite fracturi sau probleme de sănătate. Riscurile pe care această provocare le are asupra sănătății celor mici sunt foarte mari.
Numai în decursul zilei de 3 decembrie 2024 mai mulți pacienți au ajuns în grija medicilor de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, în urma acestei provocări.
Ce este provocarea Superman?
Superman Challenge este provocarea în care copiii își imită eroul preferat, „ajutați” de mai mulți prieteni, colegi sau companioni de joacă. Copiii se aruncă cu mâna înainte, imitându-l pe celebrul personaj Superman și ajung să se lovească de podea, provocându-și răni grave. Ceilalți prieteni asistă neputincioși, dar și amuzanți la întreaga situație creată.
@lauraundihrsternn Dont worry she is fine🦸🏼♀️#superman #supermanchallenge #dancechallenge#school #fail#fyp ♬ Watch mee - Sensei
În ultimele zile pe Tiktok apar foarte multe videoclipuri în care adolescenții se aruncă precum Superman, iar în loc să fie prinși de prietenii lor, sunt lăsați să cadă, provocându-și astfel răni foarte grave.
Copilul meu crede că tot ce vede pe TikTok este adevărat
„Tragem un semnal de alarmă pentru că pare a fi un fenomen îngrijorător, periculos pentru copii”
Alexandru Ulici, managerul spitalului Grigore Alexandrescu trage o un semnal de alarmă și îndeamnă părinții să le explice copiilor cât de periculoase pot fi astfel de provocări.
„De vineri au început să apară pacienţi cu fracturi în urma unui aşa-zis challenge pe TikTok, se cheamă Superman Challenge. Dacă iniţial fenomenul părea anodin, numărul de pacienţi a crescut progresiv astfel încât numai ieri în gardă am avut 20 de pacienţi cu fracturi şi traumatisme importante.
Dintre aceşti pacienţi, doi sunt astăzi pe program operator, având nevoie de intervenţie chirurgicală pentru fractură de humerus şi fractură de antebraţ. Tragem un semnal de alarmă pentru că pare a fi un fenomen îngrijorător, periculos pentru copii şi îşi pot produce accidentări severe şi îşi pot rata atât cursurile, cât şi vacanţa”, a declarat Alexandru Ulici pentru Știrile Pro TV.
Acesta a menționat că poate dura o lună sau chiar două, până la vindecarea completă a fracturii. În acest context, managerul unității medicale îndeamnă părinții să le explice copiilor care sunt pericolele la care se supun odată ce intră în acest joc și în această provocare pentru a stopa acest fenomen.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pixabay.com
Surse articol: digi24.ro, national.ro, stirileprotv.ro