Culinarby
Qbebe

3 rețete de sarmale mai puțin tradiționale

3 rețete de sarmale mai puțin tradiționale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Crăciunul nu ar mai fi la fel fără aromele irezistibile ale sarmalelor. În articolul de mai jos vei descoperi 3 variante de sarmale mai puțin tradiționale, atât cu varză dulce,cât și cu varză murată. În mod sigur că îi vei cuceri pe invitații de la masa de Crăciun cu ele, cu atât mai mult cu cât unele dintre rețete se bazează pe o carne mai ușoară: cea de vită.

3 rețete de sarmale mai puțin tradiționale
Timp preparare Timp preparare:
2 ore si jumatate- 3 ore si jumatate
Familie Varsta:
Familie
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Carne de porc, Varza dulce, Varza murata, Carne de vita, Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Mancaruri cu varza, Mancaruri de Craciun, Mancaruri gustoase, Iarna, Carne, Varza, Legume, Mancaruri, Craciun, Pranz, Gustoase, Deosebite
Ingrediente Ingrediente principale:
varza murata, varza dulce, carne de vita, carne de porc, mirodenii

Sarmale turcești, cu bulgur

Dacă îți dorești o rețetă de sarmale care să nu fie prea tradițională, încearcă o variantă originară din bucătăria din partea de sud a Turciei. Aceasta se remarcă nu numai prin combinarea cărnii cu bulgur, dar și prin aroma de mentă și prin varza care nu este murată.

Ingrediente pentru 6 porții de Sarmale turcești, cu bulgur

Ingrediente pentru Sarmale
200 g bulgur
230 g carne tocată de vită
1 varză mare
1 ceapă (de mărime medie)
30 ml ulei de măsline
1 lingură mentă uscată
1 linguriță cumin
1 linguriță fulgi de ardei iute
sare și piper
1 legătură mică de pătrunjel
Ingrediente pentru Sosul sarmalelor
500 ml apă
1 lingură pastă de tomate
4 căței de usturoi
zeama de la 1 lămâie
Timp de preparare: 3 ore- 3 ore și jumătate

Cum se prepară Sarmalele turcești, cu bulgur

Pasul 1: Un vas mare va fi umplut cu apă pe care o vei pune la fiert. Vei adăuga în apă și sare
Pasul 2: Vei tăia cotorul verzei și o vei pune la fiert pentru 8-10 minute
Pasul 3: Vei scoate varza de la fiert și o vei mai lăsa să se odihnească
Pasul 4: Vei încerca să te ajuți de un cuțit pentru a desprinde câteva frunze și apoi restul se vor desprinde mai ușor. Ar trebui să scoți cam 20 de foi de pe varză
Pasul 5: Vei toca și ceapa, dar și usturoiul
Pasul 6: Vei stoarce lămâia
Pasul 7:Vei amesteca bulgurul cu ceapa, pătrunjelul, uleiul de măsline, menta uscată, cuminul, fulgii de ardei iute, sarea și piperul.
Pasul 8: Vei pune și carnea tocată peste acest amestec și le vei frământa bine
Pasul 9: Cu ajutorul unui cuțit ascuțit vei încerca să tai, în formă de V, pe fiecare frunză de varză, astfel încât să poți îndepărta nervurile mai groase.
Pasul 10: Vei pune cam 1 linguriță-1 linguriță și jumătate de umplutură pentru sarmale în mijlocul foilor de varză
Pasul 11: Le vei rula bine și le vei strânge
Pasul 12: Vei începe să pui câte un strat de sarmale într-o oală
Pasul 13: Apucă-te să prepari sosul: vei toca mărunt usturoiul și îl vei pune alături de pasta de tomate, apa, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper
Pasul 14: Vei turna sosul peste sarmale
Pasul 15: Vei acoperi oala cu un capac și vei lăsa la fiert sarmalele pentru 40-45 de minute


Sarmale turcesti, cu bulgur

Sarmale sârbești

Te vor cuceri nu numai prin consistența lor, ci și prin bogăția de arome (datorită bulionului concentrat de ardei capia și a cimbrului). Aceste sarmale trebuie servite cu iaurt și cu ardei iute.

Ingrediente pentru 30-40 de Sarmale sârbești

1 kg de carne de porc tocată
200 g afumătură
3 cepe
1 morcov
100 g orez
ulei
400 g bulion concentrat de ardei capia
1 varză murată mare plus o altă mică pentru a o toca
1 legătură cimbru uscat
sare, piper
smântână
Timp de preparare: 3 ore-3 ore și jumătate

Cum se prepară Sarmalele sârbești

Pasul 1: Dacă ți se pare că varza este prea sărată, poți să o ții în puțină apă rece
Pasul 2: Vei îndepărta cotorul și vei începe să desfaci foile de varză
Pasul 3: Vei toca morcovul și ceapa
Pasul 4: Vei căli ceapa. După ce aceasta s-a mai rumenit și s-a înmuiat, adăugă alături de ea și orezul
Pasul 5: După ce orezul se înmoaie (după aproximativ 10 minute), îl vei lua de pe foc și vei combina ceapa și orezul cu carnea tocată. Adaugă în acest amestec și cimbru, dar și sare și piper. Frământă amestecul de sarmale
Pasul 6: Vei înfășura sarmalele, punând câte 1 linguriță-1 linguriță și jumătate de carne tocată în mijlocul foilor de varză
Pasul 7: Vei pregăti un vas în care vei pune sarmalele pentru a le da la copt
Pasul 8: În vasul respectiv vei așeza sarmalele în straturi, adăugând și afumătura, dar și bulionul concentrat de kapia și cimbrul.
Pasul 9: Vei turna apă până la jumătatea sarmalelor și le vei pune la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore
Pasul 10: Le vei servi calde, cu smântână și, dacă vrei, cu ardei iute.

Sarmale sarbesti, cu smantana

Sarmale cu carne de vită

Dacă ești adepta preparatelor mai ușoare, încearcă să înlocuiești rețeta clasică de sarmale, cu carne de porc, gătindu-le cu carne de vită. O altă particularitate a acestor sarmale este că vor fi gătite cu varză dulce, nu cu varză acră.
Ingrediente pentru 25-30 de Sarmale cu carne de vită
800 g rasol de vită
250 g ciuperci
2 cepe
1 ou
200-250 ml roșii pasate
60 g orez fiert
2 verze crude
150 g smântână
500 ml borș
50 ml ulei
50 g unt
sare, piper
pătrunjel/mărar (o legătură)
Timp de preparare: 2 ore și jumătate- 3 ore

Cum se prepară Sarmalele cu carne de vită

Pasul 1: Ceapa se va toca și va fi călită în ulei
Pasul 2: Vei curăța și vei felia ciupercile, călindu-le în unt
Pasul 3: Vei lăsa ceapa și ciupercile la răcit
Pasul 4: Vei da prin mașina de tocat carnea, ciupercile și ceapa
Pasul 5: Vei pune în amestecul acesta și orezul fiert, oul, smântâna, verdeața tocată, sare și piper
Pasul 6: Vei desprinde foile de pe verze, îndepărtând mai întâi cotoarele
Pasul 7: Vei îndepărta nervurile mai proeminente de la verze
Pasul 8: Vei înveli carnea în foile de varză
Pasul 9: Vei pune la fiert sarmalele (le vei face mici), cu borș, adăugând acolo și roșiile pasate
Pasul 10: Vei pune un capac peste vasul în care fierb sarmalele. Le vei lăsa la foc mic
Pasul 11: Când sunt gata, poți să le dai puțin la cuptor ca să le mai rumenești.

Sarmale din varza dulce, cu carne de vita

Articolul urmator
Chiftele din dovlecei: cele mai bune rețete pentru copii
Chiftele din dovlecei: cele mai bune rețete pentru copii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?
    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?

    Miroase a vacanță! A brad, a portocale și a sărbători! Și mai ales, miroase a sarmale delicioase ca la mama acasă! În târgurile de Crăciun din țară găsiți preparate...

    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun
    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun

    Sarmale, salată de boeuf, cârnați, caltaboș, piftie - cam acestea sunt preparatele pe care abia așteptăm să le savurăm an de an, la masa de Crăciun. Ce facem, însă, cu...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    Anca Dinicu mai are puțin și naște! Cum se vede actrița ca viitoare mămică și ce emoții nu-i dau pace pe final de sarcină
    Anca Dinicu mai are puțin și naște! Cum se vede actrița ca viitoare mămică și ce emoții nu-i dau pace pe final de sarcină

    O viitoare mămică nerăbdătoare, care a trecut cu bine prin sarcină, Anca Dinicu mai are puțin și își va strânge în brațe puiul! Ce emoții o încearcă acum,...

    Am 9 copii și reușesc să îi hrănesc cu mai puțin de 10 lei pe zi
    Am 9 copii și reușesc să îi hrănesc cu mai puțin de 10 lei pe zi

    Să asiguri hrana zilnică pentru o familie numeroasă reprezintă oricând o mare provocare. Cum te-ai descurca, de exemplu, dacă ai avea 9 copii? În această situație se află...

    © 2024 Qbebe