Culinarby
Qbebe

Rețeta bunicii pentru cel mai delicios bulion

Rețeta bunicii pentru cel mai delicios bulion

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mirosul de bulion proaspăt îți poate trezi oricând cele mai plăcute amintiri din copilăria lipsită de griji. Odată ce îl simți, prin fața ochilor ți se perindă și imaginea bunicii sau a mamei tale, care munceau din greu ca să umple sticlele cu pasta densă, de un roșu strălucitor. Pentru a le putea oferi și tu celor dragi preparate cât mai savuroase, apelează cu încredere la bulionul pe care să îl pregătești în casă. Ca să-ți fie mai la îndemână, ține cont de variantele de rețete și de sfaturile din articolul de mai jos.

Rețeta bunicii pentru cel mai delicios bulion
Timp preparare Timp preparare:
1-2 ore
Familie Varsta:
Familie
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
La foc, Vara, Legume, Rosii, Romanesti, Pranz, Cina, Gustoase, De post

Cum alegi roșiile pentru a obține bulion ca la bunica

Primul demers pe care trebuie să îl faci pentru a prepara bulion gustos este acesta: să alegi cu grijă roșiile pe care le folosești. Astfel, înainte să pleci la cumpărături, ține cont de următoarele lucruri:

  • Roșiile nu trebuie să fie nici prea crude, dar nici prea coapte;
  • Alege numai roșii care nu sunt foarte moi, dar care sunt totuși cărnoase;
  • Ocolește roșiile stricate: pentru a nu strica gustul bulionului, nu te baza pe faptul că roșiile pot fi în orice stare și că este suficient să îndepărtezi porțiunile stricate/vătămate. Încearcă să faci rost doar de legume sănătoase;
  • Cele mai bune roșii pentru bulion sunt cele care au o nuanță roșu intens, care nu au foarte multe semințe și nici aciditate foarte ridicată: când le cumperi, încearcă să le guști pentru a verifica dacă nu cumva îți „pișcă” limba. Dacă se întâmplă așa, înseamnă că nu sunt cea mai bună alegere pentru bulionul tău.  

rosii frumoase intr-un cos aflat pe iarba

Rețeta simplă pentru bulion ca la bunica

Dacă ești adepta rețetelor fără multe ingrediente, dar care încântă tocmai prin simplitatea lor, orientează-te spre o variantă de bulion care conține doar roșii și sare. O rețetă de acest tip a fost propusă de scriitorul, jurnalistul și realizatorul TV Radu Anton Roman, care a fost preocupat permanent să promoveze preparate tradiționale românești.

Ingrediente pentru bulion după rețeta lui Radu Anton Roman:

  • 20 kg roșii;
  • 1 ceașcă sare. 

Cum se prepară bulionul:

  1. Roșiile se spală, se taie bucăți și se trec printr-o presă cu sită;
  2. Arunci semințele și cojile și pui pulpa de roșii la fiert aprox. 1 oră, până în momentul în care dobândește aspectul unei paste;
  3. Lasă pasta de roșii la răcit;
  4. Toarnă pasta răcită în sticle/borcane. 

rosii, pasta de tomate in borcane si pasta de tomate ornata cu busuioc intr-un castron de inox

Bulion cu frunze de țelină și cu hrean

Aroma roșiilor coapte se armonizează de minune cu cea a frunzelor de țelină. Cât despre hrean, acesta ajută la păstrarea unei nuanțe frumoase a pastei de roșii. 

Să prepari bulion ca la bunica este un proces laborios, dar care te răsplătește în final, văzând că ai în fața ta sticle sau borcane pline cu un preparat sănătos și gustos. Iată o rețetă care să te inspire:

Ingrediente pentru bulion cu frunze de țelină și cu hrean:

  • 6 kg roșii;
  • o bucățică de hrean;
  • 2 tije de țelină cu frunze;
  • 3 lingurițe (pline) sare neiodată.

Timp total de preparare: 1 oră și 45 minute

Cum se prepară bulionul cu frunze de țelină și cu hrean:

  1. Spală bine roșiile și taie-le sferturi;
  2. Dă-le printr-o mașină de tocat dotată cu un echipament special pentru bulion: este ideală întrucât separă pulpa de coajă și semințe. În lipsa ei, poți să recurgi și la o mașină manuală de tocat;
  3. Pune sucul obținut într-o oală de inox, la foc mediu sau mare;
  4. Spală frunzele de țelină;
  5. Pune peste sucul de roșii frunzele de țelină, hreanul și sarea;
  6. Lasă bulionul la fiert până când obții consistența pe care ți-o dorești: timpul de fierbere depinde de mai mulți factori, precum cantitatea de roșii, dacă acestea sunt foarte zemoase sau nu, cât de mare este vasul în care este sucul, cât de puternic este focul etc.;
  7. Scoate din bulion hreanul și frunzele de țelină;
  8. Din când în când, cam la 15 minute, amestecă în bulion;
  9. Când sesizezi că are consistența pe care o vrei, poți să stingi focul și să-l lași să se răcorească timp de câteva minute. 

pasta de tomate preparata in casa intr-un vas de inox

Bulion cu ardei, morcovi, ceapă și țelină

Poți să te bucuri de o altă variantă de bulion ca la bunica dacă, după ce obții sucul de roșii, te folosești și de un piure de legume. Savoarea este sporită prin adaosul de piper, de nucșoară și de scorțișoară.

De exemplu, la 10 kg de suc de roșii strecurat adaugi un piure obținut din:

  • 1 kg morcovi;
  • 3 kg ardei gras roșu;
  • 1/2 kg ceapă;
  • 1 țelină.

Având la îndemână aceste ingrediente, procedezi astfel:

  • Taie zarvatul pentru piure și îl înăbuși într-un vas acoperit, punând peste el 2 linguri de apă;
  • Pune zarzavatul înmuiat în mașina de tocat sau într-un blender;
  • Peste sucul de roșii pui pasta de morcovi, țelină, ardei și ceapă, dar și 10 boabe de piper pisat, un vârf de nucșoară, 5 g scorțișoară pulbere;
  • Totul se dă la fiert până când volumul scade cu aprox. 1/3;
  • Bulionul se toarnă în sticle sterilizate în prealabil sau poți să le sterilizezi după ce pui produsul în ele. 

Cum păstrezi bulionul ca la bunica

Ca să te asiguri că bulionul tău rezistă în cele mai bune condiții cât mai mult timp, este necesar să sterilizezi sticlele/borcanele în care îl pui. Înainte să realizezi acest demers, nu uita să le speli foarte bine, cu apă caldă și cu detergent. Clătește-le foarte bine, în mai multe ape.

De asemenea, ai în vedere și acest aspect: capacele cu care închizi sticlele/borcanele nu trebuie să fie ruginite sau deformate. În caz contrar, nu poți să le închizi ermetic, iar aerul pătrunde în recipiente și strică mai ușor bulionul. 

În funcție de preferințe, sticlele sau borcanele pot fi sterilizate înainte să torni bulionul în ele sau după aceea. Totodată, poți să le sterilizezi în ambele situații. Spre exemplu, dacă le sterilizezi înainte să pui bulionul, urmează pașii de mai jos:

  1. Pe fundul unui vas termorezistent și cât mai încăpător pune un prosop curat;
  2. Așează sticlele/borcanele în vas și toarnă peste ele apă, cât să le acoperi;
  3. Pune vasul cu sticlele pentru bulion în cuptor, pe care îl încingi la 160-180 grade Celsius;
  4. Lasă vasul în cuptor cam 10 minute: dacă nu vrei să folosești cuptorul, poți să faci acest demers și pe aragaz, cu condiția să acoperi vasul cu sticlele cu un capac;
  5. Scoate sticlele/borcanele din cuptor și așează-le, cu gura în jos, pe o cârpă/pe un prosop;
  6. Lasă sticlele să se scurgă bine și să se usuce;
  7. Folosește-le când sunt perfect uscate. 

cos in care se afla rosii si un borcan cu pasta de tomate

În situația în care sterilizezi sticlele/borcanele după ce pui bulionul în ele, respectă aceste sfaturi:

  1. Așează un prosop pe fundul unei tăvi cu marginile mai înalte;
  2. Închide ermetic sticlele/borcanele cu bulion și pune-le în tavă, adăugând apă cât să le acoperi;
  3. Pune tava în cuptorul încins la 160-180 grade Celsius și las-o acolo cam 10 minute, începând cu momentul în care observi cum conținutul lor începe să fiarbă;
  4. Uită-te în cuptor la fiecare câteva minute și, dacă este necesar, mai toarnă apă în tavă.

Străduindu-te să ții seama de trucurile de mai sus, ai toate șansele să obții bulionul ca la bunica la care visezi. Acesta poate fi pus în valoare în cele mai diverse preparate, pe gustul celor mari și a celor mici, precum: supe, ciorbe, ardei umpluți, sarmale, paste, lasagna, tocănițe etc.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: adevarul.ro, agromedia.ro, bucatarmaniac.ro, gastropedia.ro, lauralaurentiu.ro, opiniatimisoarei.ro, savoriurbane.com

Articolul urmator
Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă
Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (0)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie descoperă întâmplător cel mai mare secret din viața bunicii sale, pe care niciodată nu a putut-o iubi
    O femeie descoperă întâmplător cel mai mare secret din viața bunicii sale, pe care niciodată nu a putut-o iubi

    Oricât de bine ar fi ascunse, secretele familiei ies la iveală. Și sub lacăte grele dacă ar fi tăinuite, la un moment dat tot vor fi descoperite, iar șocul va fi mare de ambele...

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii
    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii

    Părinții generației actuale țin cont de sfaturile propriilor lor părinți, după cum arată un studiu făcut peste hotare. Pe principiul „cine nu are un bătrân, să-și...

    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

    Una dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ pentru mine? Casa bunicii mele. Cândva era un loc al familiei, al râsului, al dragostei, al jocului de cărți, al...

    Copilul e ca un tort: delicios, minunat, uimitor! Chiar și așa, te saturi zilnic de desert
    Copilul e ca un tort: delicios, minunat, uimitor! Chiar și așa, te saturi zilnic de desert

    Până și cei mai mari iubitori de desert se plictisesc să mănânce tort în fiecare zi, nu-i așa? Iar dacă dăm metafora la o parte, fiecare mămică are nevoie de o...

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    A trebuit să îl tund pe fiul meu pentru că bunicii lui nu l-au pieptănat timp de 3 săptămâni
    A trebuit să îl tund pe fiul meu pentru că bunicii lui nu l-au pieptănat timp de 3 săptămâni

    O mămică a împărtășit, pe TikTok, un videoclip în care îl tunde pe fiul ei, după ce acesta s-a chinuit ani de zile să își lase părul să crească. Femeia...

    Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună
    Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună

    Bunicii care își îngrijesc nepoții ar putea primi o indemnizație de până la 1.500 de lei, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților....

    © 2024 Qbebe