Avea contracții, dar nu a fost internată în spital
Shayanna Markham (din California, SUA) a stat de vorbă cu „TODAY” pentru a povesti prin ce a trecut la cea de-a doua sa naștere. Astfel, pe 4 iunie, s-a trezit având contracții și a intrat în panică: „Eram în săptămâna 37 de sarcină, așa că eram speriată”. În acest context, a hotărât să meargă, împreună cu soțul ei, Anthony, la „Centrul Medical Kaiser Permanente” din Vacaville. Pentru a putea pleca, cei doi au lăsat-o la o rudă pe fiica lor în vârstă de 3 ani, Mariska.
Inițial, când a fost examinată la spital, Shayanna avea contracții la 7-9 minute și o dilatație de 5 cm. Pentru sursa citată, a precizat că medicii de acolo i-au făcut următoarele sugestii: să fie internată în spital și să aștepte câteva ore sau câteva zile până la naștere, să meargă pe jos prin împrejurimi pentru stimularea travaliului sau să plece acasă. De asemenea, a spus că s-a simțit presată de medici să opteze pentru ultima variantă: „Doctorița a deconectat monitorul și a zis că puteam să mă îmbrac. M-am simțit presată să plec”.
Potrivit „Kaiser Permanente”, pentru ca o pacientă să fie internată în spital ca să nască trebuie împlinite următoarele condiții:
- Dacă este vorba despre o femeie aflată la prima naștere: contracțiile să fie la intervale de 3-5 minute pe parcursul unei ore și să dureze între 45-60 de secunde;
- Dacă o femeie nu este la prima naștere: contracțiile să fie la intervale de 5-7 minute și să dureze 45-60 de secunde.
Jennifer Meyers, moașă licențiată care lucrează în cadrul „Mayo Clinic Health System”, a explicat că nu este întotdeauna la îndemână să se stabilească dacă o persoană este sau nu în travaliu. Într-o intervenție pentru „TODAY”, a făcut aceste precizări:
„În general, ne raportăm la două aspecte, frecvența și intensitatea contracțiilor și dilatația. De obicei, se poate spune că o persoană a intrat în travaliu când contracțiile sunt la 3-5 minute și resimte disconfort. Spre exemplu, pot avea o pacientă aflată în săptămâna 38 de sarcină, cu o dilatație de 4 cm, dar care nu resimte contracții și, în acest caz, nu va fi internată. De asemenea, poate fi vorba despre o pacientă cu dilatație de 4 cm, dar cu contracții la fiecare 2 minute și cu dureri. Cel mai probabil, aceasta din urmă este în travaliu”.
A născut acasă
Shayanna și soțul ei s-au întors acasă, însă după 15 minute mama a început să se confrunte cu dureri intense și a dorit să revină la spital. În timp ce Anthony pregătea mașina și lucrurile necesare, Shayanna s-a dus la baie. Aflânu-se pe toaletă, a simțit capul fetiței sale. Văzând ce s-a întâmplat, a întins un prosop pe jos și s-a întins pe el ca să nască. Pentru sursa citată anterior, a declarat că: „Nu aveam cum să o opresc să iasă afară. Era liniște- nu am țipat. Am împins și mi-am apucat fetița”.
În momentul în care Anthony s-a dus în baie ca să cheme ambulanța, soția lui o ținea în brațe pe cea de-a doua fetiță a lor, Harper.
Sora Shayannei, Surena, a utilizat o parte din înregistrările surprinse pe camerele de luat vederi din cadrul sistemului de securitate al casei surorii sale și a reușit să posteze pe TikTok o filmare însoțită de următorul mesaj: „Când sora ta are o dilatație de 5 cm și este trimisă acasă de la spital și naște acasă 30 de minute mai târziu”. Videoclipul a strâns, până acum, peste 14 milioane de vizualizări.
@surenamariee unmedicated, unplanned home birth.. 🫣 my sister is so strong!! 💪🏼💗 #fyp #homebirth #birthstory #foryou ♬ original sound - Surena
Mama și copilul nou-născut au fost transportați la spital
După ce și-a născut fiica acasă, Shayanna a fost transportată de paramedici la „Centrul Medical Kaiser Permanente” din Vacaville.
În urma experienței prin care a trecut Shayanna, un reprezentant al centrului medical a ținut să transmită poziția instituției pe care o reprezintă într-un email adresat „TODAY”:
„Luăm în serios plângerile pacienților noștri și, când aflăm de ele, ne străduim să ne cerem scuze, să ascultăm și să ne adresăm problemelor. Medicii sau moașele licențiate examinează pacientele la sosirea în centrul nostru în funcție de anumite criterii medicale și stabilesc, de la caz la caz, dacă o femeie care urmează să nască poate rămâne internată la noi. În situația în care o pacientă nu vrea să se întoarcă acasă, îi permitem să rămână în spital și îi evaluăm iar starea după un anumit interval. În același timp, încurajăm mamele care urmează să nască să meargă pe jos pentru le oferi un ajutor în privința travaliului, cu excepția situațiilor în care starea acestora nu permite un asemenea demers”.
A fost impresionată de atitudinea unui paramedic
Cea care a fost trimisă acasă de la spital și a născut în baia de acasă 30 de minute mai târziu a vorbit despre cât de mult a impresionat-o generozitatea și blândețea unuia dintre paramedici, Will Parker. Pentru sursa menționată, mama a precizat: „A fost într-adevăr cumsecade”. La rândul său, Will Parker a făcut această declarație: „Am înfășat-o pe Harper- nu mai făcusem asta de la nașterea copiilor mei. Am avut parte de o doză de dopamină când am ținut în brațe un nou-născut”.
Shayanna a rămas în continuare prietenă cu paramedicul și cu familia acestuia și s-au vizitat deja de câteva ori. La câteva zile de la naștere, mama a fost externată, dar a recunoscut, în intervenția pentru aceeași sursă, că nu i-a fost la îndemână să treacă printr-o astfel de experiență: „Pot spune că totul este dulce-amar. Sunt frustrată pentru că nașterea a decurs așa, dar sunt fericită că fiica mea se simte bine. Putea fi mai rău”.
Surse foto: facebook.com/shayanna.oliveira.9/, captură youtube.com (CBS Sacramento), tiktok.com/@surenamariee
Surse articol: cafemom.com, healthy.kaiserpermanente.org, people.com, today.com