Unt de cacao: cât de sigur este pentru copilul meu?

Unt de cacao: cât de sigur este pentru copilul meu?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre untul de cacao, în special pentru utilizările sale în cosmetică, pentru îngrijirea pielii. Cu toate acestea, numele acestui ingredient a început să fie menționat tot mai des și în calitatea sa de produs comestibil, regăsit în produsele de ciocolată din comerț, dar și în diferite rețete ce pot fi realizate acasă (cum ar fi ciocolată de casă, mousse-uri, brioșe, fursecuri etc.). Obținut din boabele arborelui de cacao, untul de cacao se bucură de o imensă popularitate nu numai datorită consistenței sale catifelate, cremoase, ci și prin aroma deosebit de plăcută. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum se obține untul de cacao și de câte feluri este, care sunt valorile sale nutritive, care sunt beneficiile pentru sănătate, cum poate fi valorificat pentru îngrijirea corpului și în bucătărie. Nu în ultimul rând, vezi cât de sigur ar putea fi pentru copilul tău, în condițiile în care este prezent din ce în ce mai mult și în produse destinate îngrijirii pielii celor mici. 

Ce este untul de cacao

bucati-de-unt-de-cacaoCând vorbim despre untul de cacao ne referim de fapt la o grăsime vegetală, care se obține din boabele arborelui de cacao (numit și „Theobroma cacao”). Acest arbore se regăsește în regiunile calde, umede, din zonele tropicale din preajma Ecuatorului, precum America de Sud, America Centrală, coasta de Vest a Africii (mai ales în pădurile tropicale din Camerun, Nigeria, Ghana, Coasta de Fildeș). De altfel, cei mai mari producători de unt de cacao se află în partea de vest a Africii, dar și în America de Sud și în America Centrală (în zona Mării Caraibelor/Caraibilor). 

Sursă poză: pixabay.com

Unde a apărut untul de cacao?

Istoricii spun că arborii de cacao sunt cunoscuți de mai bine de 3000 de ani, iar boabele de cacao erau foarte căutate cu precădere de cei ce făceau parte din civilizațiile Maya sau din cea Aztecă, în Mesoamerica și în Caraibe, pentru a fi prelucrate pentru obținerea unor produse de hidratare folosite pentru piele (în special pentru ten) în vederea protejării în fața soarelui și a vântului. În plus, se recurgea la boabele de cacao și pentru virtuțile lor curative, ca de exemplu pentru ameliorarea infecțiilor intestinale, pentru diaree, ca stimulent, pentru reglarea funcțiilor tiroidei, iar frunzele arborelui de cacao erau folosite pentru dezinfectarea rănilor. În același timp, arborii de cacao au început să fie cultivați pe scară tot mai largă în vestul Africii în jurul anului 1590.

Pentru a se obține unt de cacao din boabele arborelui de cacao se parcurg următoarele etape:

  • Se vor culege fructele arborelui de cacao și vor fi scoase din ele boabele de cacao
  • Boabele de cacao se vor curăța și le vor lăsa la fermentat (în frunze de bananier)
  • După ce boabele de cacao se vor coace, coaja lor va fi îndepărtată 
  • Boabele vor fi presate și apoi măcinate- Când se va ajunge în această etapă se va obține o substanță similară lichiorului de cacao. Conținutul de unt de cacao din acesta este cuprins între 54-58%
  • Lichiorul de cacao este lăsat la temperatura camerei pentru a se întări (după ce se întărește, va dobândi un miros puternic și va fi asemănător cu ciocolata neagră)
  • Masa solidificată se va presa cu ajutorul unei prese hidraulice și se vor obține untul de cacao și pudra de cacao

fructele-arborelui-de-cacao

Sursă poză: pixabay.com

Din punct de vedere al aspectului, untul de cacao rezultat la finalul acestui proces complex este deschis la culoare (este alb-gălbui), are miros și gust ca de ciocolată, dar și o textură cremoasă, hidratantă. Punctul său de topire este undeva la 34-38 de grade Celsius. 

Grație acestei texturi, a mirosului și nutrienților pe care îi oferă, din unt de cacao se realizează diferite produse cosmetice (de pildă, loțiuni pentru îngrijirea pielii, balsam de buze, balsam pentru păr, loțiuni pentru bebeluși etc.). 

Ce tipuri de unt de cacao există?

În funcție de modul în care este produs și de proprietățile sale, untul de cacao poate fi de două feluri (vei afla aceste informații și de pe etichetele aflate pe produsele pe care le vei achiziționa):

  • Rafinat- Când untul de cacao este rafinat, va trece printr-un proces suplimentar de prelucrare (cu ajutorul unor solvenți chimici, la temperaturi înalte), care îi va schimba structura moleculară a lipidelor, dar va elimina din el și mirosul, aromele, impuritățile, culoarea obișnuită și anumiți compuși ce ar putea fi benefici pentru piele sau pentru păr. Meritul tău este însă că reprezintă un emolient foarte stabil, fiind rezistent în timp (poate fi păstrat și utilizat cam doi ani dacă este produs cosmetic) și putând fi amestecat cu diferite ingrediente în produse cosmetice, fără ca structura sa moleculară să fie afectată. Deși nu este la fel de bogat în compuși valoroși precum untul de cacao nerafinat, este o opțiune demnă de luată în seamă pentru îngrijirea corpului, prin comparație cu loțiunile obișnuite
  • Nerafinat- Reprezintă de fapt untul de cacao organic, a cărui aromă de ciocolată este puternică, având o textură solidă (aceasta se va înmuia odată ce untul va fi lăsat la căldură). Spre deosebire de cel rafinat, se va obține printr-o procesare mult mai simplă (prin presarea la rece a boabelor de cacao), fără să se meargă pe eliminarea impurităților. Deși nu are o structură moleculară la fel de stabilă ca untul rafinat, ceea ce nu îi va conferi multă rezistență în timp, este bogat în nutrienți valoroși și foarte sănătos. Este și foarte versatil, așa că poate fi folosit fără probleme pentru: gătit; aplicații directe pe piele; ca balsam de buze; într-un deodorant homemade; aplicații pe păr; masaj etc.

Untul de cacao are preț diferit în funcție de tipul său și de cantitate. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Pentru o cantitate de unt de cacao nerafinat, bio, de 100 g sau mai mică- Vei plăti, în medie, în jur de 10-20 lei lei
  • Pentru unt de cacao nerafinat 150-300 g- Vei plăti, în medie, 15-25 lei
  • Pentru unt de cacao nerafinat cantitate mai mare de 500 g- Ai putea să plătești, în medie, între 50-150 lei
  • Pentru unt de cacao alimentar- Dacă vei achiziționa cantități nu foarte mari (în jur de 200-250 g), vei plăti, în medie, cam 20-30 lei, iar pentru cantități mari (în jur de 1 kg) poți plăti, în medie, cam 100 lei

Este sigur pentru copilul meu untul de cacao?

Întrucât în ultima vreme pe piață au apărut din ce în ce mai mult produse destinate îngrijirii pielii copiilor pe bază de unt de cacao, nu este simplu să-l găsești pe cel mai potrivit și mai sigur. În general, medicii pediatri spun că untul de cacao este sigur pentru copii, cu condiția să fie alese acele produse de îngrijire care să nu conțină:

  • Parabeni
  • Propylene glycol (expunerea frecventă la acesta poate duce la iritații)
  • Aromele artificiale (sunt periculoase nu numai pentru că pot produce iritații, ci și pentru că unele dintre ele pot afecta activitatea hormonală, atât la copii, cât și la adulți)
  • Sulfați (pielea sensibilă a copiilor poate fi iritată din cauza lor)
  • Sodium lauryl sulfat
  • BHA
  • Triclosan
  • Aminophenol
  • Hidrochinonă
  • Oxybenzone
  • Dibutyl phtalate etc.

În special dacă este vorba despre un copil aflat în primul său an de viață, părinții trebuie să stea de vorbă cu medicul pediatru înainte să opteze pentru produse pe bază de unt de cacao, fiind recomandate cele speciale pentru pielea delicată a copiilor, cu ingrediente pure.

În același timp, medicii dermatologi consideră că ar fi mai bine să se evite produse cosmetice în care se află și unt de cacao pentru bebelușii ce au sub vârsta de 6 luni. În situația în care se dorește totuși să se opteze pentru ele, se impune să se efectueze în prealabil un test pe pielea bebelușului: se va aplica o cantitate foarte mică din produsul respectiv pe o mică porțiune de pe corpul său (pe braț sau pe picior) și se va lăsa acolo 24 de ore. Dacă în acest interval nu survin înroșirea pielii, mâncărimi sau iritații, înseamnă că produsul este sigur.

De altfel, medicii recomandă, pentru siguranța deplină a copilului, să i se testeze în prealabil pe piele orice produs de îngrijire pentru a elimina riscul unei reacții alergice.

Ori de câte ori vrei să folosești unt de cacao pentru pielea micuțului tău, caută doar unt de cacao nerafinat, organic, de înaltă calitate, întrucât acesta va conserva din plin vitaminele, acizii și antioxidanții necesari pentru o piele sănătoasă, bine hidratată. Dacă acesta îndeplinește astfel de cerințe, îl poți aplica direct pe piele, dar cu condiția să îl testezi înainte ca să vezi dacă nu intervine vreo reacție alergică.

maini-de-copil-care-tin-un-sapun-homemade-cu-cacao  

Sursă poză: istockphoto.com

În situația în care vrei să faci rost de produse de îngrijire cu unt de cacao pentru un bebeluș, ține seama de următoarele sfaturi:

  • Acestea trebuie să fie lipsite complet de arome artificiale
  • Caută un produs care conține doar unt de cacao 100%, nerafinat
  • Mizează pe cât mai puține ingrediente- Cu cât un produs conține mai multe ingrediente, cu atât este posibil ca printre ele să fie și unele care să fie nocive pentru sănătatea bebelușului

Valorile nutriționale ale untului de cacao

Cei mai cunoscuți compuși regăsiți în untul de cacao sunt grăsimile și micronutrienții (vitamine și minerale). Astfel, în el se află:

  • Grăsimi-  Grăsimi nesaturate, grăsimi polinesaturate (Omega 3- la 100 g unt de cacao se regăsesc 3 g; Omega 6 sau acid linoleic- 3,2%; Omega 9 sau acid oleic- 34,5%) 
  • Acizi- Printre aceștia se numără: acid stearic (la 100 g unt de cacao se regăsesc în proporție de 33,2-34,5%), acid oleic (la 100 g unt de cacao proporția este de 32,6%), acid palmitic (în concentrație de 25-26% la 100 g), acid arahidonic (concentrație 1%), acid palmitoleic (0,3%), alți acizi grași (0,5%)
  • Vitamine și minerale- În proporții mai mari sunt prezente vitaminele E, K, alături de vitamina A. Mineralele prezente în untul de cacao sunt: fierul, calciul, zincul, potasiul, magneziul
  • Antioxidanți- Untul de cacao se remarcă mai ales prin prezența polifenolilor și a flavonoidelor (Antioxidanții aduc numeroase beneficii: protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi- cum ar fi radiațiile UV, poluarea, diminuând procesele de îmbătrânire a pielii; contribuie la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar)
  • Aminoacizi- În untul de cacao se găsește triptofan (cu efecte antidepresive întrucât stimulează producerea neurotransmițătorului numit serotonină sau „hormonul fericirii”, care determină instalarea unei stări de bine, de relaxare) 

Ce beneficii are untul de cacao

Prin prezența nutrienților valoroși menționați, untul de cacao este apreciat pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății, dar și pentru cele pe care le are pentru frumusețe.

Beneficiile untului de cacao pentru piele

Întrucât este sursă de vitamine, de antioxidanți și de acizi grași, untul de cacao aduce multiple beneficii și pentru piele, hrănind, hidratând și ajutând la conferirea unui aspect catifelat. Ca să te bucuri de cele mai bune efecte ale acestuia, străduiește-te să faci rost de unt de cacao nerafinat, organic, pe care să îl lași să se topească înainte să-l aplici pe piele. Dintre cele mai cunoscute utilizări ale sale fac parte:

  • Contribuie la stimularea producției de colagen- Un studiu a adus în atenție următorul aspect: unul dintre principalii compuși din untul de cacao, polifenolii, nu au doar efecte antiinflamatorii, imunomodulatoare și de reparare la nivelul ADN-ului celular al pielii, ci stimulează și producerea colegenului, neutralizând totodată acțiunile nocive ale stresului oxidativ (responsabil cu îmbătrânirea pielii, cu apariția ridurilor)
  • Reduce posibilitatea de apariție a ridurilor- Întrucât stimulează producerea colagenului, dar și pentru că este sursă de acizi grași și de vitamina E, aplicațiile topice pe bază de unt de cacao hrănesc pielea, crescându-i elasticitatea și prevenind liniile fine și ridurile
  • Ferește pielea de impactul negativ al radiațiilor solare- Întrucât sunt antioxidanți, polifenolii aflați în untul de cacao protejează pielea de unul dintre cei mai cunoscuți factori de stres pentru piele: radiațiile UV. Polifenolii acționează sinergic și cu grăsimile nesaturate în acest scop, studiile confirmând asemenea beneficii
  • Calmează iritațiile, arsurile și contribuie la estomparea cicatricilor- Untul de cacao este o sursă importantă de acizi grași, dar și de antioxidanți, așa că poate fi o soluție potrivită pentru calmarea pielii ce suferă de pe urma iritațiilor (inclusiv a celor generate de psoriazis sau de eczeme) și a înroșirii. Pentru a beneficia de astfel de efecte, mizează pe unt de cacao organic, nerafinat, fără urme de conservanți, întrucât aceștia din urmă pot amplifica iritația și pot crește sensibilitatea pielii. În același timp, întrucât stimulează producerea de colagen, este de folos pentru a favoriza estomparea treptată a cicatricilor
  • Hrănește, hidratează și regenerează- Bogat în acizi grași, dar și în vitamine, untul de cacao este foarte apreciat pentru că poate forma un fel de barieră protectoare pe piele. În plus, fitochimicalele din el pot contribui la îmbunătățirea fluxului sanguin și încetinesc procesele de îmbătrânire. Din aceste motive, se recomandă să îl folosești zi de zi pentru o piele catifelată, luminoasă, cu o elasticitate bună 
  • Previne uscarea și exfolierea- Un alt beneficiu major oferit de untul de cacao este că nu doar hidratează pielea, ci o și ajută să se vindece de la interior spre exterior. Prezența antioxidanților și a grăsimilor nesaturate (ce se pot absorbi repede în piele) ameliorează aspectul de piele uscată, iar pentru a te asigura că vei combate exfolierea, va fi cel mai bine să folosești untul de cacao alături de produse precum uleiul de jojoba, uleiul de ricin sau uleiul de argan. În cazul în care ai pielea foarte uscată, se recomandă să faci în prealabil un test de piele, timp de 24 de ore, cu untul de cacao, pentru a nu fi în situația de a dezvolta vreo reacție alergică
  • Te scapă de călcâiele crăpate- Compușii bioactivi ai untului de cacao acționează pentru a hrăni în profunzime pielea. În situația în care te supără călcâiele crăpate, ar fi cel mai bine să aplici unt de cacao organic pe tălpi și să-l lași să acționeze peste noapte
  • Previne și grăbește vindecarea buzelor crăpate- Datorită efectului săi hidratant, emolient, untul de cacao formează un strat protector pe buze și le va putea feri de efectele dăunătoare ale aerului prea uscat, prea rece, de cel al radiațiilor solare sau ale vântului 
  • Combate iritațiile apărute după ras sau după epilat- Dacă vrei să te bucuri de o piele catifelată și fără iritații și după aceste demersuri, poți să aplici pe zone dorite unt de cocos. Cu ajutorul său vei fi mai ferită de pielea înroșită
  • Diminuează din aspectul neplăcut al vergeturilor- Despre untul de cacao s-a repetat în numeroase rânduri că este capabil să prevină și să reducă din aspectul dezagreabil al vergeturilor întrucât nu acționează doar la nivelul epidermei, ci și în dermă, păstrând pentru mult timp umiditatea din piele. De pildă, un studiu a arătat că acest tip de grăsime vegetală previne vergeturile de pe coapse, de pe sâni și de pe abdomen din perioada sarcinii în situația în care este utilizat într-o loțiune ce reunește unt de cacao, dar și vitamina E. Dintre cele 200 de participante la studiu, s-a constatat că acelea care au folosit această loțiune au fost mai puțin predispuse vergeturilor
  • Îți hrănește pielea în timp ce faci baie- Ori de câte ori îți dorești o baie relaxantă, care să îți răsfețe pielea, adaugă unt de cacao organic în apa în care te vei îmbăia. Vei fi uimită de cât de mătăsoasă și de luminoasă va fi pielea după baie!
  • Protejează pielea de acțiunea radiațiilor solare și te ajută să obții un bronz sănătos-  Untul de cacao poate fi aplicat pe piele înainte de expunerea la soare pentru a preveni uscarea pielii și pentru a obține un bronz de durată. Este indicat chiar să adaugi unt de cacao în loțiunile de bronzat ca să te asiguri că vei obține nuanța aurie a bronzului. Cel mai indicat este ca înainte să faci plajă să te dai pe piele cu o loțiune de protecție solară și după aceea să aplici untul de cacao. Acesta este o alegere potrivită și pentru că te va feri de uscarea pielii, de exfoliere și astfel te vei putea bucura pentru mai mult timp de o piele bronzată și bine hidratată
  • Aromaterapie cu unt de cacao- Încearcă să faci rost de unt de cacao de calitate, organic și să profiți de aroma sa ca de ciocolată când vei face o ședință de aromaterapie acasă. Mulțumită acestei arome se va armoniza perfect cu diverse uleiuri esențiale destinate relaxării și bună-dispoziției, cum ar fi cel de neroli, de portocale sau de mandarine

unt-de-cacao-boabe-de-cacao-si-alte-ingrediente-naturale-pentru-obtinerea-de-cosmetice-homemade

Sursă poză: istockphoto.com

Beneficiile untului de cacao pentru păr

Untul de cacao reprezintă unul dintre cei mai buni emolienți naturali pentru păr, hidratându-l în profunzime și te va ajuta să-i menții mai ușor aspectul sănătos. Pentru a avea mai multă grijă de podoaba ta capilară, apelează cu încredere la el, în condițiile în care îți va aduce avantaje precum:

  • Hrănește și întărește firele de păr, rădăcinile și de aceea se poate spune că previne ruperea 
  • Conferă un plus de volum părului, făcându-l mai ușor de pieptănat și de aranjat (în acest scop, poți aplica o mască pe bază de unt de cacao de fiecare dată după ce te vei spăla pe cap)
  • Previne tocirea, despicarea firelor de păr
  • Prin prezența compușilor antioxidanți și a vitaminei E, ocrotește în fața acțiunii nocive a radicalilor liberi (cum ar fi poluarea de exemplu)
  • Neutralizează iritațiile de la nivelul scalpului- Aplicațiile regulate de unt de cacao pot ameliora mâncărimile de la nivelul scalpului, pot combate mătreața, asigurând un scalp mai curat și mai hidratat
  • Previne căderea părului ca urmare a expunerii la substanțe destinate decolorării sau vopselelor- Hrănind și hidratând părul, untul de cacao va întări și rădăcina firelor de păr, diminuând riscul de cădere în urma tratamentelor la care este supus
  • Te scapă de părul uscat- Aplicând unt de cacao pe păr o dată sau de două ori pe săptămână poți să scapi de părul uscat și deteriorat. De asemenea, datorită lui părul va fi mai ușor de aranjat. În acest scop, ai putea proceda în felul următor: untul de cacao va fi distribuit pe lungimea firelor de păr, cât mai uniform. Părul va fi acoperit timp de un sfert de oră-20 de minute până la una-două ore (în funcție de cât de uscat este) și după aceea te vei spăla cu șamponul obișnuit, clătindu-te bine 
  • Protejează în fața expunerii la produse pe bază de clor- În cazul în care obișnuiești să mergi des la piscină, părul tău poate avea de suferit din cauza clorului, care nu numai că îl va deshidrata, dar va deteriora și culoarea. Ca să-ți poți păstra strălucirea sănătoasă și intensitatea culorii, încearcă să aplici în mod regulat unt de cacao sau adaugă-l în balsamul tău pentru rezistența în fața impactului nociv al chimicalelor

Beneficiile untului de cacao pentru sănătate 

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că untul de cacao este binevenit întrucât:

Contribuie la întărirea sistemului imunitar

Un studiu a analizat compușii din boabele de cacao și a adus în prim-plan faptul că prezența antioxidanților (mai exact, a polifenolilor), influențează pozitiv sistemul imunitar, mai exact răspunsul inflamator înnăscut și pe cel de la nivelul microbiomului intestinal. Studii preliclinice au arătat că, pe de o parte, compușii din cacao pot îmbunătăți acțiunea celulelor T (acestea produc anticorpi ce se vor lega de celulele infectate și le vor distruge), care va favoriza dezvoltarea anticorpilor din microflora intestinală și, pe de altă parte, acțiunea țesutului limfoid de acolo stimulează secreția IgA (aceștia reprezintă anticorpii secretori majori, ce se regăsesc în secrețiile gastrointestinale, uro-genitale, în lacrimi, în salivă, dar și în secrețiile respiratorii, fiind benefici întrucât împiedică aderarea bacteriilor la mucoase). 

Are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular

Spre exemplu, un studiu a demonstrat că acizii grași (Omega 6 și Omega 9) regăsiți în boabele de cacao din care se obține untul de cacao contribuie la creșterea nivelului de colesterol „bun”, la reglarea tensiunii arteriale, în condițiile în care flavonoidele protejează împotriva oxidării colesterolului „rău” (ce se poate depune pe artere), îmbunătățeste funcțiile endoteliului și reduce inflamațiile. De altfel, și alt studiu (publicat de WebMD) a ajuns la o concluzie similară după ce le-au fost prelevate probe de sânge unor bărbați cu niveluri ușor crescute ale colesterolului după 12 săptămâni în care o parte dintre ei au consumat zilnic o băutură cu cacao, iar alții o băutură ce conținea doar zahăr, fără cacao. La finalul perioadei analizate, după ce au fost efectuate analize, s-a constatat că bărbații care au consumat băutura cu cacao au prezentat o creștere a nivelului de colesterol „bun”.

De asemenea, rolul pozitiv al flavonoidelor a fost evidențiat și printr-un studiu ce a susținut faptul că acești compuși au acțiune benefică asupra creierului deoarece: au efecte pozitive asupra aparatului cardiovascular în ansamblul său și asupra fluxului sanguin, împiedicând acțiunea neurotoxică pe care o pot avea radicalii liberi (din cauza acestora, se ajunge la îmbătrânirea prematură a creierului și poate surveni declinul cognitiv). 

Nu în ultimul rând, conținutul ridicat de antioxidanți din untul de cacao este responsabil și de o diminuare a riscului de a dezvolta maladii cardiovasculare. Potrivit „National Library of Medicine”, produsele pe bază de cacao (inclusiv untul de cacao) au o capacitatea antioxidantă mai mare (de exemplu, în untul de cacao se află de trei ori mai mulți antioxidanți- polifenoli- decât în vinul roșu, care acționează sinergic și cu acidul stearic, astfel încât se va reduce din pericolul de apariție a maladiilor cardiovasculare) decât ceaiurile și decât vinul roșu. 

Poate să contribuie la diminuarea manifestărilor astmului

Din acest punct de vedere, studii anecdotice au indicat că un consum regulat de pudră de cacao organică, neîndulcită (un obicei ce se practică adesea în Ghana și pe toată coasta de Vest a Africii) are potențialul de a reduce din posibilitatea de apariție a crizelor de astm. Explicația cercetătorilor pentru acest efect este aceasta: în boabele de cacao există compuși polifenolici, dar și compuși anti-astmatici precum teobromina și teofilina. 

Reduce din predispoziția spre constipație

Site-ul „WebMD” a adus în prim-plan un studiu potrivit căruia în urma unui consum regulat de unt de cacao este util pentru a preveni și pentru a ameliora constipația cronică în rândul copiilor. Potrivit studiului menționat, copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 au primit timp de 4 săptămâni un supliment alimentar cu fibre și cu cacao, în timp de alții au primit doar un supliment tip placebo. La finalul perioadei analizate, oamenii de știință au sesizat că se înregistraseră îmbunătățiri în ceea ce privește tranzitul intestinal și consistența scaunului pentru copiii care primiseră suplimentul ce conținea și cacao. 

Pe lângă aceste beneficii, un studiu realizat în cadrul „Pennsylvania State University” (SUA) a descoperit că în untul de cacao se află o genă (TcSAD1), responsabilă pentru sinteza acestuia și pentru punctul său de topire, care ar putea fi utilă în producerea de medicamente cu o valabilitate mai mare (inclusiv pentru situațiile în care acestea nu ar fi păstrate în condiții corespunzătoare și ar fi expuse temperaturilor ridicate).

Cum folosim untul de cacao

Compușii prezenți în untul de cacao sunt cei care au impulsionat descoperirea celor mai inedite utilizări ale sale. Alături de cele care se leagă de cosmetică, de frumusețe, nu mai puțin apreciate sunt și cele care țin de alimentație.

Cum folosim untul de cacao pentru piele

Îngrijește-ți tenul, dar și pielea de pe întreg corpul cu ajutorul untului de cacao organic, pe care îl poți valorifica în produse homemade, ce pot fi realizate rapid. Iată câteva exemple în acest sens:

Cremă de față cu unt de cacao și lavandă

Hrănește-ți fața și relaxează-te cu ajutorul unei creme de față care se prepară după cum urmează:

  • Vei amesteca într-un castron: 1 lingură unt de cacao, 1/2 cană ulei de cocos, 2 lingurițe ulei de migdale, 5 picături ulei esențial de lavandă
  • Amestecă totul timp de 5-7 minute
  • Depozitează crema într-un borcan (ce se va păstra la frigider vara) și te vei da cu ea pe față după ce te-ai spălat în prealabil

Masaj cu unt de cacao pentru a scăpa de cicatrici

În situația în care vrei să scapi de aspectul neplăcut al cicatricilor de pe față, încearcă să pui în aplicare acest sfat: masează-te zilnic pe față cu unt de cacao. Pentru cele mai bune efecte, ar fi bine să-ți cureți și să-ți exfoliezi pielea în prealabil și apoi vei proceda și așa:

  • Te vei masa circular pe față, incluzând și zona cu probleme (cu cicatrici)
  • Te vei masa vertical peste zona ce are cicatrici
  • Îți vei face un masaj orizontal
  • Masează-te de 2-3 ori pe zi, în sesiune de câte 10 minute

Unt pentru corp cu unt de cacao și cu unt de cocos

Obține cât ai bate din palme unt de corp homemade, care îți va hrăni pielea în profunzime. Procedează așa:

  • Topește 3/4 cană unt de cacao și 1/4 unt de cocos
  • Amestecă-le bine
  • Pune-le la frigider pentru 20 de minute
  • Scoate-le din frigider și amestecă-le iar pentru 5 minute
  • Pune amestecul într-un borcan (îl poți folosi până la 3 luni)

Unt pentru corp puternic hidratant

Scapă de pielea uscată datorită unui produs obținut astfel:

  • Amestecă 1/2 cană unt de cacao cu 1/4 cană unt de shea
  • Adaugă peste ele 1/2 linguriță ulei de vitamina E și 3 linguri ulei de migdale
  • Pune amestecul într-un borcan și lasă-l la răcit 

Loțiune pentru protecție solară

Vrei să eviți cu orice preț ingredientele toxice regăsite adesea în produsele destinate protecției solare ? În acest caz, poți să-ți prepari ușor o asemenea loțiune acasă, mizând doar pe ingrediente care îți hrănesc și îți protejează pielea:

  • 60 g unt de cacao
  • 60 g ulei de măsline
  • 60 g ulei de cocos 
  • 60 g ceară de albine
  • 60 g oxid de zinc non-nano pentru uz cosmetic

După ce vei avea la îndemână aceste ingrediente, vei urma aceste indicații:

  • Vei pune toate ingredientele într-un ulcior de sticlă rezistentă la căldură
  • Vei lucra după metoda „double boiler” în felul următor: vei pune ulciorul în interiorul unei cratițe cu apă 
  • Vei avea grijă ca apa să se încălzească până când va ajunge să fiarbă
  • Toate ingredientele se vor lăsa la topit, amestecând permanent
  • Ulciorul va fi îndepărtat cu grijă din apa fierbinte
  • Vei lăsa amestecul să se răcească lent, amestecându-l periodic
  • Odată ce loțiunea de protecție solară a început să se solidifice, dar cât încă mai poate fi turnată într-un recipient, o vei pune într-un recipient de sticlă
  • O vei lăsa să se răcească până ce va ajunge la temperatura camerei

Cum folosim untul de cacao în alimentație

Pentru că aduce numeroase beneficii sănătății tale, nu ezita să îl folosești pentru a găti cu el diverse preparate și pentru a oferi o consistență cremoasă unei băuturi sau unui desert. Poți să îl folosești în loc de unt sau de ulei de cocos în calitatea sa de substitut al untului în preparate vegane sau lipsite de lactate. 

Întrucât are un punct de ardere ridicat, este ideal pentru gătirea la temperaturi înalte întrucât nu se va arde cu ușurință și datorită lui nu va mai fi necesar să adaugi alte grăsimi. Fiind solid, va fi necesar să-l topești înainte să te folosești de el în bucătărie. 

Printre cele mai cunoscute utilizări ale untului de cacao în alimentație se numără:

  • Subțierea ciocolatei pentru obținerea glazurilor de ciocolată
  • În loc de unt pentru prepararea trufelor sau a prăjiturilor tip brownies
  • Prepararea ciocolatei de casă
  • Untul de cacao topit se pretează pentru sosurile dulci sau pentru a fi adăugat în băuturi calde și dulci (precum este latte de pildă)
  • Substitut pentru gelatină (de exemplu în cadrul mousse-urilor)
  • Pentru a conferi strălucire prăjiturilor ce sunt învelite în ciocolată
  • Pentru crema ganache
  • Pentru prepararea unor brioșe
  • Pentru a pregăti legume sote etc.

unt-de-cacao-pudra-de-cacao-boabe-de-cacao-ciocolata

Sursă poză: istockphoto.com

5 idei de rețete cu unt de cacao

Regăsit și în compoziția unuia dintre cele mai populare deserturi (ciocolata), untul de cacao te va ajuta să prepari deserturi ușoare, rapide și delicioase, inclusiv dacă mizezi pe cele de tip raw. Inspiră-te și din sugestiile de mai jos:

Ciocolată de casă cu nuci și cu fructe uscate

Dacă vrei să încerci o altă variantă de ciocolată homemade în locul celei preparate pe bază de lapte praf, orientează-te și spre o variantă vegană. Ingredientul de bază va fi reprezentat de untul de cacao, bogăția acestei ciocolate constând în varietatea de nuci pe care le-ai putea utiliza (nuci obișnuite, nuci Macadamia, alune etc.). 

Ingrediente:

  • 1/4 cană unt de cacao
  • 1/4 cană ulei de cocos
  • 1 cană pudră de cacao
  • miere (2 linguri)
  • fructe uscate, nuci sau alune
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

  1. Untul de cacao și uleiul de cocos vor fi topite la bain-marie pentru a se înmuia
  2. Vei pune la un loc uleiul de cocos și pudra de cacao
  3. În amestecul format din pudra de cacao și uleiul de cocos vei adăuga untul de cacao, sarea, mierea, conținutul păstării de vanilie
  4. Vei continua să amesteci
  5. Vei toca mărunt nucile și fructele uscate
  6. În amestecul de ciocolată vei adăuga nucile și fructele uscate
  7. Pasta de ciocolată va fi pusă într-o tavă (unsă în prealabil cu ulei de cocos) și dată la frigider până când se va întări bine

Raw cheesecake cu afine și cu unt de cacao

Cine a spus că o prăjitură cheesecake raw nu este la fel de gustoasă ca una obișnuită? Convinge-te că prăjiturile raw au și ele o savoare aparte și îți vor pune la dispoziție doar ingrediente sănătoase. Următoarea prăjitură este gustoasă, aspectuoasă și poate fi pregătită la orice eveniment festiv al familiei tale!

Ingrediente pentru baza prăjiturii:

  • 2 linguri de unt de cacao topit
  • 50 g alune crude
  • 3-4 curmale fără sâmburi
  • 2 linguri fulgi de nucă de cocos
  • 2 linguri semințe de floarea-soarelui
  • 1 lingură cacao raw
  • 1 lingură miez de boabe de cacao crude
  • 1 praf de sare roz 

Ingrediente pentru stratul cu afine:

  • 60 g afine
  • 120 g nuci caju (înmuiate în prealabil în apă timp de 4-6 ore)
  • 4 linguri unt de cacao topit
  • 4 linguri cremă de cocos bio 
  • 3-4 linguri sirop de arțar bio
  • 2 linguri zeamă de lămâie

Ingrediente pentru stratul alb:

  • 60 g nuci caju (înmuiate în prealabil în apă timp de 4-6 ore)
  • 80 ml cremă de cocos bio
  • 2 linguri unt de cacao topit
  • 2 linguri sirop de arțar bio
  • 1/4 linguriță pastă de vanilie
  • 1 praf de sare roz
  • opțional: fructe (pentru decor)

Mod de preparare:

  1. Ingredientele pentru baza prăjiturii vor fi puse într-un blender până când vor fi complet măcinate și vor fi așezate apoi pe fundul unei tăvi
  2. Se va proceda la fel și cu ingredientele ce compun stratul cu afine al prăjiturii. Acestea vor fi adăugate peste baza prrăjiturii și se va da totul la frigider pentru a se întări
  3. Se va repeta procedura și pentru stratul alb. Amestecul cremos va fi turnat peste stratul ce conține afine și se va da totul la frigider ca să se întărească
  4. Prăjiturile vor fi tăiate în forma dorită și se pot decora cu orice fel de fructe 

bucati-de-cheesecake-cu-diverse-fructe-de-padure

Sursă poză: pexels.com

Brioșe cu banană, cu unt de cacao și cu lapte de soia

Îți dorești brioșe care să redea gustul delicios al ciocolatei, dar care să fie pline de ingrediente sănătoase? În acest caz, pregătește rețeta de mai jos, ce se poate prepara foarte ușor.

Ingrediente:

  • 200 g făină
  • 100 ml lapte de soia
  • 100 g miere
  • 100 g unt de cacao
  • 40 g cacao pudră
  • 1 banană bine coaptă
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare:

  1. Încinge cuptorul la 180 de grade
  2. Topește untul de cacao (la bain-marie)
  3. Amestecă laptele și mierea și toarnă-le peste untul de cacao
  4. Adaugă peste toate aceste ingrediente banana zdrobită
  5. Amestecă praful de copt și pudra de cacao 
  6. Combină ingredientele umede cu cele uscate și amestecă bine
  7. În amestecul nou obținut vei adaugă oțetul
  8. După ce vei obține un aluat omogen, îl vei turna în forme de brioșe tapetate cu hârtie de copt- În cazul în care ai impresia că aluatul este prea consistent, poți să mai adaugi lapte de soia
  9. Brioșele vor fi date la cuptor (pentru aproximativ 25 minute)
  10. Când brioșele se vor coace, vor fi lăsate în forme pentru a se răcori la temperatura camerei (cam 10-15 minute)- Abia după aceea vor fi scoase din forme și lăsate să se răcească bine

Cookies cu unt de cacao

Când tu sau copilul tău aveți poftă să ronțăiți ceva dulce, v-ar prinde bine să aveți la dispoziție prăjiturele fragede preparate cu unt de cacao. Aroma lor deosebită va fi conferită de extractul de vanilie și de laptele de migdale.

Ingrediente:

  • 1/2 cană unt de cacao
  • 2 căni și jumătate de făină de migdale
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1/4 cană chips-uri de ciocolată neagră, bio
  • 2 ouă
  • 3 linguri de sirop de arțar organic
  • 2 linguri de lapte de migdale
  • 1 mână de fistic

Mod de preparare:

  1. Cuptorul va fi încins la 180 de grade
  2. Vei topi untul de cacao
  3. Vei pune laolaltă untul de cacao, ouăle, extractul de vanilie, laptele de migdale și siropul de arțar
  4. Amestecă făina de migdale, sarea, chips-urile de ciocolată, fisticul
  5. Vei pune într-o tavă hârtie de copt
  6. Vei pune laolaltă amestecul cu unt de cacao cu cel cu făina de migdale pentru a obține compoziția pentru prăjiturele
  7. Aluatul va fi divizat în 12 și vei modela fiecare secțiune pentru a obține câte un fursec
  8. Vei pune în tavă fursecurile, lăsând o distanță între ele de 2,5-5 cm
  9. Fursecurile vor fi lăsate la cuptor cam 10-12 minute

prajituri-cookies-alaturi-de-un-pahar-cu-lapte

Sursă poză: pixabay.com

Fondue cu unt de cacao

Acest fondue va fi atât de cremos și de consistent, încât nimeni nu ar putea să-și dea seama că este vegan. Uimește-ți invitații la un eveniment special oferindu-le un fondue cu un gust de neuitat!

Ingrediente:

  • 60 g unt de cacao
  • 1/4 cană ulei de cocos
  • 1/4 cană miere
  • 1/2 cană pudră de cacao neîndulcită 
  • 1/4 cană lapte de cocos
  • îndulcitor cu stevia (după gust sau 15-30 de picături)

Mod de preparare:

  1. Untul de cacao, uleiul de cocos, mierea și pudra de cacao vor fi puse în blender
  2. Laptele de cocos va fi încălzit, dar fără să devină fierbinte și va fi și el pus în blender, peste ingredientele menționate
  3. Începe cu blender-ul setat la viteză mică și o vei crește pentru a obține un amestec omogen și pufos
  4. În amestecul rezultat vei pune și îndulcitorul cu stevia, continuând să amesteci
  5. În funcție de consistența pe care o dorești, poți să pui fondue la frigider până la servire

fondue-de-ciocolata-intr-un-pahar-alaturi-de-diverse-ingrediente-cu-care-poate-fi-consumat

Sursă poză: pexels.com

Indiferent de modul în care vei alege să profiți de beneficiile uimitoare ale untului de cacao, străduiește-te să faci rost doar de produse organice, de cea mai bună calitate, lipsite de conservanți. Nu uita că acest tip de grăsime vegetală va fi oricând binevenită și pentru a le oferi celor dragi o alimentație sănătoasă!

Surse: aromaweb.com, beautyanswered.com, bestofvegan.com, biosuperfoods.ro, bumblebeeapothecary.com, buttababee.com,  chefdehomme.com, clinicaltrials.gov, draxe.com, frontiersin.org, glutenfreeandmore.com, mega-image.ro, medicalnewstoday.com, goodlookingtan.com, healthline.com, minuneanaturii.ro, momadviceline.com, naturalbabylife.com, ncbi.nlm.nih.gov, nutritionadvance.com, paleokitchenlab.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, realsimple.com, synevo.ro, thebestorganicskincare.com, thespruceeats.com, vegis.ro, urbancompany.com, webmd.com, brokebakevegan.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, youtube.com

Articolul urmator
Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    "Vai, ce băiat frumos. Sigur va frânge multe inimi!". Răspuns: Nu este problema ta ce va face copilul meu!
    "Vai, ce băiat frumos. Sigur va frânge multe inimi!". Răspuns: Nu este problema ta ce va face copilul meu!

    Binecuvântarea de a avea un fiu frumos vine „la pachet” cu complimente nepotrivite din partea celor din jur. Cum le răspunde o mamă oamenilor care îi numesc fiul un...

    Copilul meu nou-născut a dispărut din pătuț, în spital, cât eu mi-am făcut un duș
    Copilul meu nou-născut a dispărut din pătuț, în spital, cât eu mi-am făcut un duș

    Copiii nu mai sunt niciunde în siguranță! O femeie a trăit spaima vieții ei atunci când copilul i-a fost răpit chiar din salonul spitalului în care se afla internată,...

    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”
    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”

    Un bărbat a rupt legătura cu fosta sa parteneră și cu fiul lui de 15 ani, după ce a aflat că acesta este gay.

    Cacao: beneficii și proprietăți
    Cacao: beneficii și proprietăți

    Boabele de cacao sunt un aliment apreciat de mii de ani, menționate inițial în culturile precolumbiene din America Centrală și de Sud.

    Tocmai ce am născut și soțul meu vrea să plece într-o vacanță cu prietenii lui. Sigur că nu-i dau voie!
    Tocmai ce am născut și soțul meu vrea să plece într-o vacanță cu prietenii lui. Sigur că nu-i dau voie!

    Un bărbat a devenit tată, dar doar cu numele. La câteva săptămâni după nașterea fiicei sale, el visează la o vacanță relaxantă cu prietenii. Ce are de spus soția?

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

    Din ce în ce mai mulți părinți iau în considerare varianta de a prepara laptele praf acasă. Însă este o hrană sigură pentru bebeluși? Aflați mai jos.

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    © 2025 Qbebe