Culinarby
Qbebe

Rețeta tradițională de ciorbă de știr

Rețeta tradițională de ciorbă de știr

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Știrul face parte din familia plantelor Amaranthaceae și este o specie de amarant. Acesta din urmă este considerat o pseudocereală, adică o plantă ce nu are tulpină păioasă, dar este similară cerealelor în privința nutrienților, iar boabele sale pot fi măcinate ca să se obțină făină. Știrul, mai exact frunzele sale, pot fi incluse în diverse preparate. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi cum se prepară o ciorbă cu știr, astfel încât să le oferi celor dragi un fel de mâncare consistent, gustos și plin de nutrienți valoroși.

Rețeta tradițională de ciorbă de știr
Timp preparare Timp preparare:
1-2 ore
Familie Varsta:
Familie
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Ciorbe, La foc, Ciorbe de legume, Vara, Toamna, Ciorbe romanesti, Ciorbe acre, Legume, Romanesti, Pranz, Gustoase, Deosebite

Rețetă de ciorbă de știr roșu

Potrivit unui studiu apărut în revista „Nature”, frunzele de amarant conțin minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, mangan, cupru și zinc. Pe lângă mineralele menționate, amarantul se remarcă datorită metioninei și lizinei, aminoacizi esențiali pentru sănătatea organismului. Dacă metionina joacă un rol cheie în procesul de producere a noilor proteine în interiorul celulelor, lizina sprijină corpul să absoarbă calciul, stimulează producerea colagenului și contribuie la scăderea nivelului de colesterol „rău”. 

specie de amarant

În afară de beneficiile amintite, frunzele de amarant sunt ușor de digerat și nu furnizează multe calorii. De aceea, nu greșești dacă incluzi știrul într-o ciorbă în care poți adăuga fie legume proaspete, fie congelate. În plus, ciorba este gustoasă atât când este servită caldă, cât și rece, alături de ceapă verde. 

castron de bambus in care se afla ciorba decorata cu verdeata

Ingrediente pentru ciorba de știr roșu:

  • Un mănunchi de știr roșu;
  • 3 l apă;
  • 200 g amestec de legume, proaspete ori congelate: morcov, ardei gras verde și roșu, păstârnac;
  • frunzele provenite de la 10-15 fire de ceapă verde; 
  • 4-5 fire usturoi verde;
  • 2-3 linguri orez;
  • 50-60 ml ulei;
  • sare (după gust);
  • aprox. 300 g corcodușe (zarzăre).

Mod de preparare:

  1. Spală și toacă mărunt știrul, ceapa și usturoiul verde;
  2. Dacă folosești morcov, ardei gras și păstârnac proaspete, spală-le, curăță-le și toacă-le mărunt;
  3. Toarnă ulei în oala în care pregătești ciorba și pune-o pe foc;
  4. Călește în uleiul încins morcovul, ardeiul gras, păstârnacul, ceapa și usturoiul verde: lasă-le la foc iute pentru aprox. 5-6 minute;
  5. Adaugă peste legumele enumerate orezul, sarea și 1 l de apă: lasă la fiert;
  6. După ce apa începe să fiarbă, adaugă știrul și încă 2 l de apă;
  7. Pune corcodușele să fiarbă separat;
  8. Când corcodușele se înmoaie, pasează-le într-o sită: zeama obținută va fi adăugată în ciorbă ca să o acrești;
  9. Lasă ciorba de știr să fiarbă la foc mic aprox. 30 de minute;
  10. Dacă vrei, poți să mai pui sare și zeamă de corcodușe.

Ciorbă de știr a la grec

Această ciorbă este mai consistentă decât varianta prezentată anterior, întrucât conține și ouă, carne și smântână, iaurt sau lapte bătut. Pentru a dobândi un gust deosebit, o ciorbă de știr a la grec poate fi acrită fie tot cu zeamă de corcodușe, fie cu borș sau cu zeamă de lămâie. 

castron bleu, in care se afla ciorba dreasa cu smantana sau iaurt, plina de verdeata

Ingrediente pentru ciorbă de știr a la grec:

  • 2 mâini știr proaspăt;
  • 4 l de apă;
  • 1 legătură mărar;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 1 legătură leuștean;
  • 2-3 fire ceapă verde;
  • 2-3 fire usturoi verde;
  • 1 morcov mare sau 2 morcovi de mărime medie;
  • 1 cană de orez: aprox. 200 g;
  • 1 cană mare de corcodușe, 1 l borș sau zeama de la o jumătate de lămâie;
  • 2-3 ouă;
  • 200 g scăricică afumată;
  • 200 ml smântână, lapte bătut sau iaurt;
  • 2-3 ouă;
  • sare (după gust).

Mod de preparare:

  1. Pune apa la fiert;
  2. Spală și toacă verdeața, ceapa și usturoiul verde, știrul și morcovul;
  3. Taie scăricica;
  4. În apa pusă la fiert adaugă legumele, sarea, orezul și scăricica;
  5. Când orezul și legumele se înmoaie, pune în apă știrul și jumătate din cantitatea totală de verdeață;
  6. Bate ouăle cu smântână, iaurt sau lapte bătut;
  7. După ce știrul fierbe, adaugă în ciorbă ouăle bătute cu smântână, cu iaurt sau cu lapte bătut;
  8. Dacă folosești corcodușe, pune-le la fiert separat: când se înmoaie, pisează-le cu o furculiță, strecoară-le prin sită și toarnă în ciorbă zeama rezultată;
  9. În cazul în care utilizezi borș ori zeamă de lămâie, adaugă-le în ciorbă odată cu oule bătut și cu smântâna, iaurtul sau cu laptele bătut;
  10. Ia ciorba de pe foc după primul clocot și adaugă restul de verdeață.

În funcție de preferințe, poți îmbogăți o ciorbă de știr și cu zdrențe de ou. În plus, ca să o acrești, în loc de corcodușe, de borș sau de zeamă de lămâie, poți să te folosești și de vișine cât mai acrișoare, precum în varianta propusă în videoclipul de mai jos:

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com

Surse articol: adevarul.ro, bucataras.ro, healthline.com, mountsinai.org, nature.com

Articolul urmator
Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională
Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (0)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională
    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    Zodiile care oferă a doua șansă. Speră ca „ciorba reîncălzită” să aibă același gust
    Zodiile care oferă a doua șansă. Speră ca „ciorba reîncălzită” să aibă același gust

    Nu oricine este dispus să ofere o a doua șansă după o dezamăgire în dragoste, aceeași persoane care promite că se schimbă. Cinci nativi ai zodiacului primesc cu brațele...

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    Rețeta virală de pe TikTok, pentru copii: Chifteluțele de broccoli pe care toți piticii le adoră
    Rețeta virală de pe TikTok, pentru copii: Chifteluțele de broccoli pe care toți piticii le adoră

    Nici tu nu îndrăznești să pomenești cuvântul „broccoli” în prezența copiilor tăi pentru că le știi deja reacția? Ce-ar fi să îl...

    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă
    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

    Răspunsul la întrebarea ”Ce este fericirea?” este, probabil, unul dintre cele mai căutate din toate timpurile. Conceptul fericirii a fost studiat pentru prima dată acum...

    Sirop de păpădie: beneficii și rețetă
    Sirop de păpădie: beneficii și rețetă

    O asociezi în special cu momentele magice ale copilăriei, când te bucurai nespus suflând peste puful ei. Desigur, nu poți să nu o remarci primăvara, când pare un...

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    © 2024 Qbebe