- La ce varsta incepe un bebelus sa rada
- Fa diferenta intre ras si un reflex involuntar
- 1. Fa fete haioase
- 2. Gadila usor burtica bebelusului
- 3. "Bau" cuvantul care va starni rasul bebelusului
- 4. Prefa-te ca stranuti usor
- 5. Ne jucam! Cu degetele ne jucam!
- 6. Ofera-i diverse jucarii muzicale colorate
- 7. De-a avionul
La ce varsta incepe un bebelus sa rada
Bebelusii incep sa rada cu adevarat in jurul varstei de 3 pana la 5 luni. Unii copii rad mai devreme decat altii, insa cu toate acestea media de varsta este aceasi.. Fiecare bebelus se dezvolta diferit, in functie de trasaturile de personalitate si depasesc anumite praguri la varste diferite, unii mai devreme, altii mai tarziu.Fa diferenta intre ras si un reflex involuntar
Cel mai important este sa stii diferenta dintre rasul adevarat al copilului tau si doar un reflex involuntar asupra caruia copilul tau nu are nici un control. Multi parinti spun ca bebelusul lor a ras inainte s aimplineasca 3 luni, cu toate acestea, surprinzator aceste surasuri sau zambete, de obicei apar din cauza eliminarii gazelor sau un altfel de disconfort. Bebelusii au mai putin control asupra muschilor faciali si astfel ei fac diferite grimase atunci cand le este, foame sau se confrunta cu o senzatie de disconfort. Aceaste grimase pot lua amploare ca un chicotit, zambet sau chiar ras.Qbebe iti impartaseste cateva modalitati prin care iti poti face un bebelus sa rada, in speranta ca micutul tau va umple casa de fericire cu rasul sau cristalin.
Informeaza-te aici despre primele 6 luni de joaca ale copilului tau!
1. Fa fete haioase
Inca din primele saptamani de viata bebelusul exploreaza cu privirea si auzul mediul inconjurator. Incearca sa distinga umbre sis a se adapteze la mediul extern. Si cum mamica este persoana cu care ia contact cel mai des, el adora sa se uite la ea sis a ii descopere fata cu manutele sale micute si gingase.
Asadar, vei observa cum bebelusului tau i se lumineaza fata atunci cand teapropii cu chipul de nasucul sau. O sursa amuzanta pentru un bebelus este un pupic rapid pe nasuc. Zgomotul suav produs de buzele mamicii sale il vor face sa zambeasca sau sa rada ( depinde de varsta bebelusului). Poti sa diversifici joaca sis a faci fete cat mai haioase: sa mesteci cu zgomot, sa dai ochii peste cap, sa scoti limba etc. La inceput, copilul va rade, dar in timp el va incerca sa te imite.
2. Gadila usor burtica bebelusului
Majoritatea persoanelor, indiferent de sex se gadila si le este starnit rasul atunci cand sunt gadilate la subrat sau in partile laterale ale corpului. De ce nu ar functiona si cu un bebelus? Numai ca trebuie sa ai grija sa il gadili usor, pielea si corpul bebelusului sunt fragile si poate simti senzatie de disconfort daca apesi mai tare si vei fi suprinsa ca bebelusul va scanci, in loc sa iti ofere un suras.
Un alt joculet interesant pentru bebelusi, care ii face sa rada cu pofta este miscarea manutelor si a picioruselor sale. Acompaniaza aceste miscari cu usoare sunete: fie imiti diverse animalute, fie scoti cateva silabe: -ba. -ma, -ia. Poti de asemenea sa intonezi un cantecel. Iata o sugestie din partea noastra, binevenita pentru sezonul de toamna: "A, a, a acum e toamna da!". Incearca si aceste jocuri potrivite pentru sezonul de toamna!
3. "Bau" cuvantul care va starni rasul bebelusului
Copii mici si bebelusii se bucura si rad din motive aparent banale: folosesc telecomada pe post de avion, vad o pisica cum se plimba si incep sa rada. Asadar, draga mamica nu este nevoie sa te dai peste cap ca sa iti auzi bebelusul cum rade. Cuvantul "bau"sau expresia "cucu-bau", te vor ajuta sa transformi un chip posomorat sau trist intr-un bebelus vesel. Iata cum o poti folosi: acopera-ti fata cu mainile, apoi indeparteaza mainile repede si striga usor: "Bau". Si draga mamica nu te sfii sa razi si sa te distrezi impreuna cu bebelusul tau, rasul este o terapie foarte buna pentru eliminarea stresului si destindere.
4. Prefa-te ca stranuti usor
|
Ti se pare ca deja copilul s-a obisnuit cu diferitele tale modalitati de
a incerca sa il faci sa rada? Diversifica jocurile, insa nu incerca
ceva complicat. Ai sa rami surprinsa ca bebelusul tau rade cu atata
pofta atunci cand ai stranutat. Incearca sa vezi daca functioneaza:
prefa-te ca stranuti usor folosind expresia: Hapciu! Unii bebelusui
reactioneaza prin ras atunci cand stranuta catelul sau pisica.5. Ne jucam! Cu degetele ne jucam!In primele luni de viata degetele atat de la manute cat si cele de la picioruse sunt adevarate surse de amuzament. Asadar, mami de ce sa nu folosim propriile degetele ca sa formam un joc amuzant? Pune pe fundal melodia "Ne jucam, ne jucam cu degetele ne jucam" si incearca cateva miscari tu, apoi ajuta-l si pe bebelus sa le imite. Vei obtine cateva minute de distractie si asa vei starni si rasul bebelusului. |
6. Ofera-i diverse jucarii muzicale colorate
Bebelusul creste si atentia sa este indreptata spre lucuri noi si mai caprivante. Acum vederea este mult mai clara si va dori sa atinga lucuruile pe care doar le-a zarit pana acum din patut. Pentru a nu il tenta lucurile mari si periculoase pentru varsta sa, incearca sa ii indrepti atentia spre jucarii cat mai interesante, distractive. Acestea din urma trebuie sa fie colorate si nu in ultimul rand sa scoata zgomote haioase. Copilul mic invata foarte multe prin imitatie. Asadar joaca de-a ferma va starni rasul dar il si va ajuta pe copil sa imite si sa invete animalele, de exemplu.
7. De-a avionul
De obicei taticii sunt cei care arunca bebelusii in sus si acest joc ii fac pe micuti sa rada in hohote. Insa dragi parinti, acest joc este recomandat dupa varsta de cel putin 6-8 luni, deoarece cu cat este mai mic copilul, atunci cand este aruncat in sus si invartit dintr-o parte in cealalta isi va misca ochii mai repede. Muschii ochilor nu sunt puternici la aceasta varsta si este posbil ca miscarile bruste sa cauzeze o forma de strabism odata cu inaintarea in varsta.
Nu te da peste cap sa gasesti mereu lucruri noi si interesante - nimic nu ii place copilului mai mult decat a sti ce se va intampla in continuare. Un program de masa si de somn regulat, fetele haioase, gadilatul, ridicarile lui tati in sus, un pupic dulce si cantecelul de noapte buna , intonat de mami sau de tati pentru a suta oara te avor ajuta sa cresti un copil vesel si multumit. Fericirea este atat de simpla si usor de atins atunci cand esti mic.
Tu cum iti faci bebelusul sa rada?