„I s-a dezvoltat această abilitate cu lucrul, dar are o memorie vizuală foarte bună”
Filip poate aduna lejer cinci numere în câteva secunde, iar rezultatul obținut este cel corect. Despre această abilitate a lui, băiatul spune: „Mi-am dat seama că este foarte ușor să calculez unele calcule cum ar fi 5+5, doar trebuia să le adun și poți să ai 5 mere + 5 mere și atunci te gândești câte mere ai și asa e și mai ușor”.
Mama băiatului este și cea mai mare susținătoare a sa, îndeosebi când vine vorba de pasiunea pentru calcule. „Are o gândire a lui, un mod de al lui personal de a rezolva calculele, chiar și cele de mai devreme sau de la școală.
I s-a dezvoltat această abilitate cu lucrul, într-adevăr, dar are memorie vizuală foarte bună”, a declarat ea.
„A ajuns la adunări și scăderi până în sute de mii, cu rezultate până-ntr-un milion, iar la înmulțiri cu milioane și împărțiri cu sute de mii la sute sau la zeci”
Filip Rădulescu a descoperit pasiunea lui pentru calcule în joacă, la 5 ani și 7 luni. Mama lui, Ștefania Roxana Lică, profesoară de muzică la Școala gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanța, l-a înscris atunci la cursurile Centrului Japonez Nomin Jyuku.
În cadrul acestora se folosește metoda japoneză care dezvoltă armonios emisferele creierului copiilor. Ulterior, Filip a început să își dezvolte pasiunea pentru calcule prin intermediul unei numărători din lemn care îi ajută pe copii să facă ușor adunări și scăderi, dar și operații complexe. Aceste instrument se numește soroban.
Elena Toma, trainer soroban și aritmetică japoneză spune despre acest nou mod de calcul: „Este extrem de important să înțelegem că metoda nu dă roade fără exercițiu, nu este o metodă magică care vine și face copilul sclipitor.
Este vorba de foarte multă muncă, este vorba despre faptul că aici, la centru, învățăm și punem bazele perseverenței și bazele consecvenței. Doi indicatori extrem de importanți, indicatorii care aduc disciplina și răbdarea”.
33 semne că ai un copil supradotat
Campion internațional la Olimpiada de Aritmetică Mentală, în Dubai
Băiatul a declarat că a avut și momente în care a dorit să renunțe la calculele complicate, dar premiile internaționale obținute l-au motivat să continue.
„Atunci când vede că se descurcă și este și apreciat, îl face să meargă mai departe. La ora actuală, a ajuns la adunări și scăderi până în sute de mii, cu rezultate până-ntr-un milion, iar la înmulțiri cu milioane și împărțiri cu sute de mii la sute sau la zeci”, a mai spus mama lui pentru ziarul Cuget Liber.
Fiind pasionat de informatică, aceste calcule îi sunt utile. Filip visează să se angajeze pe partea de informatică, iar dacă nu va avea succes în acest domeniu, speră să devină doctor.
Rezultatele lui sunt excepționale. La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală, de exemplu, desfășurată în anul 2022, la Dubai, a câștigat cel mai înalt titlu.
Băiatul a participat online, în sistem audio-video, la categoria de vârstă 10 ani, cu toate că are doar 8 ani și a concurat cu mai mult de 300 de participanți din 13 țări. Filip a rezolvat 100 de exerciții în șapte minute și 35 de secunde. Tot atunci a obținut titlul de campion.
Iar anul trecut, în Turcia, a obținut un loc fruntaș la concursul de aritmetică mentală. Nu în ultimul rând, a participat la concursul Euxin Math. Din 532 de copii participanți, doar 9 au obținut 100 de puncte, între care și Filip Rădulescu.
Filip este acum în clasa a cincea la o școală din Constanța și are rezultate foarte bune, deoarece memoria lui fotografică îl ajută să rețină informațiile din clasă. Dar băiatul are și alte pasiuni. Iubește jocurile pe calculator, fotbalul și tenisul.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, libertatea.ro
Surse articol: romaniatv.net, libertatea.ro, cugetliber.ro