Confesiune de mamă
Iniţial, mama povesteşte că folosirea TikTok de către copiii ei nu a îngrijorat-o ci, dimpotrivă, i s-a părut o activitate amuzantă: "Când TikTok a apărut prima dată, când mi-am văzut copiii făcând duete, dansând pe video-uri cu prietenii lor, mi s-a părut drăguţ şi amuzant...". Pe măsură ce a văzut însă şi alte lucruri prezente pe această reţea socială, a început să îşi facă griji. Spre exemplu, nu i-a plăcut faptul că pe aceasta sunt prezente aşa-numitele "provocări", pe care copiii pot oricând să le ia în serios: "Provocarea sării şi a gheţii, provocarea oultlet sau cea a buzelor pline, care viza asigurarea de buze mai pline, toate acestea puteau avea rezultate dezastruoase."
Conştientizând toate acestea, mama vine cu următorul avertisment pentru părinţi: "Cred, ca părinţi, că avem nevoie să ne trezim ca să vedem crudul adevăr: adolescenţii noştri se uită la astfel de lucruri, adesea singuri în cameră, iar dacă li se pare ceva amuzant...sunt tentaţi să încerce. Unele trend-uri şi provocări pot să nu fie dăunătoare, sau cel puţin aşa par, dar altele pot conduce la ceva rău."
Aceasta recunoaşte faptul că şi în vremea adolescenţei ei copiii încercau să se implice în diferite activităţi care să-i amuze şi care să implice riscuri, dar că ştie că acelea nu erau la fel cu a sta "cu un grup de prieteni toată noaptea uitându-mă la filmuleţe cu impact asupra minţii".
Ceea ce doreşte să trasmită este că adevăratele riscuri generate de TikTok intervin pentru adolescenţi şi pentru că aceştia nu ştiu întotdeauna să distingă ceea ce este adevărat de ceea ce nu este: "Trebuie să realizăm...că ei nu ştiu să diferenţieze informaţiile care nu sunt de încredere de cele reale...şi apoi, cu un singur click, pot comenta, distribui şi de aici se va forma un bulgăre care se va rostogoli. Până la urmă, ajung să creadă că un anumit aspect ce a fost vizualizat şi distribuit de milioane de ori în lume poate fi adevărat."
Ca mamă de adolescenţi, recunoaşte că nu poate sta deoparte şi că este necesar să se implice pentru ca aceştia să poată fi în siguranţă: "...Dar este datoria mea să fac asta, să vorbesc cu ei despre siguranţa lor şi să mă documentez mai mult înainte ca ei să vadă ceva şi să decidă dacă este adevărat."
Din acest punct de vedere, îndemnurile ei pentru toţi părinţii sunt:
- "Chiar dacă nu vorbesc cu tine despre lucrurile pe care le văd, întreabă-i tu.
- Chiar dacă ei spun că nu cred în teoriile conspiraţiei de pe TikTok, întreabă-i despre ele.
- Chiar dacă nu i-ai văzut luând parte la o provocare, întreabă-i despre aşa ceva."
Speră că a ştiut să fie un bun model pentru copiii ei şi că aceştia "au capul pe umeri" şi pot distinge ceea ce este real de ceea ce nu este, dar se teme că "influenţa TikTok este prea puternică." În acest context, îşi încheie confesiunea cu următorul mesaj: "Chiar dacă simţi că te consumi încercând să explici faptul că nu tot ceea ce se vede pe TikTok este adevărat, implică-te. Întrucât copiii săvârşesc lucruri rele şi îşi formează opinii periculoase în baza "autorităţii" prietenilor."
Concluzia mamei este că: "Mi-aş dori ca TikTok să fie la fel de inofensiv precum am văzut filmuleţele cu dans de la început. Dar nu este aşa."
Sfaturi pentru siguranţa copiilor pe TikTok
Există numeroase posibilităţi de a gestiona activitatea copilului pe această reţea de socializare pentru a fi mai liniştită în legătură cu siguranţa sa. Iată câteva exemple:
- Blocarea unor utilizatori- Spre exemplu, dacă sesizezi un mesaj nepotrivit primit de copilul tău, poţi să blochezi utilizatorul respectiv. În acest fel, acesta nu numai că nu va mai putea lua legătura cu el, dar nici va putea vedea ce va posta. Tot ce vei avea de făcut va fi să accesezi opţiunea "Privacy", urmată de "Safety" şi după aceea poţi bloca utilizatorii indezirabili cu ajutorul "Block List"
- Poţi să nu le permiţi altora să vă găsească- În acest scop, va trebui să dezactivezi opţiunea "Allow Others to Find Me"
- Limitează timpul pe care copilul îl petrece pe TikTok- Vei merge la "Setări", apoi pe "Digital Wellbeing" şi pe "Screen Time Management". Poţi să setezi timpul pe care micuţul îl poate petrece pe reţeaua de socializare, iar pentru a evita ca acesta să nu ajungă să îl modifice la un moment dat, te poţi folosi de o parolă
- Apelează la "Restrictive Mode"- Cu ajutorul acestei opţiuni vei putea să controlezi mai bine ceea ce ajunge să vadă copilul când accesează TikTok. "Restrictive Mode" presupune să elimine postările care nu sunt potrivite pentru toţi utilizatorii, cum ar fi cele cu conţinut violent sau sexual
- Dacă TikTok este folosit mai ales pe telefon, foloseşte apps-urile speciale, accesând tot secţiunea "Settings" şi "Screen Time Management"
- Nu uita de aplicaţia "Family Pairing"- Aceasta presupune ca, după ce TikTok a fost descărcat pe telefonul tău şi al copilului, să realizezi următorii paşi: vei accesa cele trei puncte din dreptul profilului user-ului, vei accesa "Family Pairing" şi vei putea să ai acces la telefonul copilului scanând un QR cod
Surse: commonsensemedia.org, connectsafely.org, scarrymommy.com, thesun.co.uk
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com