Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

Andreea Guica - Redactor

Răspunsul la întrebarea ”Ce este fericirea?” este, probabil, unul dintre cele mai căutate din toate timpurile. Conceptul fericirii a fost studiat pentru prima dată acum 2400 ani, de către filosoful grec Aristotel. Cu toate acestea, nu ne-am lămurit 100% nici până astăzi cu privire la ce înseamnă rețeta fericirii și încă o mai căutăm. Vezi, mai joi, câteva sfaturi care te vor ajuta să înțelegi mai bine fericirea și cum o obții.

Ce este fericirea

Aristotel definea fericirea ca sensul vieții și scopul final al existenței umane. Potrivit acestei teorii, pentru ca omul să fie fericit, are nevoie să adune bunăstare, sănătate, cunoștințe, prieteni și în general, toate lucrurile bune care îi îmbogățesc viața.

grup de oameni fericiti care zambesc

Definițiile din ziua de astăzi nu diferă foarte mult de cea de mai sus. Pe scurt, fericirea este o stare interioară de bine, care implică emoții pozitive, ca bucurie, satisfacție sau liniște sufletească. O persoană fericită se simte mulțumită și împlinită atunci când viața sa este exact așa cum își dorește. Chiar dacă fiecare om e unic în felul său, ne dorim cu toții anumite lucruri fundamentale, precum sănătate, iubire sau bunăstare. Putem spune, desigur, că deși rețeta fericirii se află în aceeași carte de bucate pentru toată lumea, nu știm cu toții din prima la ce pagină să deschidem. Unii dintre noi vor da multe pagini până să o găsească, în timp ce alții o vor găsi mai repede.
Despre fericire mai aflăm tot de la Aristotel că se împarte în două tipuri: hedonismul și eudaimonismul. Hedonismul sau fericirea hedonică se ghidează după principiul plăcerii și al satisfacției, în timp ce eudaimonismul reprezintă fericirea derivată din sentimentul că viața are sens.

Rețeta fericirii, potrivit experților

Tal Ben-Shahar, profesor la Harvard și specialist în psihologia pozitivă și leadership, menționează că pentru a descoperi rețeta fericirii, avem nevoie de 5 elemente:

1. Stare de bine spirituală – independent de religie sau nu. Aceasta se referă la a găsi scopul și sensul vieții și a simți o armonie interioară.

2. Starea de bine a corpului. Atunci când ai grijă de corpul tău și îi respecți nevoile prin exerciții fizice, somn suficient și alimente sănătoase.

3. Starea de bine a minții. Se referă la curiozitatea și la deschiderea de a învăța permanent.

4. Relații sănătoase și autentice. Contactul și apropierea umană și relațiile autentice dintre oameni sunt predictorul numărul 1 al stării de fericire.

5. Starea de bine emoțională. Se referă la găsirea unei balanțe emoționale – la explorarea plăcerii și toleranța tristeții, de exemplu.

Citește și Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți

Psihologul Laura K. Schenck oferă, la rândul său, 8 idei cu ajutorul cărora ne putem găsi rețeta fericirii. Acestea sunt:

  • Practicarea meditației și a mindfulness-ului. Aceste tehnici ne ajută să ne eliberăm de gânduri și emoții negative, să ne relaxăm și să trăim în momentul prezent. Studiile din ultimii ani arată că meditația ne ajută să ne concentrăm mai bine, să ne creștem atenția și să fim mai sănătoși.

cuplu intins in iarba zambind

  • Valorizarea relațiilor din viața noastră. Te-ai gândit vreodată la relațiile din viața ta și rolul important pe care îl au acestea? Fructificarea relațiilor cu cei apropiați ne face fericiți, ne ajută să învățăm, să creștem și să depășim momente grele.
  • Recunoștința. Un sentiment cu care nu ne întâlnim atât de des pe cât am avea nevoie, recunoștința ne ajută să fim conștienți de ceea ce avem și să ne creștem nivelul de fericire. Practica recunoștinței ne ajută să ne dăm seama că simplul fapt că suntem în viață în momentul prezent, prezintă oportunități infinite.
  • Conștientizarea faptului că nu putem să controlăm totul. Cu toții știm că nevoia de a fi în control este una dintre cele mai puternice pe care le avem. Cu toate acestea, putem să controlăm foarte puține lucruri. Cu cât ne dăm seama mai repede de lucrul acesta, cu atât vom fi mai relaxați și mai fericiți.
  • Setarea unor obiective cu sens. Cu siguranță ai observat că, de fiecare dată când îți setezi un obiectiv care nu se aliniază cu nevoile tale, simți frustrare. De exemplu, să spunem că te-ai decis să te apuci de dietă pentru că toate prietenele tale o fac, dar tu de fapt nu ai nevoie să slăbești. În acest caz, alegerea vine în urma unei motivații exterioare. Totuși, ca să ne simțim fericiți, avem nevoie de motivația interioară pentru a simți că trăim în tandem cu ce corpul, sufletul și mintea noastră are nevoie.
  • Optimismul. Studiile recente ne spun că oamenii optimiști sunt, într-adevăr mai fericiți. Optimismul sau gândirea pozitivă ne ajută sistemul imunitar să lupte mai bine, previne bolile de inimă și ne oferă sentimentul că va fi mai bine, drept urmare devenim rezilienți și mai încrezători în viitor.
  • Râsul. Zicala ”Râsul este cel mai bun medicament” este, într-adevăr, adevărată. Râsul eliberează organismul de stres, crește sistemul imunitar și relaxează mușchii. De asemenea, eliberează endorfine, hormonii responsabili pentru fericire.

Citește și 7 trucuri pentru a face bebelușul să râdă

  • Acte de bunătate. Ultimul, dar nu cel din urmă ingredient pentru rețeta fericirii este ajutorul pe care îl acordăm celorlalți. Poate ai observat și tu că atunci când ajuți pe cineva, te simți imediat mai bine. Atunci când oferim ajutorul nostru altor oameni care au nevoie de el, simțim că facem ceva cu sens și că ne conectăm cu ceilalți.

 

Rețeta daneză a fericirii

În 2016, Danemarca a fost votată drept cea mai fericită țară din lume și încă e în top 2, după Finlanda. Dar care este secretul danezilor? Am aflat că este vorba despre o rețetă a fericirii aparte, pe care ne-am gândit să o împărțim cu voi.

Citește și Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România

fata blonda care rade in apusul soarelui

Rețeta daneză a fericirii are un ingredient principal pe nume hygge. Hygge, concept din cultura danezilor, înseamnă tot ceea ce este confortabil, bun, plăcut, care aduce fericire și mulțumire.

În cartea ”The Little Book of Hygge” aflăm că Hygge înseamnă, pentru poporul danez, crearea unei atmosfere plăcute, confortabile, care să ne facă să ne simțim îmbrățișați fără a fi realmente îmbrățișați. Așadar, iată câteva elemente care te ajută să îți găsești și tu propriul Hygge:

  • Lumina dintr-o încăpere să fie cât mai naturală. Pe timpul nopții se încurajează lumina caldă, nu foarte puternică, care să te ajute să te relaxezi.
  • Timpul petrecut cu familia este prețios. Mesele tradiționale împreună sau diferite activități pe care le ai cu familia, te ajută să te simți conectat la tine și la ceilalți.
  • Mâncarea bună. Ciocolată, prăjituri, ceai și orice altceva îți face plăcere să mănânci.
  • Haine moi, în care să te simți confortabil.
  • Modul în care îți aranjezi casa sau camera, pentru a te simți cât mai confortabil și mai plăcut.

Fie că o numești hygge sau altfel, primul pas în a trăi fericire este să fii prezent înăuntrul tău și în ceea ce te înconjoară.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.amacad.org
www.mindfulnessmuse.com
www.pursuit-of-happiness.org
www.verywellmind.com
www.sciencefocus.com

Articolul urmator
Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"
Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    Copiii ne pot învăța lecții prețioase. Cabral a recunoscut ce lecție l-a învățat Inoke, fiica lui mai mare
    Copiii ne pot învăța lecții prețioase. Cabral a recunoscut ce lecție l-a învățat Inoke, fiica lui mai mare

    Mândru tată a trei copii și îndrăgit prezentator de telespectatorii români, Cabral Ibacka susține că, de-a lungul timpului, fiica lui cea mare l-a învățat...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    Paine prăjită cu ou, rețeta copilăriei
    Paine prăjită cu ou, rețeta copilăriei

    Pâinea prăjită cu ou, friganele, pain perdu sau french toast, toate denumesc aceeași rețetă simplă, dar delicioasă. Te invit să descoperi în acest articol de unde a...

    Zacuscă de dovlecei și vinete pentru iarnă: cea mai bună rețetă
    Zacuscă de dovlecei și vinete pentru iarnă: cea mai bună rețetă

    Toamna aduce cu ea o bogăție de legume proaspete, perfecte pentru prepararea delicioaselor conserve de iarnă. Una dintre cele mai îndrăgite rețete din această categorie este...

    © 2025 Qbebe