Dacă și copilăria voastră a fost la fel ca a mea, atunci știți că acest lucru contravine sloganului preferat al părinților noștri: „Hai, bagă viteză”. Ei bine, după cum se pare, viteza nu este secretul pentru a aspira bine. Modul corect este să aspirăm fără grabă, nu într-un mod agresiv și dur. Dacă aspirăm pe repede-înainte, cel mai probabil, va trebui să revenim asupra zonei aspirate pentru că fie am omis un loc, fie nu am dat timp aspiratorului să facă ce știe mai bine: să adune mizeria.
De ce este bine să nu ne grăbim deloc când dăm cu aspiratorul?
Răspunsul este simplu: practicarea unor mișcări mai lente permite aspiratorului să aspire mai multă murdărie. Aspiratul este adesea perceput ca o sarcină casnică rapidă, la fel ca și ștergerea blaturilor sau măturatul podelei. Aceste sarcini banale necesită un efort sau o concentrare minimă, dar oamenii uită adesea că aspiratul este de fapt o muncă în două părți - îndepărtarea resturilor și apoi aspirarea lor.
Deci, cum dăm corect cu aspiratorul?
Începe prin a împinge încet aspiratorul înainte. În timpul acestei etape, periile aspiratorului se plimbă printre fibrele covorului și aduc la suprafață murdăria, praful, părul animalelor de companie și firimiturile. Mișcările lente oferă periilor timp suficient pentru a alege și a smulge murdăria.
Apoi, printr-o mișcare lentă și fluidă, trageți aspiratorul înapoi spre tine. Încet! Tocmai ai petrecut tot acel timp pentru a îndepărta resturile de pe covor; acum, vrei să te asiguri că aspiratorul are suficient timp pentru a le prinde pe toate. Dacă te grăbești la acest pas, riști să obții un covor și mai murdar decât înainte. Doar că mai rău, deoarece acum totul este la vedere și gata să fie apucat de un copilaș curios.
„Nu aspirați ca și cum ați conduce o mașină de curse”, a sfătuit președintele Rug Renovating, Paul Iskyan, în Today. Publicația a relatat că, adoptând „mișcări lente, repetitive”, vei îndepărta „până la 85% din praf și alergeni”.
Deși aspirarea mai lentă consumă mai mult timp, te va împiedica să revii asupra întregii zone de mai multe ori. Un alt beneficiu suplimentar este că, probabil, vei putea lăsa să treacă mai multe zile între sesiunile de aspirare.
Iată și mai multe sfaturi pentru a aspira corect:
- Șterge întotdeauna praful înainte de a aspira;
- Dacă aspiri pardoseli din lemn masiv sau gresie, mătură mai întâi;
- Folosește-ți întregul corp atunci când aspiri, nu doar brațele. Vei obosi mai puțin și vei avea mai multă forță;
- Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la absorbția mirosurilor neplăcute din covoare. Presară bicarbonat de sodiu pe covor înainte de a începe să aspiri;
- Curăță periile aspiratorului după fiecare utilizare;
- Golește aspiratorul la fiecare câteva utilizări sau după ce ai aspirat o zonă care este foarte murdară;
- Schimbă filtrul aspiratorului o dată la câteva luni;
- Folosește un aspirator portabil pentru a curăța locurile greu accesibile, cum ar fi colțurile.
Așadar, data viitoare când pui mâna pe aspirator, nu uitai: Graba strică treaba! Mai încet înseamnă mai eficient!
Citește și:
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul scarymommy.com.