De ce nu este indicat să adaugi miere în ceaiul copilului
Mierea are virtuți terapeutice, fiind și un îndulcitor natural și, în aceste condiții, poți fi tentată să o adaugi adesea în ceaiurile pe care le oferi copilului. Îți dorești să realizezi acest demers cu atât mai mult cu cât vezi că acesta nu se simte bine din cauza tusei și/sau durerilor de gât ce însoțesc o infecție respiratorie.
Pentru a nu se ajunge în situația ca mierea să nu-și furnizeze beneficiile și să fie sursă de compuși periculoși, trebuie să ții seama și de următorul aspect: în anumite cazuri, poate fi toxică. Acest pericol devine mai mare dacă mierea pe care o folosești este contrafăcută și conține, de exemplu, sirop de porumb, dextroză, maltoză, amidon, sirop de zahăr sau chiar făină.
Potrivit unui studiu, temperatura joacă un rol esențial în menținerea calității mierii și o poate transforma într-un aliment care să nu aducă niciun efect benefic organismului. Astfel, prin încălzirea la 140 de grade Celsius, timp de 15-30 de secunde, din cauza zaharurilor din miere, apare un compus toxic: 5-hydroxymethylfurfural (HMF). Oamenii de știință susțin că acesta ar putea avea efecte cancerigene.
De asemenea, prin încălzire, mierea începe să-și piardă din proprietăți. Spre exemplu, poate avea un conținut mai scăzut de vitamine și de enzime. Odată ce se întâmplă așa, fie că o adaugi în ceaiuri, fie că o adaugi în lapte fierbinte, mierea devine utilă doar pentru a îndulci.
Nu în ultimul rând, înainte să pui miere în ceaiurile pentru copil, ține seama de vârsta acestuia. Sub nicio formă nu o vei introduce în dieta unui copil sub vârsta de 1 an pentru a nu-l expune riscului de a contacta toxina botulinică. Aceasta poate declanșa o afecțiune gastrointestinală severă.
Evită mierea și dacă știi că micuțul tău este sensibil sau alergic la polen. În cazuri rare, poate interveni o alergie, manifestată prin: greață și vărsături, stări de slăbiciune, respirație șuierătoare, transpirație excesivă, ritm cardiac neregulat.
Cum poți verifica dacă mierea este naturală
Întrucât mierea este un aliment cu adevărat valoros dacă este naturală, trebuie să știi să o deosebești de cea contrafăcută. În acest sens, urmărește ca pe recipientul în care se află să existe o etichetă cu informații care țin, de exemplu, de producător, de valabilitate, de cantitate, de condițiile de păstrare și de compoziție. Ocolește neapărat mierea care conține arome adăugate și diverși aditivi.
În același timp, nu este dificil să supui mierea unor teste acasă. Iată ce poți face:
Testul vâscozității
Mierea naturală, pură este foarte densă. Apelând la o linguriță specială pentru miere, din lemn, vezi cum se comportă când este lăsată să curgă pe o suprafață înclinată. Dacă nu curge deloc, înseamnă că este de calitate. În schimb, dacă începe să curgă de îndată ce înclini lingurița, poate conține apă, sirop de porumb sau melasă.
Testul focului
Pentru a-l efectua, nu ai nevoie decât de un șervețel/o bucată de hârtie și de chibrituri, de o brichetă sau de o lumânare. În funcție de preferințe, poți să confecționezi din hârtie/din șervețel un con sau poți să le lași așa cum sunt. Pe hârtie/pe șervețel pui puțină miere. Urmează să dai foc porțiunii de la colțul bucății de hârtie sau șervețelului. În cazul în care suprafața cu miere arde ușor, te bucuri de o miere naturală. În schimb, dacă suprafața nu arde, ai de-a face cu miere contrafăcută.
Testul paharului cu apă
Ca să-l poți face, procedează așa:
- Umple un pahar cu apă;
- Pune în pahar o linguriță cu miere;
- Mierea artificială, contrafăcută se dizolvă în apă și o vei vedea pe marginile paharului;
- Mierea pură se fixează de fundul paharului.
Testul hârtiei/șervețelului
Tot ce ai de făcut este să picuri puțină miere pe o bucată de prosop din hârtie sau pe o bucată de hârtie sugativă. Dacă mierea ta este contrafăcută, diluată cu apă, atunci o să se absoarbă în șervețel. Dacă vine în contact cu hârtia sugativă, o să lase o urmă umedă pe suprafața acesteia.
Surse foto:
- istockphoto.com;
- youtube.com.
Surse articol: antena3.ro, ecofriend.org, healthline.com, lifewithbees.com, mayoclinic.org, researchgate.net, wikihow.com