Culinarby
Qbebe

Prăjitura deșteaptă: 5 rețete pentru desertul care ne-a cucerit pe loc

Prăjitura deșteaptă: 5 rețete pentru desertul care ne-a cucerit pe loc

Bianca Petcu - Redactor Senior

Prăjitura inteligentă nu are nevoie de nicio introducere, știm, deoarece suntem cu toții familiarizați cu gustul minunat și ușurința cu care se face. Pare greu de crezut că o prăjitură se poate face aproape singură, însă dacă se mai află printre noi persoane care nu au auzit de acest desert minunat, este momentul să descoperiți acum cele mai râvnite 5 rețete de prăjitură deșteaptă!

Prăjitura deșteaptă: 5 rețete pentru desertul care ne-a cucerit pe loc
Timp preparare Timp preparare:
1 h 30 min
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, La cuptor, Portocale, Visine, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Branza, Branza de vaci, Fructe, Lactate, Prajituri, Prajituri cu crema, Romanesti, Prajituri cu branza, Prajituri cu fructe, Prajituri cu visine, Prajituri gustoase, Blaturi de prajituri, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, Deosebite, 1-2 porții
Ingrediente Ingrediente principale:
225 g făină, 250 g zahăr, 1 pachet unt, 1 l lapte, esență de vanilie, 8 ouă, coaja rasă de la o portocală, sucul de la o portocală, un praf de sare

Practic, numele său își spune cuvântul - prăjitura inteligentă (sau deșteaptă) are nevoie doar de un mic start, urmând să se facă aproape de la sine. Nouă ne place să-i mai spunem și „prăjitura magică”, fiindcă deși băgăm la cuptor o singură compoziție, scoatem 3 straturi: două de blat și unul de cremă. Iată cele mai delicioase moduri de a prepara prăjitura deșteaptă:

Prăjitură inteligentă cu portocale

Vom avea nevoie de:

225 g făină
250 g zahăr (ce alegem: zahăr brun sau zahăr alb?)
1 pachet unt la temperatura camerei
1 l lapte
o păstaie de vanilie / sau esență
8 ouă
coaja rasă de la o portocală
sucul de la o portocală
un praf de sare

Modul de preparare:


Topim untul și îl lăsăm de-o parte să se răcească. Vom avea nevoie de el lichid, dar răcit. Frecăm gălbenușurile cu zahărul până când obținem o spumă și adaugăm ușor-ușor untul topit și răcit. Omogenizăm bine compoziția. Dupa omogenizare adaugăm făina, alternând cu laptele, pentru a nu se forma cocoloașe. Adăugam la compoziția obținută și esența de vanilie sau semințele din păstaie, coaja și sucul de portocală și amestecăm bine.

Preîncălzim cuptorul.

Separat batem albușurile cu un praf de sare până își dublează volumul și se transformă într-o spumă densă. Încorporăm albușurile în compoziția de gălbenușuri, amestecând cu o lingură de sus în jos (ca și când am împacheta o compoziție, în cealaltă). Este foarte important să nu amestecăm prea mult, pentru că vrem ca prăjitura să păstreze aerul în ea și să rămână pufoasă!

Ungem o tavă cu ulei și o tapetăm cu făină, dupa care turnăm compoziția în ea și dăm compoziția la cuptor timp de o ora și 10 minute, primele 5 minute la foc mare, apoi la foc mic. Este gata cand incepe sa se crape și să se rumenească (în funcție de cuptor, poate fi gata într-o oră, sau o oră și jumătate). Țineți ochii pe ea!

prajitura inteligenta portocale

Imagine și rețetă preluate de AICI

Nota bene! Cel mai important lucru este să nu mișcați tava și să nu deschideți ușa cuptorului! După ce este gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit până când este complet rece. Se pudrează cu zahăr și se consumă alături de gem de portocale sau simplă!

Prăjitură deșteaptă cu vișine

Ingrediente:

6 ouă
225 g zahăr ( se recomandă 150 g zahăr tos + 75 g zahăr pudră, cu amidon)
2 linguri de apă
un praf de sare
190 g unt, topit și răcorit
170 g făină
750 ml lapte, călduț
1 linguriță oțet
300 g vișine
coaja rasă de la jumătate de lămâie
2 linguri cu vărf de zahăr / zahăr pudră
amidon

Mod de preparare:

Bateți bine 2-3 min gălbenușurile, zahărul (măcinat), sarea și apa, pâna când se transformă într-o cremă spumoasă, galben-pal. Turnați untul topit și răcorit în fir subțire, continuând să mixați încă 1 min. (veți obține o compoziție de consistența smântânii).
Înglobați apoi făina în 4 tranșe, amestecând cu un tel până la omogenizare (compoziția va deveni mai groasă).
Adăugați laptele, la început în fir subțire, iar apoi pe tot odată (acum compoziția va fi extrem de lichidă).
Separat, bateți albușurile împreună cu oțetul până obțineți o spumă tare. Adăugați spuma de albușuri în aluat în 3-4 tranșe, amestecând ușor cu telul de jos în sus.
Acest pas este foarte important; NU exagerați cu amestecatul.

Într-un bol separat, amestecați vișinele spalate, cu sâmburii scoși și scurse bine de apă, cu zaharul și coaja rasa de lămâie. Presărați eîn mod gal fructele în tavă, astfel încât acestea să formeze un strat uniform ce acoperă complet fundul tăvii. Pudrați-le cu amidon.

Turnați aluatul peste fructe și nivelați. Dați la cuptorul preîncălzit, pentru cca 60 min, la 160 grade (foc mic) sau până când aluatul este rumenit și trece testul cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor și lăsați prăjitura să se răcească complet, în tavă (cca 2-3 ore).

prajitura desteapta visine

Rețeta și imaginea preluate de AICI

Prăjitură inteligentă cu mere

Ingrediente:

1 cană făină
1 cană griș
1 cană zahăr
1 cană lapte praf
1 pachet de unt
un praf de sare

Pentru umplutură:

2 kg mere
2 pliculețe zahăr vaniliat
1-2 lingurițe de scorțișoară
2-3 linguri de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt merele)
2-3 linguri ulei sau un cubuleț de unt pentru călit merele

Mod de preparare:

Pentru început punem pachetul de unt în congelator.
Între timp dăm merele pe o răzătoare mare (le stopim ulterior cu zeama de lămâie pentru a nu se oxida). După ce am terminat cu merele, le călim în ulei/unt și adăugam scorțișoara, zahărul vaniliat și zahărul tos. Amestecăm bine și le dăm de-o parte.

Pentru blat, amestecăm într-un castron încăpător făina cu grișul, zahărul și laptele praf. Omogenizăm bine.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, scoatem untul de la congelator si radem pe razatoare jumătate din pachetul de unt, direct în tavă (fiind congelat se rade foarte ușor). Dupa ce am ras 1/2 din pachetul de unt adăugam jumătate din compoziția de prafuri și nivelăm, iar pe deasupra adăugăm merele și cealaltă jumătate de prafuri, nivelăm și radem cealaltă jumatate de unt, la final.
Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute.
După ce se răcește o ornăm cu zahăr pudră.

Rețeta preluată de AICI

Prăjitură deșteaptă cu brânză

Igrediente:

4 ouă
250 g zahăr
250 ml smântână
2 linguri unt
250 g făină
0.5 linguriță praf de copt
500 g brânză de vaci
1 lingură griș

Mod de preparare:

Calorii prăjitură deșteaptă

În medie, acest preparat conține 207.3 kilocalorii (calorii)/ 100 de grame, reprezentând 10.37% din totalul de 2000 de calorii recomandat zilnic. Pentru a calcula caloriile, s-au luat în considerare ingredientele principale precum: zahărul, făina, laptele și untul. Puteți transforma prăjitura într-o variantă mai sănătoasă optând pentru îndulcitori, în loc de zahăr, sau făină de cocos/ migdale etc.

calorii prajitura desteapta

Imagine preluată de AICI

Surse: bucataras.ro, petitchef.ro, reteteculinare.ro, youtube.com, klorii.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tripleții care au cucerit internetul: fotografiile care îți vor face ziua mai frumoasă
    Tripleții care au cucerit internetul: fotografiile care îți vor face ziua mai frumoasă

    Dacă în trecut, frecvența sarcinilor multiple era de 1 la 8.000, acest lucru pare să se fi schimbat în ultimele două decenii. Metodele de reproducere asistată au contribuit...

    Zoe Alpinista, cățelușa care a cucerit cei mai înalți munți! Este primul câine care a obținut legitimație de mountaniard
    Zoe Alpinista, cățelușa care a cucerit cei mai înalți munți! Este primul câine care a obținut legitimație de mountaniard

    Cățelușa Zoe ar face invidios orice alpinist. Patrupedul se plimbă împreună cu companionul și prietenul ei de suflet, care o îngrijește, peste tot. La 9 ani, a cucerit 37...

    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic
    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic

    Nivelul de zahăr din sânge are fluctuații, pe parcursul unei zile, inclusiv în cazul persoanelor sănătoase. Aceste fluctuații reprezintă, de cele mai multe ori, un spike...

    7 fotografii cu fetița Danei Rogoz care te vor topi pe loc
    7 fotografii cu fetița Danei Rogoz care te vor topi pe loc

    Pe 20 mai 2021, în plină pandemie și stare de urgență, Dana Rogoz aducea pe lume cel de-al doilea copil al său, o fetiță de nota 10, căreia i-a pus un nume precum un...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic
    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic

    Prunele uscate sunt bogate în nutrienți și pot fi folosite pentru a găti diferite feluri de mâncare dulci și sărate. Așadar, poți folosi aceste ingrediente pentru a...

    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt
    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt

    O tânără în vârstă de 27 de ani își arată iubirea necondiționată oricui îi iese în cale, datorită unui sindrom rar de care suferă.

    Zodiile care mută munții din loc pentru ceea ce vor
    Zodiile care mută munții din loc pentru ceea ce vor

    Dacă anumite persoane preferă să nu facă eforturi deosebite pentru a obține diverse lucruri, așteptând să vadă ce le oferă viața, pentru altele este extrem de important să...

    © 2024 Qbebe