- Timp preparare:
- 1 oră și jumătate- peste 2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Smantana, Toamna, Branza, Lactate, Branza dulce, Prajituri, Oua, Prajituri cu crema, Prajituri cu fructe, Prajituri de casa, Prajituri gustoase, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustoase, Deosebite
Ruladă Pavlova inspirată de prăjitura cu același nume
De fapt, ruladele Pavlova reprezintă o formă mai modernă a prăjiturii dedicate uneia dintre cele mai cunoscute balerine din lume, Anna Pavlova. Prim-balerină în cadrul Baletului Imperial Rus, Anna Pavlova a efectuat un turneu în Australia și în Noua Zeelandă în anii '20 ai secolului trecut. De aceea, ambele țări pretind că ele sunt inventatoarele prăjiturii pavlova pentru a o celebra pe faimoasa balerină. Mai exact, Keith Mooney, unul dintre biografii Annei Pavlova, susține că un tânăr bucătar de la un hotel din Wellington (Noua Zeelandă), fiind îndrăgostit de balerină, inventează un tort cu blaturi de bezea și cu fructe proaspete în cinstea ei. De cealaltă parte, australienii consideră că bucătarul-șef Herbert („Bert”) Sachse pregătește primul tort Pavlova după ce directoarea hotelului „Esplanade” din Perth (Australia) îi spune să introducă un desert nou, cât mai elegant, în meniul restaurantului hotelului.
Potrivit „Daily Mail”, doi istorici culinari, unul dintre ei de origine australiană și celălalt de origine neozeelandeză, ajung la concluzia că niciuna dintre aceste țări nu este inventatoarea desertului Pavlova. De fapt, cei doi descoperă peste 150 de rețete de tort Pavlova datând de dinainte de anul 1920. Chiar dacă nu se precizează exact originea faimosului desert, deși se aduc în discuție origini americane și britanice, acesta rămâne în continuare foarte apreciat, luând diverse forme, inclusiv de ruladă cu blat de bezea și cu umplutură fină, cu diferite fructe.
Varianta de ruladă Pavlova de mai jos se bazează pe elementele-cheie ale prăjiturii cu același nume: blatul de bezea cu textură crocantă, obținut din albușuri și zahăr și interiorul pe bază de frișcă și fructe, cu textură similară bezelelor moi.
Ingrediente pentru blatul ruladei Pavlova:
- 4 albușuri de ou;
- 210 g zahăr;
- 1 linguriță amidon;
- 1 linguriță oțet;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- 1 linguriță zahăr pudă.
Ingrediente pentru umplutura ruladei:
- 300 ml frișcă;
- 2 linguri zahăr pudră;
- 250 g căpșuni;
- 250 g fructe de pădure la alegere;
- frișcă și fructe pentru decorarea ruladei.
Mod de preparare blat:
- Încinge cuptorul la 160 de grade;
- Unge o tavă cu ulei vegetal și tapeteaz-o cu hârtie de copt;
- Bate albușurile de ou cu mixerul, la viteză medie, adaugând treptat zahărul;
- Setează mixerul la viteză mare și continuă să bați albușurile pentru aprox. 8-10 minute ca să obții un amestec lucios, cu consistență fermă;
- Adaugă amidonul, oțetul și esența de vanilie și continuă să folosești mixerul pentru încă aprox. 30 de secunde;
- Împrăștie compoziția de bezea în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând o margine de 2 cm pe toate laturile;
- Lasă bezeaua la copt pentru aprox. 14 minute sau până când vezi că începe să se rumenească și devine aurie;
- Pregătește între timp altă foaie de hârtie de copt, tot de dimensiunea tăvii în care ai copt bezeaua: presară zahăr pudră pe noua bucată de hârtie de copt;
- Scoate blatul de bezea din cuptor și răstoarnă-l pe hârtia de copt presărată cu zahăr pudră: lasă blatul să se răcească aprox. 30 de minute.
Mod de asamblare ruladă:
- Amestecă frișca și zahărul ca să obții crema cu care va fi umplută rulada;
- Taie căpșunile bucățele și pregătește și restul fructelor pentru a le introduce în umplutura ruladei;
- Umple blatul de bezea cu frișcă și fructe;
- Folosește-te de hârtia de copt ca să rulezi blatul: lasă rulada acoperită cu hârtia de copt, învelește-o cu un prosop de bucătărie curat și las-o la frigider pentru 2-3 ore;
- Scoate rulada de la rece și o poți decora, în funcție de preferințe, cu fructe și cu restul de frișcă.
Ruladă Pavlova cu mascarpone
Spre deosebire de o cremă de brânză nesărată sau de frișcă, mascarpone oferă o consistență mai bogată și un gust mai deosebit unei rulade Pavlova. Din acest motiv, desertul tău îi poate cuceri cu siguranță și pe invitații la o masă festivă.
Ingrediente pentru blatul ruladei:
- 360 g zahăr;
- 8 albușuri provenite de la ouă mărimea M;
- 35 g amidon;
- zahăr vanilat/esență de vanilie;
- 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie;
- un praf de sare;
- 2 linguri fulgi de migdale.
Ingrediente pentru umplutură:
- 100 g mascarpone;
- 400 g frișcă;
- 2-3 linguri zahăr;
- 1 linguriță pastă de vanilie/esență de vanilie;
- 500 g fructe de pădure.
Mod de preparare blat:
- Pune albușurile într-o cratiță, la foc mic, adaugând zahărul și sarea;
- Pentru ca zahărul să se topească bine, trebuie să amesteci continuu albușurile: albușurile nu trebuie să se coacă, este suficient să se încălzească la aprox. 65-68 grade. Ca să te asiguri că albușurile au temperatura adecvată, probează-le cu degetul. Astfel, nu trebuie să fie fierbinți și nici nu trebuie să simți zahărul;
- Bate albușurile cu mixerul cât sunt călduțe;
- Adaugă albușurilor zahărul vanilat și oțetul/zeama de lămâie: setează mixerul mai întâi la viteză mică, apoi tot mai mare, până la viteza maximă. Important este să obții o spumă fermă, care își poate păstra forma;
- Amestecă ușor și adaugă amidonul: rolul acestuia este să lege bezeaua;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt;
- Toarnă în tavă bezeaua, întinde-o uniform și presară peste ea fulgii de migdale;
- Pune bezeaua la cuptor, la 150 de grade cu ventilație sau la 160 de grade, fără ventilație: dacă o coci la cuptor pe gaz, la foc mic, trebuie să o lași la copt aprox. 20-25 minute, având grijă ca bezeaua să nu se ardă;
- Scoate blatul de bezea de la copt: desprinde marginile foii de hârtie de copt, pune deasupra altă foaie de hârtie, întoarce blatul și desprinde hârtia rămasă pe spate;
- Rulează foaia ruladei astfel încât fulgii de migdale să fie la exterior și lasă rulada să se răcească.
Mod de preparare cremă:
- Înainte să te apuci de umplutura ruladei Pavlova, trebuie să lași la frigider atât mascarpone, cât și frișca, pentru cel puțin 1 oră: dacă se poate, pune-le și în congelator pentru aprox. 20 de minute;
- Pune într-un castron frișca, mascarpone, vanilia și zahărul ca să obții crema ruladei: mai întâi setează mixerul la viteză mică, apoi mărește viteza treptat;
- Toarnă crema într-un poș cu spriț: nu uita să oprești aprox. 2 linguri de cremă pentru decorarea ruladei;
- Desfă rulada răcită și distribuie uniform crema pe suprafața ei: nivelează cu atenție, lăsând o margine de aprox. 1 cm fără cremă;
- Pune fructe în crema ruladei și oprește câteva pentru decor;
- Strânge rulada în hârtie de copt;
- Așează rulada pe o tavă sau pe un blat de lemn ca să își păstreze forma;
- Decorează rulada cu frișca și cu fructele rămase;
- Pune rulada în frigider pentru aprox. 2 ore sau în congelator pentru aprox. 1 oră.
Ruladă Pavlova cu ciocolată albă
Pe de o parte, această ruladă se remarcă prin crema delicată, cu o aromă specială datorită îmbinării dintre gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure și dulceața ciocolatei albe. Pe de altă parte, desertul cucerește prin aroma pătrunzătoare a alunelor, care accentuează mai mult gustul de ciocolată.
Ingrediente pentru blat:
- 4 albușuri provenite de la ouă mari;
- 200 g zahăr;
- 50 g alune;
- 1 linguriță făină de porumb;
- 1 linguriță oțet alb sau zeamă de lămâie.
Ingrediente pentru cremă:
- 100 g ciocolată albă;
- 200 ml smântână grasă;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- 150 g zmeură proaspătă.
Ingrediente pentru decor:
- căpșuni și zmeură;
- zahăr pudră;
- frunze de mentă;
- frișcă vegetală.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 160 de grade;
- Coace alunele pentru 5-6 minute și, după ce se răcesc, decojește-le și taie-le mărunt;
- Întinde o foaie de hârtie de copt într-o tavă;
- Bate albușurile cu mixerul, adăugând zahărul treptat: trebuie să obții un amestec cu consistență fermă;
- Adaugă făina de porumb, oțetul/zeama de lămâie și amestecă în continuare cu mixerul: la final, adaugă și alunele tocate;
- Toarnă compoziția ruladei în tava tapetată cu hârtie de copt și las-o la cuptor pentru aprox. 18-20 de minute, până dobândește o nuanță aurie;
- Scoate blatul ruladei din cuptor și lasă-l să se răcorească 5 minute: desprinde apoi marginile foii de hârtie de copt, pune deasupra altă hârtie de copt, întoarce blatul și desprinde foaia de hârtie rămasă;
- Rulează foaia de ruladă astfel încât blatul cu alune să fie la exterior;
- Topește ciocolata albă la bain-marie punând-o într-un bol termorezistent pe care îl așezi deasupra unui vas cu apă fierbinte: amestecă încet crema de ciocolată, utilizând o spatulă de silicon. Lasă crema la răcit;
- Bate smântâna cu mixerul ca să obții frișcă: adaugă esența de vanilie, continuând să amesteci;
- Întinde crema de frișcă peste foaia de rulada și distribuie uniform zmeura;
- Strânge rulada ajutându-te de hârtia de copt;
- Așează rulada pe un platou și orneaz-o cu fructe proaspete, frunze de mentă, frișcă vegetală și zahăr pudră.
Ruladă Pavlova cu cacao
Următoarea propunere de ruladă încântă prin blatul crocant de cacao și prin crema fină cu aromă de vanilie și de căpșuni. De aceea, poți include fără probleme un asemenea desert chiar și în cadrul unui meniu rafinat.
Ingrediente pentru foaia ruladei:
- 6 albușuri de ou;
- un praf de sare;
- 1 g cremă tartar: utilă pentru a conferi volum albușurilor;
- 200 g zahăr;
- 50 g cacao pudră;
- 3 linguri apă rece.
Ingrediente pentru crema ruladei:
- 2 căni frișcă;
- 4 căni căpșuni proaspete;
- 2 linguri zahăr pudră;
- 1 linguriță esență de vanilie.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 160 de grade;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt;
- Pune laolaltă albușurile, sarea și crema de tartar și amestecă totul folosindu-te de un mixer: inițial setează mixerul la viteză mică și ulterior la viteză medie și mare:
- Zahărul și apa rece trebuie adăugate treptat, în interval de aprox. 1 minut;
- Când obții un amestec cu consistență fermă, adaugă pudra de cacao: continuă să amesteci;
- Toarnă compoziția ruladei în tava tapetată cu hârtie de copt și las-o la cuptor pentru aprox. 25 minute: lasă blatul la răcit;
- Desprinde marginile foii de hârtie de copt, pune deasupra altă foaie de hârtie de copt, întoarce blatul și desprinde hârtia rămasă pe spate;
- Prepară crema: pune laolaltă frișca, esența de vanilie și zahărul pudră;
- Scoate blatul din tavă și unge-l cu jumătate din crema de frișcă: păstrează restul de cremă ca să decorezi rulada;
- Adaugă 3 căni de căpșuni tăiate mărunt;
- Strânge rulada cât mai strâns;
- Pune rulada pe un platou și decoreaz-o cu restul de cremă și de căpșuni;
- Lasă rulada la frigider aprox. 1 oră înainte să o servești.
Ruladă Pavlova cu cireșe și fistic
Ori de câte ori vrei să impresionezi cu un desert inedit, prepară și varianta de ruladă propusă mai jos. Nu numai că prăjitura are un aspect deosebit, ci încântă și prin crema cu textură densă, cu o aromă unică obținută prin îmbinarea dintre gustul fisticului și cel dulce-acrișor al cireșelor.
Ingrediente pentru foaia de ruladă:
- 200 g albuș de ou;
- 200 g zahăr;
- 3 linguri amidon;
- un praf de sare;
- 1 linguriță oțet alb;
- 30 g fulgi de migdale.
Ingrediente pentru umplutură:
- 175 g cremă de brânză nesărată;
- 250 g cireșe congelate;
- 200 g zahăr tos;
- 2 linguri zahăr pudră;
- 100 g smântână grasă;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- 1 lingură fistic măcinat.
Ingrediente pentru topping-ul ruladei:
- 150 g smântână grasă;
- coaja de la 1 lămâie;
- 10 cireșe congelate;
- 10 mieji de fistic;
- 1 foiță de aur comestibilă;
- 1 lingură zahăr.
Mod de preparare foaie ruladă:
- Folosește-te de un mixer pentru a bate albușurile cu sarea;
- Adaugă zahărul, puțin câte puțin;
- Când albușurile dobândesc o consistență fermă, adaugă amidonul, oțetul și amestecă iar cu mixerul;
- Lipește o bucată de hârtie de copt într-o tavă fixând-o bine după ce torni puțină compoziție de ruladă în cele patru colțuri ale tăvii;
- Distribuie amestecul obținut pe hârtia de copt;
- Folosește-te de o spatulă pentru a separa foaia de hârtie de copt de tavă;
- Distribuie fulgii de migdale în compoziția pentru aluatul ruladei;
- Coace aluatul: coacerea durează aprox. 5 minute pentru cuptorul încins la 180 de grade și aprox. 20 de minute pentru cuptorul încins la 160 de grade;
- Ajută-te de o spatulă ca să desprinzi aluatul de tavă;
- Lasă foaia de ruladă să se răcească bine înainte să scoți hârtia de copt;
- Desprinde încet hârtia de copt de foaia ruladei.
Mod de preparare cremă:
- Pune zahăr peste cireșe și lasă-le la foc mediu pentru 5 minute;
- Lasă cireșele să se răcească;
- Scurge bine cireșele folosindu-te de o sită;
- Pune cireșele într-un recipient tapetat cu prosop de hârtie ca să se scurgă bine de zeamă;
- Pune într-un castron crema de brânză dulce, 100 ml smântână, extractul de vanilie, coaja de lămâie, zahărul și amestecă totul cu mixerul până când obții o cremă cu consistență fermă.
Mod de preparare topping:
- Desprinde foița de aur comestibilă;
- Ia fiecare miez de fistic, cufundă-l în apă rece pe o parte și atinge apoi foița de aur: procedează la fel cu tot fisticul;
- Bate smântâna cu mixerul, adăugând zahărul;
- Folosește-te de un poș cu spriț ca să pui în el crema de smântână și să o distribui apoi pe suprafața ruladei.
Cum asamblezi rulada:
- Întinde crema de brânză dulce pe toată suprafața foii de ruladă;
- Împarte foaia de ruladă în linii imaginare ca să distribui, pe orizontală, cireșele: acestea trebuie să formeze 3 șiruri;
- Pe cel de-al patrulea șir de cireșe, dar și între celelalte șiruri, distribuie fisticul zdrobit;
- Rulează aluatul cu grijă;
- Taie capetele ruladei;
- Decorează cu crema cu smântână suprafața ruladei;
- Decorează cu cele 10 cireșe păstrate, adăugând ulterior miejii de fistic și frunzulițele de mentă.
Fie că intenționezi să pregătești o ruladă Pavlova, fie că te orientezi către un tort cu același nume, ca să te asiguri că obții desertul mult dorit străduiește-te să ții seama și de următoarele sfaturi:
- Folosește doar ingrediente de calitate, cât mai proaspete;
- Înainte să utilizezi albușurile, lasă ouăle la temperatura camerei: pentru ca amestecul pe bază de albușuri să-și mărească semnificativ volumul;
- Pentru a obține un blat de bezea cât mai delicat, mizează pe zahăr fin sau extrafin;
- Nu lăsa albușurile de ou să stea după ce le bați: albușurile trebuie folosite imediat pentru a nu-și pierde volumul. Dacă nu procedezi așa, există riscul să nu reușești să obții un blat de bezea cu textură lejeră.
Surse foto: istockphoto.com, freepik.com, youtube.com
Surse articol: dailymail.co.uk, frugalfarmwife.com, pofta-buna.com, rte.ie, tastingtable.com, thespruceeats.com, thepioneerwoman.com, wandercooks.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!