- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Ciorbe, La foc, Ciorbe de legume, Vara, Toamna, Ciorbe romanesti, Ciorbe acre, Legume, Romanesti, Pranz, Gustoase, Deosebite
Rețetă de ciorbă de știr roșu
Potrivit unui studiu apărut în revista „Nature”, frunzele de amarant conțin minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, mangan, cupru și zinc. Pe lângă mineralele menționate, amarantul se remarcă datorită metioninei și lizinei, aminoacizi esențiali pentru sănătatea organismului. Dacă metionina joacă un rol cheie în procesul de producere a noilor proteine în interiorul celulelor, lizina sprijină corpul să absoarbă calciul, stimulează producerea colagenului și contribuie la scăderea nivelului de colesterol „rău”.
În afară de beneficiile amintite, frunzele de amarant sunt ușor de digerat și nu furnizează multe calorii. De aceea, nu greșești dacă incluzi știrul într-o ciorbă în care poți adăuga fie legume proaspete, fie congelate. În plus, ciorba este gustoasă atât când este servită caldă, cât și rece, alături de ceapă verde.
Ingrediente pentru ciorba de știr roșu:
- Un mănunchi de știr roșu;
- 3 l apă;
- 200 g amestec de legume, proaspete ori congelate: morcov, ardei gras verde și roșu, păstârnac;
- frunzele provenite de la 10-15 fire de ceapă verde;
- 4-5 fire usturoi verde;
- 2-3 linguri orez;
- 50-60 ml ulei;
- sare (după gust);
- aprox. 300 g corcodușe (zarzăre).
Mod de preparare:
- Spală și toacă mărunt știrul, ceapa și usturoiul verde;
- Dacă folosești morcov, ardei gras și păstârnac proaspete, spală-le, curăță-le și toacă-le mărunt;
- Toarnă ulei în oala în care pregătești ciorba și pune-o pe foc;
- Călește în uleiul încins morcovul, ardeiul gras, păstârnacul, ceapa și usturoiul verde: lasă-le la foc iute pentru aprox. 5-6 minute;
- Adaugă peste legumele enumerate orezul, sarea și 1 l de apă: lasă la fiert;
- După ce apa începe să fiarbă, adaugă știrul și încă 2 l de apă;
- Pune corcodușele să fiarbă separat;
- Când corcodușele se înmoaie, pasează-le într-o sită: zeama obținută va fi adăugată în ciorbă ca să o acrești;
- Lasă ciorba de știr să fiarbă la foc mic aprox. 30 de minute;
- Dacă vrei, poți să mai pui sare și zeamă de corcodușe.
Ciorbă de știr a la grec
Această ciorbă este mai consistentă decât varianta prezentată anterior, întrucât conține și ouă, carne și smântână, iaurt sau lapte bătut. Pentru a dobândi un gust deosebit, o ciorbă de știr a la grec poate fi acrită fie tot cu zeamă de corcodușe, fie cu borș sau cu zeamă de lămâie.
Ingrediente pentru ciorbă de știr a la grec:
- 2 mâini știr proaspăt;
- 4 l de apă;
- 1 legătură mărar;
- 1 legătură pătrunjel;
- 1 legătură leuștean;
- 2-3 fire ceapă verde;
- 2-3 fire usturoi verde;
- 1 morcov mare sau 2 morcovi de mărime medie;
- 1 cană de orez: aprox. 200 g;
- 1 cană mare de corcodușe, 1 l borș sau zeama de la o jumătate de lămâie;
- 2-3 ouă;
- 200 g scăricică afumată;
- 200 ml smântână, lapte bătut sau iaurt;
- 2-3 ouă;
- sare (după gust).
Mod de preparare:
- Pune apa la fiert;
- Spală și toacă verdeața, ceapa și usturoiul verde, știrul și morcovul;
- Taie scăricica;
- În apa pusă la fiert adaugă legumele, sarea, orezul și scăricica;
- Când orezul și legumele se înmoaie, pune în apă știrul și jumătate din cantitatea totală de verdeață;
- Bate ouăle cu smântână, iaurt sau lapte bătut;
- După ce știrul fierbe, adaugă în ciorbă ouăle bătute cu smântână, cu iaurt sau cu lapte bătut;
- Dacă folosești corcodușe, pune-le la fiert separat: când se înmoaie, pisează-le cu o furculiță, strecoară-le prin sită și toarnă în ciorbă zeama rezultată;
- În cazul în care utilizezi borș ori zeamă de lămâie, adaugă-le în ciorbă odată cu oule bătut și cu smântâna, iaurtul sau cu laptele bătut;
- Ia ciorba de pe foc după primul clocot și adaugă restul de verdeață.
În funcție de preferințe, poți îmbogăți o ciorbă de știr și cu zdrențe de ou. În plus, ca să o acrești, în loc de corcodușe, de borș sau de zeamă de lămâie, poți să te folosești și de vișine cât mai acrișoare, precum în varianta propusă în videoclipul de mai jos:
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com
Surse articol: adevarul.ro, bucataras.ro, healthline.com, mountsinai.org, nature.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!