1. Coaja contine cele mai multe fibre
Un mar de dimensiuni medii contine aproximativ 4,4 grame de fibre. Fara coaja, ajungem la 2,1 grame, ceea ce descalifica marul ca o sursa bogata de fibre (necesarul de fibre este de minim 3 grame).
2. Coaja contine cele mai multe vitamine
Marul contine 8,4 miligrame de vitamina C si 98 de u.i de vitamina A. Daca indepartam coaja, raportul scade la 6,6 miligrame si 61 u.i de vitamina A.
3. Un mar ajuta la inlaturarea problemelor respiratorii (numai daca pastram coaja)
Compusul responsabil este quercetina, un flavonoid, care se gaseste in coaja marului si care ajuta organismul sa dezvolte o mai buna capacitate pulmonara. Un studiu publicat pe Health.com dezvaluie faptul ca persoanele care mananca cel putin 5 mere pe saptamana au o capacitate pulmonara ridicata, datorita efectelor flavonoidului.
Quercetina ajuta si activitatea cerebrala. Antioxidantul contracareaza deteriorarea tesutului neuronal, impiedicand dezvoltarea si aparitia unor boli precum Alzheimer sau alte afectiuni de acest fel.
4. Coaja tine cancerul departe
In 2004, un studiu realizat in Franta a descoperit prezenta unui compus in mar ce ajuta la evitarea aparitiei cancerului de colon. Un alt studiu, de data aceasta al Universitatii Cornell, realizat in 2007, arata ca merele (coaja, in special) contin un numar mare de compusi numiti triterpenoizi, ce pot "inhiba sau chiar distruge celulele canceroase la culturile testate in laborator".
5. Marul cu coaja lupta impotriva obezitatii
Coaja contine si acid ursolic, un compus foarte important din mar ce ajuta la stoparea acumularii de grasimi saturate si totodata la cresterea nivelului de grasimi "bune" pentru organism, cele polinesaturate, care regleaza colesterolul si ajuta la construirea masei musculare.
Sursa: huffingtonpost.com; Sursa foto: if-fit.com