Șunca include numeroase ingrediente nocive, utilizate pentru creșterea termenului de valabilitate
Șunca Martinel este produsă de o companie germană și se găsește în numeroase magazine de la noi. Produsul conține 10 ingrediente, însă jumătate dintre ele nu au deloc legătură cu rețeta originală. Astfel, șunca ar trebui să conțină 99% carne de pasăre și sare. De fapt, ingredientele sale sunt:
- 89% carne de pui, de curcan și de pasăre;
- Grăsime de pasăre;
- Difosfați;
- Extract de condimente;
- Dextroză;
- Nitrit de sodiu;
- Condimente;
- Acid ascorbic;
- Pastă de tomate.
Dintre ingredientele enumerate, nitritul de sodiu a atras în mod special atenția specialiștilor din cadrul „Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor” (DSVSA) Iași. Pentru „BZI”, aceștia au explicat că nitritul de sodiu se utilizează mai ales pentru creșterea termenului de valabilitate a produselor: „Există foarte multe metode prin care se asigură păstrarea îndelungată a produselor alimentare. O astfel de metodă este adăugarea de nitriţi şi nitrați de sodiu și potasiu, E249 și E252. Conform legislației europene, nitritul de sodiu se poate introduce în alimente doar în amestec cu sarea de bucătărie, iar concentrația maximă admisă este de 0,06 la sută”.
Nitritul de sodiu din șunca Martinel, deosebit de periculos
Potrivit unui studiu publicat în „Epidemiology” și realizat prin implicarea a peste 20.000 de femei din statul american Iowa, consumul îndelungat de nitriți crește riscul de apariție a afecțiunilor tiroidiene, inclusiv a cancerului care afectează glanda tiroidă. Nitritul interferează cu capacitatea acesteia de a sintetiza hormonii tiroidieni cu ajutorul iodului, ceea ce favorizează scăderea nivelului hormonilor triiodotironină (T3) și tiroxină (T4) și creșterea nivelului hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). Stimularea excesivă, pe termen lung, a acestui hormon, conduce la schimbări la nivel celular, ajungându-se ulterior la hipertrofia (creșterea volumului) sau la hipotrofia acesteia ori chiar la dezvoltarea cancerului.
În ceea ce-i privește pe copii, consumul alimentelor și/sau băuturilor cu nitriți poate crește predispoziția spre diabetul de tip 1, așa cum arată și un studiu apărut în „Diabetic Medicine”. Un asemenea risc intervine și în cazul în care femeile însărcinate consumă frecvent alimente și/sau băuturi cu conținut ridicat de nitriți.
Nitritul de sodiu (E250) se utilizează de multe ori în industria alimentară pentru a se preveni dezvoltarea bacteriei „Clostridium botulinum” (care provoacă botulism), pentru a se reduce riscul de râncezire și pentru intensificarea culorii produselor din carne procesată.
În același timp, șunca Martinel este un pericol și pentru că expunerea la nitrit de sodiu crește riscul de methemoglobinemie, o afecțiune a sângelui cu impact negativ asupra modului în care globulele roșii furnizează oxigen celulelor și țesuturilor. Potrivit specialiștilor citați de „BZI”, „primele simptome ale acestei afecţiuni sunt apatia, durerile de cap, ameţeli, respiraţie greoaie şi culoarea violet a extremităţilor (buze, limbă, mâini, picioare)”.
Cantitatea ridicată de sare, alt pericol din șunca Martinel
Dacă te uiți cu atenție pe eticheta produsului menționat, poți sesiza că este specificată și cantitatea de sare conținută: 2,3 g la 90 g produs. Este vorba despre o cantitate ridicată, dacă te raportezi la recomandările medicilor și ale „Organizației Mondiale a Sănătății”, care insistă asupra unui consum mediu de sare, pe zi, pentru o persoană adultă, de 5 g. În cazul copiilor, cantitatea de sare consumată zilnic ar trebui să fie de două ori mai mică.
Ca să înțelegi mai bine de ce șunca Martinel este un pericol pentru consumatorii de toate vârstele, ai permanent în vedere faptul că un consum excesiv de sare este dăunător pentru sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De pildă, pe termen scurt, excesul de sare duce la:
- Retenția de apă, însoțită de inflamarea membrelor și de câștigul în greutate: rinichii se străduiesc permanent să mențină un echilibru între apă și sodiu și, prin urmare, în situația în care consumi sare în exces, rețin mai multă apă în corp pentru a compensa cantitatea mai mare de sodiu;
- Creșterea temporară a nivelului tensiunii arteriale.
Pe termen lung, un consum prea mare de sare afectează în special:
- Inima: în afară de creșterea nivelului tensiunii arteriale, se poate ajunge și la rigidizarea treptată a arterelor și a vaselor de sânge;
- Rinichii: pentru a funcționa normal, rinichii au nevoie de un echilibru al sodiului și al potasiului. Când consumi multă sare, acest echilibru are de suferit, ceea ce afectează funcția renală. Odată ce se întâmplă așa, rinichii sunt supuși unei presiuni mari și se pot îmbolnăvi.
Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!
Surse foto: pexels.com, facebook.com/Reinert.Martinel/, Image by Freepik
Surse articol: bzi.ro, dailybusiness.ro, gandul.ro, healthline.com, journals.lww.com, khccares.com, my.clevelandclinic.org, onlinelibrary.wiley.com, romaniatv.net