Cum prepară Mirela Vaida sarmale moldovenești
Prezentatoare TV, cântăreață, actriță și mamă, Mirela Vaida preferă să gătească acasă preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun. Dintre aceste preparate nu lipsesc nici sarmalele, pe care vedeta le pregătește așa cum a învățat acasă.
Stând de vorbă cu „SPECTACOLA”, a oferit rețeta după care prepară sarmale, folosind următoarele ingrediente:
- Varză;
- Carne de porc tocată;
- Orez;
- Morcov;
- Ceapă;
- Verdeață;
- Bulion;
- Sare, piper și diverse condimente (după gust).
În ceea ce privește cantitățile ingredientelor pe care le utilizează în rețeta ei tradițională de sarmale moldovenești, Mirela Vaida a mărturisit că preferă să procedeze, așa cum reiese și din interviul acordat sursei citate, în felul următor: „Pe mine toată lumea mă întreabă de cantități. Eu habar nu am cantitățile, la mine e vorba de instinct, eu merg pe gust și îmi dau seama dacă mai trebuie ceva...”. De asemenea, a venit cu detalii și despre modul în care alege ingredientele:
„Sarmalele moldovenești se fac în stilul meu, acum multă lume sigur că are alte rețete, alte gusturi. Eu fac, în general, sarmale cu carnea de porc, fiindcă au alt gust, cu ceva grăsime, pentru că e foarte bună grăsimea aia și topește toată compoziția și o face mult mai moale, pun orez, morcov ras, pe care-l dau mai întâi puțin prin ulei și-l călesc, pun ceapă, pentru că dă un gust foarte, foarte bun, oricărei compoziții care are carne tocată...Deci am foarte multă ceapă, pe care o călesc și în care adaug și puțin bulion. După acea, pun orezul puțin la călit, după ce l-am lăsat la umflat în apă, cu morcovul și le călesc pe toate. Pun sare, piper, boia dulce, boia iute, după care adaug carnea tocată și le las puțin în tigaie. Sigur că se mai pun condimente după gust: foi de dafin, cimbru...La noi în Moldova se pune și zarzavat, adică verdeață în sarmale. Eu toc foarte mărunt mărarul și pătrunjelul, pun foarte mult leuștean pentru miros, dar și pentru savoare, aromă, deci efectiv fac o compoziție bogată, chiar dacă mulți o critică”.
În plus, artista a ținut să spună, pentru sursa citată anterior, că nu pregătește sarmale foarte mici. În schimb, le preferă pe cele „medii spre mari”: „Eu nu le fac mici, mici, se spune „Cu cât mai mici sunt sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”, eu nu, le fac normale, ca să te saturi și să ai ce să mănânci dintr-o sărmăluță. Le fac medii, spre mari, o jumătate de foaie de varză mare pun la o sarma și, după, printre ele pun și kaizer afumat, costiță afumată, cârnăciori afumați, pentru a da savoarea asta”.
A dezvăluit și câteva secrete ce țin de fierberea sarmalelor
În interviul pentru sursa menționată, Mirela Vaida a explicat cum procedează de obicei pentru fierberea sarmalelor tradiționale moldovenești. De exemplu, printre „secretele” sale se numără utilizarea unei oale de tuci, adăugarea cotoarelor de varză acră în oala în care fierb sarmalele și timpul îndelungat de fierbere. Ulterior, după ce se fierb, sarmalele ajung la cuptor, ca să se rumenească:
„Eu am o oală de tuci, o oală de pământ și aceea nu merge pe plita mea electrică, aceea se pune direct la cuptor. Dar eu le fierb 2-3 ore sarmalele, pe plită și, după aceea, le dau o oră la cuptor, ca să se rumenească și să se coacă. Iau foi de varză acră, nouă ne place să mâncăm foi de varză acră și știți că se pun câteva cotoare de varză pe fundul oalei, ca să nu se prindă, după care mă apuc să sucesc la sarmale... Se lasă mult la fiert, eu țin minte că anul trecut mi-au fiert sarmalele șase ore. Le-am pus într-o oală mare, le-am lăsat la foc mic, din momentul în care au început să fiarbă, le-am acoperit bine, bine cu o farfurie pe care am băgat-o peste foile de sarmale, ca să preseze un pic și le-am lăsat mult la foc mic, până când ele și-au tras fiecare gustul, s-a înmuiat compoziția și foaia de varză. Le-am lăsat toată noaptea pe aragaz, după ce am stins focul, ca să stea acolo ele să se odihnească în zeama lor”.
În privința modului în care sarmalele tradiționale moldovenești se consumă în familia ei, prezentatoarea a adăugat că acestea sunt servite cu mămăligă.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de „FANATIK”, pe lângă sarmale, Mirela Vaida se străduiește să-i răsfețe pe cei dragi, de sărbători, și cu alte preparate tradiționale, precum ciorbă de perișoare, salată de boeuf, ouă umplute și cozonac.
Surse foto: facebook.com/vaida.oficial/, instagram.com/mirelavaida/, Image by timolina on Freepik
Surse articol: libertateapentrufemei.ro, m.spectacola.ro, fanatik.ro