Varza este unul dintre acestea, iar noi îți dezvăluim 5 rețete simple cu varză care te vor ajuta să scapi de kilogramele în plus într-un mod sănătos!
Varza este un aliment bogat în nutrienți și cu puține calorii. Conține vitamina A, fier și riboflavină, precum și vitamina B6 și acid folic, ambele fiind esențiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv pentru metabolismul energetic și funcționarea normală a sistemului nervos. În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, care protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Varza este deosebit de bogată și în vitamina C, care poate proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a pierderii vederii datorită acțiunii sale antioxidante.
Fiind săracă în calorii, varza este folosită adesea și în rețetele pentru slăbit. Cu siguranță ești familiarizată cu dieta cu supă de varză! Pe lângă aceasta, iată alte cinci preparate cu varză, ușor de făcut, care te vor ajuta să topești kilogramele în plus:
Pachețele cu varză gătite la abur
Legumele gătite la abur își păstrează mai bine și aroma și sunt și mai sănătoase! Pachețelele cu varză sunt asemănătoare sarmalelor, în sensul că le poți umple fie cu carne tocată, fie doar cu orez și legume! Noi îți vom dezvălui rețeta de pachețele cu varză și carne de pui, pentru care ai nevoie de:
- 250 g de carne tocată de pui;
- 1 albuș de ou;
- 2 lingurițe de ceapă verde tocată;
- 2 lingurițe de morcovi tocați;
- 2 lingurițe de ciuperci tocate;
- 1/2 linguriță de pastă de usturoi și ardei iute;
- 1 lingură de sos de soia;
- piper negru și sare, după gust;
- 1 lingură de ulei de susan;
- 1 lingură de ghimbir tocat;
- 1 linguriță de zahăr tos;
- 2 lingurițe de suc de ghimbir;
- frunzele de la o varză, blanșate în apă fierbinte.
Cum se prepară:
- Se amestecă carnea tocată de pui cu toate ingredientele (în afară de frunzele de varză). Se lasă la marinat timp de cel puțîn 4 ore sau peste noapte.
- Așază câte o lingură de carne tocată în centrul frunzelor de varză și leagă-le cu frunzele de ceapă verde.
- Gătește-le la abur aproximativ 20 de minute și gata! Poftă bună!
Sote de varză cu legume
Pentru a prepara această rețetă vei avea nevoie de:
- 1 varză mică;
- 3-4 cepe verzi;
- 2 ardei grași;
- 2 morcovi;
- 2 căței de usturoi;
- sos de soia;
- sare, piper.
Cum se prepară:
Toacă usuturoiul, apoi călește-l într-un wok sau într-o tigaie mai mare. Adaugă ceapă verde tocată, apoi ardeii și morcovii tăiați în fâșii subțiri. Lasă-le puțin la călit, apoi adaugă și varza tocată. Pune sare, piper și sos de soia după gust și lasă pe foc potrivit timp de 10 minute. Amestecă din când în când.
Sarmale cu varză dulce
Îți propunem o rețetă de sarmale, de această dată, cu varză proaspătă, nu murată, și carne tocată de pui! Sună interesant? Iată de ce ingrediente ai nevoie:
- 1 varză dulce medie;
- 500-600 grame carne tocată de pui;
- 1 cană de orez fiert;
- 1 ceapă mică, tocată mărunt;
- 1 ou mare, ușor bătut;
- 1/2 linguriță de piper;
- 1/2 linguriță de cimbru uscat.
Cum se prepară:
- Fierbe 12 frunze mari de varză până când devin moi și scurge-le bine de apă;
- Într-un castron, amestecă carnea tocată, orezul, ceapă, oul și condimentele. Pune cam o mână din amestecul obținut pe fiecare foaie de varză, apoi îndoaie părțile laterale și înfășoară pentru a cuprinde umplutură. Se repetă cu celelalte frunze și cu umplutură.
- Așază sarmalele într-o oală și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 1 oră.
Sandwich-uri cu varză la grill
Iată o rețetă perfectă pentru pauzele de prânz și chiar și pentru un mic dejun copios. Pentru această rețetă vei avea nevoie de un sandwich maker, grill electric sau de o tigaie grill. Vei mai avea nevoie, de asemenea, și de următoarele ingrediente:
- 1 cană de cașcaval ras;
- Jumătate de morcov ras;
- Jumătate de ardei gras tăiat mărunt;
- Jumătate de cană de varză tăiată mărunt;
- 1 ceapă tocată mărunt;
- 2 lingurițe de pastă de ghimbir și usturoi;
- Sare și piper negru după gust;
- Oregano sau amestec de ierburi aromatice;
- Pâine cu mai multe cereale sau pâine de grâu.
Cum se prepară:
Într-un bol, amestecă bine toate legumele, condimentele și cașcavalul. Întinde amestecul pe feliile de pâine, apoi așază sandwich-ul în sandwich maker sau pe grill și lasă-l până când crusta exterioară a pâinii devine maronie.
Paste cu varză dulce călită
Iată o rețetă ardelenească tradițională care cu siguranță va fi pe gustul tău și al familiei tale! Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar rezultatul este unul delicios. Iată de ce ai nevoie pentru a prepara paste cu varză dulce călită:
- 1 varză de aproximativ 1 kg;
- 500 g de paste (de preferat penne, fussili sau scoici);
- Sare și piper;
- 50 ml ulei.
Cum se prepară:
- Taie varza fideluță (o poți trece prin răzătoare pentru a grăbi procesul);
- Într-o oală se pun uleiul și varza și se amestecă bine. Se acoperă oala cu capac și se lasă să fiarbă la foc mediu să se călească. Adaugă sare și piper, după gust;
- Pastele se fierb separat, în apă cu puțină sare, conform indicațiilor de pe ambalaj;
- Când pastele sunt fierte, se strecoară și se amestecă cu varza călită.
Poftă bună!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: pofta-buna.com, food.ndtv.com, bbcgoodfood.com