Unul din cele mai importante elemente care nu lipsește din arsenalul nici unei mămici de bebeluș sau de copil mic este reprezentat de pachețelul de șervețele umede pentru copii. Șervețele umede ne scapă din orice situație delicată. Cu șervețelul umed ștergem copilul atunci când îl schimbăm de scutec, atunci când se murdărește la locul de joacă, chiar și atunci când se murdărește de mâncare la guriță și pe mâini. Nici nu bănuim cât de periculoase sunt aceste elemente atât de îndrăgite de mămici pentru sănătatea copiilor mici.
Șervețelele umede conțin o mulțime de substanțe toxice care sunt dăunătoare nu numai pentru pielea copiilor, ci și pentru pielea adulților. Curățarea cu apă și săpun sau cu apă simplă este de preferat în locul șervețelelor umede care conțin alergeni, parabeni, conservanți periculoși, peste 160 de ingrediente chimice toxice care pot duce la dermatite, eczeme, blocarea sistemului nervos central, dar mai ales la cancer.
Ce conțin șervețele umede încât șterg atât de bine, dar sunt atât de periculoase?
Șervețelele umede sunt foarte periculoase pentru sănătate, iar acest lucru este confirmat de medicii pediatri, de cercetători din întreaga lume și nu sunt recomandate în niciun caz copiilor mici. Cele mai des întâlnite substanțe chimice în șervețelele umede sunt alcoolul benzilic, un produs cancerigen care este depistat în peste 28% din șervețelele umede testate de către specialiști. O altă substanță periculoasă este fenoxietanolul, iar aceasta poate bloca sistemul nervos central, poate determina apariția dermatitei de contact sau vărsăturilor la copiii mici.
Dacă veți observa pe lista de ingrediente acetylated lanolina alcohol, trebuie să știți că această substanță este toxică pentru pielea umană și este unul din cei mai cunoscuți alergeni. Nu în ultimul rând, acidul benzoic este prezent în compoziția șervețelelor umede, provocând iritarea severă a ochilor, a tractului respirator, a pielii, precum și posibile leziuni în locul șters cu șervețele.
Există bineînțeles și mărci de șervețele umede pe piață care nu conțin ftalați, parabeni, alcool, glicerină, coloranți, parfum, alergeni, polietilen glycol, iar acestea sunt de preferat pentru a le folosi pe pielea sensibilă a copiilor mici. Este foarte important să fim atenți la eticheta produsului având în vedere faptul că pielea bebelușului are un ph de 6,7 până la 7, iar șervețele umede trebuie să aibă un ph neutru, adică valoarea 7. Din păcate pe majoritatea etichetelor șervețelilor umede este indicat un ph 5,5 un ph acid care va determina apariția dezechilibrelor la nivelul organismului.
Curățare delicată și îngrijire pentru zona scutecului, față și corp cu un singur produs
Șervețele umede, pericol pentru piele dar și pentru mediul înconjurător
Ceea ce puțin părinți știu este faptul că șervețele umede reprezintă un real pericol pentru pielea copilului, dar și pentru mediul înconjurător. Șervețelele umede sunt făcute din plastic, iar acest lucru poate fi observat pe etichetele produselor pe care este specificat adesea „acest produs conține plastic”.
Ceea ce înseamnă că aceste șervețele ar trebui reciclate separat precum becurile, bateriile, uleiul fiindcă reprezintă un pericol iminent pentru mediu. Din păcate, șervețelele umede ajung la coșul de gunoi sau mai rău, în vasul de toaletă, când ar trebui să fie puse în punga cu plastice și pet-uri.
Specialiștii recomandă părinților să nu folosească în mod exagerat șervețele umede îndeosebi pe cele dezinfectate pentru mâini și mai ales în apropiere de gura copiilor pentru că pot provoca alergii și probleme de sănătate nebănuite.
Se poate folosi o metodă tradițională pentru a curăța pielea micuțului, tifon sau comprese sterile achiziționate din farmacii îmbibate în infuzie de mușețel sau pur și simplu apă și un săpun blând cu pielea copiilor.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: sfatulmedicului.ro, doctordebine.protv.ro