Aspecte importante
Unii acizi grasi omega 3 sunt mai simpli, cum este acidul alfa linoleic (ALA), acesta in special fiind important, deoarece nu poate fi sintetizat de corp in lipsa unei alimentatii adecvate (majoritatea plantelor si a produselor animale il contin). In circumstantele corecte, corpul poate prelua ALA si il transforma in alti acizi grasi omega 3 (DHA si EPA). EPA are cinci legaturi duble, iar DHA are sase, fiind esential pentru sustinerea sistemului imunitar. O cantitate mare de ALA este utilizata in scopul crearii de energie (pentru functionarea celulelor). Functionarea corecta a sistemului inflamator depinde de prezenta unor molecule transmitatori chimici denumite prostglandine, create direct din DHA. Functionarea corespunzatoarea a sistemului nostru nervos depinde de DHA (in special a creierului), deoarece acesta este compus in proportie de 60% din grasime, DHA reprezentand 15-20% din toata grasimea din creier.
Cele mai cunoscute forme de omega 3 se gasesc in uleiul de peste (dar si in crustacee si unele alge) si le-am mentionat anterior purtand denumirea de: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA). Aceste tipuri de acizi nu pot fi produse de corp in mod independent, prin urmare este important ca cei mici sa ii primeasca fie din alimente, fie prin suplimentare pentru a intruni necesitatile zilnice ale corpului. Din punct de vedere statistic, 9 din 10 copii nu consuma suficient peste (principala sursa cunoscuta fiind consumul a doua portii saptamanal, sardinele si somonul fiind cel mai bogate in omega 3); in urma unui studiu realizat de Dr. Richardson in cadrul Universitatii Oxford (cunoscut la nivel global) s-a demonstrat faptul ca trei sferturi din copiii testati (cu abilitati academice variate) au inregistrat o imbunatatire in ceea ce priveste numeratia, cititul si scrierea dupa un consum de ulei de peste timp de 9 luni (bogat in acizi grasi omega 3), IQ-ul crescand in medie cu 3,5 puncte. Trebuie sa stiti ca uleiul de peste obisnuit nu este in mod special bogat in EPA sau DHA, dar contine vitaminele liposolubile A si D (pot fi toxice in exces), de aceea nu se recomanda utilizarea pe termen indelungat (nici suplimentele echivalente care le contin).
Ce cantitate de EPA si DHA recomanda specialistii zilnic pentru copii? Aproximativ 450-500 mg, sustine autorul studiului mai sus mentionat, dar nu mai mult de 1000 mg fara aprobarea medicului. Nu exista niciun risc de supradozaj, insa se pare ca un exces de ulei de peste poate cauza deranjamente stomacale, iar unii copii pot fi chiar alergici la el. Retineti inca un aspect important cand achizionati aceste suplimente: palatabilitatea (insusire organoleptica bazata pe insusirea senzatiei de gust, miros si aroma obtinute prin masticarea si degustarea produsului). Majoritatea contin indulcitori artificilali si arome (pentru un gust mai placut celor mici), insa doar xylitolul si manitolul sunt considerati siguri pentru sanatatea dentara.
Citeste si:Uleiul de peste in alimentatia copilului
Pestele la copii: ghid de alimentatie
Omega 3 la copii - cantitati recomandate pe varste
Doctorul David Perlmutter considera ca, pe perioada intrauterina, DHA poate spori IQ-ul copilului pana la varsta de 4 ani, fiind indicat un aport de 400 mg zilnic. Specialistul mentioneaza faptul ca vitaminele prenatale nu contin cantitati suficiente, prin urmare recomanda suplimente vegetale si nu ulei de peste, care poate contine mercur (producatorii se asigura in general de absenta mercurului in procesul de fabricatie).
La bebelusii nou-nascuti pana la 6 luni s-a constatat o imbunatatire a coordonarii mana-ochi in comparatie cu copiii care nu au primit deloc. Daca sunt alaptati natural, copiii vor primi prin lapte suficient omega 3 (daca si voi primiti un supliment in acest sens), iar pentru cei alimentati artificial urmariti ca formula de lapte sa contina cel putin 19 mg de DHA pe portie.
Pentru copiii intre 6 luni si 2 ani, DHA contribuie la producerea unui hormon care este crucial pentru dezvoltarea creierului in aceasta perioada de crestere accelerata. 100 mg zilnic sau aportul de alimente etichetate cu "imbogatite cu DHA" cum sunt iaurt, cereale, chiar lapte si oua (dupa varsta de 1 an) si somon (cea mai buna sursa naturala cu continut redus de mercur).
In cazul copiilor intre 2 si 5 ani, nivelele reduse de DHA au fost conectate cu risc crescut de ADHD, probleme de vedere si depresie. Sunt indicate 200 mg zilnic sau mai mult provenind din alimente imbogatite cu DHA mentionate mai sus. In cazul in care cei mici prezinta o aversiune fata de peste (situatie des intalnita), aflati ca exista si alte alimente cu continut de omega 3, cum sunt semintele de in, alunele, soia, tofu, varza de Bruxelles, conopida. In plus, unele specii de peste contin poluanti si mercur, PCB, metale grele si toxine radioactive (in special cei oceanici de dimensiuni mari). O alta problema este reprezentata de faptul ca uleiul de peste este perisabil, fiind necesare nivele ridicate de antioxidanti pentru a preveni formarea radicalilor liberi.
Omega 3 la copii - studiu privind astmul
Efectele suplimentarii cu ulei de peste pentru un grup de 29 copii timp de 10 luni cu astm bronsic a fost investigat in mod controlat. Pentru a minimiza efectele alergenilor ambientali si ale dietei, studiul a fost realizat in cadrul unui tratament spitalicesc de lunga durata. Subiectilor li s-a administrat ulei de peste sub forma de capsule continand 84 mg EPA si 36 mg DHA sau capsule de control continand 300 mg ulei de masline. Dozajul zilnic de EPA si DHA era de 17- 26,8 si 7,3- 11,5x kilograme corp. Nivelele simptomelor de astm au scazut si gradul de raspuns la acetilcolina (primul neurotransmitator identificat atat la nivelul sistemului nervos central, cat si la nivelul sistemului periferic) a scazut in acest grup, dar nu in grupul de control. In plus, nivelele plasmatice EPA au crescut seminificativ doar in grupul cu ulei de peste, nefiind observate efecte adverse. Rezultatele prezente sugereaza faptul ca suplimentarea alimentatiei cu ulei de peste sub forma acizilor grasi polinesaturati EPA si DHA este benefica pentru copiii cu astm bronsic intr-un mediu controlat, in termeni de alergeni respiratori si dieta.
In incheiere, trebuie sa stiti ca este indicat sa pastrati temparaturile cat mai mici cand pastrati produsele, deoarece apare afectarea oxidativa. Este indicata refrigerarea si sigilarea produselor omega 3 (inclusiv a alunelor si a semintelor). De asemenea, unele afectiuni ale copiilor pot interfera cu buna absorbtie a acestor grasimi, cum sunt sindromul colonului iritabil, boala celiaca si fibroza chistica. Nu in ultimul rand, pentru o asimilare optima a acizilor grasi omega 3 este necesar un aport adecvat de acizi omega 6, raportul ideal situandu-se intre 4:1 si 2:1 (in caz contrar, este compromisa abilitatea de a converti ALA in EPA si DHA din cauza excesului de omega 6), fiind importanta insa si prezenta urmatoarelor nutrimente in acest proces: vitamina B3, B6 si C si mineralele zinc si magneziu.
Doamna doctor Mihaela Costin - nutritionist si specialist in comunicare www.nutrishape.ro ne mentioneaza:
"Este foarte important ca alimentatia copiilor sa fie una diversificata, care sa includa elemente ce potenteaza buna dezvoltare fizica si mentala. Acizii grasi Omega 3 au un rol definitoriu in aceasta dezvoltare, punandu-si amprenta pe stilul de relationare, comunicarea si gandirea copilului. Asadar, ca beneficii putem aminti stimularea memoriei, cresterea capacitatii de concentrare, stimularea neuronilor, eliminarea tracului si alte bariere emotionale ce pot interveni in procesele cognitive."
Multumim doamnei doctor Mihaela Costin pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.whfoods.com; www.webmd.com; www.dailymail.co.uk; www.nutraingredients.com; www.ncbi.nlm.nih.gov