- Timp preparare:
- 2 ore si 30 minute
- Varsta:
- 1 - 2 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Mic dejun copii, La cuptor, Mere, Portocale, Gutui, Toamna, Fructe, Gemuri, Romanesti, Mic dejun, Gustari, Gustoase
- Ingrediente principale:
- gutui, mere, zahar
Ingrediente pentru gem de gutui cu mere:
- 3 kg de gutui
- 2 kg de mere
- 1 portocală sau 1 esență de portocală
- 1 esență de vanilie
- 1 kg de zahăr
- 1 cană de apă
Cum prepari gem de gutui cu mere:
Se prepară un sirop din apă, zahăr, coajă rasă de la portocală și esența de vanilie.
Între timp se curață merele și gutuile și se fărâmă în robot. Imediat trebuie puse la fiert, adăugându-se siropul. Se pot adăuga și cotoarele de la gutui la fiert. Se lasă să fiarbă până ce scade apa și gemul capătă textura dorită, aproximativ 2 ore. Se scot cotoarele de la gutui. Eu folosesc blenderul pentru a-i da gemului o textură cât mai fină. Dacă vrei să obții o textură de jeleu, poți adăuga și puțină gelatină, specială pentru gemuri. Se toarnă gemul în borcanele încălzite, apoi borcanele umplute, fără capac, se mai pun în cuptorul încins, dar oprit pentru 15 minute. Se pun capacele imediat, se răstoarnă borcanele cu fundul în sus, pentru a se vida și se învelesc cu prosoape. Când s-au răcit, pot fi depozitate în cămară. Poftă bună!
Gem de gutui cu mere Jamila
Gemul de gutui cu mere poate fi păstrat ani de zile în cămară dacă este pregătit așa cum trebuie. Pentru un gem de gutuie cu mere perfect ai nevoie, în primul rând, de răbdare. Gutuile sunt niște fructe care se curăță și dau prin răzătoare puțin mai greu, dar îți garantăm că efortul îți va fi răsplătit pe măsură, deoarece vei gusta un gem de gutui cu mere pentru iarnă parfumat și delicios. Mai jos ai rețeta explicată pas cu pas de gem de gutui cu mere Jamila.
Ingrediente:
- 1,5 kg de mere
- 2 kg de gutui
- 300 ml de apă
- 1 kg de zahăr
- 30 gr de zahăr vanilat
- zeamă de lămâie
Mod de preparare:
- Se pune apa la fiert cu zahărul normal și cel vanilat. Atunci când s-a format un sirop mai gros, se adaugă gutuile și merele rase, dar și zeama de lămâie.
- Lasă gemul să fiarbă la foc mic pentru o oră. Din când în când, mai amestecă gemul pentru a nu se prinde de fundul oalei. Folosește o lingură de lemn nouă pentru amestecare.
- După ce s-a fiert, oala cu gem de gutuie cu mere trebuie lăsată deoparte pentru 10 – 15 minute, înainte de a pune totul în borcanele sterlizate în prealalbil.
Mai jos poți vedea și rețeta pentru dulceață de gutui de la Jamila.
Gem de gutui cu mere fără zahăr
Zahărul dăunează sănătații, atunci când este consumat în cantități mari. Dulcețurile și gemurile abundă în zahăr. Dacă nu poți consuma zahăr din anumite motive sau, pur și simplu, te îndrepți către un stil de viață sănătos, varianta de gem de gutui cu mere fără zahăr este nemaipomenită.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru câteva borcane de gem de gutuie cu mere, anume:
- 4 gutui mari
- 4 mere mari
- 2 lămâi
- 100 ml de apă
- opțional: scorțișoară sau cuișoare
Mod de preparare:
- Fructele trebuie spălate și curățate de coajă, apoi date pe răzătoare.
- Pune o cratiță pe foc. În ea pui fructele rase, apa și scorțișoara. După 40 – 50 de minute, parfumatul de gem de gutuie cu mere este gata.
- După ce s-a răcit, gemul trebuie turnat în borcane și depozitat în frigider.
- Zahărul făcea ca gemul să se conserve mai bine. Dacă vrei să consumi gemul tău fără zahăr iarna, atunci fierbe borcanele, dar abia după ce le-ai umplut, la bain marie pentru 35 – 40 de minute. Merită să încerci această rețetă delicioasă!
Gem de gutui cu mere și pere
Perele, la fel de gustoase și pline de beneficii așa cum sunt merele și gutuile, pot fi folosite într-o multitudine de combinații. Pentru sezonul de iarnă, îți recomandăm să faci un gem din toate aceste fructe și să profiți pe deplin de vitaminele din ele. Am pregătit pentru tine cea mai gustoasă rețetă de gem de gutuie cu mere și pere.
Iată ingredientele de care ai nevoie pentru gem de gutui cu mere și pere, anume:
- 1 kg de gutui
- 1 kg de mere
- 1 kg de pere
- 500 g de zahăr
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 baton de scorțișoară
- opțional: anason stelat, cardamon
Mod de preparare:
- Gutuile și merele se dau pe răzătoare. Deoarece perele sunt fructe moi, este de preferat să le tai cubulețe, pentru a nu se face pastă în timpul fierberii.
- Într-o cratiță, pune apa cu zahărul, iar după cinci minute adaugă și fructele, scorțișoara și alte condimente, după gust. Tot amestecul trebuie să stea la fiert pentru o oră și jumătate.
- Trebuie să amesteci la câteva minute, pentru ca gemul să nu se prindă. La final, toarnă zeama de lămâie și amestecă bine gemul.
- După ce s-a răcit pentru măcar 15 – 20 de minute, poți turna gemul în borcane, pe care ar fi bine să le învelești cu un material mai gros până a doua zi.
Gem de gutui cu mere și nuci
Gemul este o alegere foarte bună pentru aceia cărora nu le plac deserturile foarte dulci. De asemenea, gemul are un conținut mai mare de fructe față de dulceață. Dacă te-ai gândit la un gem de gutuie cu mere pentru iarnă, atunci poți să adaptezi un pic rețeta prin adăugarea de nuci crocante.
Pentru gem de gutui cu mere și nuci ai nevoie de:
- 2 kg de gutui
- 2 kg de mere
- 1 kg de zahăr
- 450 g de miez de nucă
- 300 ml de apă
- 1 lămâie
Mod de preparare:
- Gutuile și merele trebuie curățate de coajă și rase.
- Pune fructele rase, zahărul și apa într-o oală. Tot amestecul trebui să stea la fiert pentru 40 – 50 de minute. La final, adaugă zeama de lămâie și nuca măcinată. Gemul trebuie să mai fiarbă pentru alte 15 minute.
- Toarnă gemul fierbinte în borcanele deja sterilizate. Borcanele nu trebuie să fie reci, deoarece se vor crăpa în contact cu gemul fierbinte. A doua zi, gemul tău este gata pentru depozitat în cămară.
Dulceață de gutui cu mere și nuci
Dulceața de gutui cu mere este un adevărat deliciu mai ales pentru cei mici, care sunt mari amatori de zahăr. Pentru un plus de savoare, mai poți adăuga un ingredient la rețetă, anume nucile. Toate trei ingredientele merg perfect împreună, iar nucile sunt o adevărată porție de sănătate pentru fiecare dintre noi. Nucile sunt bogate în acizi grași Omega-3, esențiali pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Dacă nu știi ce să faci într-o zi liberă, poți să pregătești alături de copilul tău o dulceață de gutui cu mere și nuci, de care toată familia se va bucura în sezonul rece.
Ingrediente:
- 3 kg de gutui
- 3 kg de mere
- 3 lămâi
- 350 g de miez de nucă
- 400 ml de apă
Mod de preparare:
- Taie merele și gutuile cubulețe. Peste ele toarnă zeama de lămâie.
- Într-o cratiță toarnă apa și zahărul și lasă amestecul la fiert până ce se formează un sirop gros.
- Când siropul este gata, pune fructele și lasă dulceața la fiert pentru 30 de minute.
- După cele 30 de minute, este momentul să pui nucile și să mai lași gemul să fiarbă pentru încă 15 minute. După ce s-a răcit, toarnă dulceața în borcane sterilizate.
Gem de gutui cu mere Gina Bradea
O altă variantă delicioasă este un gem de gutui cu mere Gina Bradea. Cu siguranță gustul va fi pe placul și celor mai mofturoși copilași. Iată mai jos o variantă inedită de gem de gutui cu mere și nuci.
Ingrediente:
- 3 kg de mere
- 5 kg de gutui
- 2 kg de zahăr
- 2 l de apă
- miez de nucă
- un baton de scorțișoară
- cuișoare
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
- Pune într-o cratiță apa și zahărul. Amestecă continuu până când zahărul s-a topit și s-a format un sirop.
- Adaugă gutuile și merele rase, peste siropul din zahăr. Atunci când gemul ajunge la primul clocot, pune cuișoarele și batonul de scorțișoară.
- Lasă cratița cu gem de gutuie cu mere să mai fiarbă pentru încă o oră și jumătate. La final adaugă zeama de lămâie și nucile. Amestecă bine pentru a le încorpora.
- Gemul se pune apoi în borcane sterilizate.
Mai jos poți vedea și rețeta de dulceață de gutui de la Gina Bradea.
Gem de mere
Merele sunt cele mai populare fructe din lume. Nu există persoană care să nu consume mere ori ca atare, ori în numeroase variante de deserturi, de la plăcinte, compoturi, gemuri sau torturi. Este foarte bine dacă ai copii dornici să consume mere, deoarece au multe beneficii pentru organism. Merele au efect antioxidant, sunt bogate în fier necesar pentru tratatrea anemiei și reglează nivelul de colesterol. Iarna este sezonul perfect pentru a consuma mere sub mai multe forme, iar una dintre cele mai gustoase variante este gemul. Ai mai jos o rețetă simplă și savuroasă de gem de mere.
Ingrediente:
- 3 kg de mere
- 1,5 kg de zahăr
- 3 lingurițe de scorțișoară măcinată
- 1 l de apă
- sucul de la 2 portocale
Mod de preparare:
- Rade merele și punele într-o oală. Merele nu trebuie curățate de coajă înainte de a fi date pe răzătoare.
- Peste merele deja puse în oală, toarnă apa și zahărul. Lasă totul al fiert pentru 20 de minute. Nu uita să amesteci la câteva minute cu o lingură de lemn.
- Când merele s-au înmuiat, pune și zahărul, scorțișoara și sucul de portocale. Mai lasă gemul pe foc pentru încă 35 – 40 de minute.
- După ce l-ai luat de pe foc, gemul trebuie turnat fierbinte în borcane. Merele conțin pectină, un agent gelifiant natural, ce face ca gemul să se îngroașe rapid după ce a fost luat de pe foc. Odată ce borcanele au fost închise ermetic, gemul tău de mere este pregătit pentru depozitare.
Dulceață de gutui rase
Dulceața de gutui rase este clasică și pe gustul tuturor. Să nu uităm că rezistă foarte bine în cămară și este excelentă ca desert pentru copii foarte pretențioși. De asemenea, dacă nu ai răbdare să petreci foarte mult timp în bucătărie, dulceața de gutui rase se pregătește rapid, iar ingredientele sunt ușor de găsit.
Ingrediente:
- 2 kg de gutui
- 120 ml zeamă de lămâie
- 2 l de apă
- 1,5 kg de zahăr
- opțional: coajă de lămâie
Mod de preparare:
- Spală bine gutuile și dă-le pe răzătoare cu tot cu coajă.
- Într-o cratiță suficient de mare, se toarnă cei 2 l de apă. Când începe să fiarbă, adaugă gutuile rase, coaja de lămâie, zeama de lămâie și lasă totul pe foc pentru 15 – 20 de minute.
- După ce gutuile s-au înmuiat, pune și zahărul și lasă dulceața la fiert pentru alte 40 – 50 de minute, până gutuile prind o culoare maronie. După ce este gata, toarnă dulceața în borcane, iar a doua zi sunt toate sunt gata de așezat în cămară.
Gospodinele abia așteaptă sezonul conservelor pentru iarnă, iar o cămara perfectă nu poate exista fără multe gemuri și dulcețuri pregătite din fructe proaspete. Dacă te-ai plictisit de rețetele tradiționale, atunci trebuie nepărat ca anul acesta să încerci un gem de gutuie cu mere. Combinația se va dovedi irezistibilă pentru orice memebru al familiei. Pe lângă asta, gutuile și merele sunt fructe ce rezistă multe luni în depozitate în cămară. Tot ce îți mai trebuie acum ca să te apuci de treabă este puțină răbdare, dar ține minte că efortul tău va face papilele gustative foarte fericite.
Surse: prajituricisialtele.ro, bucataras.ro, supermoms.ro, craftlog.com, ciao.ro, petitechef.ro, sfatulmedicului.ro, doc.ro, csid.ro
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!