- Timp preparare:
- 2 ore si jumatate- 3 ore si jumatate
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Carne de porc, Varza dulce, Varza murata, Carne de vita, Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Mancaruri cu varza, Mancaruri de Craciun, Mancaruri gustoase, Iarna, Carne, Varza, Legume, Mancaruri, Craciun, Pranz, Gustoase, Deosebite
- Ingrediente principale:
- varza murata, varza dulce, carne de vita, carne de porc, mirodenii
Sarmale turcești, cu bulgur
Dacă îți dorești o rețetă de sarmale care să nu fie prea tradițională, încearcă o variantă originară din bucătăria din partea de sud a Turciei. Aceasta se remarcă nu numai prin combinarea cărnii cu bulgur, dar și prin aroma de mentă și prin varza care nu este murată.Ingrediente pentru 6 porții de Sarmale turcești, cu bulgur
Ingrediente pentru Sarmale200 g bulgur
230 g carne tocată de vită
1 varză mare
1 ceapă (de mărime medie)
30 ml ulei de măsline
1 lingură mentă uscată
1 linguriță cumin
1 linguriță fulgi de ardei iute
sare și piper
1 legătură mică de pătrunjel
Ingrediente pentru Sosul sarmalelor
500 ml apă
1 lingură pastă de tomate
4 căței de usturoi
zeama de la 1 lămâie
Timp de preparare: 3 ore- 3 ore și jumătate
Cum se prepară Sarmalele turcești, cu bulgur
Pasul 1: Un vas mare va fi umplut cu apă pe care o vei pune la fiert. Vei adăuga în apă și sare
Pasul 2: Vei tăia cotorul verzei și o vei pune la fiert pentru 8-10 minute
Pasul 3: Vei scoate varza de la fiert și o vei mai lăsa să se odihnească
Pasul 4: Vei încerca să te ajuți de un cuțit pentru a desprinde câteva frunze și apoi restul se vor desprinde mai ușor. Ar trebui să scoți cam 20 de foi de pe varză
Pasul 5: Vei toca și ceapa, dar și usturoiul
Pasul 6: Vei stoarce lămâia
Pasul 7:Vei amesteca bulgurul cu ceapa, pătrunjelul, uleiul de măsline, menta uscată, cuminul, fulgii de ardei iute, sarea și piperul.
Pasul 8: Vei pune și carnea tocată peste acest amestec și le vei frământa bine
Pasul 9: Cu ajutorul unui cuțit ascuțit vei încerca să tai, în formă de V, pe fiecare frunză de varză, astfel încât să poți îndepărta nervurile mai groase.
Pasul 10: Vei pune cam 1 linguriță-1 linguriță și jumătate de umplutură pentru sarmale în mijlocul foilor de varză
Pasul 11: Le vei rula bine și le vei strânge
Pasul 12: Vei începe să pui câte un strat de sarmale într-o oală
Pasul 13: Apucă-te să prepari sosul: vei toca mărunt usturoiul și îl vei pune alături de pasta de tomate, apa, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper
Pasul 14: Vei turna sosul peste sarmale
Pasul 15: Vei acoperi oala cu un capac și vei lăsa la fiert sarmalele pentru 40-45 de minute
Sarmale sârbești
Te vor cuceri nu numai prin consistența lor, ci și prin bogăția de arome (datorită bulionului concentrat de ardei capia și a cimbrului). Aceste sarmale trebuie servite cu iaurt și cu ardei iute.
Ingrediente pentru 30-40 de Sarmale sârbești
1 kg de carne de porc tocată
200 g afumătură
3 cepe
1 morcov
100 g orez
ulei
400 g bulion concentrat de ardei capia
1 varză murată mare plus o altă mică pentru a o toca
1 legătură cimbru uscat
sare, piper
smântână
Timp de preparare: 3 ore-3 ore și jumătate
Cum se prepară Sarmalele sârbești
Pasul 1: Dacă ți se pare că varza este prea sărată, poți să o ții în puțină apă rece
Pasul 2: Vei îndepărta cotorul și vei începe să desfaci foile de varză
Pasul 3: Vei toca morcovul și ceapa
Pasul 4: Vei căli ceapa. După ce aceasta s-a mai rumenit și s-a înmuiat, adăugă alături de ea și orezul
Pasul 5: După ce orezul se înmoaie (după aproximativ 10 minute), îl vei lua de pe foc și vei combina ceapa și orezul cu carnea tocată. Adaugă în acest amestec și cimbru, dar și sare și piper. Frământă amestecul de sarmale
Pasul 6: Vei înfășura sarmalele, punând câte 1 linguriță-1 linguriță și jumătate de carne tocată în mijlocul foilor de varză
Pasul 7: Vei pregăti un vas în care vei pune sarmalele pentru a le da la copt
Pasul 8: În vasul respectiv vei așeza sarmalele în straturi, adăugând și afumătura, dar și bulionul concentrat de kapia și cimbrul.
Pasul 9: Vei turna apă până la jumătatea sarmalelor și le vei pune la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore
Pasul 10: Le vei servi calde, cu smântână și, dacă vrei, cu ardei iute.
Sarmale cu carne de vită
Dacă ești adepta preparatelor mai ușoare, încearcă să înlocuiești rețeta clasică de sarmale, cu carne de porc, gătindu-le cu carne de vită. O altă particularitate a acestor sarmale este că vor fi gătite cu varză dulce, nu cu varză acră.
Ingrediente pentru 25-30 de Sarmale cu carne de vită
800 g rasol de vită
250 g ciuperci
2 cepe
1 ou
200-250 ml roșii pasate
60 g orez fiert
2 verze crude
150 g smântână
500 ml borș
50 ml ulei
50 g unt
sare, piper
pătrunjel/mărar (o legătură)
Timp de preparare: 2 ore și jumătate- 3 ore
Cum se prepară Sarmalele cu carne de vită
Pasul 1: Ceapa se va toca și va fi călită în ulei
Pasul 2: Vei curăța și vei felia ciupercile, călindu-le în unt
Pasul 3: Vei lăsa ceapa și ciupercile la răcit
Pasul 4: Vei da prin mașina de tocat carnea, ciupercile și ceapa
Pasul 5: Vei pune în amestecul acesta și orezul fiert, oul, smântâna, verdeața tocată, sare și piper
Pasul 6: Vei desprinde foile de pe verze, îndepărtând mai întâi cotoarele
Pasul 7: Vei îndepărta nervurile mai proeminente de la verze
Pasul 8: Vei înveli carnea în foile de varză
Pasul 9: Vei pune la fiert sarmalele (le vei face mici), cu borș, adăugând acolo și roșiile pasate
Pasul 10: Vei pune un capac peste vasul în care fierb sarmalele. Le vei lăsa la foc mic
Pasul 11: Când sunt gata, poți să le dai puțin la cuptor ca să le mai rumenești.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!