- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Finger Food, La cuptor, La foc, Gutui, Iarna, Toamna, Fructe, Placinte, Placinte la cuptor, Aluat placinte, Zi de nastere, Gustari, Gustoase, Deosebite, 1-2 porții
Plăcintă cu gutui poșate
Poșarea cu zahăr sau cu miere este cea mai cunoscută metodă pentru gătirea gutuilor, accentuându-le gustul deosebit și conferindu-le o consistență delicată. Apelează la poșare și pentru a pregăti o plăcintă cu gutui pe care o poți servi, în funcție de preferințe, simplă sau alături de înghețată de vanilie ori de frișcă.
Ingrediente pentru plăcintă cu gutui poșate:
- 1,3 kg gutui curățate și feliate;
- aluat foitaj din comerț: trebuie să-ți ajungă pentru o plăcintă cu diametrul de aprox. 22-23 cm;
- 3 linguri făină;
- 2 linguri unt;
- 1/2 cană miere;
- 1 cană și 1/2 apă;
- 150 g zahăr;
- un praf de sare plus un sfert de linguriță;
- 1/2 linguriță scorțișoară pudră.
Mod de preparare:
- Pune gutuile feliate, mierea, apa și un praf de sare într-o cratiță: acoperă cratița și lasă amestecul pe foc până când începe să fiarbă;
- Fierbe la foc mic până când fructele încep să se înmoaie, cam 8 minute: amestecă ușor pentru a nu rupe fructele;
- Apelează la o strecurătoare pentru a separa gutuile de siropul format: păstrează acest sirop și lasă gutuile să se răcească;
- Pune laolaltă zahărul, scorțișoara, 1/4 linguriță sare, făina și amestecă totul;
- Cât timp prepari umplutura plăcintei, scoate din congelator foitajul;
- În siropul obținut din poșarea gutuilor adaugă untul și amestecul cu zahăr și scorțișoară: lasă pe foc până când începe să fiarbă;
- Micșorează focul și continuă să amesteci, până când siropul se îngroașă, cam 1-2 minute: ia siropul de pe foc și lasă-l la răcit;
- Încinge cuptorul la 260 de grade;
- Întinde o foaie de aluat, o pui într-o tavă și așează peste aluat gutuile poșate: toarnă peste fructe și siropul;
- Pune peste umplutura cu gutui o altă bucată de aluat și apasă-i bine marginea astfel încât să se fixeze bine;
- Împunge aluatul din loc în loc cu o furculiță pentru a lăsa aburul să iasă;
- Reduci temperatura de coacere la 220 grade și dai plăcinta la cuptor pentru aprox. 25 de minute;
- După aceea poți reduce iar temperatura de coacere, la 190 de grade, lăsând la copt pentru alte aprox. 45 de minute;
- Până când servești plăcinta cu gutui, las-o să se răcorească în jur de 2 ore.
Plăcintă cu gutui, mere și pere
Plăcinta de mai jos încântă prin îmbinarea aromelor celor mai îndrăgite fructe de toamnă. Aceste arome sunt evidențiate și datorită scorțișoarei și a ghimbirului. Ca să poți prepara mai repede plăcinta, ocupă-te de umplutura cu fructe cu o zi înainte. Ai grijă să o păstrezi la frigider, într-un recipient acoperit.
Ingrediente pentru plăcintă cu gutui, mere și pere:
- 200 g gutui;
- 2 mere;
- 2 pere;
- 100 g zahăr plus încă 3 linguri;
- 100 g zahăr brun;
- 100 g zahăr pudră;
- 350 g făină;
- 3 linguri zeamă de lămâie;
- 1 lingură ghimbir proaspăt, tocat;
- 1 baton de scorțișoară;
- 4 cuișoare;
- 2 linguri cidru de mere;
- 3 bucăți de unt: taie untul pe lățime, în bucăți cu lățimea de 1 cm;
- un praf de sare;
- 3 ouă mari;
- 6-8 linguri apă rece;
- 1 linguriță vanilie.
Mod de preparare umplutură de fructe:
- Încinge cuptorul la 190 de grade;
- Spală, curăță și taie cubulețe (de câte 2-2,5 cm) gutuile, merele și perele;
- Pune peste fructe zahăr, zeamă de lămâie, ghimbir, scorțișoară, cuișoare și 1 lingură cidru de mere;
- Așează fructele într-o tavă, amestecă-le și lasă-le la cuptor până când se caramelizează, cam 1 oră sau 1 oră și 15 minute;
- Scoate fructele din cuptor, toarnă peste ele restul de cidru și amestecă-le iar, astfel încât să ajungă la ele și siropul caramelizat: îndepărtează batoanele de scorțișoară și cuișoarele și lasă fructele să se răcească aprox. 45 de minute.
Mod de preparare aluat:
- Pune laolaltă făina, sarea, 2 linguri de zahăr, 2 bucăți de unt;
- Toarnă 6 linguri de apă rece și amestecă utilizând o furculiță;
- Amestecă făina, sarea, zahărul, untul și apa pentru a forma un aluat: dacă vezi că acesta nu formează un amestec omogen, poți să mai adaugi apă rece;
- Pune aluatul pe o suprafață cu făină și împarte-l în șase: aplatizează-l cu podul palmei pentru ca untul să se distribuie în mod egal;
- Strânge aluatul pentru a forma o bilă și după aceea aplatizează-l sub forma unui disc;
- Pune aluatul în folie de plastic și lasă-l să stea la rece pentru cel puțin 1 oră;
- Întinde aluatul cu un sucitor pentru a forma un cerc cu diametrul de aprox. 30 cm.
Mod de preparare umplutură cu zahăr brun:
- Încinge cuptorul la 190 de grade;
- Amestecă o bucată de unt cu zahărul brun folosind un mixer;
- Adaugă treptat 2 ouă, amestecând iar cu mixerul și vanilia: mixerul trebuie lăsat la viteză mică;
- Peste amestecul format din unt, zahăr brun, vanilie și ouă adaugă făina și un praf de sare: folosește mixerul pentru ca amestecul să se omogenizeze;
- Pune acest amestec peste foaia plăcintei.
Mod de asamblare plăcintă cu gutui, mere și pere:
- Pune aluatul peste umplutura de fructe și peste cea de zahăr brun;
- Peste aluat adaugă un gălbenuș de ou și restul de zahăr;
- Pune plăcinta la cuptor pentru aprox. 1 oră;
- Lasă la răcit plăcinta cu gutui pentru 1 oră și jumătate.
Plăcinte cu gutui și nuci pecan
Aceste plăcinte nu se remarcă doar prin aspect, ci și prin prezența nucilor pecan, ideale pentru deserturi datorită aromei lor untoase. În același timp, nucile pecan sunt bogate în nutrienți valoroși precum proteine, magneziu, calciu, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Plăcintele cu gutui se pot servi cu sos de vanilie sau cu înghețată.
Ingrediente pentru 4 plăcinte cu gutui și nuci pecan:
- Aluat foitaj din comerț;
- 3-4 gutui;
- 150 g zahăr brun;
- 100 g zahăr;
- 1 pumn nuci pecan;
- 300 ml smântână pentru gătit;
- 2 gălbenușuri;
- 1 baton de vanilie.
Mod de preparare:
- Curăță gutuile și taie-le cubulețe;
- Pune gutuile într-o cratiță, adaugă puțină apă și 100 g zahăr;
- Lasă gutuile pe foc pentru aprox 30 de minute, până când se înmoaie;
- Zdrobește nucile pecan;
- Pune într-o cratiță 3 linguri de zahăr brun și lasă-le pe foc;
- Când zahărul începe să se topească și apar bule trebuie să dai focul mai încet;
- Peste zahărul ce se topește adaugă și nucile pecan: după ce nucile se rumenesc, oprește focul și lasă-le să se răcească;
- Pune smântâna lichidă într-o cratiță, alături de batonul de vanilie;
- Peste smântână și vanilie adaugă și 2 gălbenușuri de ou: amestecă permanent. Sosul începe să se îngroașe, dar nu îl lăsa să fiarbă;
- Stinge focul și încearcă să scoți semințele de pe păstăia de vanilie pentru ca acestea să nu ajungă în sos: încălzește-l înainte să servești plăcintele;
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Scoate aluatul de la rece și lasă-l să se dezghețe cam 10 minute;
- Întinde aluatul pe o suprafață plană;
- Folosește-te de un pahar sau de un castronel cu diametrul puțin mai mare decât vasele în care coci plăcintele pentru a decupa bucăți de aluat;
- Unge vasele în care coci plăcintele cu puțin unt;
- Pune aluatul de plăcinte în vasele alese și lasă-l la copt cam 10 minute;
- Umple aluatul pentru fiecare plăcintă cu gutui și lasă la cuptor pentru aprox. 20 minute;
- Scoate plăcintele și pune-le pe un platou;
- Decorează fiecare plăcintă cu nuci pecan.
Ștrudel cu gutui
Dacă vrei să te bucuri de îmbinarea dintre gustul gutuilor și cel al mirodeniilor, încearcă să prepari și un ștrudel. Acesta este unul dintre cele mai populare deserturi, întrucât este foarte versatil, putând fi umplut cu diverse fructe. Următoarea rețetă aduce în prim-plan, alături de gutui, merele și stafidele.
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g făină;
- 1 linguriță drojdie uscată;
- 40 ml ulei;
- 1 gălbenuș de ou;
- un praf de sare;
- 150 ml apă călduță.
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 g gutui curățate, fără semințe;
- 5 mere;
- 200 g zahăr;
- 3 căni apă;
- 8 semințe cardamom;
- 4 felii de portocală;
- 4 felii de lămâie;
- 1 cană stafide;
- 1 lingură esență de rom;
- 2 lingurițe scorțișoară;
- 2 linguri unt;
- 4 linguri miere.
Mod de preparare aluat:
- Pui făina și sarea pe o suprafață de lucru și formezi o „gropiță”;
- În „gropiță” pui drojdia și 2 linguri de apă călduță: amestecă pentru ca drojdia să se poată dizolva;
- Adaugă oul și restul de apă;
- Frământă bine aluatul, turnând câte puțin ulei până când se încorporează toată cantitatea;
- Lasă aluatul să se odihnească aprox. 30 de minute într-un castron acoperit cu folie de plastic.
Mod de preparare umplutură:
- Taie gutuile cubulețe;
- Pune gutuile într-o oală cu apă, cu zahăr, cu feliile de lămâie și de portocală;
- Zdrobește semințele de cardamom și adaugă-le peste apa cu zahăr și fructe;
- Lasă amestecul la foc mic sau moderat până când gutuile se înmoaie;
- Pune stafidele la înmuiat în esența de rom;
- Strecoară gutuile, îndepărtând feliile de citrice și cardamomul;
- Adaugă gutuile peste stafidele cu esența de rom;
- Peste amestecul format din gutui și stafide adaugă mierea și pudra de scorțișoară;
- Spală, curăță și taie merele cubulețe;
- Adaugă merele peste gutui și stafide și amestecă bine.
Cum asamblezi ștrudelul:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Întinde bine aluatul;
- Ca să formezi cele două ștrudele, procedează așa: împarte aluatul în două și, cu ajutorul unui sucitor, întinde fiecare bucată pe o suprafață pe care se află puțină făină până când formezi câte un dreptunghi;
- Topește untul;
- Ia o lingură și pune în fiecare dintre cele două bucăți de aluat umplutura cu gutui, mere și stafide: ai grijă să torni umplutura la mijlocul fiecărei bucăți, lăsând o margine de aprox. 5 cm la fiecare capăt;
- Îndoaie fiecare bucată de aluat cu umplutură și rulează ca să formezi ștrudelele;
- Unge fiecare ștrudel cu untul topit;
- Pune ștrudelele pe hârtie de copt, într-o tavă;
- Lasă-le la cuptor pentru cca. 30 de minute, până când devin aurii;
- După ce încep să se răcească, le poți presăra cu zahăr pudră.
Ca să te asiguri că te poți bucura de o plăcintă cu gutui reușită, este esențial să ai la dispoziție fructe de calitate. Astfel, alege-le doar pe cele ce au consistență fermă, care nu sunt lovite și nu au pete pe coajă. De asemenea, gutuile sunt binevenite într-o dietă echilibrată, întrucât reprezintă o sursă de fibre, de carbohidrați sănătoși, dar și de vitamine și minerale: vitaminele B1, B2, C, cupru, potasiu și magneziu.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: allrecipes.com, epicurious.com, healthline.com, otagofarmersmarket.org.nz, maisonmirabeau.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!