Nelipsite de pe masa de Crăciun, Paște, Revelion, din meniurile întrunirilor de familie, indiferent de anotimp, sarmalele sunt preferatele românilor, un fel tradițional de mâncare pentru care suntem apreciați în întreaga lume. Chef Sorin Bontea susține că are o rețetă specială de sarmale cu un ingredient banal, care le schimbă tot gustul și grație căruia toată lumea se va ridica mulțumită de la masă.
Care este ingredientul minune pe care șef Sorin Bontea îl pune în sarmale?
Unul din cei mai cunoscuți jurați din cadrul show-ului culinar „Chefi la cuțite”, Sorin Bontea, este un îndrăgit bucătar din România, cunoscut de-a lungul timpului pentru rețetele sale speciale de preparare a mâncărurilor tradiționale și deserturilor.
De data aceasta, celebrul bucătar a ales împărtășească gospodinelor un ingredient special pe care îl adaugă în sarmale pentru a le schimba gustul. Doamnelor și domnilor acest ingredient secret este …. costița afumată! Concret, între straturile de sarmale pe care le pune în oală, așează câte un strat de costiță afumată pentru a le da un gust aparte.
Ingredientele pentru sarmale a la Sorin Bontea
Pentru o oală zdravănă de sarmale cu care să vă impresionați musafirii sau membrii familiei, veți avea nevoie de aproximativ 3 kg de varză acră, 600 de grame de carne tocată porc și vită în amestec, o jumătate de ceșcuță de orez și 200 g de ceapă tăiată mărunțel.
Veți cumpăra de asemenea și o bucată de costiță afumată, veți adăuga la preparare trei linguri de bulion, câteva foi de dafin, cimbru, mărar, piper, ulei și sare după gust.
3 rețete de sarmale mai puțin tradiționale
Cum se pregătesc sărmăluțele speciale a la chef Sorin Bontea?
Primul pas este să curățați varza de frunzele exterioare și de cotoare și să alegeți foile în care veți împacheta carnea și celelalte ingrediente. Ulterior veți spăla foile de varză în apă călduță sau le veți lăsa timp de o oră în apă rece la desărat. Urmează prepararea ingredientelor și anume curățarea și tocarea cepei mărunt, după care o căliți în puțin ulei până devine sticloasă.
Orezul îl spălați în mai multe ape și îl adăugați peste ceapă, lăsând la flacără mică totul timp de două minute. Peste carnea amestec porc și vită veți turna acestei ingrediente călite și amestecul de sare, piper, cimbru și mărar. E musai să puneți și o ceșcuță mică de apă rece și să amestecați toate ingredientele până când obțineți o compoziție omogenă. Ulterior, luați fiecare foaie de varză în parte în care puneți compoziția și o rulați unde sunt capetele, până terminați compoziția din carne.
Frunzele de varză acră rămase le veți tăia solzișori și le presărați pe fundul oalei de gătit, după care așezați un strat de sarmale în formă circulară. Deasupra sarmalelor puneți un strat de costiță afumată, încă un strat de sarmale, încă un strat de costiță până când umpleți oala. Deasupra sarmalelor așezați încă un strat de varză tocată murată, bulionul amestecat cu apă, frunze de dafin și puțin piper.
Sarmalele le lăsați la foc domol fie la cuptor, fie pe aragaz, timp de aproximativ două ore, verificând periodic apa din oala de gătit și dacă este nevoie, completați cu apă caldă. Serviți sarmalele cu mămăligă și smântână sau cu hrean, ori așezați-le pe un platou frumos.
Vă dorim poftă bună!
Surse foto: facebook.com, facebook.com, unsplash.com, pixabay.com
Surse articol: playtech.ro