Fructele uscate in alimentatia copiilor

Fructele uscate in alimentatia copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fructele uscate sunt de mai multe sortimente si au un gust delicios, fiind preferate de copii. Puteti afla in continuare aspecte interesante legate de cele mai des achizitionate fructe uscate (prune, stafide, curmale, smochine si caise), ce beneficii concrete pot conferi acestea celor mici si informatii legate de consumul lor.

Mod de fabricatie

Fructele uscate reprezinta acele fructe din care majoritatea continutului original de apa a fost indepartata fie in mod natural (prin uscare la soare/in uscatoare tip tunel incalzite; in acest caz sunt desemnate fructe uscate conventional sau traditional), fie cu ajutorul unor aparate speciale deshidratante/ substante deshidratante. In prezent, numai stafidele sunt aproape intotdeauna deshidratate natural la soare. Sunt atestate documentar ca aliment de consum inca din mileniul 4 i.Hr. in Mesopotamia, fiind apreciate pentru gustul dulce, valoarea nutritiva si durata extinsa de viata. Pot fi folosite in industria de confectii, patiserie si cofetarie, putand fi incluse in sosuri, supe, marinate, garnituri, budinci si mancare pentru bebelusi si copii.

In prezent, la nivel global aproape jumatate din cantitatea de fructe uscate este reprezentata de stafide, urmate fructe uscatede curmale, prune, smochine, caise, piersici, mere si pere. Unele fructe (cirese, capsuni, mango etc.) sunt infuzate cu un indulcitor inainte de deshidratare, in timp ce altele sunt comercializate drept fructe confiate (kiwi, ananas, papaya). Este important de subliniat faptul ca fructele uscate retin mare parte din valoarea nutritiva a celor proaspete (nutrimente esentiale si ingrediente bioactive ce cresc calitatea alimentatiei, dar si reduc riscul de imbolnaviri cronice), insa aceasta poate diferi in functie de soi si de metoda de procesare.

De asemenea, fructele pot fi deshidratate intregi (struguri, caise, prune), in jumatati sau in bucati, dar pot fi si taiate dupa deshidratare (curmale), transformate in pasta/piure, pudra sau sucuri concentrate; pot fi si deshidratate congelate (fructele proaspete sunt intai congelate si apoi introduse intr-o camera de deshidratare sub vacuum; prin aplicarea caldurii se evaporeaza apa in timp ce fructul este inca inghetat, acesta devenind usor si crocant si retinand mare parte din aroma originala). Continutul rezidual de umectare poate varia de la mic (3-8%) la semnificativ (16-18%) in functie de tipul de fruct. Cu cat temperaturile de uscare si procesare sunt mai ridicate, Ph-ul redus al fructului, continutul de apa redus si prezenta compusilor antimicrobieni naturali le transforma intr-un aliment incredibil de stabil; nu se cunoaste nicio afectiune de origine alimentara cauzate de ele. Dioxidul de sulf este utilizat drept antioxidant in unele sortimente pentru a le proteja culoarea si aroma; de exemplu in stafidele aurii, in piersici, caise si mere acesta le ajuta sa isi mentina culoarea deschisa, blocand reactiile care innegresc in mod normal fructul si ii altereaza aroma.

Aspecte nutritionale

Dupa cum am mentionat, fructele uscate retin mare parte din proprietatile nutritive ale fructelor proaspete, prin urmare sunt agreate de recomandarile specialistilor in nutritie si de agentiile de sanatate globale. Deoarece rezista la alterarea naturala, sunt usor de depozitat si de transportat si au un cost relativ redus, reprezinta un mod convenabil de a mari numarul de portii de fructe din alimentatie. Iata si cateva aspecte general valabile:
- contin putin sodiu, ca si fructele naturale
- sunt o sursa semnificativa de fibre alimentare si potasiu (printre primele 50 contributoare din toate alimentele, iar dintre fructe, printre primele 5 contributoare)
- ofera nutrimente esentiale care lipsesc de obicei din dietele uzuale, cum sunt vitamina A, calciu, vitamina K, fier si cupru. Retineti insa ca in procesul de deshidratare unele nutrimente cum sunt vitamina C, vitaminele B- tiamina si folat si vitamina A devin instabile, rezultand cantitati scazute. De asemenea, mineralele sunt mai putine decat cele din fructele proaspete

- fructele uscate traditional nu au zaharuri adaugate (contin cantitati minime de sucroza sub forma de fructoza si glucoza). Prin deshidratare se indeparteaza apa si se concentreaza zaharurile naturale (valoarea energetica si zaharul total raman similare), de aceea sunt indicate portiile mici (prin comparatie 40 g stafide echivaleaza cu 126 g struguri).
- nu contin grasimi, insa au multe calorii, fiind o sursa naturala de energie pentru copii si sportivi. Stafidele si prunele uscate sunt printre cele mai importante contributoare de boron in alimentatia americanilor, primele dispunand de 2.2 mg per 100 g; boronul este un microelement important pentru cresterea si mentinerea oaselor si articulatiilor sanatoase.

Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, nutritionistul copiilor http://frumossisanatos.ro/, ne ofera urmatoarele informatii:

medic"Fructele uscate sunt bogate in fibre, abundente in minerale si oligoelemente, dar totodata si in zaharuri si kilocalorii, de aceea sunt indicate doar pe post de gustari si in cantitati mici, mici cat pumnul copilului dumneavoastra.
Fructele uscate pot constitui gustari foarte la indemana, care plac majoritatii copiilor. Prunele uscate au un indice antioxidant mare, contin potasiu, vitamina C, riboflavina (vitamina B2) si fibre, fiind energizante, diuretice si laxative. Caisele sunt bogate in beta-caroten, fier organic si vitamina C. Tot pe post de gustari mai putem folosi bucati de mar deshidratat sau stafide negre."


Prune

prune
Prunele uscate reprezinta o sursa excelenta de vitamine si au proprietatea de a regla natural sistemul digestiv datorita continutul semnificativ de fibre solubile, ce ajuta optimizarea tranzitului intestinal. Contin de asemenea si potasiu care alaturi de sodiu regleaza echilibrul intracelular si extracelular de apa; potasiul este esential si pentru mentinerea unei tensiuni sanatoase, un aport insuficient fiind asociat cu risc de hipertensiune. Prunele contin cateva carotenoide si ofera 13,5% din DZR de vitamina A in ½ cana. De retinut insa faptul ca se afla in topul clasamentului alimentelor cu cel mai mare potential antioxidant. De asemenea ele ofera pectina, o fibra solubila care poate reduce nivelele de colesterol. 

Citeste si: Cele mai bune fructe pentru bebelusi 

Stafide

stafide
Denumite bomboanele naturii, stafidele sunt lipsite de colesterol, cu putin sodiu, bogate in fibre si complet fara grasimi, fiind un aliment cu densitate nutritiva ridicata. O cana de stafide contine 5,4 g de fibre in comparatie cu 1,4 g pentru aceeasi cantitate de struguri; de asemenea aceeasi cantitate dispune de 108 calorii, 21,5 g de zahar, 272 mg potasiu si 0,7 mg fier (necesar corpului pentru a crea proteine ce transporta oxigen la celule). Fibrele nu doar ajuta sistemul digestiv, in plus conform Scolii de Sanatate Publica Harvard ajuta la prevenirea obezitatii, bolilor de inima si unor forme de cancer. Consumul regulat de stafide poate ameliora/preveni constipatia conform MedlinePlus; de asemenea un studiu din Jurnalul de Stiinta Alimentara a constatat ca sunt asociate cu nivele reduse ale glicemiei, tensiune scazuta, colesterol scazut, trigliceride reduse, satietate crescuta si consum alimentar redus (scade riscul de boli de inima, diabet). Datorita continutului de fructoza si glucoza, dispun de o energie potentiala semnificativa, mai ales pentru cei care efectueza efort fizic intens. Nu in ultimul rand, sunt si o sursa de compusi prebiotici, dar si de fructooligozaharide cum este inulina (carbohidrati similari fibrelor) ce contribuie la sanatatea colonului.  

Curmale

curmale
Unele fructe uscate sunt o sursa buna de antioxidanti, conform unui studiu din 2005 din Jurnalul Colegiului American de Nutritie. Fenolii, un tip de antioxidanti, sunt mai abundenti in curmale decat in fructele proaspete si s-a demonstrat ca acestia pot combate bolile de inima, cancerul, osteoporoza, diabetul si bolile degenerative ale creierului (conform editiei din 2009 a revistei Medicina Oxidativa si Longevitate Celulara). O curmala (24 g) contine 66 calorii, 16 g zahar, 1,6 g fibre, 167 mg potasiu si 0,2 mg fier. Un studiu asupra consumului de curmale de catre diabetici a concluzionat ca desi acestea contin cantitati mari de zaharuri naturale, au un indice glicemic redus si nu cresc semnificativ glicemia. Aceste fructe contin si fibre de tip insolubil (in principal) care se conecteaza la grasime si colesterol, eliminandu-le din organism. Astfel, un studiu publicat in 2009 in Jurnalul de Chimie Agriculturala si Alimentara demonstreaza ca pot scadea nivelul de trigliceride cu 8-15 % (in acest mod se reduce riscul de intarire a arterelor, infarct si AVC conform Institutului National de Sanatate).

Smochine

smochine
In timp ce unele fructe pot pierde o parte din valoarea nutritiva, smochinele nu pierd nimic din potenta sa. Sunt bogate in fier, acid folic si potasiu. 3 bucati de smochine contin: 63 calorii, 12 g zahar, 2,4 g fibre, 171 mg potasiu, 0,5 mg fier, iar ½ cana contine 7,3 g fibre. Prin includerea fibrelor in alimentatie se reduce riscul de boli cronice cum sunt cele cardiace si diabet. Smochinele contin atat fibre solubile, cat si insolubile, primele incetinind digestia pentru controlul apetitului si al glicemiei (dar si al colesterolului), iar cele din urma imbuntatesc functionarea intestinelor. Smochinele contin mai mult calciu decat alte fructe, cu 121 mg in 1/2 cana, un aport adecvat al acestei minerale sustinanand sanatatea sistemului osos si cresterea (se reduce si riscul de osteoporoza). Datorita potasiului din compozitie se scade tensiunea, iar datorita fierului (o minerala esentiala pentru transportul oxigenului in corp) se combate starea de oboseala si susceptibilitatea la infectii.

Citeste si:

Fibrele: Beneficii uimitoare pentru tine si copilul tau 

Alimente specifice toamnei sanatoase pentru copilul tau 

Caise

caise
Cea mai nutritiva modalitate de a consuma o caisa este uscata. Aceste fructe sunt o sursa buna vitamina A, C si fier, dar si de fibre, intr-o cana regasind 6,5 g in comparatie cu 3,1 g la cele proaspete. Sunt bogate in special in fibre solubile, care se dizolva intr-o substanta ca un gel si se leaga de acizii grasi, incurajand excretia lor; fibrele solubile pot reduce nivelele colesterolului LDL si al celui total. Fierul continut este de tip non-hem (fiind de sursa vegetala) si deoarece nu este la fel de usor de asimilat ca cel hem, prin consumul alaturi de acesta sau de vitamina C se poate creste gradul de absorbtie; este util in combaterea anemiei, una dintre cele mai des intalnite tulburari alimentare din lume. Caisele contin si carotenoide si fitonutrienti, in special vitamina A (in ½ cana se afla aproape 47% din DZR) care functioneaza ca antioxidant si este esentiala pentru cresterea celulelor, functionarea sistemului imunitar si sanatatea vederii.

De retinut

Fructele uscate in forma ideala sunt niste fructe proaspete carora le lipseste apa. Deshidratarea poate, de fapt, sa conduca chiar la concentrarea unor nutrimente. Conform unui studiu din 2004 din Jurnalul Colegiului American de Nutritie, antioxidantii din merisoare, struguri si prune uscate sunt de doua ori mai potenti decat cei din fructele proaspete. Retineti insa urmatorul aspect: o caisa uscata este o fractiune din marimea uneia proaspete, insa are fructe uscateacelasi numar de calorii si zahar. Urmariti in acest sens indulcitorii adaugati (zahar, sirop de porumb) in special in produse preambalate, dar si lista de ingrediente (ar trebui sa se regaseasca doar fructe). Verificati sa nu contina sulfat (conservant care mentine culoarea), sa nu arate ca cele proaspete (denota ingrediente artificiale) si sa nu aiba gust de bomboane.

Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, nutritionistul copiilor http://frumossisanatos.ro/, ne ofera urmatoarele informatii:

"De cate ori vom putea, vom prefera fructele proaspete in locul fructelor uscate, mai ales acelea cu continut redus de glucide cum sunt: merele, perele, fructele de padure, prunele, portocalele care pot fi date copilului si sub forma congelata in shake-uri, smoothie-uri sau sub forma de sorbet. Fructele uscate pot fi oferite impreuna cu o mana de fructe oleaginoase cum ar fi migdalele sau nucile, pentru furnizarea de proteine care sa incetineasca eliberarea zaharurilor din fructe. Din acest motiv, la modul ideal pot fi oferite copilului dupa varsta de 2-3 ani.

Copiii care primesc astfel de gustari trebuie sa fie capabili sa mestece si sa inghita bine. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca fructele uscate sunt lipicioase si pot ramane pe smaltul dintilor, crescand riscul de aparitie a cariilor dentare, de aceea copiii trebuie sa stie la aceasta varsta cum sa-si perie, ajutati de parinti, dintisorii. Portiile trebuie sa fie mici, pentru ca sunt bogate in zaharuri. Atentie la fructele uscate la care se adauga de multe ori dioxid de sulf, intrucat conservantul din dioxidul de sulf poate fi responsabil de producerea alergiilor sau de declansarea crizelor de astm bronsic."

Citeste si:

Ghidul de alimentatie al copilului pe varste 

Alimentele nerecomandate in dieta bebelusilor pana la 1 an 

Multumim doamnei doctor Anamaria Iulian pentru informatiile oferite.

Surse:

www.fitday.com; http://en.wikipedia.org; www.livestrong.com; www.realsimple.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.theglobeandmail.com

Articolul urmator
Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic
    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic

    Prunele uscate sunt bogate în nutrienți și pot fi folosite pentru a găti diferite feluri de mâncare dulci și sărate. Așadar, poți folosi aceste ingrediente pentru a...

    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica
    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica

    Postul este o perioadă importantă pentru mulți creștini din întreaga lume, în special pentru cei din tradițiile anglicană, catolică și ortodoxă. În zilele noastre,...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    © 2024 Qbebe