- Timp preparare:
- Sub 10 minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, La microunde, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Prajituri, Cereale, Prajituri cu mere, Americane, Prajituri cu fructe, Prajituri cu banane, Prajituri cu dovleac, Prajituri rapide, Prajituri simple, Prajituri de casa, Prajituri gustoase, Prajituri pufoase, Prajituri fara crema, Prajituri pentru copii, Prajituri cu cirese, Zi de nastere, Pranz, Cina, Faina, Gustoase, Simple, 1-2 porții
Prăjitură în cană, cu vanilie
Această prăjitură este foarte versatilă și, în funcție de preferințe, copilul o poate servi cu diverse fructe, cu bucățele de ciocolată, cu glazură, cu frișcă, cu înghețată etc. În cazul în care nu pui prăjitura la cuptor imediat după ce pregătești compoziția, ține-o la frigider până când o coci.
Ingrediente pentru prăjitură în cană, cu vanilie:
- 30 g unt;
- 1 ou mare;
- 2 linguri lapte;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- 50 g zahăr;
- 6 linguri făină;
- 1/2 linguriță praf de copt;
- un praf de sare.
Mod de preparare:
- Topește untul: poți realiza acest demers la microunde sau folosind un aragaz pe gaz;
- Peste untul topit adaugi oul și amesteci bine cu o furculiță;
- Peste unt și ou adaugi zahărul, extractul de vanilie și laptele;
- Peste ingredientele menționate anterior pui făina, praful de copt și praful de sare și amesteci bine pentru a forma un aluat;
- Dacă prăjitura în cană se coace la microunde, o lași acolo aprox. 1 minut și 20 de secunde, iar dacă utilizezi cuptorul pe gaz cam 15-20 de minute;
- După ce lași prăjitura să se răcească, o poți decora cu orice vrei.
Prăjitură în cană, cu cacao
La fel ca varianta cu vanilie, și cea cu cacao poate fi pusă în valoare în diverse moduri în momentul servirii. Rețeta de mai jos nu conține zahăr obișnuit, ci îndulcitor natural pe bază de stevia.
Ingrediente pentru prăjitură în cană, cu cacao:
- 60 g făină cu agent de creștere;
- 1/4 cană îndulcitor natural cu stevia;
- 2 linguri pudră de cacao;
- 4 linguri și jumătate de lapte;
- 1 lingură ulei de cocos;
- 1 linguriță mini-chips-uri de ciocolată;
- un praf de sare;
- 3 linguri apă;
- 1/4 linguriță extract de vanilie.
Mod de preparare:
- Pune făina, pudra de cacao, îndulcitorul cu stevia și un praf de sare într-o cană termorezistentă;
- Peste aceste ingrediente adaugă laptele, apa, uleiul de cocos, extractul de vanilie și mini-chips-urile de ciocolată;
- În cazul în care pregătești prăjitura în cană la microunde, setezi cuptorul la temperatură ridicată și o lași la copt cam 1 minut și 45 de secunde;
- Dacă folosești un cuptor obișnuit, lasă prăjitura la copt până când vezi că o scobitoare înfiptă în compoziție rămâne curată.
Prăjitură în cană, cu banane
Banana conferă prăjiturii o consistență mai cremoasă și o aromă pe placul copilului tău. Pentru o savoare aparte, încearcă să prepari și o glazură pe bază de zahăr brun și extract de vanilie.
Ingrediente pentru prăjitura în cană, cu banane:
- 3 linguri făină;
- 3 linguri zahăr brun;
- 1 vârf de cuțit praf de copt;
- 1 lingură unt topit;
- 1 ou;
- 1 lingură lapte;
- 1 banană;
- un praf de sare;
- 1/4 linguriță esență de vanilie.
Ingrediente pentru glazura prăjiturii:
- 1 lingură și jumătate unt;
- 1/4 cană zahăr brun;
- 1/4 linguriță extract de vanilie;
- 1 linguriță de lapte.
Mod de preparare:
- Într-un castron sau în cana în care coci prăjitura pune făina, zahărul, praful de copt și sarea;
- Adaugă apoi untul, laptele, banana zdrobită, oul și extractul de vanilie, amestecând totul bine;
- Dacă prăjitura în cană se coace la microunde, o lași acolo cam 1 minut și jumătate- 3 minute, verificând-o însă între timp;
- După ce scoți prăjitura din cuptor, o lași să se răcorească;
- Pune toate ingredientele pentru glazură pe foc până când zahărul se topește de tot și până când amestecul începe să fiarbă;
- Amestecă permanent în glazură;
- Toarnă glazura caldă peste prăjitură.
Prăjitură în cană, cu mini-chips-uri de ciocolată
În loc să-i oferi copilului un fursec cu mini-chips-uri de ciocolată, surprinde-l cu o prăjitură pe care o poate servi direct din cană. Înainte de servire, poți pune peste ea frișcă, fructe sau înghețată.
Ingrediente pentru prăjitură în cană, cu mini-chips-uri de ciocolată:
- 1 lingură unt;
- 1 lingură zahăr brun;
- 1 lingură zahăr obișnuit;
- 3 linguri făină;
- un praf de sare;
- un vârf de cuțit praf de copt;
- 1 gălbenuș de ou;
- 1/2 linguriță extract de vanilie;
- 1-2 linguri mini chips-uri de ciocolată.
Mod de preparare:
- Topește untul și pune peste el zahărul, extractul de vanilie, praful de copt și sarea;
- Adaugă peste amestecul cu unt făina, mini-chipsurile de ciocolată și gălbenușul de ou: esențial este să amesteci foarte bine, până când nu se mai văd urme de ou;
- Pentru coacerea la microunde, este suficient să lași prăjitura la copt timp 40-50 secunde, la temperatură ridicată.
Prăjitură în cană, cu lămâie
Aroma de citrice este întotdeauna apreciată în deserturi, cu atât mai mult cu cât acestea au o consistență ușoară și pufoasă. În cazul rețetei de mai jos, aroma de lămâie este irezistibilă grație prezenței sucului și a cojii fructului.
Ingrediente pentru prăjitură în cană, cu lămâie:
- 60 g cană făină;
- 2 linguri zahăr tos;
- 2 linguri zahăr pudră;
- 3 linguri lapte;
- un vârf de cuțit praf de copt;
- 1 lingură unt topit;
- 2 lingurițe coajă de lămâie;
- 2 linguri plus 1/2 linguriță zeamă de lămâie;
- un praf de sare.
Mod de preparare:
- Pune untul topit și zahărul tos în cana termorezistentă în care se coace prăjitura: amestecă bine aceste ingrediente;
Adaugă laptele și 2 linguri de zeamă de lămâie, amestecând; - La microunde, prăjitura se coace în jur de 1 minut- 75 de secunde, până când compoziția nu mai e deloc umedă la mijloc;
- Pentru a prepara glazura, trebuie să amesteci zahărul pudră și o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie: poți să mai adaugi zahăr și zeamă de lămâie ca să obții consistența pe care o dorești;
- Glazura cu zahăr și lămâie trebuie turnată peste prăjitura în cană.
Prăjitură în cană, cu cireșe
Prăjiturile cu fructe sunt oricând pe placul celor mici și celor mari. În cazul în care nu dispui de cireșe proaspete, poți să pregătești următoarea prăjitură folosind vișine sau compot de cireșe/vișine. De asemenea, dacă vrei, în loc de lapte obișnuit poți recurge și la cel vegetal.
Ingrediente pentru prăjitură în cană, cu cireșe:
- 6 cireșe/vișine;
- 60 g cană făină;
- un vârf de cuțit de praf de copt;
- 3/4 linguriță ulei de cocos (în formă lichidă);
- 2 linguri zahăr tos;
- 250 ml lapte;
- un praf de sare;
- 1/2 linguriță extract de vanilie;
- 1/4 linguriță extract de migdale.
Mod de preparare:
- Pune la un loc făina, praful de copt, zahărul, sarea;
- Separat, pui la un loc laptele, extractul de vanilie și de migdale, uleiul de cocos și cireșele/vișinele tăiate pe jumătate;
- Amestecul cu făina și cel cu laptele se pun laoaltă în cana în care coci prăjitura;
- La microunde, prăjitura se coace în aprox. 1 minut și 10 secunde, iar dacă folosești cuptorul pe gaz cel mai bine este să testezi compoziția cu scobitoarea.
Prăjitură în cană, cu mere
Gustul irezistibil al unei plăcinte de casă cu mere poate fi regăsit și într-o prăjitură cu totul specială. Dacă ai un copil cu intoleranță la lactoză, înlocuiește laptele obișnuit cu unul vegetal.
Ingrediente pentru prăjitură în cană, cu mere:
- 1 măr mic, curățat și ras;
- 1 lingură unt;
- 1 lingură zahăr brun;
- 3 linguri făină cu agent de creștere;
- 1/2 linguriță scorțișoară;
- 3 linguri lapte;
- 1/2 linguriță esență de vanilie.
Mod de preparare:
- În cana în care se coace prăjitura pune mărul ras, untul topit în prealabil, zahărul brun și scorțișoara;
- Peste ingredientele enumerate anterior adaugă făina, laptele, esența de vanilie și amestecă totul bine;
- Pentru coacerea la microunde este nevoie de cel puțin 2 minute, iar pentru cea într-un alt tip de cuptor între 10-20 minute.
Prăjitură în cană, cu dovleac
Gustul desertului de mai jos poate fi apreciat nu numai de micii pofticioși, ci și de cei mari. Pentru a-l putea prepara, este necesar să pregătești dinainte piureul de dovleac, pe care îl poți valorifica în numeroase moduri: în sosuri, supe, plăcinte, clătite, tarte etc.
Ingrediente pentru prăjitura în cană, cu dovleac:
- 80 g făină cu agent de creștere;
- 1 lingură zahăr;
- 50 g cană zahăr brun;
- 1/4 cană piure de dovleac;
- 1 ou;
- 1/2 linguriță scorțișoară;
- 1/4 linguriță pudră de ghimbir;
- 1/4 linguriță nucșoară;
- un praf de sare;
- 1/2 linguriță extract de vanilie.
Pentru piureul de dovleac ai nevoie de 1 kg pulpă de dovleac plăcintar. Procedezi în felul următor:
- Încinge cuptorul la 200 de grade;
- Într-o tavă pune hârtie de copt și așează pe ea, cu fața în jos, dovleacul tăiat pe jumătate, fără semințe;
- Dovleacul stă la cuptor cam 40-60 de minute;
- Lasă-l să se răcească aprox. 1 oră;
- Pune pulpa de dovleac într-un blender pentru a obține piureul: dacă nu are consistența dorită, poți să mai lași piureul la scurs, folosind o strecurătoare fină, timp de 30 de minute.
Mod de preparare prăjitură:
- Pune oul în cana în care coci desertul;
- Peste ou adaugă zahărul brun, dar și făina, zahărul alb, piureul de dovleac, extractul de vanilie, sarea, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul: amestecă ingredientele pentru a forma un aluat;
- Pune prăjitura la cuptorul cu microunde și las-o acolo în funcție de cât de rapid vrei să se coacă: la o temperatură ridicată, las-o cam 1 minut și 15 secunde, iar la o temperatură mai joasă cam 2-3 minute.
Ca să te asiguri că prăjiturile în cană îți ies așa cum vrei, ideal este să le coci într-un cuptor cu microunde sau cu convecție. Desigur, le poți pregăti și utilizând un cuptor pe gaz, dar trebuie să le verifici în mod constant, ca să te asiguri că nu se ard sau că nu rămân crude în interior. În același timp, ai grijă să pui compoziția prăjiturilor într-o cană suficient de mare pentru a nu da pe dinafară atunci când cresc. Ca să previi un asemenea proces, ține cont și de acest sfat: presară puțin zahăr tos deasupra compoziției înainte de coacere.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: allrecipes.com, biggerbolderbaking.com, countryliving.com, cookingperfected.com, lilluna.com loveandlemons.com, tastingtable.com, thefoodieaffair.com, thecomfortofcooking.com, tornadoughalli.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!