Mod de fabricatie
Fructele uscate reprezinta acele fructe din care majoritatea continutului original de apa a fost indepartata fie in mod natural (prin uscare la soare/in uscatoare tip tunel incalzite; in acest caz sunt desemnate fructe uscate conventional sau traditional), fie cu ajutorul unor aparate speciale deshidratante/ substante deshidratante. In prezent, numai stafidele sunt aproape intotdeauna deshidratate natural la soare. Sunt atestate documentar ca aliment de consum inca din mileniul 4 i.Hr. in Mesopotamia, fiind apreciate pentru gustul dulce, valoarea nutritiva si durata extinsa de viata. Pot fi folosite in industria de confectii, patiserie si cofetarie, putand fi incluse in sosuri, supe, marinate, garnituri, budinci si mancare pentru bebelusi si copii.
In prezent, la nivel global aproape jumatate din cantitatea de fructe uscate este reprezentata de stafide, urmate de curmale, prune, smochine, caise, piersici, mere si pere. Unele fructe (cirese, capsuni, mango etc.) sunt infuzate cu un indulcitor inainte de deshidratare, in timp ce altele sunt comercializate drept fructe confiate (kiwi, ananas, papaya). Este important de subliniat faptul ca fructele uscate retin mare parte din valoarea nutritiva a celor proaspete (nutrimente esentiale si ingrediente bioactive ce cresc calitatea alimentatiei, dar si reduc riscul de imbolnaviri cronice), insa aceasta poate diferi in functie de soi si de metoda de procesare.
De asemenea, fructele pot fi deshidratate intregi (struguri, caise, prune), in jumatati sau in bucati, dar pot fi si taiate dupa deshidratare (curmale), transformate in pasta/piure, pudra sau sucuri concentrate; pot fi si deshidratate congelate (fructele proaspete sunt intai congelate si apoi introduse intr-o camera de deshidratare sub vacuum; prin aplicarea caldurii se evaporeaza apa in timp ce fructul este inca inghetat, acesta devenind usor si crocant si retinand mare parte din aroma originala). Continutul rezidual de umectare poate varia de la mic (3-8%) la semnificativ (16-18%) in functie de tipul de fruct. Cu cat temperaturile de uscare si procesare sunt mai ridicate, Ph-ul redus al fructului, continutul de apa redus si prezenta compusilor antimicrobieni naturali le transforma intr-un aliment incredibil de stabil; nu se cunoaste nicio afectiune de origine alimentara cauzate de ele. Dioxidul de sulf este utilizat drept antioxidant in unele sortimente pentru a le proteja culoarea si aroma; de exemplu in stafidele aurii, in piersici, caise si mere acesta le ajuta sa isi mentina culoarea deschisa, blocand reactiile care innegresc in mod normal fructul si ii altereaza aroma.
Aspecte nutritionale
Dupa cum am mentionat, fructele uscate retin mare parte din proprietatile nutritive ale fructelor proaspete, prin urmare sunt agreate de recomandarile specialistilor in nutritie si de agentiile de sanatate globale. Deoarece rezista la alterarea naturala, sunt usor de depozitat si de transportat si au un cost relativ redus, reprezinta un mod convenabil de a mari numarul de portii de fructe din alimentatie. Iata si cateva aspecte general valabile:
- contin putin sodiu, ca si fructele naturale
- sunt o sursa semnificativa de fibre alimentare si potasiu (printre primele 50 contributoare din toate alimentele, iar dintre fructe, printre primele 5 contributoare)
- ofera nutrimente esentiale care lipsesc de obicei din dietele uzuale, cum sunt vitamina A, calciu, vitamina K, fier si cupru. Retineti insa ca in procesul de deshidratare unele nutrimente cum sunt vitamina C, vitaminele B- tiamina si folat si vitamina A devin instabile, rezultand cantitati scazute. De asemenea, mineralele sunt mai putine decat cele din fructele proaspete
- fructele uscate traditional nu au zaharuri adaugate (contin cantitati minime de sucroza sub forma de fructoza si glucoza). Prin deshidratare se indeparteaza apa si se concentreaza zaharurile naturale (valoarea energetica si zaharul total raman similare), de aceea sunt indicate portiile mici (prin comparatie 40 g stafide echivaleaza cu 126 g struguri).
- nu contin grasimi, insa au multe calorii, fiind o sursa naturala de energie pentru copii si sportivi. Stafidele si prunele uscate sunt printre cele mai importante contributoare de boron in alimentatia americanilor, primele dispunand de 2.2 mg per 100 g; boronul este un microelement important pentru cresterea si mentinerea oaselor si articulatiilor sanatoase.
Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, nutritionistul copiilor http://frumossisanatos.ro/, ne ofera urmatoarele informatii:
"Fructele uscate sunt bogate in fibre, abundente in minerale si oligoelemente, dar totodata si in zaharuri si kilocalorii, de aceea sunt indicate doar pe post de gustari si in cantitati mici, mici cat pumnul copilului dumneavoastra.
Fructele uscate pot constitui gustari foarte la indemana, care plac majoritatii copiilor. Prunele uscate au un indice antioxidant mare, contin potasiu, vitamina C, riboflavina (vitamina B2) si fibre, fiind energizante, diuretice si laxative. Caisele sunt bogate in beta-caroten, fier organic si vitamina C. Tot pe post de gustari mai putem folosi bucati de mar deshidratat sau stafide negre."
Prune
Citeste si: Cele mai bune fructe pentru bebelusi
Stafide
Curmale
Smochine
Citeste si:
Fibrele: Beneficii uimitoare pentru tine si copilul tau
Alimente specifice toamnei sanatoase pentru copilul tau
Caise
De retinut
Fructele uscate in forma ideala sunt niste fructe proaspete carora le lipseste apa. Deshidratarea poate, de fapt, sa conduca chiar la concentrarea unor nutrimente. Conform unui studiu din 2004 din Jurnalul Colegiului American de Nutritie, antioxidantii din merisoare, struguri si prune uscate sunt de doua ori mai potenti decat cei din fructele proaspete. Retineti insa urmatorul aspect: o caisa uscata este o fractiune din marimea uneia proaspete, insa are acelasi numar de calorii si zahar. Urmariti in acest sens indulcitorii adaugati (zahar, sirop de porumb) in special in produse preambalate, dar si lista de ingrediente (ar trebui sa se regaseasca doar fructe). Verificati sa nu contina sulfat (conservant care mentine culoarea), sa nu arate ca cele proaspete (denota ingrediente artificiale) si sa nu aiba gust de bomboane.
Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, nutritionistul copiilor http://frumossisanatos.ro/, ne ofera urmatoarele informatii:
"De cate ori vom putea, vom prefera fructele proaspete in locul fructelor uscate, mai ales acelea cu continut redus de glucide cum sunt: merele, perele, fructele de padure, prunele, portocalele care pot fi date copilului si sub forma congelata in shake-uri, smoothie-uri sau sub forma de sorbet. Fructele uscate pot fi oferite impreuna cu o mana de fructe oleaginoase cum ar fi migdalele sau nucile, pentru furnizarea de proteine care sa incetineasca eliberarea zaharurilor din fructe. Din acest motiv, la modul ideal pot fi oferite copilului dupa varsta de 2-3 ani.
Copiii care primesc astfel de gustari trebuie sa fie capabili sa mestece si sa inghita bine. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca fructele uscate sunt lipicioase si pot ramane pe smaltul dintilor, crescand riscul de aparitie a cariilor dentare, de aceea copiii trebuie sa stie la aceasta varsta cum sa-si perie, ajutati de parinti, dintisorii. Portiile trebuie sa fie mici, pentru ca sunt bogate in zaharuri. Atentie la fructele uscate la care se adauga de multe ori dioxid de sulf, intrucat conservantul din dioxidul de sulf poate fi responsabil de producerea alergiilor sau de declansarea crizelor de astm bronsic."
Citeste si:
Ghidul de alimentatie al copilului pe varste
Alimentele nerecomandate in dieta bebelusilor pana la 1 an
Multumim doamnei doctor Anamaria Iulian pentru informatiile oferite.
Surse:
www.fitday.com; http://en.wikipedia.org; www.livestrong.com; www.realsimple.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.theglobeandmail.com