- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- La foc, Vara, Legume, Rosii, Romanesti, Pranz, Cina, Gustoase, De post
Cum alegi roșiile pentru a obține bulion ca la bunica
Primul demers pe care trebuie să îl faci pentru a prepara bulion gustos este acesta: să alegi cu grijă roșiile pe care le folosești. Astfel, înainte să pleci la cumpărături, ține cont de următoarele lucruri:
- Roșiile nu trebuie să fie nici prea crude, dar nici prea coapte;
- Alege numai roșii care nu sunt foarte moi, dar care sunt totuși cărnoase;
- Ocolește roșiile stricate: pentru a nu strica gustul bulionului, nu te baza pe faptul că roșiile pot fi în orice stare și că este suficient să îndepărtezi porțiunile stricate/vătămate. Încearcă să faci rost doar de legume sănătoase;
- Cele mai bune roșii pentru bulion sunt cele care au o nuanță roșu intens, care nu au foarte multe semințe și nici aciditate foarte ridicată: când le cumperi, încearcă să le guști pentru a verifica dacă nu cumva îți „pișcă” limba. Dacă se întâmplă așa, înseamnă că nu sunt cea mai bună alegere pentru bulionul tău.
Rețeta simplă pentru bulion ca la bunica
Dacă ești adepta rețetelor fără multe ingrediente, dar care încântă tocmai prin simplitatea lor, orientează-te spre o variantă de bulion care conține doar roșii și sare. O rețetă de acest tip a fost propusă de scriitorul, jurnalistul și realizatorul TV Radu Anton Roman, care a fost preocupat permanent să promoveze preparate tradiționale românești.
Ingrediente pentru bulion după rețeta lui Radu Anton Roman:
- 20 kg roșii;
- 1 ceașcă sare.
Cum se prepară bulionul:
- Roșiile se spală, se taie bucăți și se trec printr-o presă cu sită;
- Arunci semințele și cojile și pui pulpa de roșii la fiert aprox. 1 oră, până în momentul în care dobândește aspectul unei paste;
- Lasă pasta de roșii la răcit;
- Toarnă pasta răcită în sticle/borcane.
Bulion cu frunze de țelină și cu hrean
Aroma roșiilor coapte se armonizează de minune cu cea a frunzelor de țelină. Cât despre hrean, acesta ajută la păstrarea unei nuanțe frumoase a pastei de roșii.
Să prepari bulion ca la bunica este un proces laborios, dar care te răsplătește în final, văzând că ai în fața ta sticle sau borcane pline cu un preparat sănătos și gustos. Iată o rețetă care să te inspire:
Ingrediente pentru bulion cu frunze de țelină și cu hrean:
- 6 kg roșii;
- o bucățică de hrean;
- 2 tije de țelină cu frunze;
- 3 lingurițe (pline) sare neiodată.
Timp total de preparare: 1 oră și 45 minute
Cum se prepară bulionul cu frunze de țelină și cu hrean:
- Spală bine roșiile și taie-le sferturi;
- Dă-le printr-o mașină de tocat dotată cu un echipament special pentru bulion: este ideală întrucât separă pulpa de coajă și semințe. În lipsa ei, poți să recurgi și la o mașină manuală de tocat;
- Pune sucul obținut într-o oală de inox, la foc mediu sau mare;
- Spală frunzele de țelină;
- Pune peste sucul de roșii frunzele de țelină, hreanul și sarea;
- Lasă bulionul la fiert până când obții consistența pe care ți-o dorești: timpul de fierbere depinde de mai mulți factori, precum cantitatea de roșii, dacă acestea sunt foarte zemoase sau nu, cât de mare este vasul în care este sucul, cât de puternic este focul etc.;
- Scoate din bulion hreanul și frunzele de țelină;
- Din când în când, cam la 15 minute, amestecă în bulion;
- Când sesizezi că are consistența pe care o vrei, poți să stingi focul și să-l lași să se răcorească timp de câteva minute.
Bulion cu ardei, morcovi, ceapă și țelină
Poți să te bucuri de o altă variantă de bulion ca la bunica dacă, după ce obții sucul de roșii, te folosești și de un piure de legume. Savoarea este sporită prin adaosul de piper, de nucșoară și de scorțișoară.
De exemplu, la 10 kg de suc de roșii strecurat adaugi un piure obținut din:
- 1 kg morcovi;
- 3 kg ardei gras roșu;
- 1/2 kg ceapă;
- 1 țelină.
Având la îndemână aceste ingrediente, procedezi astfel:
- Taie zarvatul pentru piure și îl înăbuși într-un vas acoperit, punând peste el 2 linguri de apă;
- Pune zarzavatul înmuiat în mașina de tocat sau într-un blender;
- Peste sucul de roșii pui pasta de morcovi, țelină, ardei și ceapă, dar și 10 boabe de piper pisat, un vârf de nucșoară, 5 g scorțișoară pulbere;
- Totul se dă la fiert până când volumul scade cu aprox. 1/3;
- Bulionul se toarnă în sticle sterilizate în prealabil sau poți să le sterilizezi după ce pui produsul în ele.
Cum păstrezi bulionul ca la bunica
Ca să te asiguri că bulionul tău rezistă în cele mai bune condiții cât mai mult timp, este necesar să sterilizezi sticlele/borcanele în care îl pui. Înainte să realizezi acest demers, nu uita să le speli foarte bine, cu apă caldă și cu detergent. Clătește-le foarte bine, în mai multe ape.
De asemenea, ai în vedere și acest aspect: capacele cu care închizi sticlele/borcanele nu trebuie să fie ruginite sau deformate. În caz contrar, nu poți să le închizi ermetic, iar aerul pătrunde în recipiente și strică mai ușor bulionul.
În funcție de preferințe, sticlele sau borcanele pot fi sterilizate înainte să torni bulionul în ele sau după aceea. Totodată, poți să le sterilizezi în ambele situații. Spre exemplu, dacă le sterilizezi înainte să pui bulionul, urmează pașii de mai jos:
- Pe fundul unui vas termorezistent și cât mai încăpător pune un prosop curat;
- Așează sticlele/borcanele în vas și toarnă peste ele apă, cât să le acoperi;
- Pune vasul cu sticlele pentru bulion în cuptor, pe care îl încingi la 160-180 grade Celsius;
- Lasă vasul în cuptor cam 10 minute: dacă nu vrei să folosești cuptorul, poți să faci acest demers și pe aragaz, cu condiția să acoperi vasul cu sticlele cu un capac;
- Scoate sticlele/borcanele din cuptor și așează-le, cu gura în jos, pe o cârpă/pe un prosop;
- Lasă sticlele să se scurgă bine și să se usuce;
- Folosește-le când sunt perfect uscate.
În situația în care sterilizezi sticlele/borcanele după ce pui bulionul în ele, respectă aceste sfaturi:
- Așează un prosop pe fundul unei tăvi cu marginile mai înalte;
- Închide ermetic sticlele/borcanele cu bulion și pune-le în tavă, adăugând apă cât să le acoperi;
- Pune tava în cuptorul încins la 160-180 grade Celsius și las-o acolo cam 10 minute, începând cu momentul în care observi cum conținutul lor începe să fiarbă;
- Uită-te în cuptor la fiecare câteva minute și, dacă este necesar, mai toarnă apă în tavă.
Străduindu-te să ții seama de trucurile de mai sus, ai toate șansele să obții bulionul ca la bunica la care visezi. Acesta poate fi pus în valoare în cele mai diverse preparate, pe gustul celor mari și a celor mici, precum: supe, ciorbe, ardei umpluți, sarmale, paste, lasagna, tocănițe etc.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: adevarul.ro, agromedia.ro, bucatarmaniac.ro, gastropedia.ro, lauralaurentiu.ro, opiniatimisoarei.ro, savoriurbane.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!